ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργο - ορόσημο της μουσικής ιστορίας

Η πρώτη πανελλήνια σκηνική παρουσίαση της όπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» θα παρουσιαστεί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 23, 27, 31 Γενάρη και 4 Φλεβάρη. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία για πρώτη φορά στην 75χρονη ιστορία της θα αναμετρηθεί με το έργο - ορόσημο της μουσικής ιστορίας, το οποίο σηματοδότησε την αρχή του ύστερου μουσικού ρομαντισμού. Ωρα έναρξης: 18.30.

Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Κόκκος.

Το «Τριστάνος και Ιζόλδη» είναι ένα έργο πυρετώδους συναισθηματικής φόρτισης, το οποίο με τις καινοτομίες της αρμονίας και τον πλούτο της γραφής του άλλαξε διά παντός την ιστορία της μουσικής. Η σύνθεση του έργου ολοκληρώθηκε ανάμεσα στο 1857 και το 1859, ενώ η πρεμιέρα του δόθηκε στο Μόναχο το 1865. Ο Βάγκνερ το έγραψε επηρεαζόμενος από το έργο του σπουδαίου φιλοσόφου Αρθουρ Σοπενχάουερ, αλλά και από την έντονα συναισθηματική του σχέση με την Ματθίλδη Βέζεντονκ.

Οπως σε όλα τα έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το κείμενό του είναι του ίδιου και βασίζεται σε μύθο πιθανώς κελτικής προέλευσης. Η πλοκή αφορά τον έρωτα του ιππότη Τριστάνου για την Ιρλανδή πριγκίπισσα Ιζόλδη, την οποία φέρνει ως νύφη στο θείο του βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης. Κατά το ταξίδι της επιστροφής στο πλοίο, με αφορμή ένα μαγικό ποτό, οι Τριστάνος και Ιζόλδη εξομολογούνται τον έρωτά τους. Στην Κορνουάλη, κατά την απουσία του βασιλιά σε κυνήγι, συναντιούνται ερωτικά. Ο Μάρκος τους βρίσκει μαζί και σε συμπλοκή που ακολουθεί ο Τριστάνος τραυματίζεται θανάσιμα. Μεταφέρεται στον πύργο του στη Βρετάνη, όπου παραληρεί. Οταν η Ιζόλδη φτάνει κοντά του είναι πια αργά: Ο Τριστάνος ξεψυχά στα χέρια της και εκείνη τον ακολουθεί καθώς οραματίζεται την παντοτινή ένωση μαζί του.

Φωτισμοί: Μίχαελ Μπάουερ. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διανομή: Τριστάνος: Τόρστεν Κερλ. Βασιλιάς Μάρκος: Ράινχαρτ Χάγκεν. Ιζόλδη: Αν Πέτερσεν. Κούρβεναλ: Κρίστοφερ Ρόμπερτσον. Μέλοτ: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος. Μπρανγκαίνε: Καταρίνα Νταλάιμαν. Βοσκός: Νίκος Στεφάνου. Καπετάνιος: Κωστής Ρασιδάκης. Ναύτης: Αντώνης Κορωναίος. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

Ελληνες κουκλοπαίκτες για ενήλικο κοινό

Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» στου Ψυρρή (Σαχτούρη 4 & Σαρρή) που λειτουργεί από το 1999, στοχεύοντας στην έρευνα, στην εξάπλωση και τη διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου, συνιστά σήμερα έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης αυτής στην Ελλάδα, διαθέτοντας μάλιστα μοναδική κουκλοθεατρική σκηνή. Για το φετινό Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη, το «Εργαστήρι Μαιρηβή» οργανώνει παραστάσεις κουκλοθέατρου, από Ελληνες κουκλοπαίκτες για ενήλικο κοινό! Το πρόγραμμα των παραστάσεων διαμορφώνεται ως εξής: Η Ομάδα «Arima Puppet Theater» παρουσιάζει την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31/1 στις 9 το βράδυ όπως και την Κυριακή 1/2 στις 6 το απόγευμα, το 45λεπτης διάρκειας ερωτικό ποίημα του Βιντσέντσου Κορνάρου «O Ερωτόκριτος», παράσταση για ενήλικες και παιδιά από 7 ετών και πάνω σε διασκευή Κωστή Ζαϊμάκη. Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ και ομαδικό 7 ευρώ.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων συνεχίζεται με την «Κατσαρίδα» της Λίλιαν Ασήμου και την «Ανάσα» της Αφροδίτης Γεωργίου, την Παρασκευή 13 Φλεβάρη, στις 9 το βράδυ. Ακολουθεί «Ο Φασουλής» από το κουκλοθέατρο «Ayusaya» το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 9 το βράδυ. Συνεχίζει με τη «Λεμονιά» της ομάδας Τέχνης Νεύμα, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 9 το βράδυ και την Κυριακή 1 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα και τέλος το πρόγραμμα του α' τριμήνου του 2015 ολοκληρώνεται με το «Μυστήριο της Ανατολής» από την ομάδα «BARUTI» που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάρτη στις 9 το βράδυ καθώς και την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα.

Σαίξπηρ στη Στέγη

Το ποιητικό αριστούργημα του Σαίξπηρ «Αμλετ» παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά Εύας Μανιδάκη, μουσική Δημοσθένη Γρίβα, κοστούμια Ιωάννας Τσάμη και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.

Ο βασιλιάς Αμλετ πεθαίνει. Η γυναίκα του, Γερτρούδη, παντρεύεται τον αδελφό του, Κλαύδιο. Εκείνος στέφεται νέος βασιλιάς. Το φάντασμα του νεκρού βασιλιά εμφανίζεται στον γιο του, τον πρίγκιπα Αμλετ, και ζητά εκδίκηση για το δόλιο φόνο του... Με φόντο τη βασιλική Αυλή της Δανίας, έναν κόσμο που κυλιέται στη διαφθορά, τη δουλοπρέπεια, τον πνευματικό αφανισμό, έναν ολοκληρωτικό κόσμο όπου όλοι και όλα τελούν υπό παρακολούθηση, η μορφή του Αμλετ προβάλλει μοναχική, ερημική, απροσπέλαστη.

Παίζουν: Χρήστος Λούλης (Αμλετ), Γιώργος Γάλλος, Αμαλία Μουτούση (Γερτρούδη), Νίκος Χατζόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Θάνος Τοκάκης, Αλκηστις Πουλοπούλου (Οφηλία), Χάρης Φραγκούλης, Ορφέας Αυγουστίδης, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Τζαβάρας. Ωρα έναρξης: 20.30.

Η εμπειρία μιας συνάντησης

Τον Αύγουστο του '13 έξι ηθοποιοί ξεκίνησαν ένα μεγάλο ταξίδι. Αποφάσισαν να διαβάσουνε μαζί τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι, με σκοπό να παρατηρήσουν κατά πόσον είναι εφικτό ένα μυθιστόρημα να μεταστρέψει τη ζωή τους. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε μετά από 8 μήνες και η ζωή τους είχε πραγματικά αλλάξει. Αυτήν την εμπειρία μοιράστηκαν δημοσίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνη του 2014 στην αυλίτσα του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα. Οι ηθοποιοί ξανάσμιξαν, οι πέντε από τους έξι, για μια χειμωνιάτικη εκδοχή που θα φιλοξενηθεί στο σαλόνι του ιστορικού Μερόπειου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45 Ακρόπολη, που γιορτάζει φέτος 100 χρόνια ζωής.

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου. Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας. Σκηνική - Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα - Χριστίνα Μανωλάκου. Ηθοποιοί: Στέλιος Ανδρονίκου, Ηλίας Κουνέλας, Κλεοπάτρα Μάρκου, Βασίλης Σαφός, Μαρίνα Συμεού. Η παράσταση θα παιχτεί μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Κάθε Τετάρτη με Κυριακή στις 21.00. Γενική Είσοδος 10 ευρώ - τα 2 ευρώ από κάθε εισιτήριο παραχωρούνται στο Μερόπειον.

«Εφυγε» ο Γιώργος Κώνστας

«Εφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κώνστας.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χτες. Εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών τον αποχαιρέτησε ο Νίκος Ξυθάλης. Ο Γιώργος Κώνστας δραστηριοποιήθηκε στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και στο ΣΕΗ. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών (ΔΕΣ), συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτιά της, συμπαρατασσόμενος με τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο των σκηνοθετών.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1949, ο Γιώργος Κώνστας σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου, και στο Ωδείο Πειραιώς (κλασικό τραγούδι και φλάουτο). Σπούδασε, επίσης, χορό και εργάστηκε στα Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη και στο Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Για αρκετά χρόνια, δούλεψε στο Εθνικό Θέατρο με σκηνοθέτες τους Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολομό, Σπύρο Ευαγγελάτο και άλλους.

Από το 1983 έως το 1987 ανέλαβε το θεατρικό τμήμα του Alberus Magnus Gymansium στη Νότια Γερμανία. Το 1991-1992, μέσω του Δήμου Κορίνθου και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης διηύθυνε ένα πρόγραμμα με αντικείμενο τη Σπουδή στο Αρχαίο Δράμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης θεατρικής ομάδας και το ανέβασμα της τραγωδίας του Ευριπίδη «Βάκχες» στα αρχαία θέατρα της Κορινθίας.

Πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα όπως στις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ σε δική του σκηνοθεσία, στο «Ο θάνατος και η κόρη» του Ντόρφμαν σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, «Τότενφλος» του Χάραλντ Μίλερ σε σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη, «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ σε δική του σκηνοθεσία, «Ο Συντηρητής» έργο δικό του, σε δική του σκηνοθεσία. Ερμήνευσε βασικούς ρόλους σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Τιμήθηκε, επίσης, με τα βραβεία: Α' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης 1988 για την ταινία του Γ. Καρυπίδη «Στη σκιά του φόβου». Α΄ Βραβείο Θεατρικού Εργου από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου για το έργο «Αχ αυτός ο Τζων Γουαίην» ή «Οι θείες της Ελπινίκης». Α΄ Βραβείο Θεατρικής Εστίας Τρανούλη 2002 για το μυθιστόρημα «Ενισχυτής αναμνήσεων». Γ΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Εργου 2007 για το έργο «Ο Συντηρητής».

Επίσης, είχε συγγράψει τα θεατρικά έργα: «Η επιστροφή του Διόνυσου», «Εγώ, ο Φρειδερίκος Νίτσε» αλλά και το μυθιστόρημα «Ενισχυτής Αναμνήσεων» (εκδόσεις «Σαββάλα»).

Ποιητικός διαγωνισμός

Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) ανακοινώνει την προκήρυξη του πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού «Παύλος Ναθαναήλ» για νέους έως 25 ετών. Οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή με ένα ποίημά τους μέχρι 70 στίχους, έως τις 31 Μάρτη 2015, σε ηλεκτρονική ει δυνατόν μορφή, στη διεύθυνση της Εταιρίας (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 10678, Αθήνα). Το ποίημα να σταλεί με ψευδώνυμο και ονοματεπώνυμο του ποιητή και να περιέχεται σε κλειστό ιδιαίτερο φάκελο. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210.3834.559, Fax: 210.3820.062, e-mail: eel@otenet.gr - website: www.eel.org.gr.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ