ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό»

Η μεγάλη έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά φέτος στο 40ό Φεστιβάλ και είναι βασισμένη στην ομότιτλη έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες. Στόχος της είναι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ να έρθουν σε επαφή με την αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού και τη ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ. Μέσα από την έκθεση απαντώνται τα επιχειρήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή ένας νέος. Αποδομούνται τα ψέματα της αστικής προπαγάνδας, όπως «ο Σοσιαλισμός σημαίνει να γίνουμε όλοι Δημόσιο» ή «κάθε άνθρωπος κυνηγά το κέρδος» που ακούει, διαβάζει, διδάσκεται η νέα γενιά.

Παρά το ότι η έκθεση παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, από την πρώτη κιόλας μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Για όλες τις μέρες του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες ξεναγήσεις από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Ξεναγήσεις γίνονται και μεμονωμένα από τους συντρόφους που έχουν την ευθύνη στο χώρο. Μετά τις ξεναγήσεις στήνονται πηγαδάκια και ξεκινούν ερωτήσεις - συζητήσεις μεταξύ τους.

Η Διεθνούπολη

Το σύνολο των επισκεπτών του Φεστιβάλ έκαναν μια στάση στη Διεθνούπολη, η οποία συγκέντρωσε 25 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων. Ετσι, από τη μεγάλη συμμετοχή επιβεβαιώθηκαν η διεθνής εμβέλεια που έχει αυτό το πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός και η αναγνώριση της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον κόσμο (το ταμπλό που βρισκόταν πάνω από τα περίπτερα των αντιπροσωπειών ανέφερε: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών»).

Οι αντιπροσωπείες που βρίσκονται φέτος στο Φεστιβάλ είναι:

Νεολαία Παλαιστινιακού ΚΚ, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γεωργίας, Επαναστατική Ενωση Κομμουνιστική Νεολαία Ρωσίας (μπολσεβίκοι), Νεολαία Κομμουνιστών Εργατών Ιρλανδίας, Νέοι Κομμουνιστές Δανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ισραήλ, Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας, Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Σρι Λάνκα, COMAC Βέλγιο, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου, Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία, Νεολαία Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, Προοδευτική Κίνηση Κύπριων Φοιτητών, Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (Κύπρος) και Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών.

Ο χώρος των νέων εργαζομένων και ανέργων

Το πρόγραμμα στο Εργατικό Στέκι του χώρου «χτίζεται» από τις Κλαδικές και Εδαφικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική: Σπουδαστές από ΕΠΑΣ, ΙΕΚ και από χώρους δουλειάς παρουσιάζουν με πρωτότυπο τρόπο τη δική τους πείρα από την «πρακτική άσκηση», δηλαδή την «τσάμπα» δουλειά σε μεγαλοεπιχειρηματίες, τις συνθήκες δουλειάς για τους νέους εργαζόμενους. Οι νέοι από τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα «voucher» και «κοινωφελούς εργασίας» συζητούν με βάση την πείρα τους από την περιπλάνηση από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, αλλά και την ανάγκη οι 5 μήνες δουλειάς να γίνουν σπίθα οργάνωσης και αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς.

«"Κάνουμε RESEΤ" με βάση τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας» είναι ο τίτλος της συλλογικής εργασίας που ετοιμάστηκε από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και προβάλλεται σε μορφή βίντεο και power point στο χώρο του Εργατικού Στεκιού του Φεστιβάλ.

Στο χώρο του Στεκιού προβλήθηκε η συλλογική εργασία από την Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας της ΚΝΕ με θέμα «Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την Υγεία».

Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων

Θέση στο «ταπί» του αθλητικού camp του Φεστιβάλ πήραν οι αθλητές του Πανελληνίου Ανδρέας Φλάκας και Ειρήνη Τορτολέλη. Αθλητές του Τζούντο και οι δυο, έδειξαν στον κόσμο μια σειρά από εντυπωσιακές κινήσεις. Κινήσεις ενδεικτικές τις ποικιλίας λαβών του αθλήματος αλλά και του εντυπωσιακού ρυθμού του. Μετά την επίδειξη, οι δυο αθλητές κάλεσαν και τον κόσμο στο «ταπί», για μια πρώτη γεύση από το άθλημα. Και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «τόλμησαν» να βγάλουν τα παπούτσια τους και να δοκιμάσουν κάποιες από τις λαβές. Νωρίτερα, είχε γίνει επίδειξη Παγκρατίου.

Αφιέρωμα στην Ακροναυπλία

Αφιέρωμα στην Ακροναυπλία από την ΠΕΑΦΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ) πραγματοποιήθηκε στη Θεατρική Σκηνή, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την ομιλία της Προέδρου της ΠΕΑΦΕ, Γ. Μαχαίρα, που διακοπτόταν από στίχους ποιημάτων του Βάρναλη, Παπαπερικλή κ.ά.

Στο αφιέρωμα διαβάστηκαν και γράμματα γυναικών των πολιτικών κρατουμένων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με κλέφτικα που τραγουδούσαν τότε οι κρατούμενοι από παροικίες της Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου και τραγούδια της ΕΠΟΝ, από το πολιτιστικό της ΠΕΑΦΕ.

Γεμάτη η λαϊκή σκηνή

Το πρόγραμμα στη λαϊκή σκηνή την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με τον Τάσο Γκρου και τη Φωτεινή Βελεσιώτου, να παρουσιάζουν την παράσταση «Φυλάξου! Μύθοι και τραγούδια για ζόρικους καιρούς». Αμέσως μετά, έδωσαν τη σκυτάλη στο Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, που ανέβηκε στη λαϊκή σκηνή του Φεστιβάλ για να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στα «Τραγούδια του λαού μας», που ο Σύνδεσμος ετοίμασε για το 40ό Φεστιβάλ της Οργάνωσης. Λίγο πριν ο Βασίλης Σκουλάς ξεκινήσει να τραγουδά, η Λαϊκή Σκηνή ήταν γεμάτη. «Μαύρα μου μάτια κι αγαπημένα και πώς περνάτε χωρίς εμένα» ακούγεται να τραγουδάει.

«12 τραγούδια μια ιστορία»

Τραγούδια που συνδέθηκαν με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ ή που γράφτηκαν και πρωτοπαίχτηκαν σε Φεστιβάλ περιέχονται σε ένα μοναδικό cd που φτιάχτηκε από τις μουσικές ομάδες της ΚΝΕ, με αφορμή τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ. Στο ένθετο που συνοδεύει το cd παρουσιάζεται η ιστορία του κάθε τραγουδιού και η σύνδεσή του με το Φεστιβάλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ