ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Πανηγυρισμοί για χάρτινη «εκεχειρία», ενώ μπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών

Από τη διάσκεψη στο Βερολίνο

(c) dpa/Pool

Από τη διάσκεψη στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με κλιμάκωση των προετοιμασιών για σφοδρότερες μάχες, με στόχο τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης και μέσω αυτής την κεντρική εξουσία, δείχνουν πως προετοιμάζονται οι δύο βασικές εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη. Η στρατιωτική κινητικότητα αναπτύσσεται πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι από το κοινό ανακοινωθέν 57 σημείων που εκδόθηκε την Κυριακή στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων 11 χωρών, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ως «οικοδέσποινα» της διάσκεψης, συμπεριέλαβε στις «επιτυχίες» της διαδικασίας του Βερολίνου την «κοινή» αντίληψη πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση». «Πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα εδώ!», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δόθηκε νέα ώθηση σε ακόμη περισσότερα παζάρια με υποτιθέμενο στόχο τον τερματισμό των σφοδρών μαχών και της αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός πάντως είναι πως δεν ανακοινώθηκε ουσιαστικά συμφωνία εκεχειρίας, αλλά μόνο αναγνώριση «μείωσης των συγκρούσεων» μετά τις 12 Γενάρη...

Το ανακοινωθέν των 57 σημείων των συμπερασμάτων της διάσκεψης αφενός είναι γενικόλογο, ώστε να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, και αφετέρου δίνει «συγχωροχάρτι» σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μονοπώλια (από Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία κ.ά.) που παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ το οποίο ισχύει από το 2011. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας όσων συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου (μεταξύ τους οι ηγέτες Ρωσίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Τουρκίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΛΔ Κονγκό, Αφρικανική Ενωση, Αραβικό Σύνδεσμο, ΕΕ) είναι η έκκλησή τους (σημείο 24) προκειμένου άπαντες «να εφαρμόσουν και να επιβάλουν τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (...) κατά όσων βρεθεί να παραβιάζουν το εμπάργκο ή την εκεχειρία, από αυτήν την ημέρα και έπειτα».

Επιπλέον, έκαναν έκκληση προς όλες τις πλευρές «να απόσχουν από παρεμβάσεις στην ένοπλη σύγκρουση ή στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης», «να σεβαστούν πλήρως και να εφαρμόσουν το διεθνές εμπάργκο όπλων» και «να ελέγξουν την τήρησή του σε συνεχή βάση». Κάλεσαν τις εμπόλεμες πλευρές «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών, αποκλιμάκωση και μόνιμη εκεχειρία».

Εκφράζουν επιθυμία για «αξιόπιστα βήματα» για τη διάλυση ένοπλων ομάδων και ενόπλων που στη συνέχεια «θα μπορούσαν να ενταχθούν στις κρατικές δομές ασφαλείας και στο στρατό». Δεν παραλείπουν επίσης την αναφορά στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» για την οικονομία και τα πετρέλαια της Λιβύης, ζητώντας από όλες τις πλευρές να απορρίψουν «οποιαδήποτε παράνομη εκμετάλλευση των πηγών Ενέργειας».

Επιτροπές και διεθνή παζάρια

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του ανακοινωθέντος της διάσκεψης περιλαμβάνεται και η «δέσμευση» του Λίβυου πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ και του στρατηγού Χ. Χάφταρ για τη συγκρότηση στρατιωτικής επιτροπής «5+5», που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες στη Γενεύη, με στόχο την υποτιθέμενη τήρηση και εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, εξέφρασε την ελπίδα να ξαναρχίσουν μεσοπρόθεσμα οι πολιτικές διαπραγματεύσεις, εκτός κι αν μέχρι τότε δημιουργηθούν «τετελεσμένα» από την έκβαση των σφοδρών συγκρούσεων.

Διεθνή πρακτορεία κατέγραψαν πάντως σφοδρές αντιπαραθέσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες της διάσκεψης του Βερολίνου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την κόντρα ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που πήρε αργότερα το λόγο, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, εκτιμώντας πως η διάσκεψη ολοκληρώθηκε «σε κλίμα συνεργασίας». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε με νόημα πως συμφωνήθηκε και «χρονοδιάγραμμα» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προκειμένου να σταματήσουν την υποστήριξή τους στις δύο αντιτιθέμενες πλευρές.

Προωθούν στρατιωτική αποστολή της ΕΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε «η Ευρώπη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στην ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Ο επικεφαλής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε πως οποιαδήποτε «ειρηνευτική διευθέτηση» θα χρειαστεί πραγματική υποστήριξη από την ΕΕ, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στη Λιβύη, κάτι που προωθεί εντατικά η Ιταλία. Ο Μπορέλ μάλιστα εμφανίστηκε θετικός και στο ενδεχόμενο επαναφοράς της ναυτικής αποστολής της ΕΕ ανοιχτά της Λιβύης. Και στα δύο έχει ήδη δηλώσει «παρών» η Ελλάδα (βλέπε σχετικό θέμα).

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι επικεφαλής των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» στο Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας κατά τ' άλλα τη διάσκεψη «πολύ χρήσιμη», μολονότι «επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου». Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε δηλώσει πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα», ζητώντας από τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με ανάρτησή του στο «Twitter» μετά το τέλος της διάσκεψης, δήλωσε υποκριτικά πως οι ΗΠΑ (που κατέστρεψαν τη Λιβύη με την ιμπεριαλιστική επίθεση του 2011) στέκονται «στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση».

Προετοιμασίες για νέες συγκρούσεις

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του Χάφταρ, με χτεσινή ανάρτηση στο «Twitter», ανήγγειλε ότι ολοκληρώθηκε η στρατιωτική εκπαίδευση 9.000 νεοσύλλεκτων «από την Κυρηναϊκή» και ότι ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς την Τρίπολη «μέσα στις επόμενες 24 ώρες».

Σε προηγούμενη ανάρτηση στο «Twitter», ο εκπρόσωπος του LNA εξέφραζε ικανοποίηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο μεγάλο παζάρι του Βερολίνου, αναφέροντας: «Αν και λυπηρώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν ήταν παρόντες, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία τους ήταν τρομερά επωφελής για το λαό της Λιβύης».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει να παρουσιάζει το λύκο... βοσκό

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δήλωσε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χτες ότι «είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου καταρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα. Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Ολα θα κριθούν από τη συνέχεια». Παραπέμποντας επί της ουσίας στη διάθεση της κυβέρνησης να συμμετάσχει και σε αποστολή στην περιοχή (βλέπε και δίπλα σχετικό θέμα).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξέφρασε «την ενόχληση της ελληνικής πλευράς όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί - και κυρίως - δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου - την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ - του Δεκεμβρίου. Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους. Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο ύπατος εκπρόσωπος, ο κ. Μπορέλ, με διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και ότι αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου», παραπέμποντας στις «προσεκτικές» και «κούφιες» διακηρύξεις της ΕΕ απέναντι στον κατά τ' άλλα «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, που δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, διπλωματικές πηγές χτες στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν, όσον αφορά το πλαίσιο των αποφάσεων του Βερολίνου, αρνητικό ότι «επί 55 παραγράφων στα Συμπεράσματα του Βερολίνου δεν υπάρχει αναφορά στα τουρκο-λιβυκά μνημόνια, την ώρα μάλιστα που ένα εκ των δύο είναι περί στρατιωτικής βοήθειας»...

Της Διάσκεψης του Βερολίνου είχε προηγηθεί το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και τηλεφωνικές συνομιλίες του Ν. Δένδια με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» περιέχει το σπέρμα της κλιμάκωσης του πολέμου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη διάσκεψη του Βερολίνου:

«Η διάσκεψη του Βερολίνου ούτε έφερε τελικά, ούτε θα μπορούσε να φέρει λύση που θα εξασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα στη Λιβύη και τα συμφέροντα του λιβυκού λαού. Αλλωστε, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της διάσκεψης είναι αυτοί που ευθύνονται για τον ΝΑΤΟικό πόλεμο του 2011 και τη διάλυση της Λιβύης, για τις στρατιωτικές συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη και έχουν ρίξει το λαό αυτής της χώρας στη δυστυχία.

Οι "ευχές" που αποτυπώνονται στο σχέδιο απόφασης για "κατάπαυση του πυρός", "τήρηση του εμπάργκο όπλων" ή την "αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων", δεν μπορούν να αναχαιτίσουν ή να αναιρέσουν τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις ενεργειακές πηγές, στους οποίους συμμετέχουν τόσο ο στρατηγός Χάφταρ όσο και ο δοτός πρωθυπουργός Σάρατζ.

Το ΚΚΕ έχει σημειώσει πως οι πολεμικές εστίες, που δημιουργήθηκαν με τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη, είναι ανοιχτές πληγές που "κακοφορμίζουν" από την αναμέτρηση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η ιμπεριαλιστική "ειρήνη", με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, δεν μπορεί να εξασφαλίσει πραγματική ειρήνη, προς όφελος του λαού της Λιβύης και των άλλων λαών της περιοχής, περιέχει το σπέρμα της όξυνσης της κατάστασης και της κλιμάκωσης του πολέμου.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, που περιπλέκονται με την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ