ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το άθλιο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θα βρει τη θέση του στα σκουπίδια της Ιστορίας

Εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία το κατάπτυστο κοινό ψήφισμα του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών

Με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο, που επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι είναι ο σημαιοφόρος στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ.

Το ψήφισμα κατέθεσαν οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, με αφορμή τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απαιτώντας επί της ουσίας τη λήψη σκληρών αντικομμουνιστικών μέτρων όπως απαγόρευση συμβόλων, μνημείων, καταστολή σε βάρος ΚΚ.

Ο ωμός αντικομμουνισμός τους φτάνει στο σημείο να παρουσιάζουν τη Σοβιετική Ενωση ως σύμμαχο του Χίτλερ και συνυπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν να στηθεί μια νέα Νυρεμβέργη, για τον κομμουνισμό αυτήν τη φορά, κάνοντας λόγο για «επείγουσα ανάγκη πλήρους συνειδητοποίησης και ηθικής αλλά και νομικής εκτίμησης των εγκλημάτων του σταλινισμού και των κομμουνιστικών δικτατοριών».

Αμεση και αποφασιστική απάντηση από το ΚΚΕ

Το ψήφισμα αποκάλυψε και κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία απευθύνθηκε με ανοιχτή επιστολή στο σύνολο ευρωβουλευτών, μεταξύ αυτών των Ελλήνων και Κυπρίων - πλην των προερχόμενων από ακροδεξιά, φασιστικά μορφώματα - ζητώντας τους να μην το ψηφίσουν. Την ίδια επιστολή μετέφερε το ΚΚΕ και στην ελληνική Βουλή.

Στην επιστολή αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «στα κείμενα αυτά πρωτοστάτησαν δυνάμεις προερχόμενες από τις χώρες του Βίσεγκραντ, με τις πιο ακραίες σκοταδιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, που ηρωοποιούν το ναζισμό και προκαλούν με τις ρατσιστικές τους θέσεις. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η συνολική δομή τους αθωώνουν τα εγκλήματα του φασισμού - ναζισμού, ρίχνουν νερό στο μύλο των εγκληματικών φασιστικών μορφωμάτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές ιστορικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, είναι πραγματικά πρωτοφανής η παραχάραξη της Ιστορίας, που φτάνει στο σημείο μεταξύ άλλων να θεωρεί: Τη Σοβιετική Ενωση, που πρόσφερε αμέτρητες θυσίες, 20 εκατομμύρια νεκρούς, δεκάδες εκατομμύρια τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές για την ήττα του φασισμού, "σύμμαχο και εταίρο της ναζιστικής Γερμανίας που συνέβαλε πολιτικά και οικονομικά στην κατάκτηση της Δυτικής Ευρώπης από τον Χίτλερ".

(...) Με επίγνωση των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών μας, σας καλούμε να καταδικάσετε και να καταψηφίσετε τα ψηφίσματα αυτά, όπως και τυχόν κοινό ψήφισμα που θα διαμορφωθεί στη βάση τους, γιατί ο αντικομμουνισμός δεν αποτελεί μέσο ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά δηλητήριο και εργαλείο πολιτικών διώξεων και κατατρεγμών των λαών».

Η στάση των άλλων κομμάτων

Η αντίδραση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα και στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου στη συζήτηση του ψηφίσματος καταγγέλθηκε το ντελίριο χυδαίου αντικομμουνισμού από την πλευρά της ΕΕ.

«Ο στόχος που κρύβεται πίσω από αυτά τα κατασκευάσματα σκοπιμότητας που νομιμοποιούν την απαγόρευση της δράσης των ΚΚ, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και γενικεύουν τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και τις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται, είναι οι λαοί και οι αγώνες τους», τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου - Αλαβάνος, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης προειδοποίησε: «Αποσύρετέ το τώρα. Κάθε ευρωβουλευτής να καταψηφίσει αυτήν την προσβολή στην Ιστορία χαραγμένη με το αίμα των λαών».

Τελικά, στη διάρκεια της χτεσινής ψηφοφορίας, από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου το ψήφισε, η Μαρία Σπυράκη καταψήφισε, οι Ευ. Μεϊμαράκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Ελ. Βόζεμπεργκ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ λευκό ψήφισαν οι Στ. Κυμπουρόπουλος, Θ. Ζαγοράκης και Γ. Κύρτσος.

Από το ΚΙΝΑΛ ο Ν. Ανδρουλάκης καταψήφισε, ενώ απείχε η Εύα Καϊλή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν οι Δ. Παπαδημούλης. Κ. Αρβανίτης και Π. Κόκκαλης, ενώ απείχαν Ελ. Κουντουρά, Αλ. Γεωργούλης και Στ. Κούλογλου.

Τέλος, από την Ελληνική Λύση ο Εμ. Φράγκος υπερψήφισε, ενώ ο Ι. Λαγός (πρώην χρυσαυγίτης) ψήφισε λευκό και ο Αθ. Κωνσταντίνου, επίσης από τη Χρυσή Αυγή, απείχε.

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε δήλωσή της αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Το Ευρωκοινοβούλιο με τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών ψήφισε κατά πλειοψηφία σήμερα το κατάπτυστο κοινό αντικομμουνιστικό ψήφισμα με τον τίτλο "Η σημασία της μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης".

Αποδεικνύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγορεύσει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της. Πρωτοστατεί μαζί με αστικές κυβερνήσεις στην απαγόρευση της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των κομμουνιστικών συμβόλων, στις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και την κομμουνιστική ιδεολογία. Καθοδηγεί την απαράδεκτη προσπάθεια παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας, επιδιώκοντας την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις της έδωσε μάχη - παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων - ενάντια στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, αποκάλυψε τις επιδιώξεις που υπηρετεί το αισχρό ψήφισμα ενάντια στους λαούς και στην πάλη τους. Εδωσε τεκμηριωμένη απάντηση στην αντικομμουνιστική εκστρατεία.

Τα ψηφίσματα και η προπαγάνδα των αστικών πολιτικών δυνάμεων θα βρουν από τους λαούς τη θέση που τους αξίζει, στα σκουπίδια της Ιστορίας».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Το μέλλον δεν μπορεί να απαγορευτεί!

Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, 28 Οργανώσεις Νεολαίας, που παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», έχουν υπογράψει έως τώρα κοινό ψήφισμα καταδίκης της νέας αντικομμουνιστικής επίθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εκδηλώθηκε με το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο ψήφισμα των Νεολαιών σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η καταδίκη στο κείμενο αυτό γιατί: «-- Προωθεί την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, στην πραγματικότητα αθωώνοντας τους φασίστες και τη δράση τους.

-- Φτάνει στο σημείο να διαστρεβλώσει την Ιστορία, σε σημείο που να χαρακτηρίσει τη Σοβιετική Ενωση και τον Κόκκινο Στρατό, οι οποίοι έδωσαν πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς στην πάλη για τη συντριβή του ναζισμού, "ως σύμμαχο και συνεργάτη της ναζιστικής Γερμανίας"».

Και καταλήγουν: «-- Το μέλλον δεν μπορεί να απαγορευτεί! Το μέλλον της νεολαίας είναι ο Σοσιαλισμός!

-- Οσα ψηφίσματα και αποφάσεις και να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τους εφιάλτες τους πραγματικότητα.

-- Ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της Ιστορίας δεν θα περάσουν! Η ιστορική αλήθεια θα διαλύσει τα ψέματα και τις προβοκάτσιες».

Οι Οργανώσεις που υπογράφουν είναι:

-- Κομμουνιστική Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

-- Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

-- Κομμουνιστική Νεολαία Βελγίου

-- Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

-- Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

-- Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

-- Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

-- Νεολαία Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας

-- Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

-- Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία

-- Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία

-- Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

-- Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

-- Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας - Κύπρος

-- Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Μεξικό

-- Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού - Νότια Κορέα

-- Νεολαία Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος

-- Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

-- Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

-- Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας

-- Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) - Ρωσία

-- Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία

-- Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Σρι Λάνκα

-- Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών Σρι Λάνκα

-- Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς

-- Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

-- Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Τσεχία

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Σε ανακοίνωσή της για το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Συνεχίζοντας τον κατήφορο της επιχείρησης παραχάραξης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο το ξαναγράψιμό της καταπώς συμφέρει τον ιμπεριαλισμό, η ΕΕ, που έχει ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, επιχειρεί, τώρα, να νομιμοποιήσει και τις διώξεις κομμουνιστών, την απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων και συμβόλων της Αντίστασης κατά του ναζισμού, τα εγκλήματα του οποίου αθωώνουν με την προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού - φασισμού με τον κομμουνισμό που τσάκισε το φασιστικό τέρας!

Ο στόχος τέτοιων αντικομμουνιστικών ψηφισμάτων και σχετικών ενεργειών, που νομιμοποιούν διώξεις κατά κομμουνιστών λαϊκών αγωνιστών και Κομμουνιστικών Κομμάτων και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, είναι οι ίδιοι οι λαοί και η νεολαία, τα εργατικά, λαϊκά κινήματα, που με τους αγώνες τους παλεύουν ενάντια στον καπιταλισμό για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που εκπροσωπεί τους Αντιστασιακούς αγωνιστές που έζησαν από πρώτο χέρι τα εγκλήματα του ναζισμού αλλά και συμμετείχαν άμεσα στο ΕΑΜικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, όπου πρωτοστάτησε το ΚΚΕ για την ήττα του ναζισμού και την απελευθέρωση της Ελλάδας, καταγγέλλει στον ελληνικό λαό, στους λαούς της Ευρώπης αυτό το κατάπτυστο ανιστόρητο αντικομμουνιστικό ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Είμαστε σίγουροι ότι η πάλη των λαών θα τσακίσει τον αντικομμουνισμό τους και τις αιτίες που τον αναπαράγουν, τσακίζοντας τον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια, την εξουσία τους.

Τέλος, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί όλα τα Αντιστασιακά κινήματα και τις οργανώσεις μέλη της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών/Αντιφασιστών) να το καταδικάσουν και να καταγγείλουν τους υπεύθυνους της ΕΕ και να απαιτήσουμε να αποσυρθεί, τώρα, το κατάπτυστο αυτό ανιστόρητο αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα».

Εμετικές προσθήκες μέχρι την τελευταία ώρα

Μέχρι την τελευταία ώρα πρόσθεταν τροπολογίες στο κατάπτυστο ψήφισμα οι εμπνευστές του, κάνοντάς το ακόμα πιο αντιδραστικό, ακόμα πιο επικίνδυνο για τους λαούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που έγινε δεκτή και αναφέρει ότι το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της απόφασης πλαισίου του Συμβουλίου, ούτως ώστε να καταπολεμήσουν τις οργανώσεις που διαχέουν τη ρητορική του μίσους και τη βία στους δημόσιους χώρους αλλά και επιγραμμικά, και, με παράλληλο σεβασμό της εγχώριας έννομης τάξης και δικαιοδοσίας, να απαγορεύσουν ουσιαστικά τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες και κάθε άλλο ίδρυμα ή ένωση που εξαίρει και εξυμνεί τον ναζισμό και τον φασισμό ή κάθε άλλη μορφή ολοκληρωτισμού», ταυτίζοντας και εδώ τον φασισμό - ναζισμό με τον κομμουνισμό και αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης της δράσης Κομμουνιστικών Κομμάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ