ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρία εκατομμύρια χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

Δεν έχουν ούτε υγειονομική κάλυψη ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

Πάνω από τρία εκατομμύρια ασφαλισμένοι που εξυπηρετεί ο ΕΟΠΥΥ έχουν χάσει την ασφαλιστική ικανότητα με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά υγειονομική κάλυψη.

Αλλά και όσοι ασφαλισμένοι διατηρούν τη δυνατότητα της υγειονομικής κάλυψης βρίσκουν ανενεργές τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καθώς σταμάτησε η προμήθεια με αντιδραστήρια και αποψιλώθηκαν από προσωπικό. Οι πρώην μονάδες του ΙΚΑ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών πράξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν συμμετοχή 15%.

Δραματικές πιστοποιήσεις

Μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, ανέφερε τα εξής στοιχεία: Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει ταυτοποιήσει (Σεπτέμβρης του 2013) ότι 6.171.000 ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ότι 3.068.000 δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. «Οσοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα κατά βάση δεν έχουν υγειονομική κάλυψη», επισήμανε ο Δημήτρης Κοντός. «Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρωτίστως οι άνεργοι εργαζόμενοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους», εξήγησε στον «Ρ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούσαν μέχρι τώρα. Κάθε μήνα πριν γίνονταν πάνω από 8,5 εκατ. διαγνωστικές πράξεις και τώρα είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τις 300.000.

Ετοιμάζεται λουκέτο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, οι μονάδες Υγείας του Οργανισμού εξυπηρετούσαν το 2010 το 80% ενός συνόλου της τάξης των 5 εκατ. ασφαλισμένων περίπου, ενώ το 2013 εξυπηρετούν μόλις το... 25% περίπου ενός συνόλου 10,5 εκατ. ασφαλισμένων! Αποκαλυπτικό είναι ότι το 2010 έγιναν περισσότερες από 1,4 εκατ. αιμοληψίες για διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, ενώ το 2013 είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν μόλις 500.000 αιμοληψίες!

Χτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ οργάνωσε μαζική μαχητική διαδήλωση των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας για να μην κλείσουν οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ και να μην μπουν οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος - όπως ενημέρωσε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δώρα Αναγνωστοπούλου - ανέφερε ότι με βάση τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων ετοιμάζει δύο σχέδια: Η ένταξη των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, ή ένταξη των υπόλοιπων πρωτοβάθμιων μονάδων (Κέντρων Υγείας) στον ΕΟΠΥΥ υπό ενιαία διοίκηση. Πάντως, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος των εργαζομένων, και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα με κλειστές τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ για, τουλάχιστον, 15 μέρες.

Στη συγκέντρωση εργαζομένων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ενώ μίλησε η εκλεγμένη εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ, Ελένη Χριστάκη.

ΒΟΥΛΗ
Υποχρέωση του κράτους να καλύψει πλήρως τους ανασφάλιστους

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση πλήρους και δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής με Επίκαιρη Ερώτηση, αλλά ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης απαντώντας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η Ερώτηση έχει «ένα τεράστιο φορτίο λαϊκισμού».

Αναπτύσσοντας την Ερώτηση ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να έχουν καμία προσωπική ευθύνη. Είναι, είπε, άνεργοι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν «μαύρη εργασία» χωρίς ένσημα, είναι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Αναφερόμενος στο «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» για ανασφάλιστους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόνισε ότι αποτελεί κοροϊδία αφού αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό ανασφάλιστων και για περιορισμένο χρόνο με ένα ελάχιστο πακέτο εξετάσεων, δεν καλύπτει φάρμακα, νοσηλεία, τοκετούς και θεραπείες.

Στην απάντησή του ο Α. Γεωργιάδης χαρακτήρισε λάθος του ΚΚΕ την πρόταση για καθολική και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας, άσχετα αν έχουν να πληρώσουν ή όχι αφού, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπάρχουν λεφτά για κάτι τέτοιο.

Προκλητικά είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση «έχει ένα τεράστιο φορτίο λαϊκισμού» και χρησιμοποιώντας την τεράστια ανάγκη στην οποία έχουν βρεθεί οι ανασφάλιστοι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί 40.000 αιτήσεις για το «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας, από τις οποίες όμως, έχουν δοθεί μόνο 15.000 εισιτήρια.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη δεν έχουν υγειονομική κάλυψη, είπε ότι το υπουργείο θα παρέχει περίπου 900.000 δωρεάν φάρμακα τον χρόνο σε ανασφάλιστους και άπορους πολίτες, ποσό που επίσης αμφισβητείται.

Στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε απαντώντας στον υπουργό:

«Είναι λαϊκισμός όταν ζητάμε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανασφάλιστων, όταν ζητάμε να καλυφθούν οι ανάγκες θεραπείας αυτών οι οποίοι πάσχουν;».

Για το εάν υπάρχουν ή όχι λεφτά υπογράμμισε ότι στον τόπο υπάρχει πλούτος από την δουλειά των εργαζομένων ο οποίος συσσωρεύεται στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Λεφτά υπάρχουν και κάθε μέρα αυτό φαίνεται από τους ισολογισμούς ανώνυμων εταιρειών, τραπεζών, εφοπλιστών και βιομηχάνων αλλά όλα αυτά τα ποσά δε φορολογούνται.

Οι ανάγκες, κατέληξε, του λαού για πρόληψη, για θεραπεία, για αποκατάσταση πρέπει να χρηματοδοτούνται και να παρέχονται από κράτος δωρεάν ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική κατάσταση, ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο, εθνικότητα και θρησκεία και τόνισε:

«Η ανάγκη των ασθενών είναι ανάγκη. Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Θα αφήσουμε τον κόσμο να πεθαίνει στο δρόμο; Θα τους παρέχουμε κάποια φάρμακα, πολλές φορές και ληγμένα όπως καταγγέλθηκε κατά καιρούς; Θα αφήσουμε τον κόσμο να πεθάνει; Ναι, έχει χρέος το κράτος να καλύψει αυτές τις ανάγκες».

ΚΕΣΕΝ
Διαμαρτυρία μηχανικών στο υπουργείο Ναυτιλίας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας έκαναν χτες οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) διεκδικώντας να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με πρόσληψη μόνιμων καθηγητών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και να αυξηθεί το επίδομα που τους καταβάλλεται. Η συγκέντρωση αποφασίστηκε χτες νωρίς το πρωί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου εκτιμήθηκε ότι στα πλαίσια της βάρβαρης πολιτικής υποβαθμίζεται ραγδαία η δημόσια ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση για να παραδοθεί στα χέρια των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών, που ήδη έχουν έτοιμα ιδιωτικά ινστιτούτα με στόχο την «έκδοση» «φτηνών και πειθήνιων» ναυτεργατών. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι ειδικά μαθήματα (π.χ. LNG) δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές, έκοψαν από τους σπουδαστές το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, ενώ τώρα από το υπουργείο ετοιμάζεται η μείωση και του πενιχρού επιδόματος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στο ΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Διεύθυνση του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8) οργανώνει σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013 και ώρα 12μ., η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου μαζί με τα ΔΣ των σωματείων της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, «Σόφτεξ», Χαρτεργατών Αττικής και «Βιοχαρτικής» Ασπροπύργου. Κεντρικό ζήτημα της παράστασης θα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου στο συγχωνευθέν Ταμείο πρώην ΤΑΤ - ΜΓΤ, σχετικά με την καταμέτρηση των ενσήμων για συνταξιοδότηση. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η αναμονή για καταμέτρηση και απονομή της σύνταξης αγγίζει και τα τρία χρόνια. Σε εκκρεμότητα είναι πάνω από 6.000 αιτήσεις και η υπηρεσία αποξηλώνεται καθώς τίθεται σε διαθεσιμότητα ακόμα μία υπάλληλος. Η Ομοσπονδία απαιτεί να σταματήσει η διάλυση της υπηρεσίας του ΙΚΑ στο πρώην ΤΑΤ - ΜΓΤ, να μη βγει η υπάλληλος στη διαθεσιμότητα, και άμεσα να έρθουν στην υπηρεσία τουλάχιστον δύο υπάλληλοι για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι που τόσα πολλά έχουν προσφέρει με τον ιδρώτα και τις εισφορές τους στο ΙΚΑ όλα αυτά τα χρόνια.

Ματαίωσαν την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτη

Τη ματαίωση του διαγωνισμού για την παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού σε ιδιώτη, πέτυχαν χτες με δυναμική κινητοποίηση, εργαζόμενοι των Δήμων της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού. Η διοίκηση του Δήμου προσπάθησε να διασφαλίσει τη διενέργεια του διαγωνισμού με τη συνδρομή της Αστυνομίας, η οποία ανέλαβε να συνοδεύσει τους ενδιαφερόμενους εργολάβους μέσα στο χώρο του κοινοτικού καταστήματος. Μάλιστα εργολάβος και αστυνομικοί επιτέθηκαν εναντίον των συγκεντρωμένων εργαζόμενων. Παρά την επέμβαση της Αστυνομίας, η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι, οπότε έγινε γνωστό ότι ματαιώθηκε ο διαγωνισμός.

Περιοδεία στο Νοσοκομείο Βόλου

Περιοδεία στο Νοσοκομείο του Βόλου πραγματοποίησε, χτες, ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, όπου είχε συζητήσεις με εργαζομένους (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικούς υπαλλήλους). Ενημερώνοντας τον βουλευτή του ΚΚΕ, εκπρόσωπος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών, αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ένα πρόβλημα που, όπως είπε, δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε με τους επικουρικούς γιατρούς που αναμένεται να προσληφθούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ