ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Δεν αρκεί

να έχει δίκιο το ΚΚΕ...

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Διαβάζειςτους τίτλους και λες «την πιάσαμε την καλή». 600 - 650 ευρώ σύνταξη! Πας παρακάτω και διαβάζεις «ίσως το 2007», παραμονή εκλογών, και αν το επιτρέψει η οικονομία.

Νιώθεις να σε πιάνουν Κώτσο; Κακώς. Γιατί φταις κι εσύ μεγάλε. Αντί να τους παίρνεις με τα κλούβια αυγά όπου τους βρίσκεις, πας σκυφτός και τους ψηφίζεις.

Κι αντί να βρεις τρόπονα συναντηθείς με άλλους και να μη μείνει πεζοδρόμιο στη θέση του, παίρνεις τηλέφωνο στα πρωινάδικα να βεβαιώσεις ότι ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Κοιτάς τον τίτλο «20.000 σπίτια». Λες «όπα, εδώ είμαστε». Κοιτάς στη μέσα σελίδα και σου λέει «πήγαινε στην τράπεζα»! Τύφλα να έχουν τα ειδικά τμήματα αναζήτησης πελατών των τραπεζών.

Τι σου μένειαπό το χτεσινό μπαράζ επικοινωνιακής πολιτικής του υπουργού προπαγάνδας; Απλή ανάγνωση χρειάζεται.

Μέχρι το Φλεβάρη πρέπει να έχει νομοθετηθεί η πιο φτηνή υπερωρία και την ίδια περίπου περίοδο ο υπολογισμός του χρόνου εργασίας πρέπει να πάψει να γίνεται με τη μέρα ή τη βδομάδα, αλλά με βάση τον ετήσιο υπολογισμό του. Που σημαίνει να δουλεύεις σήμερα 3 ώρες, αύριο 10, μεθαύριο 5 και ούτω καθεξής, αρκεί στο τέλος να βγάζεις μέσο όρο 8ωρο.

Μελετώντας λίγο παραδίπλα το αμερικάνικο πρότυπο παίρνεις και μια γεύση του συνδυασμού «διαρκώς καταρτισμένος, μερικά απασχολούμενος, με μερική υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη».

Νομοθετικά είχε φροντίσει ήδη το ΠΑΣΟΚ να είναι όλα στο πιάτο έτοιμα για εφαρμογή. Η ΝΔ δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο παρά να εκδώσει τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους, άντε και κάτι διορθώσεις, όπως αυτή για τις υπερωρίες.

Πώς πέρασαν όλα αυτά τα νομοθετήματα; Με την άδολη συμβολή όλων των βασικών μετόχων που σήμερα σκούζουν.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πρωτοπορήσει σε τέτοιο βαθμό στην πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που οι έρμοι οι υπουργοί της ΝΔ όταν νιώθουν πως πρέπει να παρουσιάσουν καμιά καινούρια ιδέα για να δικαιολογήσουν τη θέση τους, καταφεύγουν σαν τον Γιακουμάτο στα περί «αλιευτικού τουρισμού»!

Οταν οι ίδιοι οι αστοί αρχίζουν και μιλάνε για «αναβίωση του κανιβαλισμού των αφεντικών του 19ου αιώνα» δε φτάνει πια να δικαιώνεις το ΚΚΕ. Χρειάζεται και να βάλεις πλάτη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΗΠΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Σπίτια για 2.951 δικαιούχους αναμένεται να παραδώσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας μέσα στο 2005, ενώ φθηνότερα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας θα πάρουν περίπου 17.000 δικαιούχοι του Οργανισμού» (η είδηση στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

ΦΤΗΝΟΤΕΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ: «Αλλαγές στον εργασιακό νόμο 2874 κυρίως στο σκέλος που αφορά στις υπερωρίες και με στόχο να καταστούν ευκολότερες και φθηνότερες δρομολογεί το υπουργείο Απασχόλησης. Ο υπουργός θα συγκαλέσει εντός των επομένων ημερών την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος ώστε η νομοθετική ρύθμιση να καταρτιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΛΑΣΤΙΧΟ: «Αλλαγές στις αμοιβές των υπερωριών αλλά και στο "ελαστικό ωράριο" - διευθέτηση του ετήσιου χρόνου εργασίας - σχεδιάζει το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και το λεγόμενο "κοινωνικό πακέτο" φαίνεται να σκοντάφτουν στην έλλειψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ηπιότερη δυνατή προσαρμογή στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να αποδείξει στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία της» (το σχόλιο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΙΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2007... «Ως χρόνος έναρξης καταβολής της νέας εθνικής σύνταξης προσδιορίζεται από τον υπουργό Απασχόλησης το 2007, αφού πρώτα προηγηθεί σχετική αναλογιστική μελέτη για το κόστος της ρύθμισης και εφόσον "η οικονομία το επιτρέψει" όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΧΩΡΑ: 600 ΕΥΡΩ η κατώτερη σύνταξη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 650 ΕΥΡΩ κατώτατη εθνική σύνταξη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 20.000 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ σε χαμηλόμισθους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 65.000 ΘΕΣΕΙΣ για το 2005 μέσω ΟΑΕΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10.369 ΘΕΣΕΙΣ απασχόλησης στους δήμους

Η ΑΥΓΗ: Οι αγρότες αφήνουν ανοιχτούς τους δρόμους του διαλόγου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 2 ταχυτήτων στα ακίνητα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καπέλο στα ακίνητα για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ριζική αλλαγή στη φορολογία των ακινήτων

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ» δεν υπάρχουν στο Αιγαίο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ μέτοχος εν βράσει

ΤΑ ΝΕΑ: Ομοβροντία από αριστερά και... δεξιά

ΕΘΝΟΣ: ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ συμφερόντων η κυβέρνηση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καταστρέφουν επιχειρηματίες

Η ΝΙΚΗ: Νόμος με πορτρέτα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΝΩ ΜΑΧΙΜΟΣ δε γίνομαι επίτιμος

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ & ΔΙΕΞΟΔΟ στον αγώνα τους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το μοντέλο

«Η διαθεσιμότητα εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες - αφότου πολλές εταιρίες περιόρισαν το εργατικό τους δυναμικό κατά την περίοδο της οικονομικής εξασθένησης - συνέβαλε στη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας, όπου οι εργοδότες μπορούν εύκολα να βρουν ανθρώπους, πρόθυμους να δουλέψουν μόνο για μερικούς μήνες ή και εβδομάδες. Παρόλο που το προσωπικό μερικής απασχόλησης ή με σύμβαση έργου δεν είναι κάτι καινούριο, οι εταιρίες εφαρμόζουν τέτοιου είδους στρατηγικές όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική αβεβαιότητα, απρόθυμες να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος υγειονομικής περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης» (το ρεπορτάζ για την αμερικανική αγορά εργασίας στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Πάντα ήταν κανίβαλοι

«Απόλυτα διαβρωμένη από το διαρκές τσουνάμι του νεοφιλελευθερισμού η Κομισιόν απέλυσε χωρίς πολλά πολλά 43 υπαλλήλους της καθηγητές ξένων γλωσσών (...) ο καθηγητής του φημισμένου Πανεπιστημίου της Λουβέν Ροζέ Μπλαντιέν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Κομισιόν ως "κοινωνική ντροπή" και ως "αναβίωση του κανιβαλισμού των αφεντικών του 19ου αιώνα"» (ο Γ. Δαράτος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Υγιεινή διατροφή

«Ο ηλικίας 44 ετών μάνατζερ της "MacDonald" Τσάρλι Μπελ, πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο εκλιπών είχε δηλώσει ότι έτρωγε σχεδόν καθημερινά ένα από τα προϊόντα της εταιρίας που διοικούσε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εκστρατεία κατά των ταχυφαγείων» (η είδηση στο ΒΗΜΑ).

«Αλιευτικός τουρισμός»

«Μία άγνωστη πτυχή της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει να κάνει με την καθιέρωση του λεγόμενου αλιευτικού τουρισμού, παρουσίασε τις προάλλες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος» (η είδηση στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ