ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Προεκλογικοί καβγάδες και στρατηγική σύμπλευση

Μια σειρά συγκλίσεις και συμπλεύσεις στρατηγικού χαρακτήρα ανάμεσα στα κόμματα αστικής διαχείρισης, και συγκεκριμένα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν όλο και πιο έντονα όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες, καθώς και οι δύο πασχίζουν να φανούν ικανότεροι στο κεφάλαιο να προωθήσουν τα συμφέροντά του κόντρα στο λαό.

Ενδεικτικά όσα είπε προχτές βράδυ ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε επιχειρηματίες στον Πειραιά και αντίστοιχες τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα.

Ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες, μισθοί

Ο Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπόσχεται τα εξής εξωφρενικά: επαναφορά του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου στην εποχή των ελλειμμάτων (...) Υπόσχεται κρατικοποιήσεις. Με τι λεφτά; Ακόμα και εταιρειών που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί και ανήκουν και σε τρίτους ιδιώτες επενδυτές (...) Κι ακόμα είχε εξαγγείλει επί λέξει: "Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί"».

Ασφαιρα τα πυρά του. Ο ίδιος ο Τσίπρας, στην πρόσφατη διαδικτυακή του συνέντευξη, προανήγγειλε «επανεξέταση» (και όχι ακύρωση) των ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας όμως: «Δεν είμαστε κρατιστές (...) η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για την ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί να είναι σε δημόσιο έλεγχο». Κάνοντάς το πιο λιανά, μίλησε συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι «ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες», αλλά μάλλον ...εν μέρει.

Για δε τις τράπεζες, ήδη σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζουν ότι η συμμετοχή του κράτους στη μετοχική τους σύνθεση είναι ήδη μεγάλη και αρκεί απλά μια αλλαγή στις διοικήσεις τους, κάτι που έτσι κι αλλιώς κάνουν όλες οι κυβερνήσεις.

Ενώ για την πολυθρύλητη επαναφορά των μισθών στο Δημόσιο σε προηγούμενα επίπεδα με κάλυψη των απωλειών, ο ΣΥΡΙΖΑ δε δεσμεύεται ούτε καν για την επιστροφή του 13ου μισθού.

Φορολόγηση επιχειρήσεων και λαϊκής κατοικίας

Παραπέρα, ο Σαμαράς υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες ότι με δική του κυβέρνηση, «η φορολογία σε επιχειρήσεις θα μειωθεί σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες από το 25% στο 15%! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει τίποτε για τη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων» επέμεινε.

Εσκεμμένο λάθος. Ο ίδιος ο Τσίπρας υποσχόταν την προηγούμενη βδομάδα ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθει «άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία (...) Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων»και οι επενδυτές θα έχουν«σταθερό φορολογικό σύστημα».

Ο Σαμαράς υποσχέθηκε, επίσης, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, τι λέει; Θα τον καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ! Αλλά δεν ξέρει -ή δε λέει- τι θα βάλει στη θέση του».

Κάθε άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά καθαρά για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, δίχως να ξεκαθαρίζει βέβαια ποια περιουσία υπολογίζει ως τέτοια, ώστε δίχως ανάληψη προηγούμενης «δέσμευσης» (έστω και προεκλογικής) να ξεκινήσει ευκολότερα την επόμενη φοροεπιδρομή στη λαϊκή κατοικία.

Πρωτογενή πλεονάσματα - ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Ο Σαμαράς παρουσίασε ως επιτεύγματα της κυβέρνησής του τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μας πάει πίσω στα ελλείμματα. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο Γ. Δραγασάκης, το μεσοπρόθεσμο του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους σύμφωνους με τις κατευθύνσεις που βάζει η ΕΕ, δηλαδή τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (άρα συνέχιση των περικοπών και φορολογία για το λαό, δηλαδή λιτότητα), «δημοσιονομική σταθερότητα», «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (αντιλαϊκά μέτρα σε εργασιακά, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις ή συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιώτες), εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Βιωσιμότητα του χρέους

Τέλος, ο Σαμαράς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και για το μείγμα διαχείρισης του χρέους, χρέος που δε δημιουργήθηκε για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, αλλά για τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Ο Σαμαράς κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «μιλούν για διαπραγμάτευση του χρέους από την αρχή. Για να το κουρέψουν και για να το κάνουν "βιώσιμο", μας λένε (...) Και τώρα τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να πάμε να τους πούμε (σ.σ: στους εταίρους) ότι δεν πληρώνουμε ούτε τους χαριστικούς τόκους που μας βάλατε και κουρέψτε μας εκείνα που μας έχετε δανείσει ως τώρα; Αλλά αυτοί ήδη το έχουν δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν το δέχονται!».

Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί (δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη διαγραφή) για να γίνει βιώσιμο, δηλαδή για να μπορέσει να αποπληρωθεί. Η αποπληρωμή του να συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης και να προβλεφθεί μορατόριουμ στην εξυπηρέτησή του κι όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος.

Η διαφωνία τους ουσιαστικά βρίσκεται στο αν το χρέος είναι ή πρέπει να γίνει βιώσιμο. Διαφορά πολύ μικρή για το λαό, γιατί η ρύθμιση που θα γίνει ή δε θα γίνει, θα φορτωθεί στις πλάτες του.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για την Κοινωνική Ασφάλιση

Με την αλλαγή κυβέρνησης θα ανακτήσουν οι εργαζόμενοι τις απώλειες των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους;

Και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τη γνωστή πλέον τακτική του: Να «φουσκώνει» τα λίγα ψίχουλα που υπόσχεται στους χαμηλοσυνταξιούχους και να αποσιωπά τα μεγάλα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι, ενώ κάνει «σημαία» την απόδοση της 13ης σύνταξης μόνο στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, το 1,28 ευρώ τη μέρα δηλαδή αύξηση στις συντάξεις πείνας, δε λέει κουβέντα για τις τραγικές ανατροπές και τις αιματηρές περικοπές που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα 2,6 εκατομμύρια τους συνταξιούχους. Και κυρίως, αποσιωπά σκόπιμα ποιο θα είναι το ασφαλιστικό σύστημα που θα διαμορφώσει στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Το ασφαλιστικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, πέραν βέβαια της δημόσιας δέσμευσης του κόμματος, ότι θα σεβαστεί τις ιερές γραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, μόλις χτες η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της, ενώ κάνει λόγο για «κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων» που «επιτάσσει ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σήμερα κιόλας», στο διά ταύτα όμως για το τι θα κάνει το κόμμα της για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επαναλαμβάνει τις συνταγές που τόσα χρόνια σέρβιραν ως πανάκεια, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ετσι «σήμερα κιόλας»(!) προτείνει τις ίδιες παλιές και γνωστές «λύσεις» που οδήγησαν τα Ταμεία ως εδώ και δηλώνει: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί αν δεν εφαρμοστεί άμεσα μια άλλη κατεύθυνση στην οικονομία, που θα αναχαιτίσει την ανεργία και την υποαπασχόληση και θα παράγει πραγματικά έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και θα αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο και την εισφοροαπαλλαγή».

Δηλαδή, καμία δέσμευση για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καμία δέσμευση για απόδοση ολόκληρης της 13ης και 14ης σύνταξης. Κουβέντα για την σφαγή των επικουρικών και των εφάπαξ. Ενοχη σιωπή για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση; Θα καταργήσει τις «έκτακτες εισφορές» και τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στις συντάξεις; Θα επαναφέρει στις γυναίκες το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πέντε χρόνια νωρίτερα από τους άντρες, αναγνωρίζοντας στην πράξη το ρόλο της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας; Τι λέει αλήθεια γι' αυτό το Τμήμα «φεμινιστικής πολιτικής» του ΣΥΡΙΖΑ; Θα ανακτήσουν οι μητέρες με ανήλικα παιδιά το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται με τα ειδικά ηλικιακά όρια που ίσχυαν; Θα επανέλθουν τα ανώτερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 67ο έτος στο 65ο; Θα καταργήσει την 40ετία για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, επαναφέροντας την 35ετία;

Κατακεραυνώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκυβέρνηση για «την καταλήστευση των Ταμείων». Δεν μας λένε όμως τι θα κάνουν με το επαίσχυντο «κούρεμα» που τους αφαίρεσαν τα 13 δισ. ευρώ; Θα τα επιστρέψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή θα κρυφτεί πίσω από τη δέσμευση προς την ΕΕ για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς»; Για να μη μιλήσουμε για τα 60 και πλέον δισ. ευρώ που αφαιρέθηκαν από τα Ταμεία μεταπολεμικά και τα άλλα που εξαερώθηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ το email Χαρδούβελη και τις νέες ανατροπές που σχεδιάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αναφέρονται στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μεταξύ άλλων επέβαλαν μειώσεις στις επικουρικές. Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τις επικουρικές συντάξεις, θα αποδώσει τα εφάπαξ στο ύψος που προβλέπουν τα καταστατικά των Ταμείων, θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επικουρικών και πώς;

Ακούγεται ηχηρά στα αυτιά η «καταλήστευση των Ταμείων», η φόρτιση της φράσης υπονοεί πολλά. Οταν μάλιστα συνοδεύεται και με το στοιχείο ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ έφτασε στο 1 δισ. ευρώ και άλλο τόσο προβλέπεται και για το 2015. Ομως, υπάρχει ένα κενό. Το έλλειμμα αυτό ισούται με το ποσό που κέρδισαν οι επιχειρήσεις από τη μείωση κατά πέντε μονάδες των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές στο ύψος που ήταν πριν τη μείωση που έγινε το 2012;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε δεσμεύεται για τίποτα από τα παραπάνω. Καταφεύγει μόνο σε γενικές διατυπώσεις του τύπου «Αυτή τη στιγμή απαιτείται άμεσα μια ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής, με αναπτυξιακή ώθηση που θα δημιουργεί πλήρεις και σταθερές θέσεις εργασίας και θα διασφαλίζει το μέλλον τόσο των σημερινών συνταξιούχων, όσο και των επόμενων γενεών». Δηλαδή; Τι να περιμένουν οι συνταξιούχοι και πολύ περισσότερο οι νέοι;

Τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα χειροπιαστό. Εκθέσεις ιδεών για «ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακή ώθηση...»! Τα ίδια, δηλαδή, με τους χτεσινούς. Οι ίδιες υπεκφυγές, για να έχει μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «λυμένα τα χέρια της» την επόμενη μέρα των εκλογών. Οι ίδιες υποσχέσεις που θα τις πάρει και αυτές ο άνεμος του «αριστερού κυβερνητισμού» και θα τις σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ενός ορίζοντα που στο όνομα της «προσαρμογής» και του κυβερνητικού «ρεαλισμού» θα διαψεύσει κάθε ελπίδα πραγματικής αλλαγής στη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ