ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας αποτυπώνονται και στη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της Επιτροπής

Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και αλλού, συνεδριάζει σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Βασικό θέμα της Συνόδου είναι και η εκλογή νέου προέδρου της Επιτροπής, με την ελληνική κυβέρνηση να κατεβάζει δικό της υποψήφιο, σε μια διαδικασία που αποτυπώνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ίδιας της λυκοσυμμαχίας.

Η Στρατιωτική Επιτροπή είναι το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο του ΝΑΤΟ καθώς μετέχουν εκεί οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, το όνομα του οποίου φιγουράρει μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής, καθώς ο νυν πρόεδρος, Δανός στρατηγός Knud Bartels, αποχωρεί από τη θέση.

Τη θέση διεκδικούν ακόμα ο Ιταλός ναύαρχος Luigi Binelli Mantelli και ο αρχηγός των τσέχικων Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Petr Pavel. Ο Ελληνας στρατηγός φέρεται να έχει τη στήριξη της Γερμανίας, ο Ιταλός ωστόσο εμφανίζεται υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, δείγμα κι αυτό των ενδοαστικών αντιθέσεων που κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Κωσταράκου είναι άλλη μια απόδειξη των προσπαθειών της ντόπιας άρχουσας τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, καταλαμβάνοντας πόστα και εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Επιπλέον, δεν είναι άσχετη με την ανάδειξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εξαιρετικά δραστήριες στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής σφηκοφωλιάς και της συμβολής τους στην ευόδωση των επιχειρήσεών της, σε ένα ευρύ τόξο, απ' τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Η «Αιχμή του Δόρατος»

Στην υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου φιγουράρουν θέματα όπως «η περιφερειακή ασφάλεια και οι προκλήσεις της», οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα διάφορα σημεία του πλανήτη, η παρουσία του στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αρχές του μήνα στην Ουαλία, οι αρχηγοί θα συζητήσουν για την προώθηση στην πράξη αποφάσεων που πάρθηκαν τότε σχετικά με ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης της λυκοσυμμαχίας και τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος» Spearhead Force»), όπως αναφέρεται στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής.

Θυμίζουμε ότι με τη λήξη της ΝΑΤΟικής Συνόδου της Ουαλίας, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διεμήνυε:

«Συμφωνήσαμε ότι θα διατηρήσουμε συνεχή παρουσία και δραστηριότητα σε αέρα, γη και θάλασσα στον ανατολικό τομέα της συμμαχίας, με στάθμευση εκ περιτροπής στις χώρες της περιοχής. Εχουμε ήδη μια Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια πολυεθνική δύναμη, η οποία έχει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, μαζί και ειδικές δυνάμεις. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, για τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων(...)Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε αυτό που θα αποκαλούσα μια "αιχμή του δόρατος" στο εσωτερικό της Δύναμης Αντίδρασης, μια πολύ μεγάλη Δύναμη Ετοιμότητας που θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η αιχμή του δόρατος θα περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμη να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ημέρες με υποστήριξη από αέρα, θάλασσα και Ειδικών Δυνάμεων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνάντηση με τις διεθνείς αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με τις αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας από 21 χώρες που συμμετέχουν στο 40όΦεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα και διεθνώς, στις αντιθέσεις που οξύνονται, τις αντιπαραθέσεις και επεμβάσεις που φουντώνουν στην περιοχή μας και ευρύτερα, καθώς και στα καθήκοντα των κομμουνιστών σε αυτές τις συνθήκες και την ανάγκη οι λαοί σ' αυτές τις χώρες να μη στοιχηθούν πίσω από ξένα συμφέροντα, αλλά να χαράξουν το δικό τους δρόμο, σε σύγκρουση με τις αστικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα στην αντιπαράθεση για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση και την ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών, που διεξάγεται τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο ανάμεσα σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και στο πολιτικό τους προσωπικό. Τόνισε επίσης ότι αυτή η αντιπαράθεση στην Ελλάδα εκφράζεται ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές της αστικής πολιτικής, προκειμένου να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία, σε βάρος της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, συνολικά των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Επεσήμανε την άνοδο αντιδραστικών, εθνικιστικών, φασιστικών δυνάμεων -όπως είναι στην Ελλάδα η ΧΑ- ως γέννημα - θρέμμα του συστήματος και την ανάγκη της πάλης για την απομόνωσή τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε επίσης αναλυτικά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τη δράση του ΚΚΕ, τις παρεμβάσεις του Κόμματος και την πάλη του για την παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων, τονίζοντας πως όλη η δράση του συνδέεται με τη συνολική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στο Μάλι - Μάδι

Εκδήλωση για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τιμώντας τις μεγάλες νίκες του στο Μάλι - Μάδι το Σεπτέμβρη του 1948, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μάλι - Μάδι, στο χώρο του μνημείου προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Τ. Γεροζήση «Βίτσι, Αύγουστος - Νοέμβρης 1948».

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, στις 12.30 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Δεντροχωρίου.

Η μετάδοση των ομιλιών του 40ού Φεστιβάλ

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς και ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη, θα μεταδοθούν ζωντανά από το portal 902.gr, σήμερα Σάββατο, στις 20.30.

Επίσης, η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη από τη ΝΕΡΙΤ, την Κυριακή 21/9, στις 12.00 μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ