ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να βάλουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τη σφραγίδα τους στους αγώνες

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Παραπολιτικά»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Σ. Κοτρώτσο.

Ακολουθούν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που δέχτηκε ο Δ. Κουτσούμπας.

***

  • Για το ότι η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ένας χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων σε πολύ υψηλούς τόνους.

-- Στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, δε νομίζω ότι είναι καινούργια ζητήματα αυτά. Πάντα είχαμε ανταλλαγές επισκέψεων, διαλόγου, ιδιαίτερα ανάμεσα στο κόμμα που εκάστοτε κυβερνά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Απ' αυτή την άποψη, νομίζω ότι αυτό που καθορίζει τη στάση αυτών των κομμάτων και το τι συζητήθηκε μέσα είναι να παρακολουθεί κανείς τις εξελίξεις, τις επίσημες δηλώσεις και τις επίσημες τοποθετήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες γενικότερων συναινέσεων ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα, δηλαδή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ή και με άλλες δυνάμεις...

-- Ακόμη και οικουμενική, δηλαδή;

-- Δε φαίνεται ρεαλιστικό αυτήν τη στιγμή, στο μέλλον δεν αποκλείεται τίποτα. Θέλει μια παρακολούθηση το πώς θα εξελιχθεί η αναμόρφωση συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος, οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική. Αλλωστε, αναμένονται σε όλα τα κόμματα διεργασίες, συνέδρια, συνδιασκέψεις. Η ΝΔ έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι έχουν κ.λπ.

Οι τάσεις που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής δείχνουν ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας νέος διπολισμός, όχι πραγματικό δίπολο, μάλιστα το έχουμε χαρακτηρίσει ως κάλπικο. Είναι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί στον έναν πόλο η κεντροαριστερά, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταλάβει άλλωστε το χώρο του ΠΑΣΟΚ, της σοσιαλδημοκρατίας, και στον κεντροδεξιό χώρο η ΝΔ, που επιδιώκει υπό τη νέα ηγεσία να συσπειρώσει, απ' ό,τι βλέπουμε αυτές τις πρώτες μέρες, δυνάμεις που θα καλύπτουν το χώρο από την ακροδεξιά, που σήμερα μπορεί να έχουν προσεγγίσει τη Χρυσή Αυγή ή τους ΑΝΕΛ, μέχρι την παραδοσιακή δεξιά που εκφράζει η ΝΔ και το κέντρο που καλύπτεται από τμήματα του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Ενωσης Κεντρώων.

Δεν αποκλείονται εκλογές ή ευρύτερες κυβερνήσεις συνεργασίας
  • Για το αν το ΚΚΕ βλέπει ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων ή και εκλογών μέσα στη χρονιά, αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να περάσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, στο φόντο των πιέσεων που δέχεται από την κοινωνική αγανάκτηση και από το δημοσκοπικό προβάδισμα που καταγράφει η ΝΔ.

-- Πιστεύουμε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής προς τη συμφωνία - αυτό το βάρβαρο μνημόνιο που υπέγραψε. Θα ήθελε να μπορέσει να υλοποιήσει και να περάσει αυτά τα πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και για το Ασφαλιστικό και αργότερα το Φορολογικό και άλλα μέτρα που έρχονται και που είναι προαπαιτούμενα και για την αξιολόγηση και για την εισροή χρημάτων κ.λπ., όμως αυτό θα εξαρτηθεί - γιατί ξαναλέω οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική - από πάρα πολλά ζητήματα. Δεν αποκλείεται το 2016 να έχουμε και πιθανές εκλογές ή την πιθανότητα σχηματισμού ευρύτερων κυβερνήσεων συνεργασίας, με τον υπάρχοντα συσχετισμό.

  • Σχετικά με το θέμα του εκλογικού νόμου και το αν ο πρωθυπουργός στο πίσω μέρος του μυαλού του το συνδέει με το ενδεχόμενο εκλογών και νέων κυβερνητικών συνεργασιών το επόμενο διάστημα.

-- Πιστεύω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του, ίσως και στο μπροστινό μέρος, έχει κι αυτό το στόχο. Δηλαδή, και τα δύο βασικά κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος προσπαθούν να διευρύνουν τις συνεργασίες τους προς τα δεξιά τους και προς τα αριστερά τους, αυτή είναι και η στόχευση ενός νέου εκλογικού νόμου, έτσι ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στην κυβερνητική καρέκλα ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν και με άλλες ευρύτερες συνεργασίες απ' ό,τι έχει σήμερα με τους ΑΝΕΛ, η οποία μάλλον τρώει τα ψωμιά της.

Οι σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ απευθύνονται στο λαό και το κίνημά του
  • Για τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Αλ. Τσίπρα και το αν ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση και συνεννόηση από το ΚΚΕ.

-- Ούτε ζήτησε τίποτε ο κ. Τσίπρας ούτε μπορούσε να ζητήσει από το ΚΚΕ. Είναι τόσο ξεκάθαρες, τόσο σταθερές και ειλικρινείς οι θέσεις του ΚΚΕ, που δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνείες ούτε οτιδήποτε άλλο, ούτε αλλάζει το ΚΚΕ τις θέσεις του σαν τα πουκάμισα, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Απ' αυτή την άποψη ούτε ζήτησε, ούτε μπορούσε να ζητήσει.

Αλλωστε, όπως ξέρετε κι εσείς ως δημοσιογράφος και από άλλα κόμματα, άλλους πρωθυπουργούς, άλλους πολιτικούς ηγέτες τους με οποίους συναντάται το ΚΚΕ, είναι το μοναδικό κόμμα που δε λέει άλλα μέσα στις συναντήσεις, είτε είναι συναντήσεις διμερών σχέσεων των κομμάτων είτε πολυμερών συσκέψεων και συναντήσεων, όπως αυτές παλιότερα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και άλλα να βγαίνει και να λέει έξω, πολύ περισσότερο να κάνει.

Το ΚΚΕ έχει σταθερές, ξεκάθαρες θέσεις που απευθύνονται στον ελληνικό λαό, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Εκεί τις βάζουμε σε δοκιμασία ακόμη κι όταν ξέρουμε ότι ορισμένες απ' αυτές τις θέσεις ίσως δεν είναι ακόμα ώριμες να τις δεχτεί ο εργαζόμενος λαός. Παρόλα αυτά, δε θα πούμε ψέματα, δε θα χαϊδέψουμε αυτιά και θα πούμε τα πράγματα έτσι όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε, με βάση τις θέσεις μας, με βάση τις αναλύσεις μας, οι οποίες, όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο ελληνικός λαός, δεν έχουν πέσει έξω σε καμιά περίπτωση όλα τα τελευταία χρόνια.

Η πείρα του λαού να αξιοποιηθεί στην πάλη του σήμερα

-- Πείτε μου σας παρακαλώ, έχουμε μια κλιμάκωση μέρα με τη μέρα των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στο Ασφαλιστικό. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ πρωτοστατούν σ' αυτές τις αντιδράσεις, αλλά βλέπουμε για πρώτη φορά κόσμο που δεν είδαμε τα προηγούμενα χρόνια στους δρόμους, απέναντι σε πολύ σκληρές, ίσως και σκληρότερες τότε, μνημονιακές πολιτικές, να αντιδρούν. Θεωρείτε ότι έχουμε μια χειραφέτηση τμημάτων της κοινωνίας, που μάλλον έκαιγαν από το λίπος τους τα προηγούμενα χρόνια και δεν αντιδρούσαν, ανέμεναν ή ήταν σιωπηλοί και τώρα αυτό το πράγμα ως κύμα κοινωνικής αντίδρασης θα διογκωθεί και θα το βρει μπροστά της η κυβέρνηση;

-- Κατ' αρχάς, είναι μέτρα τα οποία πλήττουν πρώτα απ' όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους μισθωτούς κ.λπ. όπως και όλα τα προηγούμενα. Ομως σήμερα το Ασφαλιστικό όπως και το Φορολογικό που έρχεται, αλλά και αυτά που ήδη έχουν περάσει, ακουμπάνε και πλήττουν και ευρύτερα μικρομεσαία, μικρά, μεσαία, μικροαστικά στρώματα, τους κρατικούς υπαλλήλους, ευρύτερα τμήματα δηλαδή, αν θέλετε ανώτερα τμήματα της εργατικής τάξης είτε των μεσαίων στρωμάτων, της μικρής αστικής τάξης κ.λπ., άρα κινητοποιούνται και δραστηριοποιούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση και δεν είναι η πρώτη φορά.

Στα πρώτα χρόνια κυρίως των μνημονίων, το 2010, το 2011, υπήρχαν μεγάλα κινήματα και κινητοποιήσεις, όπου συμμετείχαν τέτοια μεσαία, μικροαστικά στρώματα. Την περίοδο που δέχονταν το πρώτο κύμα των μέτρων. Και, αν θέλετε, πολλές φορές τότε καθόρισαν και το περιεχόμενο των αγώνων και την εξέλιξη των αγώνων, αλλά σε τελευταία ανάλυση και τον εγκλωβισμό αγωνιστικών διαθέσεων εργατικών - λαϊκών ανθρώπων, της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων των πόλεων. Τους εγκλώβισαν σε μια λογική αλλαγής διαχείρισης, του μείγματος διαχείρισης, να επιλέξουν έναν καλύτερο διαχειριστή μήπως κάνει κάτι καλύτερο απ' τους προηγούμενους και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το «ρεύμα» της πλήρους κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και της μετακόμισης ενός ολόκληρου κόσμου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και απλών ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο αυτό και ταυτόχρονα παίρνοντας και όλα τα κακά χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ.

-- Θα αντέξει πιστεύετε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα το οποίο πλέον έχει ενσωματώσει μεγάλη μάζα ψηφοφόρων του πρώην ΠΑΣΟΚ, θα αντέξει παρά το γεγονός ότι καλείται να υλοποιήσει πολύ σκληρές πολιτικές με το τρίτο μνημόνιο;

-- Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο ίδιος ο λαός να μην επιτρέψει να αντέξουν αυτές οι πολιτικές και απ' αυτήν την άποψη θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν την πείρα που σας έλεγα πριν. Δηλαδή, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών - τους αναφέρω γιατί κοινωνικοταξικά θέλω να τους προσδιορίσω αυτούς - πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους σε αυτούς τους αγώνες, οι οποίοι όντως αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Ηδη αναπτύσσεται ένα κίνημα, γίνεται αυτό που λέμε εμείς λαϊκός ξεσηκωμός, μπορεί να είναι στην αρχή του ακόμα, αλλά θα έχει εξέλιξη, ήδη βλέπουμε δυναμικά να βγαίνουν οι αγρότες, άλλα τμήματα, αλλά δεν πρέπει αυτές οι δυνάμεις πλέον να επιτρέψουν, έτσι ώστε με κάποιες αλλαγές προσώπων, με κάποιες υποσχέσεις δήθεν αλλαγής πολιτικής, να ξεπλυθούν τελικά στη συνείδηση του λαού μας, όλες αυτές οι πολιτικές που γνωρίσαμε πρώτα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες τους και τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τους δικούς τους συνεργάτες, η οποία είναι πολιτική εντός του συστήματος, εντός ενός κράτους το οποίο έχει σαπίσει και δε γιατρεύεται και που αυτή η σαπίλα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τους εκάστοτε διαχειριστές. Οσες καλές προθέσεις και να έχουν, όσες καλές προθέσεις κι αν έχουν οι άνθρωποι που ακολουθούν ή είναι στην ηγεσία ακόμη αν θέλετε ή στελέχη ή μέλη ή ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ...

-- Εχουν πιστεύετε κάποιοι από αυτούς καλές προθέσεις;

-- Βεβαίως, ιδιαίτερα ο κόσμος, ο λαός που ακολουθεί αυτό το ρεύμα, που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια, πιστεύει σε κάτι καλύτερο, παλεύει για να δυναμώσει η οικονομία της χώρας του σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων, σε όφελος των δικών του πραγματικά συμφερόντων, θέλει να ζήσει μια καλύτερη ζωή, έχει στόχους, έχει οράματα, έχει ιδανικά, αλίμονο. Ομως, δυστυχώς, αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, αυτό λέμε εμείς, ότι αυτό το κράτος που είναι το καπιταλιστικό κράτος, όπως θέλει ας το ονομάσει κανείς, έχει σαπίσει και αυτή η σαπίλα επιμένουμε δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τους εκάστοτε διαχειριστές.

Ηταν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια

-- Να σας κάνω μια ερώτηση μιας και το θέσατε και επειδή εν πάση περιπτώσει στο χώρο αυτό και στον τόπο αυτό γνωριζόμαστε πολύ καλά. Χτες το βράδυ, ο Γιάννης Βαρουφάκης έκανε μια αποκάλυψη στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, ότι είχε εντολή Τσίπρα να έχει προετοιμάσει ένα «Plan X», όπως το ονομάζει, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Και θέλω ευθέως να σας ρωτήσω, επειδή μιλήσαμε για κάποια στελέχη που είχαν καλές προθέσεις, θεωρείτε ότι μέσα στις προθέσεις του πρωθυπουργού είτε πριν γίνει πρωθυπουργός είτε κατά τη διάρκεια του πρώτου επταμήνου της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την έξοδο από την Ευρωζώνη και λύγισε μετά από τις πιέσεις, τους εκβιασμούς ή ήταν πάντοτε ενταγμένος δομικά στη λογική μιας συμφωνίας, ενός μνημονίου που θα οδηγούσε τα πράγματα εδώ που τα οδήγησε;

-- Δεν μπορώ να απαντήσω με κατηγορηματικότητα σε αυτό το ζήτημα, διότι δεν μπορείς να ξέρεις τι σκέφτονται ή τι συζητήσεις γίνονται. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης, όπως δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω και αυτά που λέει η κυβέρνηση. Ομως, γνωρίζοντας και το πώς συμπεριφέρονται τέτοια πολιτικά πρόσωπα, τέτοια στελέχη, επειδή πολλούς από αυτούς, εμείς ειδικά στο ΚΚΕ τους έχουμε γνωρίσει παλιότερα...

-- Γι' αυτό το ρωτάω.

-- Δεν αποκλείεται τίποτα. Δηλαδή, μπροστά σε μια λογική να διαχειριστώ καλύτερα δήθεν αυτήν την κρίση σε σχέση με τους προηγούμενους, αλλά ενταγμένος μέσα στη λογική της τρόικας, της ΕΕ, του ΔΝΤ, αυτού του συστήματος, της υπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, των ομίλων, του κεφαλαίου κ.λπ., έχοντας αυτή τη λογική, αλλά προσπαθώντας κάτι να πουν, κάτι να δείξουν στον κόσμο, ότι κάπως διαπραγματεύονται διαφορετικά, ότι κάπως το παλεύουν, συζητούσαν και τέτοια ζητήματα και στις συσκέψεις τους και στις οδηγίες που έδιναν σε διάφορα στελέχη που χειρίζονταν ζητήματα στις διαπραγματεύσεις. Διέρρεαν στο ακροατήριό τους, στον ελληνικό λαό...

-- Οτι έχουμε Plan B.

-- Οτι θα κάνουν αυτά τα πράγματα, θα κάνουν ανατροπές, θα πάνε δυναμικά κ.λπ., έχοντας όμως ξεκάθαρο οι ίδιοι, γιατί το πρόγραμμά τους είναι τέτοιο ή η συγκρότησή τους είναι τέτοια, μαζί με τον τυχοδιωκτισμό που τους διακατέχει, ιδιαίτερα την περίοδο που ήταν ο Συνασπισμός - το γνωστό οπορτουνιστικό κόμμα, μόρφωμα, όπως θέλετε ας το πείτε, έτσι το λέμε εμείς - πριν γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και μετά κυβέρνηση, ήταν με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα οδηγούνταν εδώ που οδηγήθηκαν τα πράγματα. Δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο του καλοκαιριού, στα βάρβαρα μέτρα και στην πάση θυσία επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ, να κρατηθεί στην κυβερνητική αστική εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε μέσο και να υλοποιήσει τις επιταγές των τμημάτων, κατά τη γνώμη μας, της αστικής τάξης που υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Στόχος του νόμου για τα ΜΜΕ είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας
  • Σχετικά με το νόμο για τα ΜΜΕ, την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9 και το αν θα έπρεπε να στηρίξει το ΚΚΕ αυτές τις κινήσεις, στο όνομα του «να αποκατασταθεί η τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

-- Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει το εξής, λέω απ' την αρχή όταν ήρθε το νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή, όπου το καταψηφίσαμε όπως ξέρετε. Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου και του νόμου ήταν η αναδιανομή της αγοράς, το ξαναμοίρασμα της πίτας, για να το πω απλά, ανάμεσα σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, αυτή τη φορά, που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και βέβαια κάποια συνδιαλλαγή που επεδίωκε η κυβέρνηση με τους σταθμούς για ευνοϊκότερη στάση απέναντί της. Διότι εκτιμούσε ότι δεν έχουν όλοι ευνοϊκή στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Με το νόμο αυτό όχι μόνο δεν τερμάτιζε και δεν τερματίζει, όπως ισχυρίζεται, το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ακράδαντα ότι το αναπαράγει, το ενισχύει, πρώτα απ' όλα γιατί μέσα στις συνθήκες αυτού του συστήματος που ζούμε η ιδιοκτησία των Μέσων Ενημέρωσης παραμένει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και βέβαια ένας επιπλέον λόγος που καταψηφίσαμε το νόμο και επιβεβαιωνόμαστε τώρα και με τις εξελίξεις αυτής της βδομάδας, είναι ότι τελικά αναγορεύεται ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας σε αποφασιστικό παράγοντα, εφόσον με υπουργικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν να λυθούν μια σειρά ζητήματα όπως είναι ο αριθμός των αδειών, η τιμή εκκίνησης, η δημοπράτηση, το μετοχικό κεφάλαιο περιφερειακών καναλιών κ.ά. και οι ισχυρισμοί αυτοί περί διαφανών κανόνων και όλα αυτά και του τέλους του καθεστώτος ασυδοσίας, σκοντάφτουν ακριβώς σε αυτήν τη λογική...

-- Ακόμη κι αυτό όμως δεν είναι καλύτερο από την ασυδοσία της τελευταίας 25ετίας ή σε κάθε περίπτωση εσείς με την παρεμβατικότητα που έχετε δε θα μπορούσατε να καταθέσετε μια εναλλακτική πρόταση και να πιέσετε την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή;

-- Παραπέμπουν ξεκάθαρα αυτές οι επιλογές και ο νόμος ο συγκεκριμένος σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και παζάρια δυστυχώς. Αυτή είναι η ουσία όταν μιλάει και έρχεται να λύσει με υπουργικές αποφάσεις. Ας πούμε χτες έγινε αυτή η ιστορία στη Βουλή διότι υπήρξε συνωστισμός ενδιαφερομένων για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν έφταναν οι θέσεις στους διάφορους μνηστήρες, στα κόμματα, σε επιχειρηματίες. Προφανώς εκεί οφείλεται και βεβαίως κατ' ευφημισμόν είναι ανεξάρτητες αυτές οι αρχές.

Η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ γι' αυτό το ζήτημα είναι ολοκληρωμένη. Δεν φεύγουμε από την ανάγκη για το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό, που θα έπρεπε φυσιολογικά να προάγουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αυτό μπορεί, θεωρούμε εμείς, να διασφαλιστεί μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα συνολικά τηλεπικοινωνίας, γίνουν πραγματική κοινωνική ιδιοκτησία. Ιδιοκτησία του λαού που θα δουλεύουν, θα λειτουργούν με βάση μόνο αυτό το κριτήριο, τις λαϊκές ανάγκες. Που θα υπάρχει εργατικός - λαϊκός έλεγχος, που θα υπάρχει εξασφάλιση των εργαζομένων, που δε διασφαλίζεται τώρα με το νόμο της κυβέρνησης και βέβαια αυτό προϋποθέτει σχέδιο μιας τέτοιας κοινωνίας, προϋποθέτει σχέδιο στην οικονομία, προϋποθέτει ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας.

ΤΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις για την Κοινωνική Ασφάλιση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, την Κυριακή 24/1, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα των Η/Υ στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Το Σάββατο 23/1, η ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 7.30 μ.μ., στην Industrivagen 1 στη Solna, με ζωντανή μουσική, λαχειοφόρο αγορά, έκθεση βιβλίου και αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ.

-- Το Σάββατο 23/1, γλέντι οργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Καλαμπάκας Τρικάλων, στις 8.30 μ.μ., στο κατάστημα «Δίας» στην Καλαμπάκα (έναντι ξενοδοχείου «Διβάνη»). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Τσιάμης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 24/1, η ΤΟ Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, καλό φαγητό και ποτό, στις 12.30 μ.μ., στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

-- Την Κυριακή 24/1, οι Κομματικές Οργανώσεις Βότση και Κέντρου Καλαμαριάς της ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση στη 1.30 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Κηφισιάς (οδό Καππαδοκίας), με φαγητό, κρασί και ζωντανή μουσική, με τους Νίκο Ταλέα και Μαρία Φραγκούλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ