ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Πάλη για φτηνή τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία

Διαμαρτυρία την περασμένη Πέμπτη στο Λιμεναρχείο και την Αντιπεριφέρεια

Από τη διαμαρτυρία στο Λιμεναρχείο
Από τη διαμαρτυρία στο Λιμεναρχείο
Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Σάμου και σωματείων του νησιού, στο πλαίσιο του δίμηνου προγράμματος δράσης του ΠΑΜΕ, έκανε παρέμβαση την Πέμπτη στο Λιμεναρχείο Σάμου και στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας για το οξυμένο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Η αντιπροσωπεία ανέδειξε τις θέσεις του ταξικού κινήματος, καθώς και τις ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου Ναυτιλίας για το τεράστιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, που ταλαιπωρεί για χρόνια νησιώτες, ναυτεργάτες και τουρίστες, στο όνομα της διασφάλισης των εφοπλιστικών κερδών. Επίσης, κατέθεσε γραπτό υπόμνημα που θα σταλεί σε φορείς και κόμματα.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του νομού να παλέψουν με τα ταξικά συνδικάτα για τα εξής: Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα - καλοκαίρι. Τακτική (τουλάχιστον τρεις φορές) σύνδεση των νησιών μας με τη Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να εξοφληθούν οι απλήρωτοι ναυτεργάτες. Μείωση 50% των εισιτηρίων. Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο προγραμματίζει τις επόμενες μέρες τις εξής παρεμβάσεις για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα:

  • Συγκεντρώσεις στη Σάμο (Βαθύ, 7 μ.μ., στο ΕΚΣ) και στην Ικαρία την Παρασκευή 3/10, παγκόσμια Μέρα Δράσης για την ανεργία που έχει κηρύξει η ΠΣΟ.
  • Συνδικαλιστικές συσκέψεις τη Δευτέρα 22/9 στο Καρλόβασι και την Τετάρτη 25/9 στο Βαθύ, στα αντίστοιχα γραφεία του ΕΚΣ, στις 7 μ.μ.
  • Παρεμβάσεις με τα σωματεία στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ, στη ΔΕΗ και στην Εφορία.
Ξαναμοιράζεται η πίτα των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές

Στην HSW, θυγατρική της ΑΝΕΚ, δόθηκε η γραμμή του Βόρειου Αιγαίου

Ακριβώς 2.251.800 ευρώ θα πάρει μέσα σε 3 μήνες η εταιρεία HSW, θυγατρική της ΑΝΕΚ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλύψει τη γραμμή του Β. Αιγαίου. Η HSW ήταν η μοναδική εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις ακτοπλοϊκές γραμμές Βαθύ Σάμου - Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Καβάλα και επιστροφή, από τις οποίες αποχώρησε η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΝΕΛ, που κρίθηκε έκπτωτη. Η προσφορά της HSW κατατέθηκε προχτές και μέχρι χτες το απόγευμα αναμενόταν να υπογραφεί η σύμβαση με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προβλέπεται ότι η σύμβαση θα διαρκέσει 3 μήνες, μέχρι δηλαδή να κηρυχτεί διεθνής δημόσιος διαγωνισμός. Η επιδότηση για τη γραμμή ανάλογα με την ηλικία του πλοίου θα είναι 93.825 ευρώ ανά δρομολόγιο, ή 86.875 ευρώ, με το πιο παλιό πλοίο να παίρνει 69.500 ευρώ το δρομολόγιο.

Το πλοίο που προτίθεται να δρομολογήσει η HSW, σύμφωνα με την προσφορά της, είναι το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», το οποίο ανήκει στη λεγόμενη κατηγορία Α', δηλαδή θα παίρνει 93.825 ευρώ το δρομολόγιο. Η μέχρι τώρα επιδότηση γι' αυτήν τη γραμμή ήταν 32.705 ευρώ το δρομολόγιο και εξυπηρετούνταν με 3 δρομολόγια τη βδομάδα.

Η απόφαση του υπουργού να κηρύξει έκπτωτη τη ΝΕΛ και το ξαναμοίρασμα της πίτας των επιδοτήσεων είναι στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και καμιά σχέση δεν έχει με το συμφέρον νησιωτών και ναυτεργατών. Απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι η ΝΕΛ, πριν κηρυχτεί έκπτωση, είχε εισπράξει εκατομμύρια ευρώ επιδότηση για τα 40χρονα πλοία της, που ταλαιπώρησαν όλο το καλοκαίρι χιλιάδες επιβάτες.

Επίσης, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε σε βάρος της για το γεγονός ότι είχε τα πληρώματα απλήρωτα πάνω από 6 μήνες και για τις απανωτές βλάβες των πλοίων της. Τώρα, μετά τη λήξη της θερινής περιόδου, με την απόφαση του υπουργού θα ακινητοποιήσει «νόμιμα» τα πλοία της και θα πετάξει στη στεριά πάνω από 500 ναυτεργάτες.

Για τις συνολικότερες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, η ΠΕΜΕΝ καλεί στις 24/9 τους μηχανικούς στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης, με θέμα τον προγραμματισμό δράσης και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Την 1/10 ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλούν σε σύσκεψη στις 10.30 π.μ., στην ΠΕΜΕΝ.

ΠΑΣΕΒΕ
Συγκεντρώσεις για τα χρέη την 1η Οκτώβρη

Στην Αθήνα, στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο ΚΕΑΟ

Ενάντια στην πολιτική που τους φορτώνει με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, τους στερεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και από πάνω τους εκβιάζει για την κατάσχεση της περιουσίας τους, μέσω του ΚΕΑΟ, διαδηλώνουν την 1η Οκτώβρη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση που αποφασίζουν Ομοσπονδίες και Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων θα γίνει στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια μέρα διαμαρτυρία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Βαλαωρίτου 38), στις 9 π.μ., με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διεκδικούν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Κούρεμα των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, από τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο.

Επίσης: Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών. Κατάργηση του ν. 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ), του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.400 ευρώ.

Συνεχίζουν την απεργία σε «ΙΜΑΣ» και «ΣΥΡΜΑ»

Στην τρίτη βδομάδα μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα η απεργία των 270 εργατών στις εταιρείες «ΙΜΑΣ» και «ΣΥΡΜΑ» στο Βόλο, ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε η εργοδοσία, αφαιρώντας τους το 25% του μισθού τους. Χτες, στο Εφετείο της Λάρισας ήταν να εκδικαστεί η έφεση της εργοδοσίας κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου του Βόλου, με την οποία απορρίφθηκε η εργοδοτική προσφυγή για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη. Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εκφράζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημειώνοντας: «Συνάδελφοι, συνεχίστε με κάθε μέσο το δίκιο αγώνας σας, για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και να αχρηστευτεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων. Καμία επανάπαυση, γιατί η επιθετικότητα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν δεν κοπάζει ποτέ. Να μη δεχτούμε να γίνουμε σύγχρονοι δούλοι στον 21ο αιώνα για τα κέρδη των λίγων. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

Μέρα Διεθνούς Δράσης από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ