ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!

Πλήθος συγκροτημάτων και κόσμου έστεψαν με επιτυχία την αντιφασιστική συναυλία

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Εκατοντάδες νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ στο Πασαλιμάνι, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι και τη δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και εργατικών σωματείων της Ζώνης στο Πέραμα.

«Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!», αναγραφόταν στο πανό που δέσποζε στο χώρο, ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονταν, κυριαρχούσε το σύνθημα «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!».

Στη συναυλία παραβρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Το οργανωμένο εργατικό κίνημα μπορεί να ξεριζώσει το δηλητήριο του φασισμού

Για το χαρακτήρα και το ρόλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής μίλησε η Σωτηρία Αγγελινιάδη, Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η Χρυσή Αυγή διαπλέκεται με επιχειρηματικά συμφέροντα και όσο παραμένουν τα συμφέροντα που τους ενίσχυσαν οικονομικά, τους στήριξαν και τους έθρεψαν, θα τους υπηρετεί. Αυτοί τους όπλισαν το χέρι. Λειτουργεί ως πληρωμένος μπράβος στην καπιταλιστική κερδοφορία, υπερασπίζεται τις "συνθήκες για επενδύσεις", που απαιτούν μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά δικαιώματα (...) Οι φασίστες χρυσαυγίτες οργανώνονται και εκπαιδεύονται για να δρουν ενάντια στο λαό, στη νεολαία και τους αγώνες τους (...) Η ΧΑ πρέπει να καταδικαστεί για τις εγκληματικές της πράξεις. Ούτε οι συλλήψεις εκείνες τις ημέρες, κάποιων στελεχών της, μπορούν να θολώσουν τα νερά (...) Για την καθυστέρηση της δίκης της ΧΑ, αλλά και την ανοχή, έχει ευθύνη και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης: Αφού ανέχτηκαν τόσα χρόνια τη ναζιστική δραστηριότητα. Συμμετέχουν στην εκστρατεία ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό. Δεν λένε την αλήθεια για το ποιος πολέμησε τους φασίστες και στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, η Σ. Αγγελινιάδη επεσήμανε ότι «το οργανωμένο εργατικό κίνημα μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις μαθητικές κοινότητες, μπορούν να ξεριζώσουν το δηλητήριο του φασισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού».

Η συναυλία

Η συναυλία ξεκινά με «σκληρές» κιθάρες και ροκ ήχους. Στη σκηνή ανεβαίνουν ο Αντώνης Αντωνίου και το σχήμα του, ενώ τη σκυτάλη πήραν μαθητές από το 1ο Λύκειο Κερατσινίου με «ένα τραγούδι για τον Παύλο». Σε ροκ ήχους και οι «Altera Vita», ευχαρίστησαν «την ΚΝΕ γι' αυτή τη συναυλία που είναι και αντιφασιστική και είναι τιμή μας».

«Δε θα περάσει ο φασισμός», με το στίχο του Μάνου Λοΐζου λήγει το μουσικό ταξίδι που ετοίμασαν ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία οι Σπύρος Παρασκευάκος, Πολυξένη Καράκογλου και Δημήτρης Βουτσάς, παρουσιάζοντας το νέο δίσκο του Σπ. Παρασκευάκου «Από το μηδέν». «Είμαστε εδώ και παλεύουμε ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», λέει η Πολυξένη.

Στη σκηνή ανεβαίνουν οι Rebellion Connexion, που κλείνουν τη συναυλία όπως θα έπρεπε: Με οργισμένο και στρατευμένο στίχο, τραγουδούν για τον άνθρωπο που «είναι καύσιμο, σπίθα και φιτίλι», για τα νερά του Αιγαίου που «έχουν πάψει τα μπλουζ, στέλνει ο καπιταλισμός βάρκες με νεκρούς», για τις γειτονιές του Πειραιά όπου «οι δικοί μας έχουν ζήσει ξενιτιά και εσύ γυρνάς με σβάστικα στο μπράτσο». Για τον κόσμο που ανήκει στον κόσμο της δουλειάς, «μας ανήκει από την αρχή του ως το τέλος, τον κερδίσαμε με το αίμα μας, με αυτό είναι βαμμένος»...

Μαζική συμμετοχή νεολαίας στην αντιφασιστική συναυλία
Μαζική συμμετοχή νεολαίας στην αντιφασιστική συναυλία
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη πυρηνάρχη στο Πέραμα

Τον κατηγορούμενο πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αναστάσιο Πανταζή, αναγνώρισε, χτες, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπού Χάμαντ Σάαντ, ως έναν από τα μέλη του τάγματος εφόδου της άγριας δολοφονικής επίθεσης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που επιχείρησε να εισβάλει στο σπίτι του τα ξημερώματα στις 12/6/2012.

Ο μάρτυρας, που κατέθεσε για δεύτερη μέρα, περιέγραψε έναν από τους δράστες, που προσπάθησε ν' ανοίξει το παράθυρό του και στη συνέχεια κλήθηκε από την πρόεδρο να κοιτάξει τους κατηγορούμενους. Οταν ρωτήθηκε γιατί νωρίτερα δεν είχε προχωρήσει σε αναγνώριση είπε: «Φοβόμουν... Είπα στον εαυτό μου πρέπει να καταθέσεις τι έγινε, να πεις την αλήθεια για να μην ξανάρθουν. Τα αδέλφια μου είδαν πιο πολλά από εμένα (...) Ηξερα, αλλά δεν ήθελα να πω από το φόβο μου...». Μάλιστα, είπε ότι συνεχίζει να φοβάται.

Απευθυνόμενος, τέλος, στην πρόεδρο του δικαστηρίου, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης είπε: «Θέλω να πω κάτι, κα πρόεδρε. Εμείς ήρθαμε εδώ για να φάμε ψωμί και όχι για να πολεμήσουμε. Αν στο εξής γίνει κάτι σε εμένα ή στην οικογένειά μου, για όλα θα φταίει η Χρυσή Αυγή».

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, έκανε επίσης λόγο για οργανωμένη επίθεση, στην οποία υπήρχε σχέδιο για να τους υποχρεώσουν να βγουν από το σπίτι γι' αυτό και πέταξαν τον πυροσβεστήρα μέσα αδειάζοντας το περιεχόμενό του. Οπως κατέθεσε χαρακτηριστικά, ό,τι και να έριχναν στο σπίτι δεν θα έβγαινε έξω, γιατί άμα έβγαινε θα τον σκότωναν...

Επιπρόσθετα, ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής, είπε ότι «ο αδελφός μου αλλά και κάποιοι πελάτες μού είχαν πει ότι ο Λαγός (σ.σ. ο χρυσαυγίτης βουλευτής και περιφερειάρχης Πειραιά) έλεγε "γιατί οι Αιγύπτιοι να έχουν μαγαζί και να πουλάνε ψάρια και να μην το έχει Ελληνας... Να δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή"»... Αναφέρθηκε, επιπρόσθετα, απαντώντας σε ερώτηση, σε επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που ήξερε ενάντια σε συμπατριώτες του, αλλά και σ' έναν Ελληνα στην Τσαλδάρη, όπως είπε, τον Παύλο Φύσσα.

Και ο Αμπού Χάμαντ Σάαντ κατήγγειλε στο δικαστήριο πως την επόμενη μέρα της άγριας επίθεσης, δικηγόρος τηλεφώνησε στον αδελφό του και προσπάθησε να τον πείσει να κλείσει την υπόθεση προσφέροντάς του χρήματα: «Του τηλεφώνησε και του είπε να τα βρούμε, να σας δώσουμε λεφτά και να πεις ότι δεν γνωρίζεις κανέναν», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν έκλεισαν το μαγαζί που το έχουν πολλά χρόνια στην περιοχή και εξαιτίας της συμπαράστασης που τους έδειξε ο κόσμος που αγοράζει ψάρια από το μαγαζί τους. Μετά τη δολοφονική επίθεση, όχι μόνο τους έδειξε συμπόνια, αλλά τους είπε να μη φύγουν.

Χτες, στο εδώλιο κάθονταν τέσσερις από τους κατηγορούμενους που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ ο Δ. Αγριογιάννης δεν εμφανίστηκε παρότι το δικαστήριο έχει διατάξει την αυτοπρόσωπη παρουσία του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Aπαράδεκτο να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι και οι καθοδηγητές τους

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής συναυλίας στο Πασαλιμάνι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις άλλες εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, κατά συνδικαλιστών, κατά μεταναστών, είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι, όπως και όσοι τους καθοδήγησαν ιδεολογικά, πολιτικά, επιχειρησιακά σ' αυτές τις δολοφονίες και τις εγκληματικές πράξεις, είναι απαράδεκτο να μην έχει ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Εχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες οι κυβερνήσεις και η σημερινή για τους 20 μήνες που κυβερνά, αλλά και η προηγούμενη για τους αντίστοιχους μήνες που κυβερνούσε, μετά από αυτά τα τραγικά επεισόδια.

Αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλουμε να δώσουμε ως μήνυμα είναι ότι εξακολουθούν να είναι επίκαιρα τα λόγια του ποιητή Φώντα Λάδη, που τα έκανε τραγούδι ο Θάνος Μικρούτσικος: "Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ