ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»

Τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και τις συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» αναδεικνύει στο πόρισμα που κατέθεσε χτες για λογαριασμό του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος του Κόμματος στην Εξεταστική Επιτροπή, Θανάσης Παφίλης. Ανάμεσα σε άλλα, τονίζει ότι πρέπει να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (σ.σ. προανακριτική της Βουλής) για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή έργων για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, που, όπως έχει αποδειχθεί, πήραν χρήματα από το ταμείο της «Ζήμενς».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι δυο πολιτικά συνένοχοι για το σκάνδαλο, προχώρησαν χτες στην ανακοίνωση των ονομάτων πρώην υπουργών για τους οποίους ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα (παραδίνεται την Δευτέρα) το κείμενο με «τα πραγματικά περιστατικά» του σκανδάλου «Ζήμενς», στα οποία κατέληξαν από κοινού. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά από εντατικές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν χθες το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη, Χ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Τσοχατζόπουλο, όπως και για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Βουλγαράκη, Χ. Μαρκογιαννάκη, Β. Πολύδωρα, Γ. Παπαθανασίου και Π. Παυλόπουλο. Οι παραπάνω 11 πρώην υπουργοί εμπλέκονται στην υπογραφή συμβάσεων με την «ΖΗΜΕΝΣ» και το Δημόσιο στον ΟΤΕ, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, τον ΟΣΕ, τους εξοπλισμούς κ.ά.

Από τη μεριά τους, οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτήρισαν το σκάνδαλο της «ΖΗΜΕΝΣ» «πράσινο σκάνδαλο», αλλά δεν προτείνουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τόνισαν ότι για το σκάνδαλο έχουν αναμφισβήτητη ευθύνη ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι πρώην υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Ε. Μαλέσιος, Τ. Μαντέλης, Χ. Βερελής και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ έλεγαν ότι δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο, αλλά ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουν την οποιαδήποτε έρευνα για να αποκατασταθεί «η τιμή και η υπόληψή τους». Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε ο ΛΑ.Ο.Σ., ζητώντας την εξέταση των Κ. Σημίτη, Τ. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλου και από την ΝΔ των Ν. Μπακογιάννη και Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς αναφορά σε ονόματα, υπέρ της προανακριτικής τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πόρισμα της Εξεταστικής θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια, εάν ζητήσουν 30 βουλευτές τη σύσταση προανακριτικής, γίνεται συζήτηση πάλι στην Ολομέλεια και με μυστική ψηφοφορία και 151 ψήφους αποφασίζεται η σύστασή της.

Αποκαλύπτεται η σύμφυση του αστικού κράτους με το κεφάλαιο

Εκτενή αποσπάσματα από το πόρισμα που κατέθεσε χτες το ΚΚΕ

Στο πόρισμα που κατέθεσε ο Θ. Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Το σκάνδαλο της "Siemens" εκτείνεται στο παρελθόν σε βάθος χρόνου και είναι συνδεδεμένο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εξυπηρετούν χρόνια τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κατά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο εναγκαλισμός του ελληνικού κράτους με το μεγάλο κεφάλαιο είναι διαχρονικό φαινόμενο.

Η υπόθεση "Siemens" αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνολική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί υποκρισία η έκπληξη που επιδεικνύουν για τα φαινόμενα διαφθοράς, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι συνυφασμένα με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο προσπαθούν να αθωώσουν ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες σε ανέντιμους πολιτικούς και επίορκους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αυτή η διαπλοκή αποκαλυπτόταν στη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι δεν έφθανε μέχρι το τέλος. Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο "Siemens" είναι οι στυλοβάτες της "εθνικής" οικονομίας, οι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων (off shore) εταιρειών, οι κάτοχοι λογαριασμών στην Ελβετία και αλλού, το απαύγασμα του καπιταλισμού - οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι επιτυχημένοι χορηγοί λειτουργιών και δραστηριοτήτων, τα διάφορα "golden boys" των εταιρειών συμβούλων, που κυριολεκτικά λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Μαζί με αυτούς ακολουθούν πολιτικά στελέχη των κομμάτων της εξουσίας με χορηγίες, τις πολυδάπανες καμπάνιες με εκλογικές δαπάνες που κοστίζουν περιουσίες, με προνομιακές σχέσεις με τα ΜΜΕ και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης».

Για το σκάνδαλο με τη «Siemens»

Σχετικά με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, αναφέρεται ότι αυτό «εξαπλώνεται σε κρατικούς τομείς αντίστοιχους σε αντικείμενο με τους τομείς δραστηριοποίησης της πολυπλόκαμης πολυεθνικής "Siemens". Ετσι εντοπίζεται στις συμβάσεις προμηθειών του ΟΤΕ για τις ψηφιακές παροχές, στις επενδύσεις του ΟΤΕ στο εξωτερικό, στη σύμβαση και προμήθεια του συστήματος C4i, στις συμβάσεις προμηθειών του ΟΣΕ, στις συμβάσεις προμηθειών νοσοκομειακού υλικού, στα εξοπλιστικά προγράμματα "Patriot" κ.ο.κ. Εύλογα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι πολλές από τις εκφάνσεις του έχουν μείνει στο απυρόβλητο λόγω του τεράστιου όγκου της ανακριτικής διαδικασίας και του αποδεικτικού υλικού αλλά και για λόγους προφανών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Στο πόρισμα περιγράφεται η διαδικασία με την οποία ένα ποσοστό του ετήσιου τζίρου της πολυεθνικής πήγαινε για δωροδοκία πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τονίζεται:

«Ενόψει της μεγάλης ανάπτυξης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και των νέων προοπτικών που ανοίγονταν για την ανάληψη κι άλλων έργων, ο Ρ. Σίκατσεκ (στέλεχος της πολυεθνικής) κατέθεσε ότι ο Μ. Χριστοφοράκος ζήτησε από τη μητρική εταιρεία ένα επιπλέον ποσοστό 2% επί του ετήσιου τζίρου για περαιτέρω πληρωμές σε σημαίνοντα πρόσωπα τις οποίες διενεργούσε ο ίδιος. Οπως κατέθεσε ο Μ. Χριστοφοράκος στο Μόναχο, έχει δώσει χρήματα από τα μαύρα ταμεία της "Siemens" στα δυο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μέσω των τότε οικονομικών υπευθύνων τους, Ι. Βαρθολομαίου και Κ. Γείτονα, και κυρίως παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων. Επιπροσθέτως, ο Ρ. Σίκατσεκ κατέθεσε ότι είδε στο εξωτερικό να παραλαμβάνει ο Μ. Χριστοφοράκος χαρτοφύλακα με δυο εκατομμύρια ευρώ μετρητά τα οποία όλοι γνώριζαν ότι προορίζονταν για μίζες στην Ελλάδα.

Μαζί με την ομολογία του Θ. Τσουκάτου και την περίπτωση του Τ. Μαντέλη, ο οποίος έλαβε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της "Siemens" μέσω τραπεζικού λογαριασμού - πράγμα πέραν πάσης αμφισβήτησης - αποκαλύφθηκαν τα πρώτα ονόματα των ενεχομένων πολιτικών προσώπων τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

Εκτενή αναφορά γίνεται και στη συμμετοχή της εταιρείας στην υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i:

«Η προμήθεια του συστήματος C4i από το σχεδιασμό της μέχρι και την εκτέλεσή της αποτελεί ξεκάθαρη μορφή διαπλοκής του ελληνικού κράτους με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε όλες τις φάσεις του έργου με τη συνειδητή πολιτική βούληση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτό το "σύστημα ασφαλείας" και συντονισμού των σωμάτων ασφαλείας και του κρατικού μηχανισμού εν γένει υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε την ακώλυτη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του για ένα σύστημα παρακολούθησης και επικοινωνίας το οποίο εγκαταστάθηκε όχι μόνο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά για να μείνει και να αντιμετωπίσει κατά κύριο λόγο το εργατικό λαϊκό κίνημα, τον "εχθρό λαό"».

Σε άλλο τμήμα του πορίσματος γίνεται αναφορά στις συμβάσεις της «Siemens» με τον ΟΣΕ, τον οποίο στην ουσία λεηλάτησε σε μια διαδικασία που ήταν κομμάτι μιας κατάστασης η οποία επί χρόνια εξελισσόταν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και εις βάρος του Δημοσίου.

Για τη στάση της Γερμανίας

Οσον αφορά την στάση του γερμανικού κράτους και της γερμανικής δικαιοσύνης, τονίζεται:

«Η "Siemens" είναι γερμανική εταιρεία και η έδρα και η διοίκησή της είναι στο Μόναχο, στη Γερμανία. Ο κύκλος εργασιών της και οι εξαγωγές της αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της γερμανικής οικονομίας και δυναμικό μοχλό διείσδυσης του γερμανικού κεφαλαίου σε αγορές ανά τον κόσμο, ενώ απασχολεί και χιλιάδες εργαζομένους.

Είναι φυσική και αναπόφευκτη η σύμφυση της "Siemens" με το γερμανικό κράτος το οποίο σε καμία περίπτωση δε θα έμενε αδιάφορο απέναντι σε μια καταδίκη και πιθανή μεγάλη ζημιά της εταιρείας. Το γερμανικό κράτος στην κρίσιμη στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου φρόντισε να αξιοποιήσει τους θεσμούς του στην υπηρεσία της δήθεν εξυγίανσης και - έτσι όπως εξελίχθηκε - της δήθεν τιμωρίας των πρωταιτίων».

Αναφορά γίνεται και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής δικαιοσύνης που οδήγησε στη φυγή τους πρωταίτιους και πιθανώς στην απώλεια σημαντικού αποδεικτικού υλικού.

Για τις πολιτικές ευθύνες

Οσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες για την εξέλιξη του σκανδάλου τονίζεται:

«Η όλη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής απέβη κατά τη γνώμη μας σε μεγάλο βαθμό ατελέσφορη. Οι βουλευτές αντιμετώπισαν απρόθυμους στην πλειοψηφία τους μάρτυρες με κύριο μέλημα την αποφυγή ευθυνών τους, ενώ τα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας είναι δύσκολα προσπελάσιμα.

Επίσης επισημαίνουμε την αδυναμία - έλλειψη βούλησης να ανοίξουν λογαριασμοί και να αποκαλυφθούν πρόσωπα και εξωχώριες εταιρείες που θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης για το αν στα χέρια της δικαιοσύνης και της εξεταστικής επιτροπής έχουν φτάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, ενώ έχουν υπάρξει αμέλειες και καθυστερήσεις στο να γίνουν έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα ή και εταιρείες».

Προστίθεται ότι: «Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα άμεσου καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά την άποψή μας και σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη διαδικασία, υφίστανται βαριές πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι κυβερνήσεις των οποίων φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για την επικίνδυνη πολιτική που άσκησαν υπέρ της "Siemens" και άλλων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Η πολιτική τους είχε κοινό παρονομαστή τη συνειδητή επιλογή της υπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της ευθυγράμμισης με τις επιταγές της ΕΕ και η αντιλαϊκή αυτή πολιτική εκδηλώνεται ενιαία τόσο με τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα όσο και με το χτύπημα εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Κύριο μέλημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, το να διαμορφώσουν δηλαδή με την πολιτική τους τις συνθήκες εκείνες στις οποίες μπορεί να ισχυροποιείται το μεγάλο κεφάλαιο με μοναδική επιδίωξη την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους. Οι συμβάσεις της "Siemens" δεν αποτελούν παρά την υλοποίηση αυτής της πολιτικής σε πρακτικό επίπεδο. Είναι αδιαμφισβήτητες οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των στελεχών τους και όσων χρημάτισαν υπουργοί και διαχειριστές του δημοσίου χρήματος σε σχέση με το σκάνδαλο "Siemens".

Διερευνώντας τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, θα πρέπει κατ' αρχάς να αχθούμε στην παραδοχή ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι νοητή η σύναψη συμβάσεων τέτοιας σπουδαιότητας και τέτοιου ύψους όπως αυτές της "Siemens" με τον ΟΤΕ, για το C4i ή για τον ΟΣΕ χωρίς τη βούληση, σύμπραξη και συναίνεση των πολιτικών προσώπων τα οποία προΐστανται στους αντίστοιχους αντισυμβαλλόμενους οργανισμούς.

Στην πραγματικότητα οι συμβάσεις αυτές αποτελούν στρατηγικές πολιτικές κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες συχνότατα αποτελούν και αντικείμενο της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας - όπως άλλωστε συνέβη και εν προκειμένω. Αυτό απλά σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην κυκλοφορία του μαύρου χρήματος, αφού οι κρίσιμες αποφάσεις εκπορεύονταν από την πολιτική ηγεσία και αποτελούσαν υλοποίηση των κεντρικών επιλογών της.

Το προφανές αυτό γεγονός, σύμφωνο με την πείρα και τη λογική, αλλά και οι μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες μιλούν για πολιτικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελούν ισχυρότατη ένδειξη ικανή κατά τη γνώμη μας να οδηγήσει στη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και καθιστά αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα από αυτή για την περαιτέρω απόδοση ευθυνών, αλλά και τον προσδιορισμό της ζημιάς που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνουμε δε ότι οι συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων, όπως στα νοσοκομεία, στην οργάνωση μουσείων και στους εξοπλισμούς, όπου επίσης δηλώνεται ότι έχει υπάρξει εκροή μαύρου χρήματος, δεν εξετάστηκαν λεπτομερώς από την επιτροπή. Η διερεύνησή τους θα πρέπει άμεσα να απασχολήσει την επιτροπή δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής.

Ως προς τις πολιτικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων αυτές είναι αντικειμενικές και ευθέως καταλογίζονται στους πολιτικούς προϊσταμένους, δηλαδή στους υπουργούς οι οποίοι κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, την εκτέλεση και την παραλαβή των έργων κατά τον τομέα της αρμοδιότητάς τους. Θα πρέπει με την έρευνα της προανακριτικής επιτροπής να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση ώστε να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί, όπως και σε όποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού».

Συμπερασματικά

Καταλήγοντας στο πόρισμα τονίζεται: «Η αποκάλυψη του σκανδάλου της "Siemens" και των προεκτάσεών του πέρα από την επιβεβλημένη τιμωρία των άμεσα ενεχομένων μπορεί να προσφέρει μια μόνο σημαντική υπηρεσία στον ελληνικό λαό ιδιαίτερα τις στιγμές της σημερινής κρίσης και του ανελέητου ξεζουμίσματός του: Μπορεί να συμβάλει στο ξεσκέπασμα της πραγματικής φύσης του αστικού κράτους και της λειτουργίας των μηχανισμών του προς όφελος του κεφαλαίου. Μπορεί να αποκαλύψει τη λειτουργία του δικομματισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τη σύμπνοιά τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, μέσα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής που υπηρετούν».

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Επουσιώδεις και δημαγωγικές οι κυβερνητικές προτάσεις

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Για το νόμο «περί ευθύνης υπουργών» και τις αλλαγές που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Οι αλλαγές που παρουσίασε η κυβέρνηση στο νόμο "περί Ευθύνης Υπουργών" είναι επουσιώδεις, έχουν δημαγωγικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να αρθούν τα εμπόδια για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.

Η καθιέρωση της κοινής παραγραφής ώστε να ισχύει αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες είναι στην πραγματικότητα δώρο - άδωρο όσο δεν αίρονται τα εμπόδια με την λεγόμενη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Αυτή η προθεσμία, δηλαδή "το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από εκείνη κατά την διάρκεια της οποίας διαπράχθηκε το αδίκημα", παραμένει και με τις νέες αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ετσι στην πράξη ακυρώνεται η καθιέρωση της κοινής παραγραφής. Εφόσον η δίωξη δεν ασκείται μέσα σε αυτήν την αποσβεστική προθεσμία θα έχουμε την παραγραφή, με την εξάλειψη του αξιοποίνου, από άλλο δρόμο.

Το ΚΚΕ από καιρό έχει διατυπώσει τις προτάσεις του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο περί Ευθύνης Υπουργών ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και πιο συγκεκριμένα:

  • Καθιέρωση της κοινής παραγραφής όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και απάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγεί από άλλο δρόμο στην ντε φάκτο παραγραφή.
  • Η λήψη απόφασης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης δεν πρέπει να εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για τη λήψη απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Επομένως, χωρίς τη θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται ούτε άσκηση ποινικής δίωξης.
  • Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον η σχετική πρόταση συγκεντρώσει κατά την ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών π.χ. 100, ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.

Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει τη διενέργεια έρευνας και δεν αποφασίζει την άσκηση της ποινικής δίωξης.

  • Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εδώ πρέπει να σταματά η εμπλοκή της Βουλής. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από τη Βουλή αλλά από Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια να αποφασίζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
  • Κατ' αυτόν τον τρόπο αφαιρείται και το άλλο σοβαρό εμπόδιο που εξαρτά την απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης από την εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής εφόσον και η απόφαση αυτή απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Οι εξελίξεις με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ επιβεβαιώνουν την ορθότητα των παραπάνω θέσεων που επανειλημμένα έχει προβάλει το ΚΚΕ αλλά σκοντάφτουν στη μέχρι τώρα άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δικομματική ευθύνη για το σύνολο του σκανδάλου

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ κατά την κατάθεση του πορίσματος του Κόμματος

O εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Θ. Παφίλης, καταθέτοντας το πόρισμα του κόμματος για το σκάνδαλο της «ΖΗΜΕΝΣ» δήλωσε:

«1. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική τους. Εχουν πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου. Προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσων από κυβερνητικές θέσεις χειρίστηκαν τις συμβάσεις της ΖΗΜΕΝΣ σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν.

2. Πρέπει να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς της αρμοδιότητάς τους, για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου που όπως έχει αποδειχθεί πήραν χρήματα από το ταμείο της ΖΗΜΕΝΣ).

3. Το ΚΚΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που δυσκολεύουν και κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια. Σχετίζονται πρώτα από όλα με το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος, π.χ. τις ανώνυμες μετοχές, τις δυνατότητες των off sore εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο και να καλύπτονται πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία κλπ.

4. Σχετίζονται επίσης με τη δραστηριοποίηση μηχανισμών συγκάλυψης για το σβήσιμο των ιχνών και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το κλείσιμο της υπόθεσης από τη ΖΗΜΕΝΣ. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες θέσεις για την αύξηση της δυνατότητας ελέγχου, όπως έχουν ήδη διατυπωθεί επανειλημμένα και αναφέρονται και στο πόρισμά μας.

5. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα τοποθετηθούμε λεπτομερέστατα και πιο συγκεκριμένα για όλα τα παραπάνω θέματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ