ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προνόμια στους εφοπλιστές, απειλές στους ναυτεργάτες

Τα διαπιστευτήριά του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο κατέθεσε εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) Γ. Διαμαντίδης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, όπου έφτασε για λογαριασμό των εφοπλιστών να εκβιάσει ανοιχτά και απροκάλυπτα τους ναυτεργάτες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δε θα άρει την επιστράτευση αν οι ναυτεργάτες δεν υπογράψουν την ΣΣΕ Ακτοπλοΐας, και δεν εγκαταλείψουν τα «παράλογα αιτήματα»! Δηλαδή, κατά τον υπουργό η επιστράτευση θα αρθεί μόνο αν οι ναυτεργάτες υποκλιθούν στους εφοπλιστές και εγκαταλείψουν το διεκδικητικό πλαίσιο για αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. «Αν κάποιοι επιμένουν στα παράλογα αιτήματα είναι σαν να ζητάνε οι ίδιοι αυτό το καθεστώς», ανέφερε!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του Γ. Διαμαντίδη, δείχνει το ταξικό μίσος της ενάντια στους ναυτεργάτες, για τους εφοπλιστές όλων των κατηγοριών πλοίων έχει έτοιμα και νέα προνόμια που εντείνουν την άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των ναυτεργατών και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ήδη τρελή κερδοφορία που καταγράφει το εφοπλιστικό κεφάλαιο ακόμα και μέσα στην κρίση.

Συγκεκριμένα, για τους ποντοπόρους εφοπλιστές ο υπουργός επανέλαβε τη θετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα των εφοπλιστών για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, τέτοιου ώστε τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από τις δραστηριότητές τους στη θάλασσα να τα επενδύουν και στη στεριά, με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν για τις επενδύσεις ξένων μεγαλοεπενδυτών, όπως για παράδειγμα προβλέπει ο νόμος για το «Fast track». «Οποια φοροαπαλλαγή ισχύει για τα ξένα κεφάλαια - ανέφερε ο υπουργός - το ίδιο θα ισχύει και για τα εφοπλιστικά κεφάλαια». Πρόσθεσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος να προωθήσει τη συμφωνία με την Κίνα που προβλέπει την ενίσχυση των εφοπλιστών με 5 δισ. ευρώ για να κατασκευάσουν τα καράβια τους στα κινεζικά ναυπηγεία. Μάλιστα, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Κίνα μαζί με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να προωθηθεί η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τους ακτοπλόους εφοπλιστές, ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζει τις 17 προτάσεις που έχουν καταθέσει και επί της ουσίας αξιώνουν να εφαρμοστεί - όπως στην κρουαζιέρα - και στην ακτοπλοΐα η πλήρης άρση του καμποτάζ, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ, δηλαδή η μετατροπή και των ακτοπλοϊκών πλοίων σε πλωτά δουλεμπορικά γκέτο, τύπου κρουαζιερόπλοιου «ΖΕΝΙΤΗ», όπου θα οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξίωση των εφοπλιστών ήδη προωθείται με το άρθρο 20 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά το Λιμενικό Σώμα. Η εφαρμογή του άρθρου 20 (αφορά τη μερική κατάργηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας) σημαίνει ότι σε πρώτη φάση αποβάλλονται από τα ακτοπλοϊκά πλοία 4.500 ναυτεργάτες που ανήκουν στις κατηγορίες των γενικών υπηρεσιών (θαλαμηπόλοι, μάγειροι κ.λπ.). Τέλος, επανέλαβε ότι είναι επίτευγμα για την κυβέρνηση η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και αναφέρθηκε ξανά στη συνένωση των λιμανιών της Αττικής και τον λιμενικό «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όπως είπε που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
«Ελα μαζί μας στον αγώνα τώρα»

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση και δράση των ανέργων και την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας

Για την οργάνωση της δράσης, της διεκδίκησης για μια καλύτερη ζωή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση τους ανέργους, την Κυριακή, 23 του Γενάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β).

Τα δύο σωματεία καλούν σε συζήτηση και δράση τους ανέργους για να «διεκδικήσουμε αξιοπρεπές επίδομα για όσο διάστημα είμαστε άνεργοι, να μην αφήσουμε να κόψουν ρεύμα, τηλέφωνο, νερό σε οικογένεια άνεργου ή απλήρωτου εργαζόμενου. Να μη μείνει κανείς χωρίς πλήρη ιατροφαρμακευτική δωρεάν κάλυψη. Να παγώσουν όλα τα χρέη των ανέργων προς τις τράπεζες, δημόσιο χωρίς επιπλέον τόκους και πρόστιμα. Κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες, δήμαρχοι, τράπεζες, ΔΕΗ, Εφορία, είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Να μην τους αφήσουμε ήσυχους».

Τη Δευτέρα 24 του Γενάρη στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42) ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών και η ΠΑΣΕΒΕ θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, για υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα, πλήρη, σταθερή εργασία για όλους (5νθήμερο - 7ωρο - 35ωρο) και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Καταγγέλλει τις προσπάθειες κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Καταδικάζει τη σχετική απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων

Ενταγμένη στο πλαίσιο των προσπαθειών κατάργησης της αργίας της Κυριακής, είναι και η απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων για «προαιρετική» λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και αργίες. Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» καταγγέλλει την απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων, που, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και προτάσεις Εμπορικών Συλλόγων, αποφάσισε να επιτρέψει, δήθεν προαιρετικά, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες για το 1οτρίμηνο του 2011.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Πρόκειται για επανάληψη της ίδιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από προηγούμενα χρόνια και σε άλλες περιοχές, με στόχο την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας εξαιτίας της μείωσης μισθών και συντάξεων, της πτώσης του τζίρου, από την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και από την άγρια φορολογική επίθεση, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες.

Τους μόνους που θα ωφελήσει σε βάρος των χιλιάδων μικρών εμπόρων το άνοιγμα τις Κυριακές και τις αργίες είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες που με αυτόν τον τρόπο θα απορροφήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και της αγοράς και θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρά μαγαζιά στον αφανισμό.

Αυτά τα συμφέροντα με υπόδειξη της κυβέρνησης θέλει να εξυπηρετήσει ο καταργημένος πλέον νομάρχης.

Κοροϊδεύουν και προσβάλλουν χιλιάδες μικρούς εμπόρους που αγωνίζονται για να κρατήσουν τις δουλειές τους, όταν ισχυρίζονται ότι με περισσότερες μέρες και ώρες δουλειάς θα αυξηθεί ο τζίρος των μαγαζιών. Δηλώνουμε ότι το Αγωνιστικό - Αντιμονοπωλιακό Κίνημα των Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - μικρών Εμπόρων, θα αντιπαλέψουμε, με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας, το μέτρο που έχει σκοπό να επιταχύνει τη μονοπώληση της αγοράς, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και τον αφανισμό των μικρών καταστημάτων. Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν, και από κοινού να αντισταθούμε στην απόφαση που είναι αρχή για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ