ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Παράλληλες κινητοποιήσεις αύριο για τους παιδικούς σταθμούς

Σε Αθήνα και Πειραιά, στη 1 μ.μ.

Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Εξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 14 - 16) θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη 21/9, στη 1 μ.μ., σωματεία και φορείς της περιοχής, διεκδικώντας να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. «Η Προσχολική Αγωγή των παιδιών μας δεν μπορεί να μπαίνει σε κανέναν κόφτη, έχουμε υποχρέωση να μην το επιτρέψουμε αυτό», τονίζουν στο κοινό τους κάλεσμα.

Διεκδικούν την απορρόφηση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με πλήρη στελέχωση των δομών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού οι εξής φορείς: Το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Παράρτημα Πειραιά Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Ρέντη και Περάματος, ο ΟΦΟΝ και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ σε Κορυδαλλό, Νίκαια, Πειραιά, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα.

Παράσταση διαμαρτυρίας, την ίδια μέρα και ώρα, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Κατεχάκη 56) θα κάνουν σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι Γυναικών και Ενώσεις Γονέων. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, την περασμένη Τετάρτη, με θέμα την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς.

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι η Προσχολική Αγωγή δεν είναι πολυτέλεια! Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται», σημειώνουν οι φορείς που διοργανώνουν τη διαμαρτυρία. Αναλυτικά, στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, η Ενωση Γονέων Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Ζωγράφου και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ σε Καισαριανή, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολη και Δάφνη - Υμηττό.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε «Ευαγγελισμό» και ΠΑΓΝΗ

Σε στάση εργασίας προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη διοικητική υπηρεσία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με απόφαση του σωματείου τους, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο κίνησης και στη συνέχεια έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον υποδιοικητή του νοσοκομείου. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου Συνταξιούχων της περιοχής, ενώ η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο μοιράστηκε στους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου, Δ. Βρύσαλης, η επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να μην προχωρούν σε μόνιμες προσλήψεις έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση, σε εθελοντές ή σε εργαζομένους με «μπλοκάκι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον περικομμένο οργανισμό του 2012, στη διοικητική υπηρεσία θα έπρεπε να εργάζονται 123 άτομα και δουλεύουν μόλις 72 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, το γραφείο κίνησης το 2011 στελεχωνόταν από 23 εργαζόμενους και σήμερα έχουν απομείνει 11. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν να πάρουν έστω και μία μέρα άδεια το καλοκαίρι, η Διοίκηση τους οφείλει άδειες από προηγούμενα έτη. Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής για τους ασθενείς ή τους συνοδούς είναι η πολύωρη ταλαιπωρία.

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του νοσοκομείου που επιδεινώνονται καλεί αύριο Τετάρτη στις 8 π.μ., μπροστά στο Τμήμα Επειγόντων, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Στο κάλεσμά του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι εργολαβικοί εργάτες (σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για Αύγουστο και επίδομα αδείας, ανασφαλείς ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, εργολάβων και ατομικών συμβάσεων με το νοσοκομείο - εργολάβο.

Οι "γενναιόδωρες" εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία είναι κοροϊδία. Το προσωπικό έχει γονατίσει από την εντατικοποίηση δουλεύοντας χωρίς ρεπό, με διπλοβάρδιες κ.λπ. Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!».

Διαμαρτυρία στα ΚΕΠΑ από τη ΣΕΑΑΝ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΕΠΑ (Πειραιώς 181) θα κάνει σήμερα, στις 9.30 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της ενάντια στη σφαγή των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, από το 2012 μέχρι το 2015, 75.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα ή σύνταξη. Δίπλα σε αυτούς, πολλές χιλιάδες είδαν τα ποσοστά αναπηρίας τους να μειώνονται και τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται ανάλογα. Η σημερινή κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή την εξέταση από Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του Τζαφέρ Κουρτ, Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, αγωνιστή της ειρήνης, βαριά ανάπηρου από βασανιστήρια. Παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια λαμβάνει επίδομα παραπληγίας, μετακινείται με αμαξίδιο και δεν μπορεί να σταθεί όρθιος στοιχειωδώς χωρίς να χρησιμοποιεί πατερίτσες, τα ΚΕΠΑ επιχειρούν τον αποχαρακτηρισμό του.

Επίσχεση για τα δεδουλευμένα στον ΟΑΣΘ

Κυβέρνηση και ΟΑΣΘ κρατούν σε ομηρία τους 2.300 εργαζόμενους του Οργανισμού και το λαό της Θεσσαλονίκης, που για άλλη μια φορά έχει μείνει χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, και από το Σάββατο προχώρησαν και πάλι σε επίσχεση εργασίας, καθώς κυβέρνηση και ΟΑΣΘ παίζουν βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες τους. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υποδομών αρνείται να καταβάλει στον ΟΑΣΘ τα χρήματα που είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει προκειμένου να κατευθυνθούν για την πληρωμή των εργαζομένων και ζητά τους ατομικούς λογαριασμούς των εργαζομένων για να τα καταβάλει απευθείας. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ αρνείται να δώσει τους ατομικούς λογαριασμούς των εργαζομένων επικαλούμενος ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ απειλεί με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων. Σήμερα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία θα κριθεί η παραπέρα στάση των εργαζομένων.

Καταγγέλλουν την εκδικητική απόλυση

Σε συγκέντρωση στις 9 π.μ., στα δικαστήρια του Βόλου, την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Σεπτέμβρη, μέρα εκδίκασης της υπόθεσης της καταχρηστικής και εκδικητικής απόλυσης από την εταιρεία ΒΕΜΕΚΕΠ της Χρυσούλας Τασολάμπρου, ταμία της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και αντιπροσώπου του Επιχειρησιακού Σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ σε ΕΚ Βόλου και ΠΟΕΜ, καλεί τους εργαζόμενους και άνεργους του Βόλου, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς του λαϊκού κινήματος, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Η απόλυση της συνδικαλίστριας στις 31 Μάρτη, προκάλεσε, από την πρώτη στιγμή, κύμα ταξικής αλληλεγγύης στο πρόσωπό της από φορείς και συνδικαλιστές, που εκδηλώθηκε και μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας κ.ά.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Κατά 45 μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι το μήνα Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλη του 2016, ενώ αυξήθηκαν κατά 27.500 συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015. Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 973.586 άτομα (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία). Από το σύνολο των ανέργων, επίδομα πήραν μόνο οι 117.042, δηλαδή ποσοστό μόλις το 12%. Οσον αφορά τους ανέργους που από τον ΟΑΕΔ καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία», περισσότεροι από τους μισούς (53,15%) είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Το 36,43% αυτών είναι άντρες και το 63,57% γυναίκες. Το 41,04% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30 - 44 ετών και το 22,85% στην ηλικιακή ομάδα 45 - 54 ετών.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες

Με σημαντική αύξηση των ψηφισάντων έγιναν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στο Τουρισμό και Επισιτισμό Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 442 εργαζόμενοι (από 370), ανεβάζοντας τη συμμετοχή σχεδόν κατά 20%. Με βάση τα αποτελέσματα, εκλέχτηκαν 29 αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο και 4 στην Ομοσπονδία (ΠΟΕΕΥΤΕ). Τη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τη νέα δυναμική που δίνει στο σωματείο χαιρετίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) σε ανακοίνωσή της. «Σε όποιο ξενοδοχείο στήθηκαν κάλπες η προσέλευση των εργαζομένων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, παρά την προσπάθεια χειραγώγησης και πίεσης από εργοδότες. Αναδείχθηκαν, με ευρεία πλειοψηφία, στη νέα διοίκηση συνάδελφοι αγωνιστές, με σκοπό να αγωνιστούν αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας μέσα στους χώρους δουλειάς», σημειώνει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ