ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εντείνονται οι ζυμώσεις για τη μεθόδευση των ανατροπών

Διαρροές για τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού και τις ομαδικές απολύσεις

Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο Ζάππειο, με τον «ψαλιδοχέρη» υπουργό Εργασίας να δεσπόζει στην πρόσοψη του Μεγάρου
Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο Ζάππειο, με τον «ψαλιδοχέρη» υπουργό Εργασίας να δεσπόζει στην πρόσοψη του Μεγάρου
Με ορίζοντα τα μέσα Οκτώβρη, οπότε θα αρχίσει και η επίσημη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά, εντείνονται οι ζυμώσεις για τη μεθόδευση των νέων ανατροπών από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο. Ως βασικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συστήσει και αναμένεται να κοινοποιήσει στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση, εργοδοσία και κουαρτέτο φαίνεται να προκρίνουν ένα «μεικτό σύστημα» καθορισμού του κατώτερου μισθού, στο οποίο η «συλλογική διαπραγμάτευση» θα παίζει διακοσμητικό ρόλο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο νόμο Βρούτση. Το σύστημα προβλέπει ότι μια επιτροπή, που θα συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας, θα ορίζει κάθε φορά τα όρια μέσα στα οποία θα μπορεί να κινείται ο κατώτερος μισθός, παίρνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα κ.ά.

Στη συνέχεια, οι εργοδοτικές οργανώσεις θα διαπραγματεύονται με τη ΓΣΕΕ τον ακριβή κατώτερο μισθό, κι αυτό θα βαφτίζεται «συλλογική διαπραγμάτευση»! Στην περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο μοντέλο, θα σημαίνει εφαρμογή σε ελαφρώς παραλλαγμένη μορφή του νομοθετικού πλαισίου που ήδη έχει ψηφιστεί (νόμος 4172/2013 άρθρο 103) και προβλεπόταν να ισχύσει από το νέο έτος.

Ετσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν σκοπεύει να επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού και της ΕΓΣΣΕ, όπως διαδίδει για να εξαπατήσει το λαό, αλλά ακολουθεί με συνέπεια τον αντεργατικό δρόμο που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιπλέον, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένουν οι αξιώσεις για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, που θα θέτουν νέα πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, αλλά και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Ενα ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη ή όχι υπουργικού βέτο στις απολύσεις πάνω από τα καθορισμένα όρια, για το οποίο η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά περιλαμβάνει και την αξίωση για αύξηση του νόμιμου πλαφόν απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους από το 5% στο 10%.

Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Στο μεταξύ, ενταγμένο στην προσπάθεια της κυβέρνησης, από τη μια, να προετοιμάσει το κλίμα για τις επερχόμενες ανατροπές και, από την άλλη, να αποπροσανατολίσει το λαό, ήταν και το διεθνές συνέδριο που οργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο το υπουργείο Εργασίας στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή υπουργών, εργατοπατέρων και εργοδοτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, με τον τίτλο «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».

Η νόθα διαχωριστική γραμμή που προσπάθησε να ενισχύσει η κυβέρνηση και μ' αυτό το συνέδριο, είναι αυτή ανάμεσα στο «κοινωνικό μοντέλο» της ΕΕ και στην αντεργατική αγριότητα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, για να κρυφτεί η ταξική υπέρ του κεφαλαίου βάση των αντεργατικών ανατροπών, από σοσιαλδημοκρατικές, φιλελεύθερες και εσχάτως «αριστερές» κυβερνήσεις. Στις δεκάδες παρεμβάσεις που έγιναν στο συνέδριο, περίσσεψε το λιβάνισμα στον «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο κυβερνήσεις, κεφάλαιο και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός ταυτίζουν με τη «συλλογική διαπραγμάτευση».

Στις παρεμβάσεις του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επαναλάμβανε μονότονα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, έχουν τοποθετηθεί υπέρ της «κοινωνικής Ευρώπης», κρύβοντας ότι είναι οι ίδιοι που προωθούν το σχέδιο των μονοπωλίων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσα από το χτύπημα των μισθών και τη γενίκευση της ευελιξίας.

Αλλος ομιλητής πρότεινε τη δημιουργία προσωρινών θέσεων απασχόλησης και άλλος να ληφθούν μέτρα για αύξηση της παραγωγικότητας, άλλος μιλούσε για δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αυτές μπορούν να συνυπάρξουν με τα κέρδη των καπιταλιστών...

Προσπαθούν να χωνέψουν τη διαμαρτυρία...

Από τους συνέδρους - παπαγαλάκια του κεφαλαίου δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη και η κινητοποίηση που έκανε το ξημέρωμα της Παρασκευής το ΠΑΜΕ έξω από το Ζάππειο, μπλοκάροντας για πολλές ώρες την έναρξη του συνεδρίου.

Ετσι, παίρνοντας το λόγο, ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, δείχνοντας τον εκνευρισμό του, χαρακτήρισε «ανώριμο συνδικαλιστικό κίνημα» τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δείχνοντας την προτίμηση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στις «ώριμες» δυνάμεις του ευρωπαϊκού και ελληνικού εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έπιασαν στασίδι στο συνέδριο για να συζητήσουν πώς θα κοπούν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλη εκπρόσωπος των εργοδοτών των «δημόσιων» επιχειρήσεων στην Ευρώπη χαρακτήρισε «απίστευτη» τη διαμαρτυρία των συνδικάτων και των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Την απάντησή τους την πήραν από τη μαζικότητα της κινητοποίησης και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ την ώρα που εξελισσόταν η διαμαρτυρία στο Ζάππειο, όπου αναφερόταν μεταξύ άλλων: «(...) η κυβέρνηση προχωρά σε συνέδριο - φιέστα για τον κατώτερο μισθό, μαζί με τους βιομήχανους και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα σταθερά και χρήσιμα στηρίγματα των αφεντικών.

Πλάι τους θα στέκονται οι αυθεντίες και οι εξειδικευμένοι απ' όλη την Ευρώπη στο ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων, στην κατεδάφιση των Συλλογικών Συμβάσεων και των μισθών ώστε να δώσουν την τεχνογνωσία τους στην ελληνική κυβέρνηση για το παραπέρα χτύπημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Είναι τα τσιράκια των πολυεθνικών, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και οι οργανώσεις της, αυτοί που δε δίστασαν να στηρίξουν τα προηγούμενα χρόνια ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αυτοί που έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά το σφαγιασμό των μισθών, τη διάλυση των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα συμβόλαια πρώτης ευκαιρίας, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών».

Γενική Συνέλευση στα πρακτορεία Τύπου

Νέες υπογραφές στο κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση του αγώνα

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). Οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για τις εξελίξεις και τη μέχρι τώρα δράση του σωματείου, θα καταλήξουν σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και θα εκλέξουν Εφορευτική Επιτροπή για την ανάδειξη Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συνέλευση, το σωματείο αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από την αδειοδότηση των καναλιών, που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο. Για τα επιχειρηματικά αλισβερίσια στα Πρακτορεία, αναφέρει ότι «"άσπονδοι εχθροί" γίνονται "φίλοι", πακέτα μετοχών αλλάζουν χέρια και δεν θα παραξενευτούμε καθόλου αν δούμε για άλλη μια φορά να παίζεται το ίδιο έργο, να μετακινούνται εφημερίδες από το ένα πρακτορείο στο άλλο», ενώ παράλληλα οι εργοδότες χτυπούν μισθούς και δικαιώματα. «Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα των αφεντικών μας», υπογραμμίζει η Ενωση.

Στο μεταξύ, με νέες υπογραφές ενισχύεται το κείμενο των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση της πάλης, στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών, των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, της κατάργησης αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων. Το κείμενο συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, τα σωματεία εργαζομένων εταιρείας «ΤΣΑΝΤΑΛΗ», Δήμου Χαϊδαρίου, Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, ΟΤΑ Ν. Αρτας, Δήμου Ικαρίας και Δήμου Φούρνων, Εκπαιδευτικών ΠΕ Αργολίδας. Για το ίδιο θέμα, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ θα δώσει σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο (αίθουσα Στρατή Περγαλίδη).

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων από τους συνταξιούχους

Ανάκτηση όλων των απωλειών, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, διεκδικούν οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα και με τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία τους σχεδιάζουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Στην Αττική, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση στις 3 Οκτώβρη. Αντίστοιχα, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα γίνουν, μέσα στον Οκτώβρη, σε άλλες οχτώ πόλεις της χώρας.

Για την προετοιμασία τους έχουν καθοριστεί οι παρακάτω συσκέψεις: Από τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο του ΕΚΘ. Από τις συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας, αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Θα παραβρεθούν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ, και ο Χρήστος Κολοβός, από την Ομοσπονδία ΟΑΕΕ.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Πάτρας ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΝΑΤ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ, σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Από το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα, την Πέμπτη 22/9, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη). Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου, εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Κυριακή 2/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Ευγενίδου 5).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ