ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί την επόμενη βδομάδα

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η ρωσική πλευρά

Η Κύπρος ήταν πάντα πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (φωτ. ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό φυλάκιο κοντά στη Νεκρή Ζώνη)

Copyright 2017 The Associated

Η Κύπρος ήταν πάντα πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (φωτ. ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό φυλάκιο κοντά στη Νεκρή Ζώνη)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Λίγες ώρες μετά την προχτεσινοβραδινή ολοκλήρωση της συνάντησης των τεχνοκρατών (σ.σ. «ομάδα εργασίας»), ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι οι ιδέες που διατυπώθηκαν στην ομάδα εργασίας στις 18 και 19 Γενάρη «θα τεθούν ενώπιον του επικεφαλής κάθε μέρους, σε πολιτικό επίπεδο, και αφού αξιολογηθούν θα ληφθούν αποφάσεις».

Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση των τεχνοκρατών συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ψευδοκράτους, των «εγγυητριών δυνάμεων» Τουρκίας - Ελλάδας - Βρετανίας, αλλά και της ΕΕ που παίρνει μέρος ως «παρατηρητής» και «ενδιαφερόμενο μέρος» (με το σκεπτικό ότι η ενωμένη Κύπρος θα συνεχίζει να ανήκει στην ΕΕ).

Πρέπει να είναι σαφές ότι οι συνομιλίες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια επικεντρώνονται στο θέμα των Εγγυήσεων, αλλά δεν εξαντλούνται σε αυτό, αφού γύρω από τη νέα διχοτομική λύση που προωθείται για την Κύπρο ξετυλίγεται ένα «χοντρό» αλισβερίσι που αλληλεπιδρά με πολλούς από τους κρίσιμους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν τη βάση, τις επόμενες μέρες, θα ενταθούν κι άλλο τα παζαρέματα και σχετικά με τα κεφάλαια που αφορούν τη λειτουργία του ενωμένου κυπριακού κράτους (διακυβέρνηση, περιουσιακό, εδαφικό, οικονομία, ζητήματα σχέσεων με την ΕΕ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανταλλαγμάτων που ίσως χρησιμοποιηθούν, είναι το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μια πιθανή επιστροφή της περιοχής της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο αλλά και μια πιθανή συμφωνία στο σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Να σημειωθεί ότι αν και αρχικά είχαν προβλεφθεί τριήμερες συναντήσεις της «ομάδας εργασίας», ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «η ομάδα εργασίας (...) ολοκλήρωσε με επιτυχία την εντολή που της ανατέθηκε». Πάντως, οι επαφές στο Μοντ Πελεράν συνεχίστηκαν και χτες, σε διμερές επίπεδο, όπως έγινε μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς που, σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη, έκαναν «μια γενικότερη συζήτηση των όσων ελέχθησαν το τελευταίο διήμερο».

Οσον αφορά τις συναντήσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να επαναληφθούν την επόμενη βδομάδα, πιθανώς στις 25 ή στις 26 Γενάρη.

Πεδίο παζαριών η «εξωτερική ασφάλεια της Κύπρου»

Οπως εξήγησε ο Ν. Χριστοδουλίδης, οι διάφορες αντιπροσωπείες έκαναν εισηγήσεις για τα «εργαλεία» και τους «τρόπους αντιμετώπισης» του «θέματος της ασφάλειας μετά την επίλυση του Κυπριακού». Επίσης, υποστήριξε ότι σε μεγάλο μέρος τους τα ερωτήματα των ομάδων ταυτίζονται σε κάποιο βαθμό, όπως το ερώτημα «πώς διασφαλίζεται το θέμα της εξωτερικής ασφάλειας μιας επανενωμένης Κύπρου». Φυσικά, τέτοια ερωτήματα επιβεβαιώνουν ότι αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων - και επί της ουσίας στο επίκεντρο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών - είναι οι συμμαχίες και οι συνεργασίες στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει η Κύπρος, είτε στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», είτε γενικότερα στο όνομα της υπεράσπισης της γενικότερης σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων όπου προχωρούν μια σειρά επενδυτικοί σχεδιασμοί.

Είναι σίγουρο ότι σημαντικό ρόλο για την έκβαση των συνομιλιών θα παίξει η Τουρκία, που φαίνεται ότι έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το Κυπριακό ως μοχλό «εξελίξεων» και σε άλλα «μέτωπα». Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαία η επιμονή της Αγκυρας να ζητά, σε περίπτωση «λύσης», να διασφαλιστεί η ισχύς των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.

Χτες, τουρκοκυπριακές εφημερίδες όπως η «Χαβαντίς» εμφάνιζαν τη μετάβαση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές στην Ελβετία ως απόδειξη για την ετοιμότητα της Τουρκίας «να πάρει ρίσκο στην Κύπρο». «Ακόμα και αν λέγεται ότι ο Τουρκές πήγε εκεί για να ενημερωθεί, προστίθεται, είχε εντατικές διαβουλεύσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία και ο ίδιος χαρακτήρισε αυτές τις συναντήσεις "σημαντικές και ωφέλιμες"», έγραφε η εφημερίδα.

Η Μόσχα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις που έκανε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, η οποία, «απαντώντας» σε δημοσιεύματα που επιμένουν ότι η Μόσχα δεν θέλει τώρα λύση του Κυπριακού, είπε ότι όποια ζητήματα εμφανίζονται μεταξύ Μόσχας - Αθήνας λύνονται μόνο σε φιλική βάση, συμπληρώνοντας ότι αυτό κάνει ξεχωριστές τις διμερείς σχέσεις. Η ίδια υποστήριξε ότι «διαφαίνεται η δυσαρέσκεια συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων, που είναι προσανατολισμένοι προς τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, για τη θέση αρχών της Ρωσίας, διότι εμείς τασσόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια να επιβληθούν έξωθεν έτοιμες συνταγές και μια τεχνητή εγρήγορση με στόχο την έξοδο σε μια τελική απόφαση με οποιοδήποτε τίμημα».

Να σημειωθεί ότι ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, όπως η «Χαραυγή» στάθηκε και σε μέρος των δηλώσεων Ζακχάροβα, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα θέτει ζήτημα και για τις βρετανικές βάσεις που παραμένουν στην Κύπρο. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ φέρεται να χαρακτήρισε «αναχρονιστική» την ύπαρξη βρετανικών βάσεων στην Κύπρο έως και σήμερα, συνδέοντάς τες μάλιστα και με ένα από τα πραγματικά «προβλήματα κυριαρχίας».

Τέλος, χτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εξηγεί ότι στις προχτεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του (πλέον) πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τους Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο Μπάιντεν «υποσχέθηκε να συνεχίσει να παραμείνει στη διάθεση των ηγετών, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στις ΗΠΑ για «διαπιστευτήρια»...

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, παριστάμενος σε εκδήλωση της Επιτροπής Εγκαινίων της Αμερικανικής Προεδρίας προς τιμήν των Ελληνοαμερικανών μελών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργικό περιβάλλον, συναντήθηκε, εκεί, με τον ελληνικής καταγωγής νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Reince Priebus, τον συνεργάτη του νέου προέδρου, Τζορτζ Παπαδόπουλο, με «υψηλά στελέχη» του επιτελείου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και με «σημαντικά μέλη» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ είχε συνομιλία με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Στο περιθώριο των τέτοιων επαφών του, ο υπουργός δήλωσε, ενόψει και της ανάληψης καθηκόντων από τον Ντ. Τραμπ: «Είμαι βέβαιος ότι η νέα διοίκηση θα μπορέσει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της διμερούς συνεργασίας».

Πρόσθεσε «πουλώντας» τη γεωστρατηγική αξία της χώρας προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στο ιμπεριαλιστικό παζάρι: «Η Ελλάδα αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, με στενή συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και με μετριοπαθείς χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, με χώρες του ΝΑΤΟ στα βόρειά μας, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Με επίκεντρο, λοιπόν, την Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί ένας άξονας που θα σταματά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό», συμπλήρωσε αναδεικνύοντας όλη την πρεμούρα της κυβέρνησης να συμβάλει ακόμα πιο ενεργά στην υλοποίηση των επικίνδυνων για το λαό σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω, μάλιστα, και με διάφορα προσχήματα (ισλαμιστές, Προσφυγικό κ.ά.) χοντραίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στο ίδιο φόντο και μεταστρέφοντας με απαράμιλλο θράσος την πραγματικότητα, συνέχισε: «Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Η ελληνοαμερικανική φιλία χτίζεται πλέον με τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικοί μας σύμμαχοι ήταν εκείνοι που ήταν δίπλα μας και στον Α' και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στο ξαναχτίσιμο της χώρας μας με το δόγμα Τρούμαν»!

Σημείωσε, ακόμα, πως «η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση, αυτό ακριβώς περιμένει, τη στενή συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο και τη νέα διοίκηση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί σε μία νέα περίοδο ευημερίας»...

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Εδρεψε δάφνες στη διοίκηση ΝΑΤΟικής αρμάδας...

Ολοκληρώθηκε η περίοδος διοίκησης της μίας από τις 4 μόνιμες αρμάδες του ΝΑΤΟ, από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αλλη μια απόδειξη η κατάληψη του τέτοιου πόστου, για την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αναζητώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση σε αντιπαράθεση με άλλα κεφάλαια της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την Τρίτη 17/1 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Swinoujscie στην Πολωνία η τελετή παράδοσης - παραλαβής της διοίκησης της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης Standing Nato Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2), για το α' εξάμηνο του 2017, από Ελληνα πλοίαρχο σε Πολωνό ομόλογό του, παρουσία εκπροσώπων της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, MARCOM.

Ρόλο ναυαρχίδας της SNMCMG2 έπαιζε από τις 29/7/16 το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», ηγούμενο - σύμφωνα με στοιχεία της MARCOM - έξι πλοίων από Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, που συνέθεσαν και τη δύναμη της αρμάδας το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της MARCOM, επί ελληνικής διοίκησης, η SNMCMG2 επισκέφτηκε 15 λιμάνια σε 6 χώρες, επέδειξε συνεχή παρουσία στη «θαλάσσια επικράτεια», εκτελώντας αποστολές ελέγχου θαλασσίων διαύλων, ναρκοθήρευσης και εκκαθάρισης από λοιπούς εκρηκτικούς μηχανισμούς και μετέχοντας σε τρεις ασκήσεις: Την «Olives Noires», τη «Nusret» και τη «ΝΑΪΑΣ», την οποία διοργάνωσαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Θάλασσας των Κυθήρων οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κλιμακώνοντας την παρουσία εδώ ΝΑΤΟικών πλοίων, σε συνδυασμό με τη μόνιμη πλέον παρουσία στο Αιγαίο έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας, της SNMG2, που επισήμως κατέφτασε προς διαχείριση του Προσφυγικού και στην πράξη ελέγχει τον πλου πολεμικών πλοίων προς Συρία.

Νέες παραβιάσεις

Νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, την αγιογραφία του οποίου έκανε χτες από τις ΗΠΑ ο Ελληνας υπουργός Αμυνας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 6 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 5 παραβάσεις και 24 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο βορειοανατολικό, το κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ