ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδικεί μέτρα προστασίας των ανέργων από το δήμο

Μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, στο πλαίσιο του δίμηνου προγράμματος δράσης του ΠΑΜΕ

Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και σωματεία της δύναμής του, θέτοντας ζητήματα που αφορούν στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων.

Οι συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο και στη συνέχεια μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου κατέθεσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις για τα θέματα της ανεργίας και ζήτησαν να γίνει συζήτηση επ' αυτού.

Η νέα δημοτική αρχή (πρόσκειται σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), όπως και όλες οι παρατάξεις, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν δέχτηκαν να γίνει η συζήτηση για το υπόμνημα σ' αυτή τη συνεδρίαση και... υποσχέθηκαν ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς, όμως, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επίσης, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του ΕΚΛ για συνεισφορά του δήμου στη μίσθωση λεωφορείων, ώστε να κατέβουν άνεργοι και εργαζόμενοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την 1η Νοέμβρη.

Στις αιτίες για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει και την περιοχή της Λάρισας και στην υποχρέωση του δήμου ν' ανταποκριθεί στα αιτήματα λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, και ο Γ. Λαμπρούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το πλαίσιο αιτημάτων

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε, ζητείται από το Δήμο Λάρισας να προχωρήσει άμεσα σε:

  • Μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών στους ανέργους, στους απλήρωτους και σε όσους αμείβονται κάτω από 600 ευρώ μηνιαίως (μισθωτοί, συνταξιούχοι).
  • Μείωση κατά 30% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης για τις παραπάνω κατηγορίες. Πάγωμα της πληρωμής των οφειλών για όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Αρση του περιορισμού για τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη και σταθερή δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δωρεάν εγγραφή και φοίτηση για τα παιδιά των ανέργων στο Δημοτικό Ωδείο και στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου.
  • Δωρεάν είσοδος των ανέργων στις παραστάσεις του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ).
  • Καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία.
  • Πάγωμα των χρεών προς το δήμο, χωρίς προσαυξήσεις για ανέργους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με σημερινή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή 4μελή οικογένεια (200.000 ευρώ και 100 τ.μ. για το ζευγάρι).
  • Ενοικίαση ενός από τα κλειστά ξενοδοχεία της πόλης, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Δήμου Λάρισας, για τις ανάγκες στέγασης όσων αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο και τους γίνεται έξωση.
  • Ενοικίαση, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Λάρισας, κλειστών ξενοδοχείων για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες.
  • Δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και υγιεινής σε ανέργους, απλήρωτους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Αντίστοιχο υπόμνημα κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου τα παρακάτω συνδικάτα και φορείς του Νομού Μαγνησίας: Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Εργαζομένων «Coca - Cola 3Ε», Τροφίμων και Ποτών, Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων ΟΤΑ, Εργαζομένων στη «Μαρινόπουλος», Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου.

Πρωτοβουλίες από συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Στις συνεδριάσεις των συνδικάτων και των τοπικών Γραμματειών, εμπλουτίζεται με πρωτοβουλίες και νέες παρεμβάσεις το δίμηνο πρόγραμμα δράσης, που αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, με κορύφωση το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

  • Διήμερο δράσης με ζητήματα αιχμής τα εισιτήρια, διοργανώνουν στις 22 και 23/9 οι Επιτροπές Αμαξοστασίων του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες. Κύρια αιτήματα είναι η μείωση κατά 50% των εισιτηρίων, η δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Στις 22/9 θα γίνουν περιοδείες σε κεντρικούς σταθμούς των αστικών συγκοινωνιών και στις 23/9 συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών, στις 11 π.μ. Το διήμερο αποτελεί μέρος της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση, στις 23 Σεπτέμβρη, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους, μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.
  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 3/10, αγωνιστική μαζική κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ.
  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 25/9, στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Χαλκίδας, για τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας. Τη μέρα εκείνη εκδικάζεται η προσφυγή του Σωματείου για την ακύρωση 117 απολύσεων. Επίσης: Στις 3/10, εξόρμηση στα γραφεία ΟΑΕΔ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10, στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από τη Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ: Εκδήλωση στις 19/9 από κοινού με τη Λαϊκή Επιτροπή Νέας Χώρας ενάντια στο φασισμό. Παράσταση διαμαρτυρίας στις 19/9 στο δήμο για το ζήτημα των παιδικών σταθμών. Παράσταση διαμαρτυρίας στις 30/9 στην εφορία για τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ. Συλλαλητήριο στις 3/10 ενάντια στα νέα μέτρα και το Ασφαλιστικό.
Συσκέψεις και αποφάσεις για το δίμηνο δράσης

Νέες αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις 3 και 4 Οκτώβρη, πήραν το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Dia», ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ σε Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγία Βαρβάρα.

Τις επόμενες μέρες, οι συνεδριάσεις - συσκέψεις των σωματείων συνεχίζονται με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

Σήμερα, 20/9: Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας (σύσκεψη για το Ασφαλιστικό), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Σάμου.

Αύριο 21/9: Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Πρέβεζα και Φλώρινα, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ Καλαμάτας (Γενική Συνέλευση).

22/9: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, Σωματεία Ιδιωτικού τομέα νομού Σάμου.

23/9: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας (Γενική Συνέλευση.

24/9: Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής (Γενική Συνέλευση).

25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΟΤΑ Π. Φαλήρου (Γενική Συνέλευση).

26/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων.

28/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής.

29/9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση), Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγία Βαρβάρα, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας (Γενική Συνέλευση).

30/9: Ενωση Λογιστών Αθήνας (σύσκεψη ανέργων), Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας (σύσκεψη για την ανεργία).

1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ