ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Απευθύνεται στους δικηγόρους που συμπιέζονται από την κρίση

Εκδήλωση της παράταξης μπροστά στις επικείμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Ο Αγγελος Βρεττός θα είναι ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στις εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ) που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 - 27 Φλεβάρη. Είναι επικεφαλής της παράταξης που δεν κρύβει το στίγμα της. Απαρτίζεται από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, αλλά και άλλους δικηγόρους που συμφωνούν με τις θέσεις του στο χώρο, ανεξάρτητα αν δε συμφωνούν με το σύνολο της πολιτικής του.

Δίνοντας το στίγμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», σε εκδήλωση της παράταξης που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα, ο Αγ. Βρεττός σημείωσε ότι αυτή η παράταξη φιλοδοξεί να εκφράσει τα προβλήματα και τις αγωνίες των μισθωτών σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, των έμμισθων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» απευθύνεται στους δικηγόρους που συμπιέζονται από την κρίση, στους καλόπιστους ριζοσπάστες που αγωνιούν από τη σημερινή κατάσταση και σαπίλα του συστήματος, στους 7.500 δικηγόρους της Αθήνας που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στέκεται στην απέναντι όχθη από τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων, των εταιρειών-επιχειρήσεων, των δικηγόρων που ανήκουν στην αστική τάξη και στο κεφάλαιο.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι η «Αγωνιστική Συσπείρωση» είναι η πρώτη παράταξη που από τη δεκαετία του '90 είχε προειδοποιήσει για τις αρνητικές εξελίξεις που θα έρχονταν, καλώντας σε αγώνες κατά της επερχόμενης απελευθέρωσης. Σχετικά με την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και το δικηγορικό, σημείωσε ότι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε εφεύρεση του μνημονίου και της τρόικας. Ηταν προδιαγεγραμμένη από τη δεκαετία του 1990, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Προετοιμαζόταν από το 2000, οδηγώντας στην υιοθέτηση το 2006 από την Ευρωπαϊκή Ενωση της Οδηγίας Μπολκεστάιν την οποία ενσωμάτωσαν στην ελληνική νομοθεσία με το Ν. 3844/2010. Περιλαμβανόταν στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επίσης, σημείωσε ότι είναι ψέμα πως η απελευθέρωση θα κάνει πιο φτηνή και προσιτή τη Δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα. Πιο φτηνή θα γίνει μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο που θα προχωρήσει σε κεφαλαιουχικές-πολυεπαγγελματικές εταιρείες, καθώς και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες κλπ.

Σχετικά με το βίο και την πολιτεία του ΔΣΑ επισημάνθηκε ότι οι κυρίαρχες παρατάξεις που στηρίζονται φανερά ή κρυφά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση τους στήριξαν και προώθησαν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καταδίκασαν το δικηγορικό συνδικαλισμό σε αδράνεια και εκφυλισμό, ανοιχτά υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια αγωνιστικής δράσης και συλλογικής έκφρασης. Καλλιέργησαν τον εφησυχασμό, υποστηρίζοντας μέχρι τελευταία στιγμή ότι η οδηγία Μπολκεστάιν δεν θίγει τους δικηγόρους. Αρνήθηκαν να συντονίσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τις κινητοποιήσεις, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή παζάρευαν με τα υπουργεία πίσω από τις πλάτες των δικηγόρων επιμέρους πλευρές της απελευθέρωσης.

Στη χτεσινή εκδήλωση επισημάνθηκε και ο ρόλος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στην ανάδειξη και υπεράσπιση ζητημάτων που αφορούν τις λαϊκές ελευθερίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

Τέλος, στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Μ. Κοκκινάκης που για δύο τριετίες ήταν μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ενώ μίλησε η Χ. Μαρκατσέλη εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Να αγοραστούν άμεσα απορριμματοφόρα με κρατική επιχορήγηση
  • Στρατιωτικά φορτηγά χρησιμοποιήθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη για την αποκομιδή των σκουπιδιών!
  • Να αντιταχθούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας καλούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Να ζητηθεί άμεση κρατική επιχορήγηση για αγορά απορριμματοφόρων και επιδιόρθωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως και να ενταθεί και να συστηματοποιηθεί η βοήθεια άλλων δήμων του νομού για να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση με την αποκομιδή των σκουπιδιών, απαιτούν από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη που καθημερινά παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι από χτες το πρωί, η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον υπουργό Αμυνας, έβγαλε στους δρόμους της πόλης στρατιωτικά φορτηγά για την αποκομιδή των τόνων σκουπιδιών που κατέκλυσαν την πόλη. Η απόφαση είχε παρθεί σε σύσκεψη του δήμου, στρατιωτικών αρχών και του συνδέσμου των ιδιωτών εργολάβων και, όπως τονίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποτελεί πρόσχημα για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και της καθαριότητας, κατά τις επιταγές του «Καλλικράτη». «Χρησιμοποιεί την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου (Παπαγεωργόπουλος) και επιδιώκει με μηχανισμούς "κοινωνικού αυτοματισμού" να πείσει τους δημότες ότι μοναδική λύση είναι ο ιδιώτης», προσθέτουν σε σχετική ανακοίνωση.

Με την ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούνται «οι εργαζόμενοι στο δήμο και γενικότερα όλοι οι εργαζόμενοι και δημότες της Θεσσαλονίκης να αντιταχθούν μαζικά, αγωνιστικά, αποφασιστικά, μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία της πόλης, στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από το δήμο. Για την αποκλειστική επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιστροφή των παρακρατημένων εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος στους δήμους με στόχο τη σταδιακή μείωση και κατάργηση των δημοτικών τελών.

Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Λύση στο πρόβλημα των ανταλλακτικών και της συντήρησης των απορριμματοφόρων μπορεί να βρεθεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση και δε χρησιμοποιείται συνειδητά η σημερινή κατάσταση σαν πρόσχημα για την υλοποίηση άλλων σχεδίων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, σε ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ - παράταξη των εργαζομένων στο δήμο) για το ίδιο θέμα αναφέρονται και τα εξής:

«Κάνουμε γνωστό σε όλους τους κατοίκους της πόλης ότι εδώ και μέρες 10 απορριμματοφόρα έχουν επισκευαστεί από τους συναδέλφους του μηχανουργείου και δεν μπορούν να κινηθούν επειδή δεν υπάρχει λάδι για τα υδραυλικά τους μέρη! Αλλα πέντε παραμένουν ακινητοποιημένα γιατί δεν υπάρχουν μικροανταλλακτικά (σωληνάκια, φλάντζες κ.ά.). Πόσο κοστίζουν τα συγκεκριμένα είδη; Και πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες για την προμήθειά τους; Γιατί απαξιώνουν τους εργαζόμενους του μηχανουργείου και της καθαριότητας;».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, καλούν σε έκτακτη, κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναδείξουν μαζί με εργαζόμενους την κατάσταση στην καθαριότητα. Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Συνεστιάσεις - εκδηλώσεις
  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967 - 1974, πραγματοποιεί την καθιερωμένη συνάντηση για τον καινούριο χρόνο, την Κυριακή 23 Γενάρη, ώρα 10 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ» (Λ. Αλεξάνδρας 10 - απέναντι από το Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα), όπου και θα γίνει και η κοπή της πίτας για το νέο χρόνο.
  • Εκδήλωση διοργανώνει, την Τετάρτη 26 Γενάρη στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος), το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει κλήρωση δώρων με λαχνούς, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της (με κόψιμο πίτας), την Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Ταβέρνα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του Δήμου Βύρωνα (δίπλα στο θέατρο Βράχων). Συγκοινωνίες: Λεωφορείο 732 Αγ. Φανούριος - Ζωοδόχος Πηγή (στάση τέρμα) και Τρόλεϊ Νο 11 (με στάση τέρμα). Τηλ. Ταβέρνας: 210 7665.700.
  • Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που διοργανώνει, το Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011, ώρα 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52 - Αθήνα). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - τηλ.: 210 8225.407).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ