ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Εκρηξη» χρωμάτων στο Πλανητάριο

Σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, είναι αφιερωμένη η νέα ταινία θόλου «Βαν Γκογκ: Ο πυρετός του χρώματος», που θα προβάλλεται από 23/9 στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ο τεράστιος θόλος του Πλανηταρίου θα γεμίσει, με το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών και με το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού, που με τόση ομορφιά αποτύπωσε στον καμβά ο «μαέστρος» του χρώματος. Πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, με το οποίο οι θεατές θα παρακολουθήσουν τη σύντομη, θυελλώδη ζωή και συνάμα τη σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού, από τα 27 χρόνια έως τον τραγικό του θάνατο στα 37 χρόνια του. Για την ολοκλήρωση της ταινίας, συνεργάστηκαν μεγάλα μουσεία των Γαλλίας, Ολλανδίας κ.ά., ενώ η παρουσίασή της στο εξωτερικό σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα, την ταινία «έντυσαν» με τη φωνή τους οι ηθοποιοί Κώστας Τζούμας και Θέμις Μπαζάκα. Η επίσημη προβολή της θα γίνει στις 22/9 (8 μ.μ.). Θα προλογίσει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα (καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης).

Σημειώνουμε ότι το ίδρυμα προγραμματίζει παράλληλες εκδηλώσεις για παιδιά. Πρόκειται για σειρά μαθημάτων ηλεκτρονικής εικονογράφησης, με τίτλο «Το χρώμα μέσα από τα μάτια του Βαν Γκογκ», που θα πραγματοποιηθούν από τον εικονογράφο Αντώνη Ασπρόμουργο στο χώρο της Βιβλιοθήκης του ιδρύματος. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν το μάθημα, δωρεάν, αρκεί να έχουν πρώτα δηλώσει συμμετοχή. Πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr.


Κυριακή 20/9
  • «Πέρσες» από το Εθνικό Θέατρο
    «Πέρσες» από το Εθνικό Θέατρο
    Στο «Κατράκειο» (9μμ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νίκαιας, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία D. Gotscheff. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου κ.ά.
  • Η Spaghetti Western Orchestra, με θεατρική ευρηματικότητα, ζωντανεύει τις εκπληκτικές μουσικές του Ενιο Μορικόνε, από θρυλικά γουέστερν, στο «Badmintοn» (μέχρι 25/11).
Δευτέρα 21/9
  • Ξεχωριστή μουσική συνάντηση στο Ηρώδειο, όπου συμπράττουν η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια των φάδος Ντούλτσε Πόντες, ο Ισπανός κιθαρίστας Πάκο Πένια και ο Ελληνας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης.
  • «Ελένη» του Ευριπίδη από το Θέατρο «Κνωσσός», σε σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα, στο (Κατράκειο, 9μμ, είσοδος ελεύθερη), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νίκαιας. Παίζουν: Γωγώ Ατζολετάκη, Λάμπρος Τσάγκας, Νίκος Καραγιώργης, Λαμπρινή Λίβα κ.ά.
  • Συναυλιακό διήμερο της Μάρθας Φριντζήλα, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σήμερα προσκαλεί σε ταξίδι στην παραδοσιακή μουσική, ενώ αύριο παρουσιάζει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Camilo Bentancor.
  • «Υποκριτική και Αρχαίο Δράμα - Ο ηθοποιός μπροστά στην πρόκληση» τιτλοφορείται η ημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» στην Ελευσίνα (Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος).
Τρίτη 22/9
  • Εργο της Πόλυς Κάνιστρα
    Εργο της Πόλυς Κάνιστρα
    Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έκθεση επιλεγμένων έργων του Δανού καλλιτέχνη των γραφικών τεχνών, Palle Nielsen (1920 - 2000). Παρουσιάζονται γνωστά έργα του, φιλοτεχνημένα με διάφορες τεχνικές, όπως σχέδιο, υδατογραφία, ξυλογραφία και λινογραφία.
  • «Η Σμύρνη κάποτε...» τιτλοφορείται το μουσικό αφιέρωμα του Εθνικού Ωδείου, στο Ηρώδειο (9μμ). Συμμετέχουν: Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Αχαρνών, η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα, η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και η 11χρονη πιανίστρια Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση.
  • Ο τραγουδοποιός Θωμάς Φώτης, με ροκ διάθεση παρουσιάζει κομμάτια από τη δισκογραφία του και αγαπημένα του τραγούδια, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), σ' ένα ακουστικό πρόγραμμα με κιθάρες και κρουστά.
Τετάρτη 23/9
  • Ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων παρουσιάζει στο «Κατράκειο» (9μμ, είσοδος ελεύθερη), τη θεατρική παράσταση «Σαν να λέμε...Ταρτούφος» (Φεστιβάλ Νίκαιας).
  • Βαλκανικά ακούσματα από την Σκοπιανή τραγουδίστρια Εσμα και την Ξανθίπη Καραθανάση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
  • Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α) η έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Στούκα.
  • Θ. Μικρούτσικος - «Υπόγεια Ρεύματα» στο «Κατράκειο»
    Θ. Μικρούτσικος - «Υπόγεια Ρεύματα» στο «Κατράκειο»
    Την καινούρια δουλειά του παρουσιάζει ο Αγις Ζήτα στην γκαλερί «7», (Ζαλοκώστα 7).
Πέμπτη 24/9
  • Συναυλία του τραγουδοποιού Λεωνίδα Μαριδάκη, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα). Ακολουθεί το συγκρότημα «Ματ σε δύο υφέσεις».
  • Εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5), έκθεση ζωγραφικής της Κλαίρης Τσαλουχίδη - Χατζημηνά, με τίτλο «Απέναντι από την Ακρόπολη». Εκτίθενται εκατό μικρές ζωγραφιές, παστέλ, εικόνες από το εργαστήριό της στην Πνύκα: Ακρόπολη, Αστεροσκοπείο, Λυκαβηττός, Αρχαία Αγορά, ο Λόφος του Φιλοπάππου, Αθηναϊκές γειτονιές.
  • Στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11), εγκαινιάζεται έκθεση καλλιτεχνικών κατασκευών από παπιέ - μασέ της Πόλυς Κάνιστρα, με τίτλο «Ραντεβού την Κυριακή».
Παρασκευή 25/9
  • Ο Θάνος Μικρούτσικος, τα «Υπόγεια Ρεύματα» και ο Χρήστος Θηβαίος παρουσιάζουν την οπτικοακουστική συναυλία «Τους έχω βαρεθεί!..», στο «Κατράκειο» Νίκαιας (9μμ). Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων «Ατραπος - ΟΚΑΝΑ» για την ενίσχυση της μονάδας Εφήβων - Νέων.
  • Συναυλία του συγκροτήματος «Veils» από τη Νέα Ζηλανδία, στο «Gagarin».
  • Ο Γιάννης Κασέτας και οι «Funk Wizards» εμφανίζονται με ακουστικά όργανα στο unplugged φεστιβάλ που διοργανώνει το «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).
  • Το συγκρότημα έντεχνης μουσικής «Τροβαδούροι» παρουσιάζουν στο «Μακαρι» (Ζ. Πηγής 125, Εξάρχεια) τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαυρουδή, Ζαμπέτα κ.ά.
Σάββατο 26/9
  • Η Πειραματική Χορευτική Ομάδα «Φως» παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Μια Ζωή σε μια Νύχτα» στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).
  • Οι Socos & The Live Project Band και ο Γιώργος Κοντραφούρης με το Baby Trio του, εμφανίζονται στο δισκοπωλείο «Music Works» (Αγ. Λαύρας 74, Πετρούπολη, 210.5055.255), στη εκδήλωση για τα τρία χρόνια της «Puzzlemusik».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ