ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Δηλώσεις υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Καθηγητές, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι του Αθλητισμού, που κατεβαίνουν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, μιλούν στο «Ριζοσπάστη» για την εκλογική μάχη.

Γιώργος Μαργαρίτης

Πανεπιστημιακός, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας

Είναι καιρός να κάνουμε την Ιστορία ζωή. Να κάνουμε την πείρα μας εργαλείο αγώνων. Να ανατρέψουμε και το σκηνικό και τους σκηνοθέτες. Να κλείσουμε το δρόμο στην κοροϊδία, στην παραπλάνηση.

Να ανοίξουμε το δρόμο για το δικό μας κόσμο, τη δική μας Ιστορία, τη δική μας χώρα, τη δική μας ζωή.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει στέρεη βάση για την αντεπίθεση, για να γεμίσουν οι δρόμοι αγωνιστές, για να οργανωθούν με ελπίδα οι χώροι δουλειάς, για να επιστρέψει η έννοια της αριστεράς, όπως οι αγώνες οι λαϊκοί τη διατύπωσαν - με κοινωνικό, με αγωνιστικό πρόσημο και αντίκρισμα.

Το λαϊκό κίνημα δεν αναθέτει. Αλλάζει τον κόσμο με τις δικές του δυνάμεις και διεκδικεί μαζικά, μαχητικά, όλα όσα του ανήκουν.

Σε άλλες εποχές, ο καπιταλισμός ήταν μια δημιουργική δύναμη στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Σάρωσε παλαιές αντιλήψεις, μηχανισμούς, καθεστώτα, δημιούργησε νέους θεσμούς. Οργάνωσε τον κόσμο σε υλικές και πνευματικές βάσεις πιο προχωρημένες από πριν.

Πολύ γρήγορα, όμως, η δημιουργική του δυναμική λαχάνιασε και μεταβλήθηκε σε καταστροφική μανία. Οι ανταγωνισμοί του έδωσαν πολέμους σε ένταση που δεν είχε γνωρίσει ποτέ πριν η ανθρωπότητα.

Σήμερα το γερασμένο αυτό σύστημα γνωρίζει κυρίως το πώς να καταστρέφει τον κόσμο. Καταστρέφει ακόμα και τους θεσμούς που το ίδιο δημιούργησε (σχολείο, νοσοκομείο, πανεπιστήμιο) - δεν του χρειάζονται πλέον. Είναι βάρος στην ανθρωπότητα αυτό το σύστημα πλέον. Είναι ένα σύστημα που δεν αξίζει στον κόσμο μας, στον πολιτισμό μας, στους μακρόχρονους αγώνες των δημιουργών, των εργαζομένων.

Πολιτικός, ιδεολογικός φορέας μιας νέας εποχής είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο κομμουνισμός, η λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός, είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να σταματήσει την καταστροφική υστερία του κεφαλαίου.

Είναι ένας επιπλέον λόγος να στηρίξουμε το ΚΚΕ.

Ψήφο στο ΚΚΕ, λοιπόν, σαν αφετηρία νέων, αποφασιστικών αγώνων.

Κώστας Πετρόπουλος

Πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας

Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα το οποίο εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια, γιατί είναι το Κόμμα που δε χαϊδεύει αυτιά, λέει αυτά που πρέπει να πει κι όχι αυτά που θέλει ν' ακούσει ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι με μπροστάρη το ΚΚΕ μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες.

Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη

Φιλόλογος, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, υποψήφια στη Β' Αθήνας

Εγώ ήμουν βουλευτής με το ΔΗΚΚΙ και σαν βουλευτής μέσα στο Κοινοβούλιο είδα ποιο κόμμα είναι κοντά στο λαό, ποιο αγωνίζεται για το λαό και για τα δίκια του λαού. Επόμενο είναι, για μένα ειδικότερα που συμπαρατάχθηκα με το ΚΚΕ από τότε που έφυγα από το ΔΗΚΚΙ και μετά, να με τιμά που είμαι συνέχεια υποψήφια με το ΚΚΕ. Και φυσικά, ένα κόμμα 96 ετών είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που πραγματικά δίνει αγώνες, έχει κάνει θυσίες, αίματα και ό,τι έχει κερδίσει ο λαός ήταν πάντα δίπλα του, είναι το ΚΚΕ.

Το μοναδικό κόμμα που πραγματικά θέλει το λαό στην εξουσία και αγωνίζεται για το λαό είναι το ΚΚΕ και γι' αυτό ακριβώς συμπαρατάσσομαι και κάνω πολύ σπουδαίο αγώνα, ο καθένας μας, όλοι οι κομμουνιστές δεν κοιτάμε καρέκλες, κάνουμε αγώνα για το ΚΚΕ.

Μας έχουν κλέψει τη ζωή μας, μας έχουν κλέψει τα παιδιά μας, μας έχουν κλέψει τα πάντα μας. Αρα λοιπόν θα πρέπει να αγωνιστούμε για να πάρει μεγαλύτερη δύναμη, να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ.

Μιχάλης Λεάνης

Αθλητικογράφος, υποψήφιος στην Α' Πειραιά

Αυτές οι εκλογές κλείνουν, πέραν όλων των άλλων πολιτικών πεποιθήσεων, περιεχομένου κ.τ.λ., και την ιστορική μας μνήμη. Ολα αυτά που ζήσαμε, όλα αυτά που ζούμε θα πρέπει να αποκρυσταλλωθούν και στην ψήφο που θα ρίξουμε μες στην κάλπη. Να συνειδητοποιήσουμε την πορεία που έχουν διανύσει όλα αυτά τα χρόνια, να συνειδητοποιήσουμε ποιοι μας έφθασαν σε αυτό το χάλι, στο ως εδώ και μη παρέκει και, επιτέλους, να αποφασίσουμε σωστά.

Ειρήνη (Ρένα) Τηλικίδου

Συνταξιούχος καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, υποψήφια στην Α' Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Κατά τη γνώμη μου το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα του λαού. Στην ιστορία μας, στην ιστορία του τόπου μας, λόγω των αγώνων και των θυσιών του. Στη σημερινή εποχή λόγω της στρατηγικής του, αλλά και λόγω της καθημερινής δράσης των κομμουνιστών σε όλα τα μέτωπα.

Το ΚΚΕ θα είναι η μοναδική εκπροσώπηση του λαού στο επόμενο Κοινοβούλιο, όπως ήταν και στα προηγούμενα. Στην κοινωνία πάλι, το ΚΚΕ θα είναι η μοναδική δύναμη που θα οργανώνει το μαζικό - λαϊκό κίνημα. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η οργάνωση, η συσπείρωση του λαού.

Προσωπικά, ως επιστήμονας και ως καθηγήτρια τόσα χρόνια στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, έχω ιδιαίτερο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους νέους και στις νέες που σπουδάζουν, που ζορίζονται οι οικογένειές τους σήμερα για να σπουδάσουν, που αποχωρούν από τις σπουδές τους σε μεγάλα ποσοστά (ιδιαίτερα στα ΤΕΙ που μεγαλύτερα τμήματα των παιδιών προέρχονται από την εργατική τάξη). Το μέλλον αυτών των νέων μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, στα πλαίσια της ενιαίας ευρωενωσιακής πολιτικής και, κυρίως, μετά από το τεράστιο χτύπημα που έχουν υποστεί τα εργασιακά δικαιώματα, δε νομίζω ότι θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι προβλέπεται τουλάχιστον «γκρίζο».

Η μοναδική ελπίδα της νέας γενιάς, λοιπόν, είναι να συσπειρωθεί μέσα στη λαϊκή συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ.

Ελένη Γερασιμίδου

Ηθοποιός, υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης

Εμείς είμαστε περήφανοι που ανήκουμε και παλεύουμε με ένα Κόμμα που είναι του λαού πραγματικά, της τάξης του και αγωνίζεται χωρίς ψευτιές, χωρίς μάσκες, πάντα με την αλήθεια που είναι ένας δύσκολος δρόμος, το ξέρουμε. Και ελπίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να καταφέρουμε τον κόσμο να σκεφτεί λίγο καλύτερα για το καλό του.

Γιάννης Ντουνιαδάκης

Απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιος στην Α' Πειραιά

96 χρόνια το ΚΚΕ πάλεψε μαζί με το λαό για έναν κόσμο πιο δίκαιο, για έναν κόσμο των ιδανικών. Ολα αυτά τα χρόνια έδωσε χιλιάδες αγωνιστές σε πατριωτικούς αγώνες, πολεμώντας κατακτητές, πολεμώντας ντόπιους εδώ δικτάτορες, πολεμώντας το ναζισμό και το φασισμό. Η κυρίαρχη τάξη της χώρας και η εξουσία της το «αντάμειψαν» με φυλακίσεις, εξορίες και βασανιστήρια, μέλη και οπαδούς τούς απέκλεισαν από το Δημόσιο, από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας.

Και μια και σας μιλάει απόστρατος αξιωματικός, να πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ μίλαγε για την ειρήνη, την ειρήνη που τώρα βάναυσα έχει καταλυθεί. Το ΚΚΕ, βέβαια, δείχνει ποιος είναι ο ένοχος, ότι είναι ο ιμπεριαλισμός, συγχρόνως προειδοποιεί ότι είναι μεγάλος κίνδυνος να εμπλακεί η χώρα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο και βέβαια μιλάει για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καλούμε στις εκλογές όλοι να ρίξουν κόκκινη ψήφο για να έχει ο λαός ένα στήριγμα μαχητικό σε ό,τι θα μας έρθει μετά από τις εκλογές στις 25 του Γενάρη.

Σταύρος Τάσσος

Σεισμολόγος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, υποψήφιος στη Λέσβο

Αυτό που πρέπει να σκεφτεί ο λαός είναι ποιος ήταν πάντα δίπλα του. Ποιος ήταν αυτός που στήριζε τους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή. Να σκεφτεί τη συνέπεια ή μάλλον την ασυνέπεια όλων των άλλων. Γιατί μετά τις εκλογές, στις 26 του μήνα, τα μνημόνια και ό,τι αυτά συνεπάγονται, δηλαδή οι εφαρμοστικοί νόμοι και γενικά η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι εδώ, η ΕΕ δε θα πάψει να υπάρχει και είναι γνωστό ότι η ΕΕ είναι το στρατηγείο του κεφαλαίου. Ολες, λοιπόν, οι ρυθμίσεις, όλοι οι νόμοι, όλες οι διαρθρωτικές λεγόμενες αλλαγές αποβλέπουν στο να φτηνύνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να διατηρήσει και να αυξήσει τα κέρδη του. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά. Σήμερα εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ένταση. Και να σκεφτεί ο λαός, επομένως, ποιος ήταν απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Και να σκεφτεί, επίσης, ότι για να υπάρξει και μια ανάσχεση αυτής της επίθεσης ή και για να υπάρξουν κάποιες θετικές για το λαό ρυθμίσεις, θα πρέπει να υπάρχει κι ένα ισχυρό αντίβαρο.

Και το ισχυρό αντίβαρο είναι μόνο το ΚΚΕ.

Νατάσα Χουστουλάκη - Λουλάκη

Αρχαιολόγος - ιδιωτική υπάλληλος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, υποψήφια βουλευτής στο Ηράκλειο

Για να δώσουμε τον αγώνα της ζωής με δικαιώματα και με αξιοπρέπεια, επιλέγουμε τον πιο μάχιμο, τον πιο αξιόπιστο, τον πιο αισιόδοξο σύμμαχο. Αυτός ο σύμμαχος για μας, για το λαό μας, είναι το ΚΚΕ. Οποτε οι εργαζόμενοι μετρήσαμε νίκες, η προσφορά και η αυτοθυσία των κομμουνιστών υπήρξαν καθοριστικές. Μετά τις 25 του Γενάρη θα χρειαστούμε δυνατό ΚΚΕ. Για να πάρουμε ανάσες, για να μη μείνουμε στα ψίχουλα, για να κρατήσουμε ψηλά την ιδέα, αλλά και να την κάνουμε πράξη, ότι κανείς δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται το μόχθο μας και τις θυσίες μας παρά μόνο εμείς. Ψηφίζουμε ΚΚΕ, εκεί είναι η δύναμη, εκεί και η ελπίδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ