ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ψήφος στο ΚΚΕ επένδυση στους αγώνες

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ηδη οι επιπτώσεις της στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρούς ΕΒΕ είναι έντονες. Το 25% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του. Οι ακάλυπτες επιταγές σημειώνουν απανωτά ρεκόρ. Η οικοδομή έχει «παγώσει». Οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 12%. Αυτά τα στοιχεία είναι σε όλους γνωστά. Αλλωστε, όποιος συζητήσει με κάποιον αυτοαπασχολούμενο θα εισπράξει απογοήτευση και απόγνωση. Το πρόβλημα δε βρίσκεται στις διαπιστώσεις. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκαν εναλλάξ στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, διαπιστώνουν επίσης ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Βέβαια, ο καθένας εξιδανικεύει τη δικιά του περίοδο διακυβέρνησης, αλλά αυτά είναι μόνο για προεκλογική κατανάλωση. Το βασικό ερώτημα είναι, τι γίνεται από εδώ και πέρα; Και από αυτό προκύπτουν και μερικά ακόμη ερωτήματα. Γιατί την περίοδο της «ανάπτυξης» οι αυτοαπασχολούμενοι επίσης δεν είδαν «άσπρη μέρα»; Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης; Γιατί αυτοί που κέρδιζαν προηγούμενα σήμερα ζητούν επιχορηγήσεις για να σώσουν την οικονομία;

Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια ακτινογραφία στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ και στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια.

Ανάπτυξη για ποιους

Οι γενικοί οικονομικοί δείκτες έχουν το ελάττωμα να μη βλέπουν τις λεπτομέρειες της εσωτερικής διάρθρωσης της οικονομίας. Είχαμε πράγματι ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια. Ομως, είχαμε και απελευθέρωση των αγορών κατά τις επιταγές του Μάαστριχτ. Γι' αυτό τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα και τα παραρτήματα των μονοπωλιακών ομίλων κατέκλυσαν κάθε γωνιά της χώρας. Γι' αυτό τα εισαγόμενα εμπορεύματα πλημμύρισαν την αγορά και εκτόπισαν τα προϊόντα της ντόπιας και κύρια της βιοτεχνικής παραγωγής. Οι μικροεπιχειρήσεις βρέθηκαν μπροστά σε έναν οξύτατο ανταγωνισμό που τους στριμώχνει κάθε μέρα σε ένα όλο και μικρότερο κομμάτι της αγοράς. Οι διθύραμβοι, λοιπόν, του δικομματισμού αφορούσαν στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων και όχι στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Περί φοροδιαφυγής

Μετά την προκήρυξη των εκλογών η πάταξη της φοροδιαφυγής προβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σαν ένα από τα κύρια αντιβιοτικά για την ανάρρωση της οικονομίας. Η εμπειρία διδάσκει ότι κάθε σταυροφορία κατά της φοροδιαφυγής καταλήγει στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων και κατά προτίμηση των αυτοαπασχολούμενων. Αλλωστε, τα «αντικειμενικά κριτήρια» γι' αυτό εφευρέθηκαν. Παρά τις μεταλλάξεις τους εδώ και 17 χρόνια είναι ένα αποτελεσματικό «κρεβάτι του Προκρούστη», χρήσιμο για να μπαλώνει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Τα κόμματα του δικομματισμού προβάλλουν τον υποδιπλασιασμό της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου σαν αναπτυξιακή πολιτική και την αφαίμαξη των μικροεπιχειρήσεων σαν φορολογική δικαιοσύνη. Ο κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Οι εκλογές ανέβαλαν την αύξηση των συντελεστών φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων. Η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη.

Το Ασφαλιστικό και η λεηλασία των αποθεματικών

Ο ΟΑΕΕ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ είναι το τρέχον λειτουργικό του έλλειμμα. Πάνω από 50 δισ. ευρώ «έκαναν φτερά» από τα αποθεματικά. Η υποχρηματοδότηση αρκετών δεκαετιών από τον κρατικό προϋπολογισμό ροκάνισε τα θεμέλια του Ταμείου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κήρυξαν μια ακόμα σταυροφορία, αυτή τη φορά κατά της εισφοροδιαφυγής. Μόνο που οι αυτοαπασχολούμενοι δεν παρακράτησαν ούτε ένα ευρώ. Απλά αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, υποθηκεύοντας την υγειονομική τους κάλυψη και το ασφαλιστικό τους μέλλον. Και τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα κλείσει στη φυλακή 200 χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ; Και εδώ οι εκλογές έδωσαν μιαν ανέλπιστη ανάσα. Αναβλήθηκε η θεσμοθέτηση έβδομου δίμηνου στις εισφορές των ασφαλισμένων, που ισοδυναμεί με αύξηση 16%. Είμαστε βέβαιοι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει τη σκυτάλη της αντιασφαλιστικής πολιτικής από την προηγούμενη.

Η κρίση και η επόμενη μέρα

Η ορμητική οικονομική ανάπτυξη που προαναφέραμε είχε και μερικές δυσάρεστες παρενέργειες. Τα μονοπώλια μπούκωσαν από τα κέρδη και τα λαϊκά στρώματα στέγνωσαν από την εκμετάλλευση. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να καταναλωθούν τα εμπορεύματα. Το κεφάλαιο δε βρίσκει διέξοδο στις επενδύσεις και καταστρέφεται. Ε, αυτό σημαίνει οικονομική κρίση. Μόνο που στην κρίση καταστρέφεται συνήθως το πιο αδύνατο τμήμα του κεφαλαίου, και οι μικρές επιχειρήσεις ανήκουν κατά τεκμήριο σε αυτήν την κατηγορία. Η έξοδος από την οικονομική κρίση θα πατήσει στις στάχτες ενός τμήματος των μικρών επιχειρήσεων. Το τοπίο της οικονομίας δε θα είναι το ίδιο όπως πριν. Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις δυσάρεστων οιωνών αλλά οι νόμοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι αδυσώπητοι. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ πρέπει να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσουν οι Σειρήνες του δικομματισμού. Οι ριγμένοι της οικονομικής ανάπτυξης θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης.

Η επαύριον των εκλογών

Οποια κυβέρνηση του δικομματισμού και να προκύψει την επομένη των εκλογών θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, στο όνομα της ανάκαμψης από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι δεσμευμένοι με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο επίτροπος Αλμούνια τους το θύμισε την προηγουμένη βδομάδα. Μπορεί ο Κ. Καραμανλής που απέρχεται να είναι πιο ωμός στις διακηρύξεις, μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να «στρογγυλεύει τις γωνίες» για να καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία, όμως η επομένη των εκλογών δεν προβλέπεται ηλιόλουστη με δικομματική κυριαρχία.

Οσο για τους «λοιπούς συγγενείς» δεν πάνε πίσω σε αποπροσανατολιστικές διακηρύξεις. Ο ετοιμόρροπος ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο, ο νοικάρης της ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., την ανάπτυξη με ξεπάτωμα των μεταναστών και οι νεόκοποι Οικολόγοι την ανάπτυξη με περιβαλλοντική ευαισθησία. Ολοι συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις υπερασπίζονται ο καθένας με τον τρόπο του. Κανένας όμως δε διευκρινίζει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και κοινωνικές κατακτήσεις είναι έννοιες ασύμβατες, ότι οι μετανάστες αποτελούν πολύτιμη και πάμφθηνη πρώτη ύλη της καπιταλιστικής μηχανής, ότι ακριβώς η γιγάντωση των μονοπωλίων είναι ο βασικός υπεύθυνος της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Επομένως, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές θα ακολουθήσει την πεπατημένη. Μόνο η αγωνιστική κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και η συμπόρευσή τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, μπορεί να δώσει λύση. Το ενιαίο αυτό κοινωνικό μέτωπο μπορεί να ορθώσει εμπόδια και να αποτρέψει αντιλαϊκά μέτρα, να έχει ακόμα και κατακτήσεις στο βαθμό που δυναμώνει καθημερινά.

Αλλωστε, πέρα από τα ιδιαίτερα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων υπάρχουν και τα κοινά λαϊκά προβλήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Αυτή τη φορά το πρόσχημα θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης. Τι άλλο προοιωνίζονται δηλώσεις για περιορισμό των κρατικών δαπανών που πλασάρουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;

Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει πολλαπλή χρησιμότητα.

  • Δυναμώνει το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που υπερασπίζεται το δικαίωμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην εργασία και ένα εισόδημα που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.
  • Βάζει εμπόδια στη δικομματική εναλλαγή και δυσκολεύει τα αντιλαϊκά σενάρια που βρίσκονται ήδη στα συρτάρια.
  • Δίνει ώθηση στους αγώνες που αποτελούν τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο στις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.

Του
Βασίλη ΜΑΜΑΗ*
*Ο Β. Μαμάης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ