ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»
Νέα αντικομμουνιστική πρόκληση από την ΕΕ

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από εκδηλώσεις στη Γερμανία που έγιναν (το 2009) για να μυήσουν μικρά παιδιά στον αντικομμουνισμό, όπου η ΓΛΔ παρουσιάζεται ως «ανελεύθερο καθεστώς» και αποκρύπτεται το ότι το τείχος του Βερολίνου ήταν ένα αμυντικό μέτρο του σοσιαλιστικού κράτους ενάντια στις προβοκάτσιες και την επέμβαση των ιμπεριαλιστών
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από εκδηλώσεις στη Γερμανία που έγιναν (το 2009) για να μυήσουν μικρά παιδιά στον αντικομμουνισμό, όπου η ΓΛΔ παρουσιάζεται ως «ανελεύθερο καθεστώς» και αποκρύπτεται το ότι το τείχος του Βερολίνου ήταν ένα αμυντικό μέτρο του σοσιαλιστικού κράτους ενάντια στις προβοκάτσιες και την επέμβαση των ιμπεριαλιστών
Τη νέα αντικομμουνιστική πρόκληση από την ΕΕ, μέσω του λεγόμενου «Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, σημειώνει τα εξής:

«Το λεγόμενο "Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας", την ίδρυση του οποίου αποφάσισε το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που χρηματοδοτεί την ανέγερση και λειτουργία του με πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί "μουσείο" του αντικομμουνισμού, της κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού, όργανο παραχάραξης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Πριν καν ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του, αυτό το μνημείο της ιστορικής παραπλάνησης οργανώνει την "πρώτη του σύγχρονη έκθεση", που απευθύνεται στη νεολαία, με διεξαγωγή "διαδραστικού παιχνιδιού" "κομμουνισμός εναντίον καπιταλισμού", στο οποίο, όπως αναφέρει, "η πρόκληση για τους παίκτες θα είναι να διερευνήσουν πέντε φανταστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ζεύγη ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος (...) Παρότι γνωρίζουμε ποιο από τα δύο συστήματα αποδείχθηκε πιο βιώσιμο (...) Τα επιλεγμένα καθημερινά σενάρια ζωής μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (...) και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος, όπως και παρόμοιες εμπειρίες, αφού και τα δύο συστήματα μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία, όπως είναι η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ή τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης".

Η ΕΕ, για να αποφύγει την πλήρη απαξίωση του νέου κατασκευάσματός της για τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, υποχρεώνεται να αναγνωρίσει κάποιες από τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό. Παίρνει υπόψη της ότι οι λαοί που έζησαν το σοσιαλισμό βιώνουν σήμερα την έλλειψη αυτών των κατακτήσεων, γι' αυτό και προσαρμόζει την τακτική της στο ξεδίπλωμα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας της. Την ίδια στιγμή, προκλητικά χρησιμοποιεί ορολογία χυδαίου αντικομμουνισμού και πασχίζει να αναδείξει το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την καπιταλιστική κερδοφορία, ως βιώσιμο και συγκρίσιμο των σοσιαλιστικών κοινωνιών που οικοδομήθηκαν τον 20ό αιώνα, με επίκεντρο τον εργαζόμενο και κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει αναγάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της, επιχειρεί να δηλητηριάσει πρώτα και κύρια τις νεανικές συνειδήσεις που δεν γνώρισαν τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, με τη συκοφάντηση, τη διαγραφή της προσφοράς του, την παραχάραξη. Γι' αυτό σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα κηρύσσονται παράνομα, ο κομμουνισμός και η ταξική πάλη, ακόμα και η δημόσια υπεράσπισή της από την αντικομμουνιστική λάσπη, αναγορεύονται σε έγκλημα, την ίδια στιγμή που ηρωοποιούνται οι ναζιστές εγκληματίες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η άγρια αντιλαϊκή επίθεση που ξεδιπλώνουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις ενάντια στους λαούς πηγαίνει χέρι χέρι με το χτύπημα των κομμουνιστών που παλεύουν για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση και ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρεί το Ευρωκοινοβούλιο. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η συνέχιση της κατασκευής και η λειτουργία αυτού του αντικομμουνιστικού - σκοταδιστικού εκτρώματος.

Οσα "Σπίτια" παραχάραξης της Ιστορίας και να χτίσουν, όση λάσπη κι αν ρίξουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στις αξίες και τα ιδανικά του κομμουνισμού, οι αστοί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω τον τροχό της Ιστορίας και της ταξικής πάλης που οδηγεί στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση του νέου συστήματος, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
Προτεραιότητα σε Ενέργεια και διεύρυνση συνεργασίας με τη Σ. Αραβία

ΡΙΑΝΤ - ΚΑΪΡΟ.--

Προωθώντας τα συμφέροντα των κινεζικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και αναζητώντας αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνέχισε την περιοδεία του στην περιοχή, μεταβαίνοντας χτες στην Αίγυπτο, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει κύκλο συναντήσεων στη Σαουδική Αραβία, συναντώντας μεταξύ άλλων το Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

Πριν αναχωρήσει από το Ριάντ, ο Πρόεδρος Σι ανακοίνωσε ως ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα των επαφών του την απόφαση των δύο χωρών να συγκροτήσουν μία επιτροπή ανώτερων αξιωματούχων που θα καθοδηγήσει, θα προωθήσει και θα συντονίσει τη διμερή «συνεργασία», με στόχο την οικοδόμηση «στρατηγικών εταιρικών σχέσεων». Συναντώντας το δεύτερο διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου - υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον του Πεκίνου για την αύξηση της αγοράς πετρελαίου από τη Σ. Αραβία, αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς που αφορούν την παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και πυρηνικούς σταθμούς. «Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας είναι μία αναπόφευκτη τάση» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος Πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει αργά το απόγευμα της Τρίτης από το Ριάντ.

Ακολούθως, έφτασε στο Κάιρο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Συμφώνησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ασφάλεια, οικονομία, εμπόριο, ανάπτυξη, ενώ με αφορμή τους φετινούς εορτασμούς για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου - Κίνας, σημείωσε ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αφρικανική και αραβική χώρα που σύναψε επίσημες σχέσεις με τη ΛΔ Κίνας. «Είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε την πρακτική διμερή συνεργασία σε διάφορα επίπεδα και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Ζώνη των Δρόμων του Μεταξιού, ώστε να απολαύσουν οι λαοί μας αμοιβαία πλεονεκτήματα και καλύτερη ζωή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ηγέτης, τονίζοντας ότι η Κίνα «προωθεί τις σχέσεις με την Αίγυπτο υπό το πρίσμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής».

Αργότερα χτες είχε προγραμματίσει ομιλία στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για το Λούξορ, όπου θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τα 60χρονα σινο-αιγυπτιακών σχέσεων. Αργότερα θα μεταβεί στην πόλη Αίν Σόχμπνα (Βορειοδυτικά του Σουέζ), όπου κατασκευάζεται σινικό βιομηχανικό πάρκο σε έκταση 6.000 τ.μ., με στόχο την προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος Σι ολοκληρώνει την Παρασκευή την περιοδεία του στη Μ. Ανατολή (που είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει Κινέζος ηγέτης την τελευταία 10ετία), πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνεχίζονται οι καταπατήσεις Παλαιστινιακής γης...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την «απαλλοτρίωση» άλλων 370 στρεμμάτων αγροτικής γης από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, κοντά στην πόλη της Ιεριχούς, ανακοίνωσαν χτες Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συνεχίζοντας ανενόχλητοι την καταπάτηση της Παλαιστινιακής γης, σε συνέχεια της πρότερης «απαλλοτρίωσης» άλλων 1.000 στρεμμάτων τον Αύγουστο του 2014.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η «απαλλοτρίωση» της έκτασης των 370 στρεμμάτων εγκρίθηκε ήδη από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία «για αξιοποίηση» μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές προχώρησαν σε μερική άρση του αποκλεισμού χιλιάδων Παλαιστινίων εργατών σε εβραϊκούς «οικισμούς» της Δυτικής Οχθης. Αντίθετα, οι περιορισμοί συνεχίζουν να ισχύουν σε εβραϊκούς «οικισμούς» της Βηθλεέμ, της Χεβρώνας, της Ναμπλούς και της Ραμάλα. Αφορμή για την απαγόρευση της πρόσβασης Παλαιστινίων στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δ. Οχθης έδωσε η δολοφονία μίας πολύτεκνης 38χρονης Ισραηλινής την Κυριακή από νεαρό Παλαιστίνιο εργάτη.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε τη διάλυση «πυρήνα» της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της επταμελούς ομάδας είχε στρατολογηθεί μέσω Ιντερνετ από τον Τζαουάντ Νασράλα, γιο του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα. Δε δόθηκαν άλλες πληροφορίες, ούτε καν ο τόπος και ο χρόνος σύλληψης των επτά υπόπτων.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός 16χρονου Εβραίου έποικου ως ύποπτου για την προ ημερών αναγραφή αντιχριστιανικών συνθημάτων, με σπρέι, στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ιερουσαλήμ. Την Τετάρτη είχε συλληφθεί για την ίδια υπόθεση άλλος ένας 15χρονος Εβραίος έποικος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ