ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Καταλύτης ο «Στρατηγικός Διάλογος» για μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου

«Ομοφωνία» από όλα τα αστικά κόμματα για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Eurokinissi

Το στίγμα της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο έτοιμο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε «κοινό μέτωπο» με όλα τα αστικά κόμματα, ήταν αυτό που κυριάρχησε χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε τα μέλη της για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος», που έχει αναπτυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή ακόμα πιο εντατικά, «λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Ν. Παναγιωτόπουλο είναι «σχεδόν έτοιμη» «η περίφημη MDCA, η "συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο της άμυνας όσον αφορά το τελικό επεξεργασμένο κείμενο», ενώ όπως ανήγγειλε, η «συμφωνία» που θέλει την Ελλάδα ορμητήριο πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη στη χώρα μας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Μάικ Πομπέο».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο υπουργός ενημέρωσε ότι «με αφετηρία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν, αλλά και οφείλουν, να συνεργαστούν, σε τομείς αμοιβαία επωφελείς, προχτές είχα μια πρώτη ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Ακάρ, ο οποίος, με διαβεβαίωσε, ότι σκοπός είναι, με όλη τους την καρδιά, να συνομιλούν μαζί μας, προκειμένου να εξεύρουμε λύσεις παρά τις διαφορές μας και τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος», προσθέτοντας ότι «έχει σημασία, τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοιχτά, ακόμα και σε περιόδους έντασης» και πως «προς το σκοπό της επιδίωξης κάποιας συνεννόησης συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να συζητήσουμε στην προσεχή συνεδρία των υπουργών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προς το τέλος του Οκτώβρη».

Οσον αφορά στο Κυπριακό και την «παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας», όπως είπε «από μέρους μου λαμβάνει χώρα μια πολύ εντατική και συστηματική ενημέρωση είτε με κορυφαία στελέχη των διεθνών αμυντικών δομών, όπως ας πούμε το ΝΑΤΟ και η στρατιωτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης» για την «παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ειδική αναφορά έκανε και για την «αμυντική αναβάθμιση της χώρας», σημειώνοντας, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί (για «F-16» και «Μιράζ»), ότι το ΥΠΕΘΑ επιπλέον διαπραγματεύεται με τη Γαλλία την αγορά μιας φρεγάτας τύπου «BELHARRA», λέγοντας ότι πρόκειται για «όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο». Ακόμα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίων για την αναβάθμιση του ρόλου της εθνοφυλακής και για Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας.

Αμέριστη στην πολιτική της κυβέρνησης η στήριξη από τα άλλα αστικά κόμματα

Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «το ζήτημα της εθνικής άμυνας της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική υπόθεση, επομένως, δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση». Παρότρυνση που βρήκε ένθερμους υποστηριχτές στα άλλα αστικά κόμματα.

Ο Θ. Δρίτσας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «θα συμφωνήσουμε στην επισήμανση ότι τα θέματα εθνικής άμυνας είναι θέματα πολιτικής που δεν μπορούν να περιχαρακώνονται σε κομματικές σκοπιμότητες και επιλογές στενού χαρακτήρα και, έτσι, προσερχόμεθα σε αυτήν τη συζήτηση και τώρα και πάντα».

Ο Β. Κεγκέρολου από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει λαμπρό πεδίο δόξης, δηλαδή για συνεννόηση και συναίνεση στα θέματα του υπουργείου Αμυνας» και δήλωσε τη «διάθεση του ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει σε μια συζήτηση εποικοδομητικά για να έχουμε ενιαία εθνική γραμμή στα θέματα αυτά».

Ο Κ. Χήτας από το κόμμα του Βελόπουλου Ελληνική Λύση, εμφανίζοντας με τη σειρά του την ιμπεριαλιστική ΕΕ ως ασπίδα προστασίας, προέτρεψε την κυβέρνηση «να ζητήσουμε άμεσα κυρώσεις και μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ», ενώ για τη Σ. Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 το όλο πρόβλημα ήταν αν «υπάρχει ένα ικανό αντιστάθμισμα», από τις συμφωνίες που υπογράφει η Ελλάδα.

Καμία «ομοψυχία» στη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Στην απέναντι όχθη στάθηκε, της συναίνεσης στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, που απαντώντας στα περί εθνικής ομοψυχίας τόνισε: «Εμείς θέλουμε να πούμε ότι εάν ζητάει ο κ. υπουργός εθνική ομοψυχία στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο αμερικανικό στρατόπεδο, εάν ζητάει εθνική ομοψυχία στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ξένες, με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, επεμβάσεις, εμείς είμαστε αντίθετοι και αυτή την αντίθεσή μας δεν την καταθέτουμε στο Κοινοβούλιο, θα την καταθέσουμε στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους».

Οσο για την προσπάθεια, πριν του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της ΝΔ, να εμφανίσουν τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς μακελάρηδες, την ΕΕ, ως ...«φιλειρηνικές δυνάμεις», απάντησε κάνοντας αναφορά στα εγκλήματά τους σε βάρος των λαών της περιοχής, αλλά και για τους κινδύνους που ενέχονται σε βάρος του λαού από το γεγονός ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει σήμερα να είναι σημαντικά ταυτισμένη με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, της ΕΕ» και «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σχεδόν καθημερινά, ασκούνται σε αμερικανοΝΑΤΟικές πρόβες πολέμου στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο», σημείωσε.

Ενώ πρόσθεσε ότι «η επερχόμενη ελληνοαμερικανική συμφωνία θα διαμορφώσει» για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που η πλειοψηφία τους είναι από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, και για το λαό «ακόμη πιο επικίνδυνες παραμέτρους».


ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η αγωνιστική «υποδοχή» του Αμερικανού πρέσβη

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Ολγας στις 8 μ.μ. καλούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Κάλεσμα στον πατραϊκό λαό να «υποδεχθεί» σήμερα αγωνιστικά τον Αμερικανό πρέσβη απευθύνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή την επίσκεψή του για να συμμετάσχει στο 7ο συνέδριο «Περιφερειακής Ανάπτυξης», όπου είναι και ομιλητής.

Το ραντεβού της κινητοποίησης, με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!», έχει δοθεί για τις 8 μ.μ. στην πλατεία Ολγας, όπου και θα κορυφωθεί μια πλούσια δραστηριότητα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στη βαθιά εμπλοκή της χώρας σε αυτά και σε επικίνδυνες εξελίξεις όπως η προετοιμασία της βάσης του Αραξου για την υποδοχή πυρηνικών όπλων.

Ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο αντισμήναρχος εν αποστρατεία Γρηγόρης Συμεωνίδης, ο αντιδήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Αθανασόπουλος και ο γιατρός Ανδρέας Μάζης.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν πλατιές μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές της Πάτρας, σχολεία, στέκια νεολαίας, καθώς και στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να ενημερωθούν ο λαός, η νεολαία, να γίνουν θέμα συζήτησης οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, να οργανωθεί από καλύτερες θέσεις η λαϊκή πάλη για την ακύρωσή τους.

Η Αχαΐα, όπως και συνολικά η Δυτική Ελλάδα, είναι αρκετά ψηλά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται από τις συχνές επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη στην περιοχή. Οπως σημειώνει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ,«τα "σούρτα - φέρτα" του Αμερικανού πρέσβη στην Πάτρα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα και αλλού συνδέονται άμεσα με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων διεθνών οικονομικών ομίλων για την ευρύτερη περιοχή και την εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο».

Στο συνέδριο ο Τζ. Πάιατ θα καταπιαστεί με τις «Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλό Περιφερειακής Ανάπτυξης», θέμα για το οποίο μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, στελέχη των ΕΛΠΕ και επιστήμονες (γεωλόγοι κ.λπ.), την ίδια ώρα που προχωρούν οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων οικοπέδων του Πατραϊκού Κόλπου και ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα.

Οπως αναφέρει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, «οι συζητήσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι σχετικές αντιπαραθέσεις αφορούν την εξασφάλιση της κερδοφορίας συγκεκριμένων ενεργειακών κολοσσών. Ο όλος σχεδιασμός σχετίζεται με τη διείσδυση των ΗΠΑ στα Δυτ. Βαλκάνια και με τις αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

Εχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες έχουν και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, το κόμμα του Βαρουφάκη, γιατί όλοι "πίνουν νερό" στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ