ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δηλώνει «αναρμόδια» για τους αντισεισμικούς ελέγχους στα σχολεία

Από κινητοποίηση σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από κινητοποίηση σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο
Το φλέγον ζήτημα της θωράκισης των σχολικών κτιρίων και «κτιρίων μεγάλου ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Αττικής» μπήκε ως θέμα συζήτησης στο προχτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με την περιφερειακή αρχή να μην προβαίνει σε καμιά λήψη σχετικής απόφασης και με την πλειοψηφία να αρκείται στην καλλιέργεια εφησυχασμού. Η περιφερειακή αρχή Πατούλη (ΝΔ) κρύφτηκε για μια ακόμα φορά πίσω από την «αναρμοδιότητά» της και περιορίστηκε να «προτείνει» για το μέλλον τη σύναψη σύμβασης με το ΤΕΕ, ώστε να υπάρχουν ταχύτατοι έλεγχοι, κάτι στο οποίο υπερθεμάτισε και η προηγούμενη περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η περιφερειακή αρχή προσπάθησε, καλώντας τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΚΤΥΤΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) όσο και τον δήμαρχο Αχαρνών, Σπύρο Βρεττό, να παρουσιάσουν ως καλή την κατάσταση και ασφαλή τα σχολικά κτίρια, καλλιεργώντας την ανοχή σε μια κατάσταση που, όπως αποδείχθηκε και από τον πρόσφατο σεισμό, αφήνει εκτεθειμένα δεκάδες τέτοια ευαίσθητα δημόσια κτίρια.

Και τα παραπάνω όταν από τα 3.000 και πλέον σχολεία, μόλις τα 909 έχουν ελεγχθεί και για περισσότερα από 260 υπάρχει ανάγκη επισκευών. «Η πρώτη φάση των οπτικών ελέγχων τελείωσε το 2006. Η δεύτερη φάση, που είναι η ουσιαστική, δεν ξεκίνησε ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά η Στέλλα Βαλαβάνη εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής. «Υπάρχουν εκθέσεις», συμπλήρωσε, «από το 2006, που δεν έχουν προχωρήσει και αυτό σε σχολεία που η έκθεση έχει βγάλει πέντε σημεία», ενώ έχουν γίνει και άλλοι σεισμοί που έχουν επιβαρύνει μια κατάσταση. «Το ζήτημα είναι πολιτικό και όπως πολιτική ήταν η απόφαση να μη συζητηθεί το θέμα στην προηγούμενη συζήτηση του Περιφερειακού, θεωρούμε ότι και τώρα είναι πολιτική απόφαση το τι θα αποφασίσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το γνωστό παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών, υπογράμμισε ότι «επειδή πέφτει το μπαλάκι μεταξύ δήμων και ΚΤΥΠ, έχουν αυτήν τη στιγμή χρηματοδότηση για να καλύψουν τα προβλήματα στα σχολεία μας; Οχι. Γι' αυτό προτείνουμε να πάρουμε απόφαση για αναμόρφωση προϋπολογισμού για επισκευή των σχολείων, με 50 εκατομμύρια, με προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν αυτήν τη στιγμή οι ανάγκες των σχολείων της Περιφέρειας Αττικής και ειδικά της Δυτικής Αθήνας», είπε η Στέλλα Βαλαβάνη. Πρόσθεσε πως πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά και επιστημονικό προσωπικό, ώστε να γίνει η δεύτερη φάση των ελέγχων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από Φοιτητικούς Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων από Περιστέρι, Μενίδι και Αιγάλεω. Η Τζίνα Διονυσοπούλου, από την Ενωση Γονέων Αιγάλεω, κατά την παρέμβασή της στάθηκε στο γεγονός πως τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της περιοχής είναι αρκετά, ενώ η Στέλλα Τραγά, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω, ανέφερε πως τέσσερα κτίρια στην πόλη είναι ακατάλληλα και πως παρατηρείται πλέον το φαινόμενο της σαρδελοποίησης των μαθητών.

Παρέμβαση έκανε και η Ελένη Καρανάσιου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) ΑΕ, που στάθηκε στις τεράστιες ελλείψεις της υπηρεσίας, αφού τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει αποδυνάμωση κατά 65% σε προσωπικό και μείωση κατά 50% της χρηματοδότησης. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία που μετέφερε, δίνοντας απάντηση στον εφησυχασμό που καλλιεργούν κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές, τόνισε ότι σε πολλά σχολεία έχουν γίνει παρεμβάσεις και κακοτεχνίες που αποκαλύπτονται μετά από τους σεισμούς και ότι κανείς δεν ξέρει πώς και αν αξιοποιούνται οι αυτοψίες που κάνει η υπηρεσία των ΚΤΥΠ ΑΕ, αφού τα όποια στοιχεία μεταβιβάζονται στους δήμους και από εκεί στο κράτος, το οποίο «νίπτει τας χείρας του». Οπως είπε, η αγωνία εκπαιδευτικών και γονιών γίνεται μπαλάκι και δεν δίνεται ουσιαστική και οριστική λύση. Ειδικά για το σεισμό της 19ης Ιούλη, η Ελ. Καρανάσιου είπε ότι για τα σχολεία δεκάδες δήμοι απευθύνθηκαν στις ΚΤΥΠ για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, κάτι που σκοντάφτει στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Γι' αυτό, η Εταιρεία κάλεσε τους διευθυντές να κάνουν έναν πρώτο οπτικό έλεγχο και εφόσον έβλεπαν κάτι «ανησυχητικό» θα καλούσαν τους μηχανικούς των δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους επίσης αν έβλεπαν κάτι «πιο ανησυχητικό» θα απευθύνονταν στην ΚΤΥΠ. «Αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι με έναν μέτριο σχετικά σεισμό έγιναν αρκετές ζημιές χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εικόνα στο σύνολο των δημόσιων κτιρίων (νοσοκομεία, δικαστήρια κ.λπ.)», τόνισε εξηγώντας ότι η απάντηση βρίσκεται στις αυτοψίες: Οι περισσότερες ζημιές είναι ζημιές που οφείλονται στην κατάσταση προ του σεισμού και αποκαλύφθηκαν λόγω του σεισμού. Ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωση του φορέα των ΚΤΥΠ, αφού φτάνει στο σημείο να καταργείται το τμήμα ελέγχων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν ξανά τη συζήτηση για τα απορρίμματα

Στο μεταξύ, νωρίτερα η περιφερειακή αρχή, με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε για μια ακόμα φορά το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθούν η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και συνολικά οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, έφερε ως αντιπρόταση να καταθέσουν οι παρατάξεις τις συγκεκριμένες προτάσεις τους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αν και η δική του παράταξη ακόμα, όπως είπε, «τις επεξεργάζεται». Από την πλευρά του, ο Χρ. Καραμάνος από τη «Δύναμη Ζωής» χαρακτήρισε «άτοπα» τα όσα λέγονται για «επέκταση» και πως δεν υπάρχει κανένα κατεπείγον. Την άρνηση της περιφερειακής αρχής και της Ρ. Δούρου να συζητηθεί το θέμα έσπευσε να στηρίξει και ο φασίστας Θ. Τζήμερος, με ένα ακόμα αντικομμουνιστικό ντελίριο.

Ολα αυτά τη στιγμή που αύριο, Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, ξεκινάει ο διαγωνισμός για τη μελέτη και μετά για την ανάθεση και την κατασκευή μιας νέας χωματερής, όπου θα θάβονται τα απορρίμματα όλης της Αττικής, όπως θύμισε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Εμείς λέμε ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί οι ημερομηνίες τρέχουν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Είσαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το λαό της Αττικής. Να ενημερώσετε τι είναι αυτό που έχετε αποφασίσει στον ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου, αυτό που έρχεται, τι θα φτιάξετε, πόσα εκατομμύρια θα δώσετε, τι επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον και στους κατοίκους, πόσο θα απέχει από τα σπίτια των ανθρώπων. Θα απέχει 330 μέτρα από τις εργατικές κατοικίες».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Ενοχλείται η δημοτική αρχή από την πολιτική δράση του ΚΚΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας και καταγγελία για τις απειλές σε βάρος μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ

Την τακτική της νέας δημοτικής αρχής στην Καισαριανή να κατεβάζει από τα ταμπλό του δημαρχείου τις αφίσες και τα καλέσματα της ΚΝΕ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οπως αναφέρουν, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, Χρ. Βοσκόπουλος, «συστηματικά και με μίσος» κατέβαζαν τις αφίσες για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο πραγματοποιείται από χτες στο Πάρκο Τρίτση.

«Το γεγονός αυτό - αναφέρεται στην ανακοίνωση - έρχεται να προστεθεί στην επίθεση που δέχθηκαν μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του κ. Βοσκόπουλου και φερόμενο ως υπεύθυνο πολιτισμού, έξω από τον κινηματογράφο "ΑΙΟΛΙΑ" τη μέρα που ανέβαινε η αντιπολεμική παράσταση "Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του", επειδή διακινούσαν τον "Ριζοσπάστη" και εισιτήρια του Φεστιβάλ.

Τους ενοχλεί ότι η ΚΝΕ συνεχίζει να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός εδώ και 45 χρόνια με τεράστια συμμετοχή από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η αντικομμουνιστική ρητορεία και στάση που έδειξαν ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική τους, όπως φάνηκε από τις πρώτες μέρες διοίκησής τους στο δήμο.

Στόχος τους είναι η επιβολή σιγής νεκροταφείου σε μια περίοδο που τα λαϊκά - εργατικά στρώματα δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, ως συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικές που θα υλοποιήσει και η νέα διοίκηση του δήμου, εξαργυρώνοντας τη στήριξη που της παρείχαν όλα τα μνημονιακά κόμματα».

Χτες, Πέμπτη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο. Από νωρίς το πρωί στην είσοδο και στα συνεργεία του δήμου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και κατοίκους μοιράζοντας την ανακοίνωση - καταγγελία, ενώ έβαλαν ξανά τις αφίσες στα ταμπλό.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Ηλία Σταμέλο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής και πρώην δήμαρχο, συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Χρ. Βοσκόπουλο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι με δική του εντολή κατέβαιναν οι αφίσες λίγο - πολύ για λόγους... προσωπικής αισθητικής! Μάλιστα, λίγο μετά συνέχισε στην ίδια τακτική, απειλώντας εργαζόμενους, μέλη του ΚΚΕ, επειδή προπαγάνδιζαν το Φεστιβάλ και τις θέσεις του Κόμματος.

Η ανακοίνωση των Οργανώσεων κλείνει σημειώνοντας: «Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι στην πόλη που είναι ταυτισμένη με τον αγώνα των κομμουνιστών για τα πιο υψηλά ανθρώπινα ιδανικά και ποτισμένο το χώμα της από το αίμα των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών θα βάλουν εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Για τα 75 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 7.30μ.μ., στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, που θα γίνει στη Μάντρα του Μπλόκου. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ