ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Απροκάλυπτο και χωρίς προηγούμενο σχέδιο υπονόμευσης και χτυπήματος της απεργίας

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - εργατοπατέρων

Δίνει τα ρέστα της η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, στην υπηρεσία της κυβέρνησης και του κεφαλαίου

Eurokinissi

Δίνει τα ρέστα της η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, στην υπηρεσία της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
Με το σύνθημα «Ολοι και όλες για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη», το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, αλλά και να ματαιώσουν τα απεργοσπαστικά σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που παίζει το ρόλο του «Εφιάλτη» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμμετέχοντας απροκάλυπτα στο «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης - υπουργείου Εργασίας - εργοδοτικών ενώσεων.

Η ζωή τούς ξεπέρασε, γι' αυτό δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ανάπτυξη παντού" είναι νομοσχέδιο - σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει "γην και ύδωρ" στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης.

Είναι φανερό ότι απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - υπουργείου Εργασίας - εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ, για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δεν έχει προηγούμενο. Θυμίζει τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας.

Μετά την ομόφωνη απόφαση των μεγαλύτερων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων συνδικάτων για απεργιακή απάντηση στις 24 Σεπτέμβρη, έχει εξαπολυθεί ένα απροκάλυπτο σχέδιο διάλυσης και ακύρωσης των συλλογικών αποφάσεων χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα.

Η γνωστή ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ, στην αρχή έπαιρνε μέρος στη συνάντηση των "κοινωνικών εταίρων" με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Μαξίμου και ενώ ενημερώθηκε για τα προωθούμενα μέτρα, εξέδιδε δελτία Τύπου και έκανε τον "Κινέζο", λέγοντας πως "δεν βιαζόμαστε να κρίνουμε την κυβέρνηση"... Τη στιγμή που ήδη είχαν περάσει μέτρα με τη μορφή του "κατεπείγοντος", ενάντια στους εργολαβικούς εργαζόμενους και για την κατάργηση ακόμα και της προσχηματικής διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης.

Με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, παρέπεμπαν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στη νομική τους υπηρεσία και εξαπέλυαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με πρωτοφανή αντικομμουνιστική υστερία για τη μεταπολιτευτική ιστορία της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι η μάχη όλου του προηγούμενου διαστήματος για "συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών" ήταν η αιτία που δεν θα υπάρχει ενιαία απεργιακή, αγωνιστική απάντηση.

Ομως, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, μέχρι σήμερα 24, των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, 14 από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, το σύνολο του δημόσιου τομέα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία με ομόφωνες αποφάσεις, διαμόρφωσαν με τις συλλογικές τους διαδικασίες ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο για τις 24 Σεπτέμβρη, πριν ψηφιστεί δηλαδή το πολυνομοσχέδιο, αποφάσεις δηλαδή που δίνουν και το δικαίωμα περαιτέρω κλιμάκωσης του αγώνα.

Η ζωή δηλαδή τους ξεπέρασε, τους πέταξε στην άκρη!

Οι σύγχρονοι «Εφιάλτες» του συνδικαλιστικού κινήματος παίζουν ξεδιάντροπα το ρόλο τους

Ετσι, οι γνωστοί Παναγόπουλος - Κιουτσούκης - Καραγεωργόπουλος ξεκίνησαν ένα όργιο εκβιασμών, απειλών και μηχανορραφιών σε συνδικαλιστές των παρατάξεών τους, για να ακυρωθούν οι αποφάσεις. Δεν τους βγήκε ούτε αυτό...

Στη συνέχεια έριξαν άλλη ημερομηνία, σαν το μελάνι της σουπιάς, για απεργία στις 25 Σεπτέμβρη, δηλαδή μια μέρα μετά από την απεργία που είχαν αποφασίσει ομόφωνα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα! Απέτυχε και αυτό!

Απτόητοι, με σημερινό (σ.σ. χθεσινό) δελτίου Τύπου - μνημείο εργατοπατερισμού και απεργοσπασίας, καλούν όλα πλέον τα συνδικάτα να ακυρώσουν τις αποφάσεις για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και να πάρουν απόφαση για απεργία... στις 2 Οκτώβρη!

Ολοι καταλαβαίνουν ότι το θέμα δεν είναι οι ημερομηνίες και το πότε θα γίνει απεργία. Είναι φανερά πλέον τα ανταλλάγματα με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Ανοιχτά και ξεδιάντροπα παίζουν το ρόλο τους, στην υπηρεσία της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων.

Είναι σύγχρονοι "Εφιάλτες" του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει, γι' αυτό και είναι πλήρως απαξιωμένοι. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο.

Υπερασπιζόμαστε τις αποφάσεις μας, το δικαίωμά μας στην απεργία.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα.

Ολοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία!».


«Ανεξάντλητο» ρεσιτάλ απεργοσπασίας και εργατοπατερισμού...

Κάθε μέρα που περνά, όσο πλησιάζει η μέρα της μεγάλης απεργιακής μάχης της Τρίτης, η ηγετική ομάδα των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και οι άνθρωποί της ξεδιπλώνουν ολοένα και πιο ξεδιάντροπα ένα «ανεξάντλητο» ρεσιτάλ απεργοσπασίας, επιβεβαιώνοντας τον άθλιο ρόλο τους υπέρ της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Εκβιάζουν συνδικαλιστές για να ακυρωθούν ομόφωνες αποφάσεις μεγάλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, εκδίδουν καθημερινές αντικομμουνιστικές ανακοινώσεις βγαλμένες από τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, βάζουν ανθρώπους τους σε διοικήσεις να «αποφασίζουν» χωρίς να συνεδριάζει κανένα όργανο, ρίχνουν κάθε ώρα που περνάει και μια διαφορετική μέρα τάχα για την οργάνωση «ενιαίας» απεργίας, ακριβώς για να χτυπήσουν το ενιαίο απεργιακό μέτωπο που έχει ήδη δημιουργηθεί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Χτες, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έφτασε την απεργοσπασία σε νέα επίπεδα, καλώντας τα συνδικάτα μόλις 5 μέρες πριν από την απεργία που προετοιμάζουν... να αλλάξουν τις αποφάσεις τους, να αναστείλουν την απεργία και να την ξαποστείλουν στις 2 Οκτώβρη, σπέρνοντας σύγχυση στους εργαζόμενους και δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση...

Οι μόνοι που πρόλαβαν τους εργατοπατέρες στο εν λόγω απεργοσπαστικό κάλεσμα, ήταν οι... εφοπλιστές του ΣΕΕΝ, που ήδη με προκλητική επιστολή τους είχαν ζητήσει από την ΠΝΟ να «επανεξετάσει» την απόφαση για απεργία!

Απ' όλα έχει ο μπαχτσές... αρκεί να χτυπηθεί το απεργιακό μέτωπο!

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ακολουθούν:

  • Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν πήραν απόφαση για απεργία στις 24/9, αλλά «ξεπερνώντας» και την υπονομευτική γραμμή της ΓΣΕΕ, αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν την Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει απεργία... κάποτε. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από μια σειρά σωματεία που έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 24/9 και δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της στους χώρους δουλειάς. Ακούγοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης, άρχισαν να φωνάζουν «Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία», «Στων εργατών τις πλάτες χτίζετε καριέρες, έξω τώρα οι εργατοπατέρες». Στην παρέμβασή του, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε τον βρώμικο ρόλο της συνδικαλιστικής μαφίας.
  • Σε άλλα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, από όλα είχε ο μπαξές των εργατοπατέρων, αρκεί να χτυπηθεί η απεργία... Αλλού πήραν αποφάσεις τάχα για απεργία στις 25/9, χωρίς μάλιστα να βάζουν απεργιακή συγκέντρωση έστω για τα προσχήματα (Εργατικά Κέντρα Δράμας και Φλώρινας), αλλού έχουν εξαφανιστεί και αλλού δεν παίρνουν καμία απεργιακή απόφαση και δηλώνουν ότι... προετοιμάζουν συσκέψεις μετά την απεργία! (Εργατικό Κέντρο Καβάλας)
  • Προσπάθεια χτυπήματος της απεργίας εκδηλώθηκε χτες από την ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στην ίδια τη σύσκεψη σωματείων που συγκάλεσε το ΕΚΑ για την οργάνωση της απεργίας της Τρίτης - η απόφαση για την οποία ήταν ομόφωνη - στελέχη της ΠΑΣΚΕ... πρότειναν αυτή να μη γίνει και να μεταφερθεί στις 2 Οκτώβρη. Τελικά, αφού δεν τους έπαιρνε, απέσυραν την πρότασή τους...
  • Στην Κρήτη, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση χτυπήματος του απεργιακού μετώπου, εισηγούμενοι από τους πρώτους ξεχωριστή απεργία στις 25/9. Χτες, όμως, οι ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου άλλαξαν «σκοπό» και στοιχιζόμενες πίσω από τη νέα «γραμμή» της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, άλλαξαν την ημερομηνία που είχαν αποφασίσει οι ίδιοι και τη μετέθεσαν για τις 2 Οκτώβρη. Στη συνεδρίαση του ΕΚΗ, η πλειοψηφία της διοίκησης απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμπαράταξη με τα εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα που απεργούν στις 24 Σεπτέμβρη και για παραπέρα κλιμάκωση με νέες κινητοποιήσεις όποτε χρειαστεί, γεγονός που προκάλεσε την αποδοκιμασία εργαζομένων και συνδικαλιστών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων), ενώ η διοίκηση πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία της Τρίτης, χτες το προεδρείο απέστειλε προς τα σωματεία - μέλη της την απαράδεκτη ανακοίνωση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που καλεί σε ανοιχτή υπονόμευσή της!
  • Σε Καρδίτσα και Βόλο, η πλειοψηφία των ΔΣ των Εργατικών Κέντρων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πήρε απόφαση για απεργία στις 25/9, επικαλούμενη τη «γραμμή της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ κεντρικά», πριν φυσικά έρθει η νέα απεργοσπαστική γραμμή, τάχα για τις 2/10...
  • Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) ενημέρωνε συνδικαλιστές και συνδικάτα ότι «αποφάσισε» απεργία στις 25/9, χωρίς να συνεδριάσει κανένα όργανο και γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις μεγάλων επιχειρησιακών σωματείων («Hilton», «Marriot» κ.ά.) και κλαδικών Συνδικάτων να απεργήσουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στις 24 Σεπτέμβρη...
  • Ανάμεσα στις χαρακτηριστικές «απεργιακές» αποφάσεις που υπαγορεύτηκαν από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ - και την... προηγούμενη γραμμή της - περιλαμβάνεται και αυτή της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Εργου. Η συγκεκριμένη Ομοσπονδία «αφουγκραζόμενη την αγωνιώδη έκκληση της ΓΣΕΕ και το κάλεσμά της να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο βίαιο και άναρχο πολυνομοσχέδιο», προκήρυξε απεργία στις 25/9, ζητώντας... «να κάνει πράξη ο Πρωθυπουργός τη δέσμευσή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που ήταν ότι θα αποτυπώσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο στα Εργασιακά»!Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org