ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Η τέχνη «όπλο» στον αγώνα του πυρόπληκτου λαού

Ο «Ριζοσπάστης» ξεναγήθηκε στην έκθεση έργων γλυπτικής με πρώτη ύλη το ξύλο απ' τα καμένα δάση της περιοχής | Φιλοξενείται μέχρι τις 31 Αυγούστου στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα στο Ψαροπούλι

Αξιοποιώντας την τέχνη ως «όπλο» στα χέρια και στον αγώνα του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας, η Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών - Τσαπουρνιάς - Ψαροπουλίου εκθέτει στον αύλειο χώρο των γραφείων της, στο Ψαροπούλι, έργα γλυπτικής με πρώτη ύλη το ξύλο, απ' τα καμένα δάση της περιοχής.

Μία συγκλονιστική και μοναδική έκθεση με έργα βγαλμένα από την καταστροφή, την αγωνία και την πάλη του λαού. Που αποτυπώνουν την κραυγή απόγνωσης μπροστά στον όλεθρο και τις τραγικές συνέπειες της καταστροφής, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη δύναμη της δημιουργίας, της εξέλιξης του υλικού και της επίδρασης του ανθρώπου πάνω σε αυτό.

Η εκφραστικότητα και η ρεαλιστική αποτύπωση των έργων εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και παράλληλα συγκινούν και επικοινωνούν τον πόνο και την οργή που βίωσε και βιώνει ο λαός της περιοχής. Οι πληγές και τα σχήματα που έδωσαν οι φλόγες στο ξύλο, η στάχτη που σε πολλά έργα είναι ακόμη ορατή, δουλεμένα κάτω από την οπτική του καλλιτέχνη, γίνονται κραυγή αποφασιστικότητας και διεκδίκησης, μορφή έκφρασης και αγώνα.

Η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό καθημερινά μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Ο «Ριζοσπάστης» επισκέφτηκε την έκθεση και συνομίλησε με μέλη της Επιτροπής Αγώνα και τον δημιουργό των έργων, Αντώνη Μόρφογλου, για το μήνυμα που θέλουν να στείλουν και τη συνέχιση του αγώνα για αποζημιώσεις, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αποκατάσταση του δάσους, για να ζήσει ο λαός στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

«Συλλογικά παλεύουμε και δημιουργούμε»

«Εγώ απλά συνδημιούργησα. Στην ουσία αυτά τα έργα τα έφτιαξε η ίδια η καταστροφή», μας λέει ο Αντώνης Μόρφογλου, γλύπτης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ξεκινώντας τη συζήτηση και προσθέτει:


«Πρόκειται για την πιο αντιπροσωπευτική δουλειά μου γιατί συνδέεται με τον πυρόπληκτο λαό της Βόρειας Εύβοιας και αποτυπώνει το δράμα που έζησε. Εκφράζει τα συναισθήματα που γεννά στους ανθρώπους η φυσική καταστροφή, αλλά και της αναγεννητικής δύναμης που πηγάζει από την μορφοποίηση του υλικού».

Ξεναγώντας μας στην έκθεση, εύκολα κανείς νομίζει ότι βρίσκεται σε σκηνικό αρχαίας τραγωδίας. Μας δείχνει τις λεπτομέρειες κάθε έργου, τα συναισθήματα που εκφράζει το κάθε πρόσωπο, κάθε φιγούρα ανθρώπου ή ζώου που απεικονίζεται, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά συγκλονιστικό και να επιδρά στον επισκέπτη.

Μας επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για προσωπική του έκθεση, αλλά για συλλογική δουλειά της Επιτροπής, «όπως συλλογικά οργανώθηκε και όλη η προσπάθεια για να διεκδικήσουμε στήριξη και μέτρα προστασίας μετά την πυρκαγιά. Και έτσι συλλογικά θα συνεχίσουμε».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας»

Στον χώρο της έκθεσης συγκεντρώνονται σιγά - σιγά και άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Η συζήτηση επεκτείνεται στην κατάσταση και τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της περιοχής έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τα αποτελέσματα του αγώνα και τα «χτυπήματα» που δέχεται, τα σχέδια «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και της επιτροπής Μπένου.

«Δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα», είναι η κουβέντα που βγαίνει από όλους τους παρευρισκόμενους. «Εκτός από μία αρχική βοήθεια που δόθηκε, οι περισσότεροι πληγέντες δεν έχουν πάρει ουσιαστικά τίποτα. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και λένε ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα, αυτό δεν ισχύει», επισημαίνει η Σάντυ, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ενώ κάποιοι άλλοι θυμίζουν ότι ακόμη και αυτοί που εργάστηκαν στην περιοχή για την κατασκευή των κορμοδεμάτων παραμένουν απλήρωτοι.


«Εμάς μας ανησυχεί ιδιαίτερα και το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων. Τρεις φορές πέρσι τον χειμώνα πλημμυρίσαμε, ενώ στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει 8 νεκρούς», τονίζει ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα είναι ελάχιστες οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν γίνει στην περιοχή.

«Εχουμε πάρει πρωτοβουλίες σαν επιτροπή για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων και μαζεύουμε υπογραφές ώστε να παρέμβουμε στον δήμο και την Περιφέρεια. Ο,τι έχει γίνει μέχρι τώρα μπαλώματα, ολόκληρη περιοχή από την Αγία Αννα μέχρι το Πευκί κινδυνεύει από πλημμύρες. Το είδαμε ήδη τρεις φορές φέτος ακόμη και με μία μικρή βροχόπτωση», συμπληρώνει ο Γιώργος Νιέρης.

Από την πλευρά του ο Στράτος Καραβαγγέλης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και εκλεγμένος στο Τοπικό Συμβούλιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνει ότι η πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου αποφεύγει ακόμη και να συνεδριάσει ώστε να συζητήσει προβλήματα που προϋπήρχαν και έγιναν ακόμη μεγαλύτερα μετά τη φωτιά.

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι έχει γίνει, τι σχεδιάζεται, δεν ξέρω πόση υπομονή μπορούμε να κάνουμε ακόμη. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε», τονίζει και ο Γιώργος Επιτρόπου.

«Ο λαός έδωσε την απάντηση»

Σχολιάζοντας τα σχέδια «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και της περιβόητης επιτροπής Μπένου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα επισημαίνουν ξεκάθαρα ότι ο λαός της περιοχής γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για σχέδια που εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Την απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης την έχει δώσει ο λαός της περιοχής με τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις του, όπως με τη δυναμική παρέμβαση στην Αιδηψό και στην τελευταία φιέστα που διοργάνωσαν», σημειώνει η Ελένη Ξυλαρδιστού, επισημαίνοντας τις προσπάθειες χειραγώγησης του λαού μέσα από υποσχέσεις για δήθεν ανάπτυξη.

Ο γλύπτης και δημιουργός των έργων Αντώνης Μόρφογλου
Ο γλύπτης και δημιουργός των έργων Αντώνης Μόρφογλου
«Οι άνθρωποι εδώ χρειάζονται δουλειές για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και όχι κουτσουρεμένα μεροκάματα. Χρειάζονται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και όχι "οράματα", έργα προστασίας, υποδομές, δημόσιες δομές Υγείας, δρόμους, σχολεία και δασκάλους, χώρους άθλησης και πολιτισμού. Σε 2-3 χρόνια, που θα σαπίσουν όσα καμένα δέντρα δεν υλοτομηθούν, ο λαός της περιοχής δεν θα έχει ξύλα ούτε για τις σόμπες και τα τζάκια. Αυτές τις ανάγκες του λαού δεν τις περιλαμβάνουν τα σχέδια "ανασυγκρότησης" της κυβέρνησης», συμπληρώνει.

«Αντιλαμβανόμαστε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, πώς προωθεί επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων. Ξέρουμε καλά πως οι νόμοι που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν το να δοθεί το δάσος και ο φυσικός πλούτος σε επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό εμείς ως Επιτροπή και ο λαός της περιοχής θα το αντιπαλέψουμε», σημειώνει ο Γιώργος Νιέρης.

«Μετράμε σημαντικά βήματα»

Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Θύμιος Θαλασσινός, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος επισημαίνει ότι στον έναν χρόνο από την καταστροφική πυρκαγιά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία, πέρα απ' όσα κερδήθηκαν με αγώνα.

Μας εξηγεί: «Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα έγιναν πολλά. Στο χωριό μας έγιναν τρεις ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις, κάτι που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο. Συναντήθηκαν άνθρωποι και οργάνωσαν τη διεκδίκησή τους πραγματοποιώντας μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, διοργάνωσαν εκδηλώσεις, συγκέντρωσαν υπογραφές, κατέγραψαν ζημιές και αιτήματα. Συντονιστήκαμε με τους κατοίκους των άλλων χωριών της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και πληγέντες από ολόκληρη τη χώρα. Πετύχαμε πολλά και έτσι θα συνεχίσουμε».

Σημειώνει επίσης ότι ο αγώνας αυτός φοβίζει την κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της, και για αυτό «μέσα από τρικλοποδιές, συκοφαντίες και ταξίματα προσπαθούν να τον σπάσουν και να διχάσουν τον λαό. Δεν θα τα καταφέρουν!».


Γ. Δ.


Συνεχίζουν τον αγώνα οι πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο Χαλκίδας

Με συνέχιση του αγώνα και νέα κινητοποίηση την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ. στη γέφυρα του Βασιλικού, απαντούν οι κάτοικοι του Ληλαντίου Χαλκίδας στην κοροϊδία κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, καθώς δύο χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες δεν έχουν υλοποιηθεί έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Η απόφαση για νέα κινητοποίηση πάρθηκε στη συνέλευση των πλημμυροπαθών κατοίκων που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Ληλαντίου στον παραλιακό οικισμό Μπούρτζι Χαλκίδας, όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές κατά την πλημμύρα που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 2020.

Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Αγώνα είχε πραγματοποιήσει διαμαρτυρία στην Περιφέρεια και είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και κατασκευής των γεφυριών που έχουν γκρεμιστεί.

Στη συνέλευση έγινε πλούσια συζήτηση και μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων η ανησυχία που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής σε κάθε ψιλόβροχο, ενώ αναφέρθηκαν εξαιρέσεις πληγέντων ακόμα και από τα ψίχουλα των αποζημιώσεων.

Η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής, αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα ποταμό, με ολοκληρωμένη παρέμβαση από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, ανέγερση της γέφυρας των Φύλλων και στήριξη των γεφυρών Βασιλικού και Αφρατίου, αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ