ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Προσαρμογή» με το βλέμμα στα αντιλαϊκά χαράτσια

Αμετάβλητες στο σημερινό ύψος τους παραμένουν οι αντικειμενικές τιμές προσδιορισμού της ακίνητης περιουσίας στις περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, στις 9 κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές 400 - 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις ακριβές περιοχές με τιμές 4.050 - 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης ορίζονται μειωμένες τιμές από 5% μέχρι 19%, ενώ περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν με την αναμενόμενη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται σε σχετικά ακριβότερες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τιμές ζώνης:

Από 850 ευρώ σήμερα σε 800 ευρώ: -5,88%

Από 1.000 σε 900 ευρώ: -10%

Από 1.100 σε 950 ευρώ: -13,64%

Από 1.200 σε 1.000 ευρώ: -16,67%

Από 1.300 σε 1.100 ευρώ: -15,38%

Από 1.400 σε 1.200 ευρώ: -14,29%

Από 1.500 σε 1.250 ευρώ: -16,67%

Από 1.700 σε 1.350 ευρώ: -20,59%

Από 3.000 σε 2.500 ευρώ: -16,67% κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ιδιοκτησία θα διατηρηθούν αμετάβλητα, τόσο για το 2016 όσο και για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ (εισπρακτικός στόχος) το χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν «ακατέβατα», ακόμη κι αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών έγινε το 2007, ενώ στη συνέχεια η πτώση στις εμπορικές τιμές των ακινήτων έφτασε σε περίπου 40% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζίτες είχαν διαμηνύσει πως η δραστική μείωση στις αντικειμενικές τιμές θα τους δημιουργούσε και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι υποθήκες που έχουν εγγράψει για τα στεγαστικά δάνεια, βασίζονται στις πολύ υψηλές αντικειμενικές τιμές της δεκαετίας του 2000, οι οποίες ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις σημερινές εμπορικές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ριζική, προς τα κάτω, αναθεώρησή τους θα μείωνε και την αξία των υποθηκών, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από 21/5/2015, όπως προβλέπεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυτές αφορούν στον υπολογισμό των φόρων σε μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.ά.), επί της ουσίας σε αρκετά περιορισμένο αριθμό συναλλαγών της τελευταίας περιόδου. Επιπλέον, οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν και τη βάση υπολογισμού για τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για το 2015, δεν τίθεται καν ζήτημα, καθώς αυτό υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν την 1η Γενάρη 2015. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα προχωρήσει σε επιστροφές φόρων, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα συμψηφισμών με φόρους που θα επιβληθούν στη συνέχεια.

ΤΑΙΠΕΔ
Προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του 67% του ΟΛΠ

«Εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη» χαρακτηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του τη δεύτερη «βελτιωμένη» προσφορά που κατέθεσε η COSCO για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ. Αλλωστε, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ενταγμένη στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στη σχετική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση συστηματικά υποστηρίζει και «παίζει» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τη «γεωπολιτική βαρύτητα» της χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, προωθώντας έργα και πολιτικές για την ενίσχυση του ρόλου της ως διαμετακομιστικού - εμπορικού αλλά και ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή. Επομένως, ανοίγει δρόμους στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους, να επενδύσουν στους αντίστοιχους τομείς, που είναι μάλιστα στρατηγικής σημασίας για την οικονομία. Είναι τομείς που μπορούν με κατάλληλες επενδύσεις να συμβάλλουν στη διευρυμένη αναπαραγωγή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που ανήκουν σ' αυτούς τους τομείς, αλλά και σε άλλους που αντικειμενικά συνδέονται με αυτούς. Ετσι βλέπει και την ανάπτυξη, ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν έναν από τους μοχλούς ενίσχυσης του κεφαλαίου. Σ' αυτή τη στρατηγική εντάσσει και την πώληση του ΟΛΠ, υποστηρίζοντας πως μέσα από την προσέλκυση «επενδύσεων», όπως αυτή της COSCO αλλά και αυτή της FRAPORT στα περιφερειακά αεροδρόμια, επιτυγχάνεται «η ουσιαστική ένταξη της Ελλάδας στο διεθνή χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών».

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ συνδυάζεται με την επικείμενη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, με στόχο το συνδυασμό θαλάσσιων μεταφορών, με εφοδιαστικές αλυσίδες και τις χερσαίες μεταφορές, σιδηροδρομικές και οδικές.

Πώς πρακτικά θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση; Οπως ανακοινώθηκε, ο κινέζικος επιχειρηματικός όμιλος προσέφερε τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 368,5 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει τη συνολική αξία της συμφωνίας σε 1,5 δισ. ευρώ, αφού εκτός της προσφοράς των 368,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σε σε δύο στάδια, κατά το πρώτο η COSCO θα καταβάλει 280,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και εφόσον έχει εκπληρώσει τους όρους που περιγράφονται στη σύμβαση, εντός πενταετίας, θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της σε 67%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Με την ΕΒΙΚΕΝ για το κόστος Ενέργειας

Συνάντηση με τη διοίκηση της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, στο πλαίσιο των συστηματικών επαφών που διεξάγει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους βιομηχανιών με βασικό θέμα τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ «σχετίζονται με τους συντελεστές διαμόρφωσης του συνολικού βιομηχανικού ενεργειακού κόστους» και, στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκαν προτάσεις για τον υπολογισμό των χρεώσεων στα τιμολόγια βιομηχανικού ρεύματος, την επίσπευση υλοποίησης του μέτρου της διακοψιμότητας, τη μείωση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και το κόστος φυσικού αερίου.

Στις προθέσεις, πάντως, της κυβέρνησης είναι το ζήτημα του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας να αντιμετωπιστεί συνολικά, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση», που συμπεριλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και το νέο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Αύξηση πλεονάσματος στην ΕΕ

Πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ και στην Ελλάδα ελέω κεφαλαιακών ελέγχων

Πλεόνασμα ύψους 12,3 δισ. ευρώ εμφάνισε το Νοέμβρη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην ΕΕ των 28, έναντι πλεονάσματος 13,2 δισ. τον Οκτώβρη και 16,2 δισ. το Νοέμβρη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της «Eurostat» που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου καταγράφεται πλεόνασμα 179,5 δισ., έναντι πλεονάσματος 115,7 της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου. Πλεονάσματα καταγράφουν οι λογαριασμοί αγαθών (107,9 δισ.) και υπηρεσιών (156,3 δισ.), ενώ ελαφρά συρρίκνωση καταγράφεται στο έλλειμμα δευτερογενών εισοδημάτων (-75,1 δισ. από -76,2 δισ.). Επίσης, έλλειμμα εμφανίζουν και τα πρωτογενή εισοδήματα (-9,5 δισ. από πλεόνασμα 8,3 δισ.).

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στη χώρα μας παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα 911,7 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων και της επακόλουθης περιορισμένης δαπάνης για εισαγωγές. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 8,4%, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 14,0%.

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών η δικογραφία για Παπασταύρου

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε η δικογραφία που έχει σχηματισθεί για τον Στ. Παπασταύρου, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εν λόγω κινδυνεύει πλέον με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, αν δεν καταβάλει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που του καταλογίστηκαν για το λογαριασμό των 5,4 εκατομμυρίων της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ που φέρεται να διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα ΗSBC. Η δικογραφία διαβιβάστηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου) και τον καταλογισμό του παραπάνω ποσού. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Στ. Παπασταύρου είχε εξεταστεί το περασμένο καλοκαίρι ως ύποπτος τέλεσης των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν δικός του, αλλά είχε ρόλο πληρεξούσιο σε τραστ που είχε συστήσει ο φίλος του, επιχειρηματίας Σάμπι Μυωνή. Τον ισχυρισμό αυτό έχει επιβεβαιώσει και ο εν λόγω εξεταζόμενος ενώπιον των αρμόδιων αρχών που δεν δέχθηκαν τελικά τις εξηγήσεις τους και τα φερόμενα ως αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Στ. Παπασταύρου εμφανίστηκε προχτές, στις αρμόδιες αρχές και εκδήλωσε την επιθυμία να πληρώσει το πρόστιμο.

Απόφαση του ΣτΕ για Σκουριές και Ολυμπιάδα

Ακυρη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση (19/8/15) του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης της «Ελληνικός Χρυσός» σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι με την απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής και δηλώνει ότι «σεβόμενο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ