ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί τη Χρυσή Αυγή για να επιβάλει σιγή στο κίνημα

«Εσωτερικές διαμάχες» και «ένταση» βλέπει ο Αντ. Σαμαράς στη δολοφονία στο Κερατσίνι!

Σιγή νεκροταφείου και ανοχή στα αντιλαϊκά μέτρα απαιτεί από το λαό η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δολοφονική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Σε χτεσινή τηλεοπτική του δήλωση για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο Αντ. Σαμαράς είπε: «Το ξέρουμε όλοι ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και ότι ο λαός μας υπομένει τις μεγαλύτερες θυσίες, για να νικήσει την κρίση και να πετύχει την οικονομική του αναγέννηση. Δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες. Ούτε για ένταση».

Πρόσθεσε ακόμα: «Οπως συνέβη με την απάνθρωπη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που κάθε Ελληνας καταδικάζει με απέχθεια. Αγωνίζομαι και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για να τελειώσει η ανηφόρα των θυσιών του ελληνικού λαού. Ομως, η κατηφόρα της βίας καταστρέφει κάθε προοπτική να αποκτήσει η Ελλάδα εκείνο που της αξίζει: Ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία. Ας σεβαστεί λοιπόν ο καθένας το λαό, τους κόπους και τις θυσίες του».

Ο Αντ. Σαμαράς μιλάει γενικά για «εσωτερικές διαμάχες», «ένταση» και «βία», χρησιμοποιώντας τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής. Αλλά αυτό είναι εσωτερική διαμάχη ή εγκληματικές ενέργειες μιας μαφιόζικης οργάνωσης του συστήματος; Ετσι, αυτό που κάνει, αντικειμενικά, είναι ότι εξισώνει το δολοφονικό χέρι της συστημικής Χρυσής Αυγής με τις λαϊκές αντιδράσεις στη δράση της και τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Οι «θυσίες» που κάνει ο λαός και τις οποίες επικαλείται ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι για να ευημερήσει ο ίδιος, αλλά για την «οικονομική αναγέννηση» του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση, αλλά υπηρετεί και η Χρυσή Αυγή.

Η «ανάπτυξη» και η «ευημερία» που λέει στη δήλωσή του, δεν αφορούν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, γιατί αυτά ακριβώς γίνονται προσάναμμα για να εξασφαλιστεί η ταχύτερη ανάκαμψη του κεφαλαίου. Λέει ακόμα ο Αντ. Σαμαράς ότι «οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ' όπου και αν προέρχεται, και - πολύ περισσότερο - όχι με το αίμα. Που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα».

Επιστρατεύει, δηλαδή, τη θεωρία των δύο άκρων για να βγάλει λάδι το ένα και μοναδικό «άκρο»: Τη δικτατορία των μονοπωλίων σε όλες της τις εκφάνσεις, το ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που συνθλίβει το λαό.

Καραμπινάτος χρυσαυγίτης ο δράστης της δολοφονίας

Μαρτυρίες και φωτογραφίες στον Τύπο επαληθεύουν τις σχέσεις του με τη φασιστική οργάνωση

Καραμπινάτος χρυσαυγίτης ήταν ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, όπως προκύπτει από μαρτυρίες και φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον Τύπο. Η εφημερίδα «Εθνος» δημοσίευσε χτες φωτογραφίες που απεικονίζουν το δράστη να ποζάρει δίπλα σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής και να συμμετέχει με ομοϊδεάτες του σε δράσεις της φασιστικής οργάνωσης, φορώντας τα διακριτικά της. Το «vima.gr» επικαλείται φίλο του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα:

«Ο Γιώργος έπαιρνε μεροκάματα από την "Χρυσή Αυγή" όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Δούλευε στο κυλικείο των γραφείων του κόμματος, όπως και η γυναίκα του που δούλευε σαν καθαρίστρια αλλά και η κόρη του. Συμμετείχε σε διανομή τροφίμων της "Χρυσής Αυγής" αλλά και σε άλλες κινήσεις της τοπικής οργάνωσης και έπαιρνε λίγα χρήματα. Παλιά υποστήριζε άλλο πολιτικό κόμμα και μας έλεγε ότι πήγε στην Χρυσή Αυγή για το χαρτζιλίκι».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο 45χρονος «εργαζόταν σαν οδηγός βυτιοφόρου σε εταιρεία πετρελαιοειδών στο Αιγάλεω, σε ιχθυοπωλείο στο Χαλάνδρι που ανήκε σε συγγενή του και συμπλήρωνε το εισόδημά του στην "Χρυσή Αυγή"».

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα: «Ο 45χρονος στην κατάθεσή του υποστήριξε στην αστυνομία ότι ήταν στην καφετέρια της Αμφιάλης όπου έδωσε το παρών και το μετέπειτα θύμα του. Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς "αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του όπου δέχθηκε επίθεση από αγνώστους και τράβηξε το μαχαίρι που είχε δίπλα από το λεβιέ του ΙΧ και αναγκάσθηκε να μαχαιρώσει τον άτυχο 34χρονο που του είχε επιτεθεί". Ομως τους ισχυρισμούς του κατέρριψε η ίδια η σύζυγός του η οποία κατέθεσε κατηγορηματικά στην ΕΛ.ΑΣ ότι "την ώρα του αγώνα ήταν στο σπίτι του όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η αιματηρή συμπλοκή..."».

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τη δολοφονική επίθεση, η αστυνομία διαρρέει ότι εστιάζει στα τηλεφωνήματα που δέχτηκε ή έκανε ο δράστης λίγο πριν τη δολοφονία του 34χρονου. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση των άλλων χρυσαυγιτών που συμμετείχαν στην επίθεση, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταξύ αυτών να είναι άτομα που επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα. Χτες έγιναν νέες έρευνες σε πέντε γραφεία της Χρυσής Αυγής, κυρίως στη δυτική Αττική.

Ο Γ. Ρουπακιάς θα απολογηθεί αύριο Σάββατο, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Στον εισαγγελέα Πειραιά αναμενόταν να οδηγηθεί χτες ένα ακόμα μέλος της «Χρυσής Αυγής», ο οποίος φέρεται να ήταν πρώην οδηγός του γραμματέα της, Ν. Μιχαλολιάκου. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 26χρονος συνελήφθη μετά από έλεγχο στο όχημα και στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν ένα αεροβόλο, ένα στιλέτο και κροτίδες. Ο 26χρονος, που είναι στέλεχος της νεολαίας της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, είχε υποβάλει αίτημα για άδεια οπλοφορίας, ως οδηγός και συνοδός του Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά είχε απορριφθεί από την ΕΛΑΣ τον περασμένο Μάρτη.

Τέλος, αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, για αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την αναφορά, οι πράξεις αυτές φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας.

Συγκίνηση και οργή χτες στην κηδεία

Σε κλίμα συγκίνησης και οργής για τους φασίστες δολοφόνους έγινε χτες στο νεκροταφείο του Σχιστού, η κηδεία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα. Η οικογένεια, φίλοι, συνάδερφοι, γείτονες από το Κερατσίνι και πλήθος νεολαίων και εργατόκοσμου, τον αποχαιρέτησαν με λουλούδια, συνθήματα και με τους στίχους των τραγουδιών του. Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μέλος του οποίου υπήρξε ο ίδιος και είναι ακόμα ο πατέρας του. Επίσης, αντιπροσωπεία από συνδικάτα και φορείς του Πειραιά, που πρωτοστάτησαν για να εκφραστεί οργανωμένα η αντίδραση του λαού στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης.

Κρύφτηκαν στις τρύπες τους

Στις τρύπες τους κρύφτηκαν χτες οι χρυσαυγίτες, όπως γίνεται κάθε φορά που απέναντί τους στέκεται οργανωμένο το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με το που αναγγέλθηκε η χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στη Νίκαια, η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε την αναβολή της εκδήλωσης που σχεδίαζε για την ίδια ώρα. Για να δικαιολογήσει μάλιστα αυτή της την απόφαση στο εσωκομματικό ακροατήριο, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει «δύναμη πολιτικής ευθύνης» που δε θέλει «να δώσει πάτημα σε όσες δυνάμεις επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και σε όσους εκμεταλλεύονται ένα τραγικό και καταδικαστέο συμβάν για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη». Με το ίδιο θράσος χαρακτηρίζει «παρακρατικές δυνάμεις» τους διοργανωτές της χτεσινής συγκέντρωσης, προσπαθώντας να τους ταυτίσει με τις ομάδες «που προκάλεσαν θλιβερά επεισόδια σε ολόκληρη την πόλη του Κερατσινίου».

Καταγγελία για σοβαρό τραυματισμό

Το σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτή στο μάτι, προχτές στο Κερατσίνι, καταγγέλλει χτες με ανακοίνωσή της η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι μετά την προχτεσινή πορεία, μεταφέρθηκαν στα ΤΕΠ του χειρουργικού τμήματος 31 διαδηλωτές, όλοι με χτυπήματα στο κεφάλι. Οι τραυματίες κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν με γκλομπ, κράνη, ασπίδες και κλωτσιές, ενώ υπήρξαν καταγγελίες και για πέτρες που έπεφταν από την πλευρά της Αστυνομίας προς τους διαδηλωτές. Ο ένας από τους τραυματίες, αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική με ρήξη βολβού από χειροβομβίδα κρότου - λάμψης και κινδυνεύει με μόνιμη απώλεια της όρασης από το ένα μάτι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοίνωση για τις καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων ότι υπήρξε καθυστέρηση στην άφιξη του ασθενοφόρου στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, εξέδωσε χτες το ΕΚΑΒ. Οπως ισχυρίζεται, το πρώτο ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο 18 λεπτά μετά την ειδοποίησή του από το Κέντρο, ενώ ακολούθησε και δεύτερο ασθενοφόρο, μέσα στο πρώτο μισάωρο από τη δολοφονία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ