ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο επίκεντρο εξελίξεων η επαρχία Ιντλίμπ

Η ανακατάληψη της πόλης Χαν Σεϊχούν από τον συριακό στρατό συζητήθηκε στη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν στη Γαλλία

Το τουρκικό στρατιωτικό κομβόι στη βόρεια Συρία, πριν ανακοπεί από προειδοποιητική αεροπορική επιχείρηση
Το τουρκικό στρατιωτικό κομβόι στη βόρεια Συρία, πριν ανακοπεί από προειδοποιητική αεροπορική επιχείρηση
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα δεδομένα στα πεδία σύγκρουσης για τους αντικαθεστωτικούς, τους τζιχαντιστές και τις ξένες δυνάμεις που τους στηρίζουν διαμορφώνει η προχτεσινή ανακατάληψη της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ και του οδικού άξονα Δαμασκού - Χαλεπίου από τον συριακό στρατό.

Η διαφαινόμενη ήττα τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» από τον συριακό στρατό στο Χαν Σεϊχούν φαίνεται να προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα που αξιοποιεί εδώ και περίπου ένα χρόνο τη λεγόμενη ρωσο-τουρκική «συμφωνία εκεχειρίας» και δημιουργίας «αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών στο Ιντλίμπ για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, χρησιμοποιώντας και φιλοτουρκικές οργανώσεις αντικαθεστωτικών. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τον έλεγχο της πόλης Χαν Σεϊχούν από τον συριακό στρατό, κομβόι περίπου 30 τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτικών φορτηγών και αρμάτων μάχης εισέβαλε στο συριακό έδαφος από την τουρκική μεθόριο με προπομπό όχημα τουρκόφιλων τζιχαντιστών με φερόμενη τελική κατεύθυνση τουρκικό φυλάκιο στην πόλη Μορέκ, η οποία βρίσκεται 4 χλμ. νότια της πόλης Χαν Σεϊχούν.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που κατήγγειλε την Τουρκία για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μεταξύ άλλων και μέσω του «εξοπλισμού και της υποστήριξης τρομοκρατών» στο Ιντλίμπ. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «το τουρκικό καθεστώς είναι πλήρως υπεύθυνο για τις συνέπειες της κατάφωρης παραβίασης των συριακών δικαιωμάτων».

Μερικές ώρες μετά, ακολούθησαν επιδρομές βομβαρδιστικών αδιευκρίνιστης ταυτότητας που χτύπησαν το... δρόμο μπροστά από το τουρκικό κομβόι με συνέπεια το θάνατο τριών Τούρκων «πολιτών» και τον τραυματισμό άλλων 12 αδιευκρίνιστης εθνικότητας. Οι βόμβες εμπόδισαν άμεσα τη συνέχιση του κομβόι προς την πόλη Χαν Σεϊχούν και τον ανεφοδιασμό των εκεί τζιχαντιστών. Από την άλλη, η επιδρομή προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, με την επισήμανση ότι η Ρωσία «είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων» για την τουρκική αυτοκινητοπομπή και ότι «παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις οι δυνάμεις του (συριακού) καθεστώτος συνεχίζουν στο Ιντλίμπ να παραβιάζουν υπάρχοντα μνημόνια και συμφωνίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Το Ιντλίμπ στη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν

Οσα διαδραματίζονται στο Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότερες δυνάμεις τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών, τέθηκαν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στη θερινή κατοικία του δεύτερου στη Γαλλία.

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην πόλη Χαν Σεϊχούν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ τονίζοντας ότι «πριν από τη (ρωσο-τουρκική) συμφωνία για τις ζώνες» (πέρσι το Σεπτέμβρη) οι τζιχαντιστές έλεγχαν το 50% του Ιντλίμπ και σήμερα το 90%. Θύμισε επίσης τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύουν οι αντικαθεστωτικοί στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας από την επαρχία Ιντλίμπ. Πρόσθεσε (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «ΣΠΟΥΤΝΙΚ») πως ένοπλοι αντικαθεστωτικοί της περιοχής «παρατηρήθηκε να μεταφέρονται σε άλλες περιοχές από αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες του Ιντλίμπ».

Ο Μακρόν απέφυγε να απαντήσει σε ό,τι του έθεσε ο Πούτιν, αρκούμενος να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στο Ιντλίμπ επειδή «ο πληθυσμός δέχεται βομβαρδισμούς και σκοτώνονται παιδιά». Πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Σότσι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ενδοαστικοί εκβιασμοί για νέα συμφωνία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις της ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μία προσπάθεια να εκβιάσει νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο άτακτου Brexit, που αναμένεται να έχει δυσμενείς συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

Χτες, κάλεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία να συμβιβαστούν στο θέμα του Brexit, προειδοποιώντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτοιμο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτώβρη χωρίς συμφωνία, «αν καταστεί απαραίτητο»! Ερωτηθείς τι σκοπεύει να πετύχει όταν θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Βερολίνο για να συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρεκλ και την Πέμπτη στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζόνσον απάντησε: «Ελπίζω ότι θα συμβιβαστούν... Είδαν ότι το Kοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τρεις φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης, το backstop απλώς δεν λειτουργεί, δεν είναι δημοκρατικό. Ελπίζω ότι θα δουν πως αρμόζει να συμβιβαστούν».

Μερικές ώρες μετά, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων πως σε περίπτωση άτακτου Brexit, θα χάσουν από την 1η Νοέμβρη οι πολίτες χωρών της ΕΕ τη δυνατότητα να εργάζονται απρόσκοπτα στο Ηνωμένο Βασίλειο...

Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτους τους σοσιαλδημοκράτες Εργατικούς αντιδρούν στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας, με τον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν να δηλώνει, μιλώντας χτες στο Νορθχαμπτνοσάιρ, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει ένα άτακτο Brexit, μεταξύ άλλων απαιτώντας και ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Προκάλεσε έτσι τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ρίξουν την κυβέρνηση Τζόνσον, τονίζοντας ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση ούτε τη λαϊκή εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτο Brexit. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση Τζόνσον, αυτός θα είναι έτοιμος να ηγηθεί μίας νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές και σε δεύτερο δημοψήφισμα, αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση εάν σε αυτή την περίπτωση οι Εργατικοί ως κόμμα θα υποστηρίξουν απερίφραστα την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Νωρίτερα η κυβέρνηση Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των «Κυριακάτικων Τάιμς», που επικαλούμενο κυβερνητική έκθεση με την κωδική ονομασία: «Operation Yellowhammer», αναφερόταν σε εκτιμήσεις πως σε περίπτωση άτακτου Brexit θα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και αποκλεισμοί λιμανιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ανησυχίες για ύφεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις ανησυχίες οικονομολόγων και αναλυτών για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, προβάλλοντας ως καθησυχαστικές ενδείξεις τη συνέχιση της κατανάλωσης, επειδή «οι καταναλωτές μας είναι πλούσιοι». Επικαλέστηκε επίσης τις θετικές επιπτώσεις υποτίθεται που επέφεραν στα λαϊκά εισοδήματα οι «τρομερές μειώσεις φόρων» που επέβαλε η κυβέρνησή του, μολονότι στην ουσία ωφέλησαν κυρίως τους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους αστούς όπως ο ίδιος.

Παράλληλα, ο σύμβουλος της κυβέρνησης για οικονομικά ζητήματα, Λάρι Κάντλοου, απέρριψε τις «ανησυχίες» για ενδεχόμενη ύφεση προβλέποντας ότι οι οικονομικοί δείκτες θα είναι καλοί «και το δεύτερο εξάμηνο του 2019». «Ας μη φοβόμαστε την αισιοδοξία», είπε χτες σε δημοσιογράφους τονίζοντας ότι τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια «βοηθούν την οικοδομή και τις πωλήσεις αυτοκινήτων». Στη συνέχεια πάντως παραδέχθηκε ότι, μεταξύ άλλων, παρατηρείται «μία επιβράδυνση» στον τομέα της Ενέργειας. Υπερασπίστηκε επίσης την τακτική της αύξησης των δασμών του Προέδρου Τραμπ έναντι της Κίνας, λέγοντας πως οι δασμοί διδάσκουν «πως η Κίνα πρέπει να αλλάξει και να κάνει μεταρρυθμίσεις». Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε άδικες και μη ανταποδοτικές εμπορικές πρακτικές».

Οι δηλώσεις αυτές ενθάρρυναν τον Αμερικανό Πρόεδρο που δείχνει να κλιμακώνει την όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσης με κινεζικά μονοπώλια, με πρώτο τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Huawei». Προχτές, είπε ότι δεν θέλει το Δημόσιο των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με τη «Huawei», μολονότι το ίδιο διάστημα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μελετούσε το ενδεχόμενο να παρατείνει κατά τρεις μήνες την αναστολή της ισχύος των μέτρων σε βάρος της εταιρείας, επιτρέποντάς της έτσι να προμηθεύεται αγαθά από αμερικανικές επιχειρήσεις και να παρέχει υπηρεσίες σε προϋπάρχοντες πελάτες της.

Πάντως η πολιτική εθνοκρατικού προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ ενοχλεί εν μέρει και κάποια αμερικανικά μονοπώλια τεχνολογίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Apple», Τιμ Κουκ, φαίνεται πως σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον έπεισε ότι οι δασμοί που επιβάλλει σε βάρος της ανταγωνιστικής «Huawei» μπορεί να πλήξουν την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας επειδή μένουν στο απυρόβλητο τα προϊόντα άλλων ανταγωνιστών, όπως π.χ. της νοτιοκορεάτικης «Samsung».

ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη της αντιπροέδρου της Βενεζουέλας

Στη Μόσχα βρίσκεται από χτες η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας. Η βενεζουελάνικη αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης για την πολύπλευρη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η Ενέργεια, η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, η επιστημονική έρευνα.

Η παρέμβαση της Ρωσίας στη Βενεζουέλα (όπως και της Κίνας) έχει αυξηθεί τις τελευταίες 2 δεκαετίες, κερδίζοντας συμβόλαια για τους μονοπωλιακούς της ομίλους, και αυτό είναι που προκαλεί την αντίδραση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, κλιμακώνοντας την προσπάθεια οικονομικού «στραγγαλισμού» της.

Στην ίδια τη χώρα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, με αφορμή την κλιμάκωση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, έχει αποσύρει την αντιπροσωπεία της από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στα νησιά Μπαρμπάντος με την αντιδραστική αντιπολίτευση με ηγέτη τον Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο και αχυράνθρωπο των ΗΠΑ - ΕΕ, που στηρίζει την επιθετική πολιτική τους. Ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών για την καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ, που θα κατατεθούν ως διαμαρτυρία στον ΟΗΕ, τον επόμενο μήνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ