ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σημαντικές στιγμές Iστορίας

Δεν υπάρχει βλέμμα επισκέπτη που να μη μένει αρκετή ώρα πάνω στα εκθέματα με τα υλικά του ΔΣΕ, που εκτίθενται στο χώρο του Φεστιβάλ από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι ξεναγήσεις είναι συνεχείς και τα αποτυπώματα της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα προκαλούν δέος.

Στις ειδικές προθήκες που υπάρχουν στο χώρο, παρουσιάζονται δείγματα από τα περίφημα αντιαρματικά «παντζερφάουστ» που οι μαχητές του ΔΣΕ χρησιμοποιούσαν για να χτυπήσουν τα πολυβολεία του αστικού στρατού, ένα τμήμα κανονιού που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια εξορμήσεων στην περιοχή Πέτρα Μούκα του Γράμμου, όπου ήταν για ένα διάστημα και το αρχηγείο του ΔΣΕ, επίσης η βάση ενός από τα αντιαεροπορικά του ΔΣΕ που μεταφέρθηκε από το Βίτσι, καθώς και πλήθος δειγμάτων από τον «ελαφρύ» οπλισμό των μαχητών.

Στιγμιότυπο από ξενάγηση
Στιγμιότυπο από ξενάγηση
«Το τραγούδι του ξεριζωμού»

Δύο σύγχρονοι, καταξιωμένοι και σημαντικοί τραγουδιστές που έχουν δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα και στο λαϊκό τραγούδι, ο Δημήτρης Μπάσης, παιδί και ο ίδιος μεταναστών στη Γερμανία, και η Γιώτα Νέγκα, άντλησαν υλικό από αυτή την πλούσια και πικρή παρακαταθήκη του ελληνικού τραγουδιού και παρουσίασαν το βράδυ της Πέμπτης, στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, τη μουσική παράσταση «Το τραγούδι του ξεριζωμού». Ενα ταξίδι από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο έως τη Γερμανία και την Αυστραλία, φτάνοντας στη σημερινή εποχή, για να θυμίσουν τελικά ότι το ζήτημα του ξεριζωμού, που έχει τεθεί επί του διεθνούς χάρτη ξανά με δραματικό τρόπο, μπορεί να είναι πικρό τραγούδι του Ελληνισμού, είναι όμως κι ένα τραγούδι που «μιλά» με όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Χρήστος Θηβαίος έκλεισαν την προχτεσινή βραδιά στην Κεντρική Σκηνή. Οι δύο τραγουδοποιοί μοιράστηκαν μαζί μας τραγούδια - σταθμούς από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και ιστορίες που τους ένωσαν τα τελευταία 20 χρόνια της παράλληλης πορείας τους. Μαζί τους οι Μιρέλα Πάχου (ακορντεόν, πιάνο, τραγούδι), Μάξιμος Δράκος (πιάνο, πλήκτρα), Δημήτρης Σινογιάννης (ηλεκτρ. κιθάρα), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο) και Ηλίας Δουμάνης (τύμπανα).

Το «παρών» δίνουν οι καθαρίστριες

Το δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ είχαν οι καθαρίστριες, οι οποίες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, που βαδίζουν εδώ και καιρό σε μία αγωνιστική διαδρομή για το δικαίωμα στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι και οι αγωνίες τους έχουν ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ, μέσα από το οποίο απευθύνεται πλατύ κάλεσμα για αγώνες που βλέπουν ευθεία μπροστά.

Η καθιερωμένη στάση στη «Σύγχρονη Εποχή»

Πολλοί επισκέπτες στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» τις δύο πρώτες μέρες. Η... στάση καθιερωμένη μπροστά στους πάγκους, όπου προσφέρονται εκατοντάδες τίτλοι βιβλίων, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για μικρούς και για μεγάλους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες εκδόσεις.

Πρωτοβουλίες λαϊκής αλληλεγγύης

«Ενας για όλους και όλοι για έναν». Με αυτό το σύνθημα, και φέτος, η ΚΝΕ δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες λαϊκής αλληλεγγύης. Στο περίπτερο που βρίσκεται στο χώρο του Φεστιβάλ, αρκετοί ήταν αυτοί που χτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πρόσφεραν γραφική ύλη, τετράδια, μολύβια, τσάντες, οτιδήποτε χρειάζονται οι μαθητές.

Στόχος είναι όλα τα υλικά που θα συγκεντρωθούν, να παραδοθούν σε λαϊκά φροντιστήρια τα οποία λειτουργούν Λαϊκές Επιτροπές μαζί με το ΜΑΣ για να στηριχθεί τόσο η λειτουργία τους αλλά και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σε περίοδο φοροεπιδρομής η αγορά σχολικών ειδών είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Παράλληλα, η ΚΝΕ, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, θα δώσει μέρος των υλικών που θα συγκεντρωθούν στα παιδιά της Παλαιστίνης που έζησαν τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ, το οποίο στηρίχτηκε από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σήμερα ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου

Σήμερα στις 9.30 το πρωί γίνεται ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ., που είναι αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και εντάσσεται στις δραστηριότητες του αθλητικού camp. Η αφετηρία θα είναι στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» (Είσοδος 1 - Λεωφόρος Δημοκρατίας) και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία Ιλίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ