ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με τη σημαία της ΠΑΣΥ προχωρούν οι αγρότες

Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροκτηνοτρόφων

Motion Team

Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροκτηνοτρόφων
Αγωνιστικά προχωρά η φτωχομεσαία αγροτιά και από τη Δευτέρα 23 του Γενάρη κλιμακώνει την πάλη της σε όλη τη χώρα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

  • Τη Δευτέρα 23 Γενάρη προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους σ' αυτή την κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι διατρανώνουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, διεκδικούν ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.
  • Την Τετάρτη 25 Γενάρη, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, σχεδιάζουν μαχητικές συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Με την αγωνιστική παρουσία τους στην κινητοποίηση θα διαδηλώσουν τη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα καταγγείλουν τη νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - οικιακού και αγροτικού - που αποφάσισε η κυβέρνηση.
  • Την Παρασκευή 27 Γενάρη θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών, του ΟΓΑ και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Προβάλλουν το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, που αφορά στις βασικές διεκδικήσεις και τη διέξοδο, η οποία βρίσκεται στην εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής πολιτικής, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας. Ταυτόχρονα, διεκδικούν την επιστροφή αυτών που παρακρατήθηκαν παράνομα για λογαριασμό συνεταιρισμών (χαράτσι ΟΣΔΕ), ΕΛΓΑ κ.ά., από τις επιδοτήσεις του κάθε δικαιούχου.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές - μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.ά. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα», το Σάββατο 4 Φλεβάρη.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα θα γίνει τη Δευτέρα 23/1 πανθεσσαλική συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Την Τετάρτη 25/1, αγρότες μαζί με εργάτες και άλλα λαϊκά στρώματα θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε κάθε νομό.

Την Παρασκευή 27/1 θα γίνουν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ (στη Λάρισα και στο υποκατάστημα του ΟΓΑ).

Επίσης, έχουν αποφασιστεί αγωνιστικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την Πέμπτη 26 Γενάρη, στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, τη Δευτέρα 30 Γενάρη στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Μακεδονία - Θράκη

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια στις 12 μ. και στην Κοζάνη στις 10 π.μ. στον ΕΛΓΑ και στις 12 μ. στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την Τρίτη 24 Γενάρη στις 9 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια συμμετοχή στη συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ύστερα από μήνυση της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ».

Την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 10 π.μ., συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Καστοριά και την Κοζάνη.

Την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ., κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και στα καταστήματα των Περιφερειών του ΟΓΑ, σε Σέρρες, Λαγκαδά, Σκύδρα, Κατερίνη, Νάουσα, Μουδανιά, Κοζάνη και Καστοριά. Την ίδια μέρα, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΔΕΗ σε Σέρρες και Λαγκαδά.

Την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11 π.μ., άνοιγμα των διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ Ορεστιάδας.

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη

μεγάλη συγκέντρωση στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς την «Agrotica».

Πελοπόννησος

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Αχαΐα: Πάτρα 9 π.μ. στην έδρα του ΕΛΓΑ Δυτ. Ελλάδας

Ηλεία: Πύργος 12 μ. στη νομαρχία.

Μεσσηνία: Καλαμάτα 10 π.μ. στη νομαρχία.

Λακωνία - Αρκαδία: Τρίπολη 11 π.μ. στον ΕΛΓΑ.

Την Τετάρτη 25 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ.

Αχαΐα: 9 π.μ. Πάτρας

Ηλεία: 12 μ. Πύργου

Μεσσηνία: 10 π.μ. Καλαμάτας

Λακωνία: 9 π.μ. Σπάρτης

Αρκαδία: 11 π.μ. Τρίπολης και Αστρους Κυνουρίας

Κεφαλονιά: 10 π.μ. Αργοστολίου

Την Παρασκευή 27 Γενάρη, η ΠΑΣΥ Αρκαδίας πραγματοποιεί κινητοποίηση στα διόδια στη Νεστάνη 4 - 7 μ.μ.

Ανατ. Στερεά

Τη Δευτέρα 23/1 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Λαμία με την ΠΑΣΥ Φθιώτιδας και Λιβαδειάς.

Την Τετάρτη 25/1 συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία και στη Λιβαδειά.

Την Παρασκευή 27/1 κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λαμία και στη Λιβαδειά με συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ.

Ηπειρος - Αιτωλ/νία

Ιωάννινα - Θεσπρωτία την Κυριακή 22/1 κινητοποίηση στα διόδια της Εγνατίας Οδού στην Τύρια.

Αγρίνιο στις 23/1 κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στις 11 π.μ. και στις 26/1 την ίδια ώρα στη ΔΕΗ.

Πρέβεζα στις 25/1 κινητοποίηση στη ΔΕΗ και 27/1 στην Αγροτική Τράπεζα.

Στην Κρήτη

Χανιά τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 11 π.μ. στην Εφορία Χανίων. Τετάρτη 25 Γενάρη στα γραφεία της ΔΕΗ στις 11 π.μ., Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ. έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην Τζανακάκη και από κει με πορεία στην Αντιπεριφέρεια Χανίων (πρώην Νομαρχία).

Ηράκλειο τη Δευτέρα 23 Γενάρη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τον ΕΛΓΑ και την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 10.30 π.μ., έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσει

Δυναμική η αγροτική κινητοποίηση την Τετάρτη ενάντια στα αγροτοδικεία

Αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση και τον εκφοβισμό των αγωνιζόμενων αγροτών διοργάνωσαν την Τετάρτη στις 9.30 το πρωί στα δικαστήρια της Πρέβεζας οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Αρτας όπου επρόκειτο να οδηγηθούν στο «εδώλιο» 13 από τους εκατοντάδες αγρότες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις το 2009 στο «μπλόκο» του Λούρου, κατηγορούμενοι για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν και εργαζόμενοι από τη Λευκάδα, εκφράζοντας έμπρακτα την αγωνιστική τους συμπαράσταση. Φτωχοί και μεσαίοι αγρότες ύψωσαν ασπίδα προστασίας στους αγώνες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, για να παραμείνουν στη γη τους, για να έχουν ένα βιώσιμο εισόδημα αυτοί και οι οικογένειές τους. Απαίτησαν να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών . Η δυναμική τους παρουσία έδειξε ότι οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται, αποτέλεσε προπομπό της κλιμάκωσης του αγώνα που ξεδιπλώνονται στην περιοχή όπως και σε όλη τη χώρα με την ΠΑΣΥ. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 9 Μάη του 2012, λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

ΑΡΤΑ
Ζημιές στα εσπεριδοειδή από τον παγετό

Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε ο παγετός στο νομό της Αρτας. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αντιπαγετικών έργων έχει προκάλεσε ολική καταστροφή στον καρπό των εσπεριδοειδών για το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργητών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους παραγωγούς μια και τα εσπεριδοειδή αποτελούν τη βασική καλλιέργεια του νομού με επιπτώσεις και για εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στη συγκομιδή, μεταφορά και εμπορία των προϊόντων. Η έλλειψη νερού στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, αφού η ΔΕΗ παρά τις δεσμεύσεις της μπλοκάρει τη φυσική ροή του νερού επί 24ώρους βάσεως στον Αραχθο ποταμό, το απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο που έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν οι ασφάλειες σε ανεμογεννήτριες (την ίδια ώρα που έχει αυξηθεί το ρεύμα) καθώς και η ανυπαρξία αρδευτικών έργων αφήνει εκτεθειμένους τους παραγωγούς στην κακοκαιρία. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές και το αυξημένο κόστος παραγωγής επιτείνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό και την εγκατάλειψη των παραγωγών μια ώρα αρχύτερα. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της αντιαγροτικής αυτής πολιτικής που αφήνει απροστάτευτους και αβοήθητους τους παραγωγούς είναι ότι η συγκομιδή των μανταρινιών ορίζεται μέχρι τις 10 Γενάρη. Από αυτή την ημερομηνία και μετά οι ζημιές στα μανταρίνια που δε συλλέχθηκαν θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών διεκδικούν άμεσα αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς, αφού δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα και οδηγούνται σε πλήρη καταστροφή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ