ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΛΑΟΓΕΝΝΗΤΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

(και τα Μέγαρα Μουσικής)

ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ η συνέντευξη του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής κ. Χρ. Λαμπράκη την περασμένη Δευτέρα (15/1/2007) στην οποία ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα του Megaron Plus. Η μισή κυβέρνηση της ΝΔ μετά της κ. προέδρου της Βουλής, εφτά υπουργοί της «πρώτης» γραμμής αλλά κι άλλοι παραστάτες, καθηγητές, «παρόντες» όλοι «άκουσαν τον κ. πρόεδρο ν' αναλύει το πρόγραμμα».

ΦΑΙΝΕΤΑΙ, πως η παρουσίαση και η προβολή του προγράμματος συνοδεύεται με την προώθηση αιτήματος για νέο ποσό, αυτό άλλωστε πέρασε στον Τύπο και μάλιστα με την παρατήρηση, ότι το εποπτευόμενο και αδρά επιχορηγούμενο από το κράτος Μέγαρο Μουσικής αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της εισπρακτικής του κίνησης, όπως πράττει κάθε ανάλογος φορέας («Καθημερινή» 16/1/2007).

ΗΤΑΝ ο του Πολιτισμού υπουργός, που στην παρέμβασή του μίλησε για «εντυπωσιακό» τρόπο, που ασκείται η διοίκηση του Μεγάρου και βρήκε την ευκαιρία να το προβάλλει σαν «μοντέλο» άξιο για μίμηση για όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Και προχωρώντας στο «ψητό» τόνισε πως «το Μέγαρο βρίσκεται στο επίκεντρο και δικαιούται της πολιτικής αρωγής».

ΔΥΟ μέρες νωρίτερα μια πρόσκληση από τη γη μου, τον κόσμο που έζησα στης θάλασσας εκεί τ' ακρογιάλι με καλούσε να βρεθώ μαζί τους, να κόψουμε την πίτα του καινούριου χρόνου. Ηταν η «Εύγερος» αυτή, που έστελνε την πρόσκληση, το χωριό, που σαν αχιβάδα είναι θρονιασμένο στα βουνά μας.

ΔΕΝ μπορεί εύκολα να προσπεράσεις το κάλεσμα. Εφέτος μάλιστα οι Αλκυονίδες μέρες πλούσιες σε ήλιο και ζέστη σου δίνουν το κουράγιο να βγεις να 'χεις αυτό το χρονιάτικο συναπάντημα. Εχουν κι αυτοί το δικό τους Μέγαρο, το δικό τους ζεστό σπιτικό, στην καρδιά της Αθήνας, που το απόκτησαν με τον κόπο τους, με τη δραχμούλα τους, και μέσα σ' αυτό το ζεστό σπιτικό οι Φαρακλάδες με κέφι, με ενότητα θεμέλιωσαν το σύλλογό τους, που ακούραστα χρόνια τώρα δουλεύει πάνω στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας.

Σ' ΑΥΤΟ λοιπόν το σπιτικό στην οδό Δεληγιώργη, καθημερινά κυρίως τ' απογέματα, φτάνουν τα νέα παιδιά. Είναι ένα φυτώριο, που ασκούνται στο τραγούδι, στη μουσική, στο χορό. Εχει ζωή και κάθε τόσο βεβαιώνει δημόσια με την παρουσία του τη θετική, την πολύτιμη προσφορά του συλλόγου στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.

ΧΤΥΠΗΤΗ, χειροπιαστή η προκλητική «αδιαφορία» που έδειξαν και δείχνουν οι διάφοροι υπεύθυνοι, οι διαβόητοι μινίστροι των πολιτιστικών, σ' όλες αυτές τις προσπάθειες, τις λαογέννητες, που με τη δραχμή τότε, το ευρώ τώρα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, να λειτουργήσουν σύλλογοι και σωματεία.

ΚΑΙ ΗΧΟΥΝ βέβηλα, τα λόγια μερικών από αυτούς, που έκοψαν και την τελευταία δραχμή βοήθειας σ' αυτούς τους συλλόγους γιατί κατά τη γνώμη τους πρόκειται για κάποια πανηγύρια.

ΔΙΧΩΣ άλλο θα είχαν προ πολλού τελέψει οι Φαρακλάδες κι ο σύλλογός τους η «Εύγερος» αν μετρούσαν τα «ΟΧΙ» που τους πέταγαν και τα όσα άλλα. Αυτοί όμως που κάνουν την πέτρα της γης τους να δίνει το κρασί, που από της ζωής τα πρώτα πρώτα βήματα παλεύουν πήραν στα χέρια τους την υπόθεση του σωματείου τους. Και στο σπιτικό τους, που μας φιλοξενεί τώρα αυτό το κυριακάτικο πρωινό, χαιρόμαστε τα παιδιά τους να μας τραγουδούν τις αριέτες του νησιού μας και να χορεύουν μαζί με τους μεγάλους.

ΤΑ ΦΕΡΝΕΙΣ όλα τούτα στο νου σου καθώς τα παιδιά στην «Εύγερο» σε φέρνουν με τα τραγούδια τους στην ώρα της νιότης. Αλλά δεν ξεχνούν και το επαναστατικό τραγούδι για τους ποπολάρους της Κεφαλονιάς.

.....................

Στην Κέρκυρα μας πάνε

να μας κρεμάσουνε

και μεις θα τραγουδάμε

ώσπου να φτάσουμε

......................

ΑΛΛΑ να γυρίσουμε στο Μέγαρο Μουσικής. Ο κ. Γ. Βουλγαράκης έδωσε από του βήματος την απάντηση της κυβέρνησης ότι το Μέγαρο δικαιούται «πολιτικής αρωγής».

ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ σήμερα στην «Εύγερο» αλλά και πολλά άλλα σωματεία, σύλλογοι βρέθηκαν και βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες λειτουργίας με τα «ΟΧΙ» που τους αντιμετωπίζει η εξουσία. Οι κρουνοί του δημόσιου χρήματος ανοίγουν μόνον για τα Μέγαρα Μουσικής. Αυτά δικαιούνται πολιτικής αρωγής όπως το ετόνισε ο κ. Γ. Βουλγαράκης και είναι μοντέλα άξια προς μίμηση.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σε παλλαϊκά - πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Τετάρτη, 24 Γενάρη, σε κάθε πόλη καλούν δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι

Motion Team

Αμετακίνητοι στον αγώνα για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, αναβαθμισμένης ανώτατης παιδείας, παραμένουν φοιτητές και σπουδαστές. Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, μπαίνουν ακόμα πιο δυναμικά από αύριο σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οργανώνουν, εντείνουν και συντονίζουν τη δράση τους.

Στην κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία, φοιτητές και σπουδαστές απαντούν με δυναμική συνέχιση του αγώνα. Απέναντι στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει κλίμα περιστολής του ασύλου και στην προώθηση άμεσα της κατεδάφισης της δημόσιας Παιδείας, φοιτητές και σπουδαστές έχουν μια απάντηση: Κλιμάκωση της πάλης τώρα!

Ηδη, 150 φοιτητικοί και 40 σπουδαστικοί σύλλογοι (περίπου 400 τμήματα) σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αναπτύσσουν πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα και προχωρούν σε καταλήψεις των σχολών τους.

Την ίδια στιγμή 58 φοιτητικοί και 22 σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, που συνυπογράφουν κάλεσμα πανελλαδικού συντονισμού και κοινής δράσης, καλούν όλους τους συλλόγους σε:

  • Νέα πανεκπαιδευτικά - παλλαϊκά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη, την Τετάρτη, 24 Γενάρη, που θα σηματοδοτήσουν την κλιμάκωση της πάλης.
  • Κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση με καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων, αποκλεισμούς εθνικών οδών και σιδηροδρομικών σταθμών και άλλες μορφές πάλης.
  • Συσκέψεις συντονισμού με σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων και 15μελή μαθητών για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 και την αντιεκπαιδευτική πολιτική.
  • Εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και συνοικίες. Ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή δράση των εργαζόμενων και του λαού.
  • Μπλοκάρισμα της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις σχολές, ακύρωση ημερίδων επιχειρηματικότητας και σκλαβοπάζαρα στις σχολές.

Ακόμα, προειδοποιούν «την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι θα μας βρίσκουν από τώρα και στο εξής συνεχώς μπροστά τους με κινητοποιήσεις 1-3 Φλεβάρη που πραγματοποιείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις 22-28 Φλεβάρη και το Μάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16, πολύμορφη δράση και καταλήψεις σε όλες τις σχολές μπροστά και στην κατάθεση του νόμου - πλαισίου όποτε κι αν γίνει».

Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, σήμερα, Κυριακή, 21 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακόμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΟΓΕ
Αύριο η ημερίδα για την Παιδεία

H Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες». Η ημερίδα θα γίνει αύριο Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 5.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Την κεντρική εισήγηση θα κάνει η Ντίνα Τσούβα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ θα παρέμβουν οι: Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής ΑΠΘ, Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αθηνά Πέτρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δώρα Μόσχου, ιστορικός, Αννα Γαλανού, εκπαιδευτικός, Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Θωμάς Κασελούρης, μέλος της ομάδας ΤΕΠ του ΚΜΕ, Νίκος Ζώτος, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Ρούλα Χαλάτση, εκπαιδευτικός, Ευδοκία Στάμου, ψυχολόγος, Τασούλα Λουδάρου, βρεφονηπιοκόμος, Γεωργία Τσούμπα, υπεύθυνη ομάδας γυναικών ΑΜΕΑ της ΟΓΕ, Βασίλης Καλαμαράς, μέλος του ΣΑΣΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ