ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη προετοιμασίας για τη ΔΕΘ και συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους

Στις 26 Αυγούστου στον Λευκό Πύργο | Καλούν σε μαζική συμμετοχή τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων της Θεσσαλονίκης
Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης ανακοίνωσαν τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στις 26 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, διοργανώνουν σύσκεψη συντονισμού ενόψει των κινητοποιήσεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Θα ακολουθήσει συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά καλούν όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης σε συμμετοχή στη σύσκεψη, για την προετοιμασία της αγωνιστικής κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε την πάλη για την προστασία της ζωής μας, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για να μείνει στα χαρτιά το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή που οι πυρκαγιές άφησαν χιλιάδες στο δρόμο, που χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη από τις εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων θυσιάζουν το περιβάλλον, που εν μέσω των μεταλλάξεων της πανδημίας συνεχίζουν να υπάρχουν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους για χάρη των εργοδοτών.

Με όπλο την πλούσια πείρα από τους αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, την κάθε μορφής αλληλεγγύη μας προς τους πυρόπληκτους συναδέλφους μας, οργανώνουμε τις επόμενες μάχες μας, συντονίζουμε τη δράση μας».

ΝΑΟΥΣΑ
Πρωτοβουλία συντονισμού εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών

Για τις συνέπειες από τις καταστροφές στις καλλιέργειες ροδάκινων

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης εργαζομένων και αγροτών που βιώνουν τις επιπτώσεις από τις φετινές καταστροφές στις καλλιέργειες οργανώνουν, σήμερα Παρασκευή, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, «η φετινή χρονιά λόγω των μεγάλων καταστροφών στις καλλιέργειες ροδάκινων από τον παγετό και τις χαλαζοπτώσεις, έχει επιφέρει σοβαρή απώλεια στο εισόδημα χιλιάδων εποχικών εργαζομένων που εργάζονται κάθε καλοκαίρι στα εργοστάσια κομπόστας και διαλογής, όπως και σε εποχικούς εργαζόμενους κλάδων που συνδέονται με την αλυσίδα μεταποίησης του ροδάκινου.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, παράλληλα με τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, την έκθεσή τους στην Covid-19, κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς εισόδημα ή να απολέσουν μεγάλο κομμάτι του. Τον ίδιο κίνδυνο βέβαια διατρέχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες των δύο νομών, καθώς και οι εργάτες γης.

Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει οι εποχικά εργαζόμενοι να χάσουν και το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας λόγω μη δυνατότητας συμπλήρωσης των απαραίτητων ενσήμων. Από την άλλη, δεν θα είναι ίδιες οι επιπτώσεις στους μεγάλους βιομήχανους του κλάδου, οι οποίοι ήδη έχουν αιτηθεί (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) από την κυβέρνηση της ΝΔ να τεθούν οι νομοί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να λάβουν χρηματοδοτήσεις».

Απαιτούν ανάμεσα σε άλλα: Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για το σύνολο της χαμένης παραγωγής για τους αγρότες. Χορήγηση έκτακτου επιδόματος - αποζημίωσης από το κράτος. Για τους εργάτες γης χορήγηση αποζημίωσης από το κράτος αντίστοιχης των χαμένων ημερομισθίων για κάθε μήνα. Επίδομα ανεργίας για όλους στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Επιπλέον, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας αναδεικνύει ένα ακόμα πρόβλημα: Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν καλλιέργειες, επειδή δεν αρδεύονται πολλές περιοχές του δήμου Νάουσας λόγω έλλειψης νερού.

Καταγγέλλει ότι παρά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου για έργα και υποδομές (δεξαμενές αποταμίευσης νερού), κανένα έργο δεν έχει γίνει. Ετσι σε πολλές περιοχές τα δίκτυα άρδευσης παραμένουν προβληματικά, αφού είναι απαρχαιωμένα και κακοσυντηρημένα. Καλεί τον δήμο Νάουσας, την Αντιπεριφέρεια, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πάρουν τώρα μέτρα, να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα για τη συντήρηση των δικτύων πριν να είναι αργά.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «WIND» - «FORTHNET» - ΚΛΑΔΙΚΟ
Για τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης, την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οργανώνουν από κοινού το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind», το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - NetMed» και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής. Η σύσκεψη γίνεται μετά την εξαγορά της «Wind» από την «United Group» (κατέχει ήδη τη «Nova») και την επικείμενη συγχώνευση «Wind» - «Nova».

Οπως αναφέρουν οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, «μετά την πολύπαθη νύφη "Forthnet - Nova" ήρθε και η σειρά της πολύφερνης νύφης "Wind" να εξαγοραστεί από το fund "United Group". Οι έλεγχοι για την εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022».

Απέναντι στα μεγάλα λόγια που συνοδεύουν τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις, τα Σωματεία τονίζουν πως οι δύο όμιλοι («Wind» και «Nova») εξαγοράστηκαν, αποφέροντας ιλιγγιώδη ποσά στους «προηγούμενους» επενδυτές, «μέσα από την τραγική μείωση του προσωπικού, τις εθελούσιες και μη απολύσεις, το πάγωμα απολαβών, τις μειώσεις μισθών, τη δημιουργία πολλών ταχυτήτων εργαζομένων, την εντατικοποίηση, την ενοικίαση, τις εργολαβίες.

(...) Τα παραδείγματα από τον κλάδο πολλά: Η "Wind" με την Q και μετά με την "Tellas", η "Vodafone" με την HOL, η "Vodafone" με τη CYTA είναι τα πιο γνωστά, όπως γνωστές και οι συνέπειες: Απολύσεις, εντατικοποίηση, δυσμενείς αλλαγές τμημάτων και αρμοδιοτήτων».

Απευθυνόμενα στους εργαζόμενους καλούν σε οργάνωση του αγώνα για «να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και στις δύο εταιρείες. Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής αλλαγή των όρων και σχέσεων εργασίας. Ολοι οι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι να προσληφθούν στις εταιρείες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεσα υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας και θα εξισώνει μισθούς και δικαιώματα όλων προς τα πάνω κ.ά.».

«Ξεκρέμαστοι» 700 ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κω

Ξεκρέμαστοι, χωρίς καμία ενημέρωση για τις θέσεις εργασίας τους και χωρίς καμία στήριξη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι 700 εργαζόμενοι στις μονάδες του ομίλου «Κυπριώτη» στην Κω.

«Ο όμιλος Κυπριώτη για δικούς του οικονομικούς λόγους επέλεξε να μην λειτουργήσει κανένα από τα ξενοδοχεία για τη φετινή σεζόν αφήνοντας στον αέρα 700 εργαζόμενους. Και το υπουργείο Εργασίας, ενώ γνωρίζει πλήρως την κατάσταση, αδιαφορεί», καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω.

Η απόφαση της εργοδοσίας άφησε χωρίς δουλειά 700 εργαζόμενους, αρκετούς από αυτούς μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας ή οποιαδήποτε άλλη στήριξη.

Στο μεταξύ, η εργοδοσία αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι των εργαζομένων και αρνείται να ενημερώσει τους εκπροσώπους τους για το τι σκοπεύει να κάνει. Το Σωματείο απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας να προκαλέσει άμεσα συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των 700 εργαζομένων, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, το εισόδημα και η ασφάλιση για όλους.

ΛΗΜΝΟΣ
Διεκδικούν μέτρα για τις συγκοινωνίες

Σύσκεψη για τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες της Λήμνου οργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, καλώντας σε συμμετοχή σωματεία, φορείς, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νησιού. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας.

Διεκδικούν: Σύγχρονα και ασφαλή πλοία, μεγάλης χωρητικότητας σε επιβάτες, αυτοκίνητα, εμπορεύματα. Καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και με τα άλλα νησιά, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Φτηνά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια. Ναυτεργάτες με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα και με τα δίκαια αιτήματα των σωματείων τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org