ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Απολύσεις και παράδοση των παιδικών σταθμών σε ιδιώτες

Σε κινητοποίηση απολυμένοι συμβασιούχοι και γονείς

Σε διατεταγμένη υπηρεσία βρίσκονται οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Κρήτης και διάφοροι παρατρεχάμενοί τους, με σκοπό να πείσουν τους γονείς, αλλά και τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς που είναι απολυμένοι, ότι μπορεί να ανατεθεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών σε «κοινωνικές εταιρείες» όπως τις ονομάζουν, τις οποίες θα στήσουν.

Σε πρώτη φάση, οι εταιρείες θα αναλάβουν τις προσλήψεις συμβασιούχων (με απαράδεκτους εργασιακούς όρους), πατώντας στο οξύ πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους παιδικούς σταθμούς.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτό θα είναι η «πρόβα τζενεράλε» για να γίνει το ίδιο και στα σχολεία. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει - εκτός των άλλων - αύξηση των τροφείων και επιβολή διδάκτρων.

Την πρόταση αυτή, πρώτα και κύρια, θέλησαν να επιβάλουν ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ελένη Κόκκορη, η οποία το αποκάλυψε σε προχτεσινή συγκέντρωση γονιών απ' όλους τους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου.

Την πρόταση αυτή κατήγγειλε στη σύσκεψη ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών (ίδρυση και λειτουργία) θα πρέπει να έχει αποκλειστικά το κράτος, με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Χτες το πρωί, γονείς μαζί με τα παιδιά τους και οι απολυμένοι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών στο Δήμο Ηρακλείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και με πορεία προς το Δημαρχείο απαίτησαν την άμεση επίλυση του προβλήματος, την επιστροφή των 42 εργαζομένων στις δουλειές τους και να συνεχίσει χωρίς προβλήματα η λειτουργία όλων των παιδικών σταθμών της πόλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΣ
Επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργη μητέρα

Με μια δυναμική παρέμβαση στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ ΑΕ στην Καλαμάτα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζί με μέλη των Συνδικάτων, Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Οικοδόμων, ΔΕΥΑΚ και του ΜΑΣ, προχθές το πρωί, απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση της παροχής ρεύματος σε άνεργη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί.

Ο προϊστάμενος του αρμόδιου γραφείου της ΔΕΗ, μετά την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και την παρουσία της ίδιας της άνεργης μητέρας που ζήτησε ένα διακανονισμό τον οποίο θα είναι σε θέση να αποπληρώσει - αρχικά αρνήθηκε τον διακανονισμό επικαλούμενος εντολές της κεντρικής διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ - δεσμεύτηκε για την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία του διακανονισμού, όπως την οριοθετεί το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί κάθε άνεργο ή εργαζόμενο που αδυνατεί να αποπληρώσει, καθώς το ποσό ουσιαστικά παραμένει το ίδιο και το χρονικό διάστημα που δίνεται είναι ασφυκτικό.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων απαίτησαν να μην ξανακοπεί ποτέ η παροχή ρεύματος για κανέναν άνεργο ή εργαζόμενο. Είναι φανερό ότι όσο προχωρά η βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότερο λαϊκές οικογένειες θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ακραία φτώχεια, σε σημείο που να μην μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού, του τηλεφώνου κ.ά.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, αφού σημειώνει τη δυναμική και επιτυχημένη παρέμβασή της στα γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ στην Καλαμάτα, καλεί την εργατική τάξη να συσπειρωθεί με τα ταξικά συνδικάτα, να γυρίσει την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και να διεκδικήσει:

- Απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε άνεργους και χαμηλόμισθους εργαζόμενους και ΕΒΕ.

- Μείωση τιμολογίων ρεύματος 30% σε άνεργους, χαμηλόμισθους, εργαζόμενους και ΕΒΕ.

- Αμεση επανασύνδεση ρεύματος στους εργαζόμενους και στους άνεργους.

Εντείνεται η επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα

Με όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα, αλλά και τα εκβιαστικά επιχειρήματα που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση, επιτίθενται οι εργοδότες στους εργαζόμενους επιβάλλοντας μειώσεις μισθών. Με υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων ή εκ περιτροπής εργασία, αλλά κυρίως με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με το «παραμύθι» της διατήρησης θέσεων εργασίας, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βγουν δυναμωμένοι στους σφοδρούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Με πρώτα και μεγάλα θύματα τους εργαζόμενους, που δεν ευθύνονται σε τίποτα για την καπιταλιστική κρίση και δεν καρπώνονται τίποτα από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μειώσεις μισθών και επιδομάτων από 5% έως και 20% ανάλογα με τις αποδοχές του εργαζόμενου μεθοδεύει η εργοδοσία της φαρμακοβιομηχανίας «ΚΛΕΒΑ ΑΦΒΕΕ», η οποία από τον Απρίλη του 2010 μέχρι και το τέλος του χρόνου είχε επιβάλει στους περίπου 100 εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών (σ.σ. ο νόμος 3846/2010 προβλέπει ότι η διάρκεια εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 6 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος). Με τον εκβιασμό των απολύσεων, η εταιρεία ΚΛΕΒΑ επιχειρεί ξανά σήμερα να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης. Καλεί έναν έναν τους εργαζόμενους και ζητά να υπογράψουν μείωση των αποδοχών τους για ένα χρόνο με τη δυνατότητα παράτασης για έναν επιπλέον χρόνο, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και το ενδεχόμενο απολύσεων.

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου έκαναν παρέμβαση χθες στο εργοστάσιο, μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να μην υποκύψουν ξανά στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, διότι αυτοί δε θα έχουν σταματημό και θα ανοίξουν το δρόμο για αντίστοιχες μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο. Τους κάλεσε να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα και ενωμένοι να αντισταθούν, να παλέψουν, έχοντας στο πλευρό τους την ταξική Ομοσπονδία και το ταξικό Συνδικάτο του κλάδου και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Εκ περιτροπής εργασίας με άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 10 ημέρες για την περίοδο 1/2/2011 - 31/3/2011 επιδιώκει να επιβάλει στους 40 περίπου εργαζόμενους η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Athens Gate» με το γνωστό εκβιασμό της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Προχθές το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε παρέμβαση στον διευθυντή, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα επιτρέψει την αντεργατική μεθόδευση και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν.

Tην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης για μείωση των μισθών κατά 20% στην παγκρήτια εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» - Εκδόσεις Κρήτης ΑΕ ζήτησε η διεύθυνσή της. Σε ρόλο πυροσβέστη, εκπρόσωπος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) ζήτησε αντίγραφο της σύμβασης, ώστε η νομική σύμβουλος της Ενωσης να αποφανθεί για το αν πρέπει οι εργαζόμενοι να υπογράψουν!

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Καταδικάστηκαν δύο συνδικαλιστές

Σε 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν ο Γιάννης Κορφιάτης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και ο Τάκης Στρούζας, προέδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ζακύνθου.

Οι κατηγορίες με τις οποίες σύρθηκαν στο εδώλιο - μετά από μήνυση της εργοδοσίας του ξενοδοχείου «ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ» - αφορούν τη «συκοφαντική δυσφήμιση» και τη «διατάραξη οικιακής ειρήνης», επειδή τον Ιούλη του 2009 είχε γίνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο για δύο απολυμένες καμαριέρες. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την καταδίκη των δύο στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ γιατί θεώρησε αξιόποινη την πράξη της εισόδου στο ξενοδοχείο της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στην εργοδοσία και απαίτησαν την ακύρωση των απολύσεων.

Στο πλευρό των δύο στελεχών βρέθηκαν από το πρωί, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, πλήθος εργαζόμενοι του νησιού, πολλοί εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων και αγρότες.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ επισημαίνει πως η καταδικαστική απόφαση είναι αποτέλεσμα «της υποταγής στις επιδιώξεις του κεφαλαίου» και τονίζει: «Ο εναρμονισμός των διωκτικών αρχών με τις αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του κεφαλαίου να κλιμακώσει την επίθεσή του απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων από τη μια και από την άλλη εκφράζει το φόβο του απέναντι στο οργανωμένο ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, απέναντι στην αμφισβήτηση των ιερών και οσίων του που είναι τα κέρδη του και η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Αυτό ακριβώς είναι που τους φοβίζει, ότι το ΠΑΜΕ αμφισβητεί την κυριαρχία τους, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ