ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Το νυφικό κρεβάτι»

Zak Viemon Photography

Η αριστουργηματική κωμωδία «Το νυφικό κρεβάτι» του Ολλανδού συγγραφέα Jan de Hartog (Γιαν Ντε Χάρτογκ), που έχει γοητεύσει τις θεατρικές πρωτεύουσες Ευρώπης και Αμερικής σε εκατοντάδες ανεβάσματα, από το 1951 που έκανε πρεμιέρα έως και σήμερα, παρουσιάζεται φέτος σε καλοκαιρινή περιοδεία, σε διασκευή - απόδοση Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Aποστόλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, με πρωταγωνιστές την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και τον Ορέστη Τζιόβα.

Το έργο είναι μια τρυφερή κωμωδία που παρουσιάζει έναν άντρα και μια γυναίκα από τη γνωριμία τους και την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι και το τέλος της ζωής τους, με κέντρο πάντα το συζυγικό κρεβάτι. Το μεγάλο τους μυστικό είναι ότι είναι πάντα μαζί και ότι μαθαίνουν μαζί τον τρόπο να αγαπάει ο ένας τον άλλον.

Το «Νυφικό κρεβάτι» είναι ένας ύμνος στη συντροφικότητα, ένας ύμνος στην αγάπη και ένα σχόλιο κωμικό αλλά και συναισθηματικό πάνω στον έγγαμο βίο.

Το έργο πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα το 1957 με την Ελλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, στη συνέχεια το 1977 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιάννη Φέρτη και το 2000 με τον Νίκο Σεργιανόπουλο και την Ρένια Λουιζίδου. Και στα τρία αυτά πιο γνωστά ανεβάσματα, το έργο σημείωσε εξαιρετική εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της η παράσταση παρουσιάζεται την Κυριακή 22/8 στο «Alex Cinema» στο Πόρτο Ράφτη, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26/8 στο Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 30/8 στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια και την Τετάρτη 1/9 στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

Ωρα έναρξης: 21.15. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά.

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (προπώληση, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές).

Προπώληση στα ταμεία των θεάτρων και στο viva.gr

Ενα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα

Ο Νίκος Ξυδάκης συμμετέχει στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με τη συναυλία «Διονύσιος Σολωμός - Ενα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Φρούριο Καβάλας.

Τα σχεδιάσματα και τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν.

Αρχικά προορίζονταν για ιδιωτική χρήση, δισκογραφήθηκαν όμως τελικά το 1990 με τον τίτλο «Προς τον κύριο Γεώργιο Δε Ρώσση». Ηταν η ημερολογιακή καταγραφή μιας προσωπικής, μοναχικής, μελωδικής ανάγνωσης ποιημάτων του Διονυσίου Σολωμού. Από τα πρώιμα ποιήματά του έως αποσπάσματα από τον Εθνικό Υμνο και τα σπαράγματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυδάκης γι' αυτόν τον κύκλο ποιημάτων και τραγουδιών.

Με το πέρασμα του χρόνου και μέχρι σήμερα ενσωματώθηκαν νέα θραύσματα και αποσπάσματα, κυρίως από τα σχεδιάσματα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και τον Εθνικό Υμνο.

Και ανάμεσα στα ερείπια του κειμένου και των ποιητικών θραυσμάτων, ψήγματα ψαλμών, νέα οργανικά ιντερμέδια που συνθέτουν μια μουσική αγρυπνία... «Καθώς οι πολιορκημένοι περιμένουν να δουν το πρώτο φως στην ανατολή που αρχίζει να ξημερώνει. Ολα είναι έτοιμα για την έξοδο».

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρα, φωνή), Εφη Ζαϊτίδου (κανονάκι), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο, φωνή).

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, πολυτέκνων, ΑμεΑ, ανέργων). Προπώληση: www.ticketservices.gr και καταστήματα «Public».

«Ταξίδι μιας Μεγάλης Μέρας μέσα στη Νύχτα»

Το «Ταξίδι μιας Μεγάλης Μέρας μέσα στη Νύχτα» του Ευγένιου Ο' Νηλ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, παρουσιάζεται φέτος από το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη και σε περιοδεία σε άλλες πόλεις.

Νύχτα, ομίχλη, ουίσκι... Η Μαίρη, ο Τάιρον, ο Τζέιμυ κι ο Εντμοντ... και οι χαμένες ελπίδες τους, εγκιβωτισμένες σε ένα σπίτι φτιαγμένο με τα πιο πρόχειρα υλικά, γεμάτο ανασφάλεια, πασχίζουν για την ένωση οίκου και γένους στην παραλιακή εξοχή... σαν κύματα τα άπιαστα όνειρα μιας ζωής νοτίζουν το πρόσωπό τους.

Κάτω από τα ρούχα εποχής, αρρωστημένοι ψυχισμοί σε δρύινο τραπέζι, θολώνουν τα ποτήρια καθώς αλληλοσυγκρούονται προπόσεις... υπέρ υγείας.

Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, Θανάσης Σαράντος: «Ο Αμερικανός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ μάς παραδίδει το 1941 το αριστουργηματικό του έργο "Ταξίδι μιας Μεγάλης Μέρας μέσα στη Νύχτα". Ενα αυτοβιογραφικό ταξίδι, μια προσωπική και επίπονη καταγραφή για το παρελθόν της δικής του οικογένειας, γραμμένη με "δάκρυα και αίμα" όπως ο ίδιος αναφέρει.

Η συναρπαστική ιστορία των Ιρλανδών Τάιρον, όμως, θα μπορούσε να είναι και η ιστορία της κάθε οικογένειας, σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο που τολμά να έρθει αντιμέτωπη με ό,τι κρύβει η ομίχλη της καθημερινότητας. Μύχια συναισθήματα που αποκαλύπτονται, πληγές του παρελθόντος που δεν έχουν ποτέ επουλωθεί. Αυτή η εμμονική αναμέτρηση με το παρελθόν είναι ίσως και το κύριο χαρακτηριστικό του έργου».

Διανομή (κατά σειρά εμφάνισης): Πέρης Μιχαηλίδης / Τάκης Χρυσικάκος, διπλή διανομή (Τζέιμς Τάιρον), Βέρα Κρούσκα (Μαίρη Κάβαν Τάιρον), Θανάσης Σαράντος (Τζέιμς Τάιρον Τζούνιορ), Χρήστος Διαμαντούδης (Εντμοντ Τάιρον), Σταυριάνα Παπαδάκη (Κάθλιν).

Το έργο παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» και ακολουθούν οι παραστάσεις: Κυριακή 22/8 στο Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής, Τετάρτη 25/8 στο Πάρκο Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη, Πέμπτη 9/9 στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών, Σάββατο 11/9 στο Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ στα Ιωάννινα, Σάββατο 25 και Κυριακή 26/9 στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ηττα στην πρεμιέρα

Την ήττα γνώρισε η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Βουλγαρία, το βράδυ της Τετάρτης. Οι Ελληνίδες διεθνείς ηττήθηκαν με 3-0 σετ από την οικοδέσποινα του 2ου ομίλου, Βουλγαρία, στη Φιλιππούπολη. Κακή υποδοχή και μπλοκ στέρησαν το θετικό αποτέλεσμα από τις παίκτριες του Γκιγιέρμο Ναράνχο.

Η Βουλγαρία ήταν καλύτερη σε όλους τους τομείς (9 άσους, 7 μπλοκ, 44% στην επίθεση, έναντι 2 άσων, 6 μπλοκ και 3% στην επίθεση) από την Εθνική που μετά το χτεσινό ρεπό σήμερα επιστρέφει στους αγώνες κόντρα στην Πολωνία.

Τα σετ: 3-0 (25-20, 25-15, 25-19) σε 76 λεπτά.

Βουλγαρία (Ιβάν Πέτκοβ): Ντιμίτροβα Γκ. 9 (7/24 επ., 1 άσος, 1 μπλοκ, 33% υπ. - 20% άριστες), Ντιμίτροβα Ν. 13 (9/16 επ., 1 άσος, 3 μπλοκ), Κιτίποβα 1 (1/4 επ.), Βούτσκοβα 8 (6/10 επ., 2 μπλοκ), Ντιμίτροβα Ε. 10 (9/25 επ., 1 άσος), Βασίλεβα 19 (14/22 επ., 4 άσοι, 1 μπλοκ, 43% υπ. - 35% άριστες) / Τοντόροβα (λ, 29% υπ. - 14% άριστες), Πάσκοβα 2 (1/5 επ., 1 άσος), Μπαράκοβα 1 (1 άσος).

SUPER LEAGUE
Ούτε χτες συμφωνία για την έναρξη του πρωταθλήματος

Ούτε χτες τα βρήκαν οι ΠΑΕ για την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League για τη νέα χρονιά, αφού στη συνεδρίαση τους για μια ακόμη φορά υπήρξε ισοψηφία με επτά ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, όσες έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο) να ψηφίζουν υπέρ και τις επτά άστεγες (μεταξύ των οποίων και ο ΠΑΟΚ) να ψηφίζουν κατά.

Ο συνεταιρισμός έχει ήδη αποφασίσει τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης την προσεχή Δευτέρα, όπου θα απασχολήσει το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να επέλθουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί στις μοιρασιές και να υπάρξει σέντρα στο νέο πρωτάθλημα.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγινε... με τη δεύτερη η κλήρωση

Με τη διαδικασία να γίνεται δύο φορές λόγω λάθους στην κατάταξη των ομάδων αρχικά, πραγματοποιήθηκε χτες η κλήρωση για το Κύπελλο ανδρών στο μπάσκετ για τη νέα χρονιά.

Η κληρωτίδα έβγαλε το περσινό ζευγάρι των τελικών, Παναθηναϊκό - Λαύριο, αντιμέτωπους στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ πιο πριν, στη Β' φάση, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κολοσσό.

Η κλήρωση που είχε διεξαχθεί πριν ακυρώθηκε αφού η Ομοσπονδία ενημέρωσε πως είχε γίνει λάθος στην κατάταξη των ομάδων (ο ΠΑΟΚ μπήκε στην πρώτη αγωνιστική της Β' φάσης ενώ τερμάτισε πέμπτος την περσινή χρονιά) και έτσι οι ομάδες μπήκαν εκ νέου στην κληρωτίδα.

Το πρόγραμμα του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών:

Α' φάση - 1η αγωνιστική - Σάββατο 4/9: Ψυχικό - Πανερυθραϊκός, Τρίτων - Μαρούσι, Αμύντας - Παγκράτι, Φίλιππος Βέροιας - Καρδίτσα, Ελευθερούπολη - Καβάλα, Αγρίνιο - Χαρίλαος Τρικούπης, Οίακας Ναυπλίου - Κόροιβος. Οι αγωνιστικές δεύτερη, τρίτη και τέταρτη της Α' φάσης θα πραγματοποιηθούν στις 8, 11 και 15 Σεπτέμβρη αντίστοιχα.

Β' φάση - 1η αγωνιστική - Σάββατο 18/9: Ιωνικός - Απόλλων Πατρών, Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός, Λάρισα - Αρης, Νικητής Α14 (Ομάδα της Α2) - Ηρακλής. Η δεύτερη αγωνιστική της Β' φάσης θα πραγματοποιηθεί στις 22/9.

Προημιτελικοί αγώνες - Τετάρτη 16/2: Ο Νικητής Α14 (Ομάδα της Α2) - Ηρακλής με τον νικητή του ζευγαριού Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τον νικητή που θα προκύψει από τα ματς Ιωνικού - Απόλλωνα Πατρών - Λάρισας - Αρη, Προμηθέα - ΠΑΟΚ, ΑΕΚ - Περιστερίου, Παναθηναϊκού - Λαυρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ