ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εκφράζουμε ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Ομήρου
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Ομήρου
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στη Βουλή με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο πρέσβης της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος, η Βασιλική Αναστασιάδου, γενική διευθύντρια της κυπριακής Βουλής, ο Αντώνης Κουταλιανός, διευθυντής του γραφείου Προέδρου της κυπριακής Βουλής, η Εύη Χατζηγιάννη, διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της κυπριακής Βουλής, ο Κύπρος Γεωργαλλής, σύμβουλος της κυπριακής πρεσβείας στην Ελλάδα, και η Ιωάννα Συγκρασίτη, λειτουργός Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της κυπριακής Βουλής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε τον πρόεδρο της κυπριακής Bουλής, κ. Γιαννάκη Ομήρου, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την κατάσταση στις δύο χώρες, και την Ελλάδα, με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός μας.

Εκφράσαμε, ως ΚΚΕ, τις ανησυχίες μας για μια ακόμα φορά για την πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Θεωρούμε ότι η πορεία, μαζί με την τουρκική αδιαλλαξία, την τουρκική πολιτική, αλλά και την πολιτική άλλων δυνάμεων γύρω από το κυπριακό ζήτημα, το οδηγούν σε πολύ δύσκολη εξέλιξη. Ανησυχούμε γι' αυτήν την πορεία της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα για το ζήτημα των δύο συνιστώντων κρατών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πάει στις καλένδες η ουσιαστική, η βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

Εξακολουθούμε να παλεύουμε για μία Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς ξένους προστάτες, χωρίς εγγυητές, ελεύθερη και κυρίαρχη, με το λαό της κυρίαρχο στον τόπο του, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Από αυτή την άποψη εκφράζουμε ξανά την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον κυπριακό λαό.

Ταυτόχρονα, ενημερώσαμε για την πορεία και τα δεινά που βιώνει ο λαός της Ελλάδας σήμερα, με το τρίτο μνημόνιο και την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Καλούμε τον ελληνικό λαό, με την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών λαών, να μπορέσει να αναπτύξει τους αγώνες του, έτσι ώστε να έχει κατακτήσεις, έτσι ώστε να μην περάσουν βάρβαρα μέτρα και να ξημερώσουν πραγματικά καλύτερες μέρες και για το λαό της Ελλάδας, για το λαό της Κύπρου, για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Νωρίτερα, στην αρχή της συνάντησης, ο Γ. Ομήρου ανέφερε προς τον Δ. Κουτσούμπα τα εξής:

«Το ΚΚΕ έχει μια σταθερή θέση αρχών σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και το απέδειξε έμπρακτα σε δύσκολες ώρες της κυπριακής Ιστορίας, και το 1974 και το 2004, και είμαι βέβαιος και τώρα μέσα στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αγρυπνεί μαζί μας για να κατοχυρωθούν προϋποθέσεις, πραγματικά βιώσιμης, λειτουργικής, δημοκρατικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες εβδομάδες για προοπτική σύντομης λύσης του Κυπριακού. Οπως είναι φυσικό, ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί τη λύση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το συντομότερο δυνατό, την επιθυμούσαμε από το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, τη λύση, αλλά να είναι λύση η οποία να μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Γι' αυτό συστήνουμε σε όλους αυτούς που λένε, γράφουν ή λένε σε δηλώσεις για λύση την ερχόμενη βδομάδα, τον ερχόμενο μήνα και τα δημοψηφίσματα θα γίνουν τον Μάρτη και τον Απρίλη και τον Μάη, να στραφούν προς την Τουρκία για να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της».

Σήμερα η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ

Στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Γεμάτη «συμβολισμούς» είναι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί ότι ο χαρακτήρας της είναι «ενημερωτικός», η πραγματοποίηση επαφών με τον ίδιο τον γγ του ΟΗΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, σε μια περίοδο που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (όπως και όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ανεξαιρέτως) σημειώνουν τις πρωτόγνωρες «ευκαιρίες» που υπάρχουν για επανένωση της Κύπρου - στη βάση βέβαια ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» - αλλά και το πώς αυτή μπορεί να προωθήσει την «ανάπτυξη» και τη «σταθερότητα» (με το περιεχόμενο που τα μονοπώλια τούς δίνουν) σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που στο Νταβός έχει προσκληθεί και ο ηγέτης του ψευδοκράτους. Μάλιστα, σήμερα, το πρόγραμμα του Φόρουμ περιλαμβάνει ειδική συνάντηση με θέμα τις «ευκαιρίες» που μπορεί να δημιουργήσει η επανένωση της Κύπρου. Καθόλου τυχαίος δεν είναι και ο ρόλος που έχει ανατεθεί στο Νορβηγό διπλωμάτη Ε. Μπ. Αϊντε, που εκτελεί πλέον χρέη ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους του Φόρουμ του Νταβός, επικεφαλής του τμήματος Γεωπολιτικών Σχέσεων, ενός δηλαδή από τα καλύτερα οργανωμένα διεθνή επιτελεία που μελετούν εργαλεία αναβάθμισης της θέσης ισχυρών μονοπωλίων.

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε χτες ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλλει στις Βρυξέλλες πρόταση να αναγνωριστούν τα τουρκικά ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ (μαζί με τα ελληνικά αποτελούν επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας). Στα Κατεχόμενα, ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπ. Μπουρτζού, μίλησε για «μια πρωτοβουλία καλής πρόθεσης».

Στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής μιλά σήμερα ο Γ. Ομήρου

Με ομιλία προς την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής συνεχίζει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Ομήρου. Χτες, εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ο Γ. Ομήρου συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη και άλλους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για «μια ουσιαστική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, η οποία περνά μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και τη λύση του καθεστώτος των εγγυήσεων», υποστήριξε ότι «η Κύπρος μπορεί να ζήσει σε πραγματική ασφάλεια εντός της ΕΕ, εντός του ΟΗΕ και έχοντας ένα δικό της σύστημα ασφάλειας που να διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες και το ίδιο το νησί στο παγκόσμιο σύστημα».

Από την πλευρά του, ο Γ. Ομήρου υπογράμμισε ότι υπάρχουν «κίνδυνοι από μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία που καλλιεργούν ορισμένοι κύκλοι, στο εξωτερικό βεβαίως, διεθνώς - ΕΕ, ΗΠΑ (σ.σ. περί άμεσα επερχόμενης «λύσης» στο Κυπριακό). Χρειάζεται προσοχή, γιατί θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας. Αντί υπεραισιόδοξων δηλώσεων, πρέπει να εργάζονται για να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει επιτέλους τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό».

Αντίστοιχα, πρόσθεσε ότι «λύση του κυπριακού προβλήματος σημαίνει, προϋποθέτει αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Αυτά είναι η πεμπτουσία του κυπριακού προβλήματος, αυτό εννοούμε όταν λέμε "είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής". Είναι η παρουσία των στρατευμάτων και είναι αυτό το πλέγμα κηδεμονίας που μας κληρονόμησαν το 1960».

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι «λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κατάργηση του αναχρονισμού που συνιστούν οι λεγόμενες εγγυήσεις του 1960. Καμία χώρα, εκτός από την Κύπρο, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπόκειται σε εγγυήσεις και εγγυητές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει για το κεφάλαιο γέφυρες και με Ιορδανία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διανοίξει πεδία κερδοφορίας για ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια σε «αγορές» του εξωτερικού. Σε αυτήν τη βάση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Ιορδανίας στην Ελλάδα, Φ. Αλ Εϊτάν.

Επισήμως, η συζήτηση «επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών». Εστίασαν, εξάλλου, στο σχεδιασμό της επόμενης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη επιχειρηματική συνεργασία, ο Δ. Μάρδας ανέφερε ότι «προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά είναι η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών» και τόνισε τη «δυναμική του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα, καθώς και του τομέα της αγροτεχνολογίας και των αρδευτικών συστημάτων». Ο δε Ιορδανός αναφέρθηκε στις ενδεχόμενες «συνέργειες» στην Ενέργεια.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να στήσει άλλο ένα τρίγωνο «συνεργασίας» μετά από αυτά με Κύπρο και Αίγυπτο και Κύπρο με Ισραήλ και με στόχο σε απώτερη φάση να πάει και σ' ένα τέτοιο τετράγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιορδανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ