ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24 - Ν/Σ ΓΙΑ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
«Στο σφυρί» η δημόσια γη και το περιβάλλον

Τα δάση είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν απολύτως λόγο δεν πρέπει να δοθούν για αξιοποίηση και κερδοσκοπία στα επιχειρηματικά συμφέροντα
Τα δάση είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν απολύτως λόγο δεν πρέπει να δοθούν για αξιοποίηση και κερδοσκοπία στα επιχειρηματικά συμφέροντα
Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μιαν ολομέτωπη επίθεση εμπορευματοποίησης και ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου της χώρας (δημόσια γη, δάση, αιγιαλός και παραλίες), της δημόσιας γενικότερα περιουσίας, ανοίγοντας το δρόμο για μιαν άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία σε βάρος τους από το μεγάλο κεφάλαιο.

Η πρώτη φάση της επίθεσης αυτής εξελίχτηκε την περασμένη Τετάρτη με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του διαρκούς εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος και το αποκορύφωμα της δασοκτόνας πολιτικής που ακολουθούν εναλλασσόμενα στην εξουσία τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση της Επιτροπής, δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιχειρούμενη αναθεώρηση και τόνισαν ότι το δάσος αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και γι' αυτό δεν πρέπει για κανένα λόγο να δοθεί βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αποκαλυπτικός ως προς τις δασοκτόνες προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Μπούρας, που ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος που σήμερα ερμηνεύεται το άρθρο 24 «το έχει καταντήσει δυσλειτουργικό και εν πολλοίς ανεφάρμοστο». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την κυβερνητική επίθεση στα δάση και το περιβάλλον ως «διορθωτικές κυρίως παρεμβάσεις τόσο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων (!) όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση της κυβέρνησης Σημίτη «απέβλεπε στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων που είχαν δημιουργηθεί και στην εξυπηρέτηση της δημόσιας ωφέλειας».

Ο Θ. Μπούρας, για να δικαιολογήσει την πρόταση, είπε ότι «εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα Ελλήνων πολιτών για χαρακτηρισμό εκτάσεων», ενώ στη συνέχεια έγινε πιο ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «υπάρχουν εκατοντάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί, τους οποίους το κράτος κρατάει ομήρους παρά το ότι αγόρασαν εκτάσεις». Οι συνεταιρισμοί αυτοί, είπε, «θέλουν να οικοδομήσουν με πολύ ήπια δόμηση (!)». Να, λοιπόν, πώς ανοίγουν το δρόμο της κατοχύρωσης της οικοπεδοποίησης των δασών και της επιχειρηματικής τους εκμετάλλευσης. Τα παραδίδουν στους κάθε λογής ιδιώτες για να ξεφύγουν τάχα από την «κρατική ομηρία». Λες και το κράτος δεν είναι των επιχειρηματιών.

Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 24 και στη συνέχεια προώθησε μια σειρά δασοκτόνες διατάξεις, ο εισηγητής του Σ. Μπένος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ. Ετσι, για την αναθεώρησή του στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν 180 ψήφοι, αφού το ΠΑΣΟΚ απέσυρε τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 24 (για την προστασία στων ζώων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος), που είχαν υποβάλει χωριστά βουλευτές του.

Αντίθετος στην αναθεώρηση του άρθρου 24, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι με την πρόταση της ΝΔ χαλαρώνουν οι δεσμοί προστασίας του περιβάλλοντος και ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για να περάσει η λεηλασία του.

ΟΧΙ στη δασοκτόνα αναθεώρηση

Τη δασοκτόνα πρόταση της ΝΔ αντέκρουσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στην Επιτροπή Αναθεώρησης, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσαν, δε, κατηγορηματικά αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και τόνισαν ότι για το ΚΚΕ το δάσος είναι κοινωνική ιδιοκτησία και κοινωνική περιουσία και για κανένα λόγο δεν πρέπει να δοθεί βορά στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού, της κατασκευής βιομηχανικών πάρκων και άλλων δραστηριοτήτων να εισχωρήσουν ακόμα περισσότερο στον τομέα των δασών και είπε ότι με τις προτάσεις που ανακοινώνονται γενικεύεται η ιδιωτικοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Ο βουλευτής είπε ότι έχουμε ακόμα μικρότερους περιορισμούς της προστασίας και της σωστής διαχείρισης των δασικών εκτάσεων και, τελικά, θα έχουμε ενίσχυση του επιχειρηματία σε βάρος του περιβάλλοντος.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του δικομματισμού ότι η ΕΕ υπερασπίζεται τάχα τα δάση, υπενθύμισε σχετική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της το 1993, με την οποία καλούσε τα κράτη - μέλη να προσαρμοστούν ακόμα περισσότερο στους κανόνες της αγοράς σε σχέση με τα δάση.

Κοντά σε αυτά, είπε, υπάρχει και η διαχρονική πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το πώς αντιμετώπισαν τα αυθαίρετα, τις αναδασώσεις, τους αποχαρακτηρισμούς και την απουσία Κτηματολογίου και Δασολογίου.

Υπενθύμισε την προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία καταργήθηκε το δικαίωμα προστασίας και διαχείρισης των δασών αποκλειστικά από το κράτος και δόθηκε η διαχείρισή τους ακόμα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης, έγινε αλλαγή του προορισμού για τα ιδιωτικά δάση και τις ιδιωτικές εκτάσεις και η διάκριση που έγινε ανάμεσα στο δάσος και τη δασική έκταση ήταν βλαπτική.

Σήμερα, είπε, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να σαρώσει το άρθρο 24 με διατάξεις ανατρεπτικές της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τις δασοκτόνες αλλαγές, τόνισε, και η ιδιοκτησία του Δημοσίου θα περιοριστεί και θα γίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση του δάσους από τους επιχειρηματίες και θα γίνει μεγαλύτερη η καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ, να αποτελέσουν αφετηρία για το ποιες ήταν δασικές εκτάσεις οι αεροφωτογραφίες του 1975, τότε εκατομμύρια στρέμματα δε θα έχουν καμία πλέον προστασία και, το σοβαρότερο, θα νομιμοποιηθούν οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων που έγιναν. Ετσι, κατήγγειλε, όλα τα συμβόλαια που έχουν γίνει και εμπεριέχουν καταπάτηση θα νομιμοποιηθούν. Και μιλάμε, τόνισε, για εκατομμύρια στρέμματα. Επίσης, είπε, με την πρόταση, οι δασικές εκτάσεις θα πάψουν να έχουν την προστασία του δάσους και με την αντιπαράθεση «της αειφορίας στη βιώσιμη ανάπτυξη» θα έχουμε ανάπτυξη με τσιμέντα, εκμετάλλευση σε βάρος των μελλοντικών γενιών και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 117 κατήγγειλε ότι καταργείται η υποχρεωτική αναδάσωση και θα μπορούν να γίνονται απαλλοτριώσεις για συμφέροντα ιδιωτών, στους οποίους θα δίνονται για εκμετάλλευση ή μακροχρόνια μίσθωση ή με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτάσεις που θα πάψουν να έχουν δασική μορφή.

Ο Α. Τζέκης, στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε δασοκτόνα την πρόταση της ΝΔ και είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά δεν προχώρησαν τα απαραίτητα για τη στήριξη του δάσους μέτρα, όπως το Δασολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο και ο χωροταξικός σχεδιασμός. Αντίθετα, υπενθύμισε, το 1979 η ΝΔ επιχείρησε να θέσει εκτός προστασίας του άρθρου 24 του Συντάγματος 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, ενέργεια που κρίθηκε αντισυνταγματική. Το 1987, συνέχισε, ήταν η σειρά του ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης, ενώ οι αντιδράσεις που υπήρξαν στην αναθεώρηση του 2001 δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν περισσότερο τα τότε δασοκτόνα σχέδια. Οι προσπάθειες, είπε, συνεχίστηκαν με νόμο του 2003 - που καταψήφισε τότε η ΝΔ, αλλά τον διατηρεί σήμερα - για αποχαρακτηρισμό 30-35 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Οι ακτές μετατρέπονται σε κερδοσκοπικά «φιλέτα»

Η εμπορευματοποίηση, όμως, της δημόσιας γης δε σταματά στα δάση. Επεκτείνεται και στον αιγιαλό και τις παραλίες. Σε κάθε κομμάτι που μπορεί να γίνει επιχείρηση και να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο. Ετσι, την ίδια στιγμή και έξι χρόνια μετά το νόμο 2971, με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» των παραθαλάσσιων εκτάσεων από το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση της ΝΔ κατεβάζει νέο νομοσχέδιο, με το οποίο ο αιγιαλός και οι παραλίες, αλλά και οι λιμενικές υποδομές της χώρας, από δημόσια και κοινόχρηστη περιουσία μετατρέπεται σε εμπόρευμα και σε ακίνητα - «φιλέτα» για την άσκηση πολύπλευρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Με το νομοσχέδιο που έδωσε - κατά σύμπτωση; - στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας την περασμένη Τετάρτη, μεταξύ άλλων:

  • Επιχειρείται η επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας με ελαστικά κριτήρια και τη χρήση αμφιλεγόμενων ψηφιακών ορθοφωτογραφιών, αντί της αυτοψίας και με μετρήσεις ειδικών δημοσίων υπαλλήλων, στην κατεύθυνση να κατοχυρωθεί το δικαίωμα διαφόρων επενδυτών να χτίσουν «πάνω στο κύμα».
  • Ο περιορισμός της έκτασης του κοινόχρηστου αιγιαλού γίνεται ακόμη μεγαλύτερος στις περιπτώσεις επικλινών ακτών, αλλά και «φωτογραφικά» με ειδικές διατάξεις στις περιοχές - «φιλέτα» των Δωδεκανήσων.
  • Διατηρείται ο καινοφανής όρος του παλιού αιγιαλού, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, οι εκτάσεις του οποίου καταγράφονται στην ...«ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου», ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί ευκολότερα σε ιδιώτες ή να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες χρήσεις που βρίσκονται εκεί.
  • Καταργείται το όριο των 50 μέτρων πλάτους της παραλίας από τον αιγιαλό και μετατρέπεται η χάραξή της σε «λάστιχο» για να χωρέσουν πλήθος επενδυτικών σχεδίων.
  • Με άλλες διατάξεις, διευκολύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας.

Γ. Φ. - Ν. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ