ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα η ομιλία Κόντε στη Γερουσία

Κινήσεις «αναδίπλωσης» από τη «Λέγκα», ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για μια ενδεχόμενη συμμαχία «5 Αστέρων» με το Δημοκρατικό Κόμμα

ΡΩΜΗ.--

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, εν αναμονή και της σημερινής ομιλίας στη Γερουσία από τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά του οποίου έχει καταθέσει πρόταση μομφής η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Στελέχη του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), που συγκυβερνά εδώ και 14 μήνες με τη «Λέγκα», συναντήθηκαν την Κυριακή στην έπαυλη του ιδρυτή του κόμματος, Μπέπε Γκρίλο, ανακοινώνοντας στη συνέχεια πως «ο Σαλβίνι δεν είναι πλέον αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος». Με αυτόν τον τρόπο εμφανίστηκαν να αποκλείουν μια προοπτική ανασύστασης της κυβερνητικής τους συμμαχίας, όπως φέρεται να επιδιώκει η «Λέγκα». Παρόντες στην έπαυλη του Γκρίλο ήταν ο ηγέτης του Μ5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Φίκο, το ηγετικό στέλεχος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα κ.ά.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παρασκηνιακά παζάρια που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια νέα προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Μ5S και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η «Λέγκα» είχε αφήσει να εννοηθεί πως με έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό θα μπορούσε να «διασωθεί» η κυβερνητική συμμαχία με το Μ5S, όμως απορρίφθηκε από τα στελέχη των «5 Αστέρων».

Ετσι, σε μια κίνηση αναδίπλωσης, ο Μ. Σαλβίνι δήλωσε πως θα ακούσει τη σημερινή ομιλία του Κόντε «με ανοικτό μυαλό» και πως πλέον η μόνη του έγνοια είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης PD - M5S και γι' αυτό «θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν». Πρόσθεσε πως δεν έχει τις αναγκαίες ψήφους στο κοινοβούλιο για να σταματήσει μία «τέτοια κυβέρνηση αποτυχημένων» και πως δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε, σημειώνοντας ότι αν ο πρωθυπουργός «χαράξει ένα μονοπάτι που είναι καλό για την Ιταλία, ποιος θα πει όχι;». Σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση PD - M5S, η «Λέγκα», είπε, θα οργανώσει κινητοποιήσεις στους δρόμους «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας».

Ακολουθώντας άλλα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Il Messaggero», πρότεινε μια συγκυβέρνηση Μ5S - PD κατά τα πρότυπα του γερμανικού μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, αφού καταρτίσουν μια λεπτομερή κυβερνητική συμφωνία. Αλλά και η «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει ανοιχτή στη συμμετοχή σε μια «θεσμική» προσωρινή κυβέρνηση.

Για τον Πρόντι, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μίας τέτοιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν τον Οκτώβρη και αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Γιόρτασαν» την αντεπανάσταση Μέρκελ και Ορμπαν

Τριάντα χρόνια μετά, πάνω από 1,45 εκατ. συνταξιούχοι στη Γερμανία εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Β. Ορμπαν

MTVA - Media Service Support a

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Β. Ορμπαν
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με επαίνους στην ΕΕ και τη «συνεργασία» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αντεπανάσταση σε Γερμανία και Ουγγαρία, «γιόρτασαν» χτες στο Σοπρόν της Ουγγαρίας η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, τα 30 χρόνια από το «άνοιγμα των ουγγρικών συνόρων» προς την Αυστρία μετά από ένα πανευρωπαϊκό πικ νικ. Το διασυνοριακό πικ νικ ήταν ένα «βασικό δομικό στοιχείο για την ενοποίηση της Ευρώπης» και της Γερμανίας, τόνισε η Μέρκελ, επιχαίροντας για την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Οπως σημείωσε ο Β. Ορμπαν, οι Ούγγροι «γνώριζαν πάντα ότι η δική τους απελευθέρωση από τη Σοβιετική Ενωση» θα μπορούσε να επιτευχθεί «μόνο μέσω της επανένωσης της Γερμανίας». «Η πολιτική δυναμική αυτού του βήματος έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην Ουγγαρία να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Η ενότητα της Ευρώπης δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται «ολοκληρωμένη», θα πρέπει να αναδημιουργηθεί «μέσα από τις συγκρούσεις», δήλωσε ο Ορμπαν με σαφείς υπαινιγμούς στις αντιθέσεις εντός της ΕΕ, όπως π.χ. οι διαφωνίες για τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων. Η Γερμανίδα καγκελάριος απολαμβάνει «την εκτίμηση του ουγγρικού έθνους», ιδιαίτερα επειδή εργάζεται πάντα για την ευρωπαϊκή συνοχή, συνέχισε ο ...«ευρωσκεπτικιστής» Ορμπαν.

Το Σοπρόν δείχνει «πόσα μπορούμε να πετύχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι όταν αγωνιζόμαστε γενναία για τις αδιαίρετες αξίες μας», τόνισε από την πλευρά της η Αγκ. Μέρκελ, προτρέποντας τα κράτη - μέλη σε συμβιβασμούς.

Δουλειά μέχρι τον τάφο

Πού οδήγησε η ανατροπή του σοσιαλισμού τους εργαζόμενους στη Γερμανία δείχνουν και τα χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ότι ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι στη Γερμανία εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα βυθισμένοι στη φτώχεια.

Ετσι, το 2018 πάνω από 1,45 εκατ. συνταξιούχοι εργάζονταν στη Γερμανία, δηλαδή το 8% των συνταξιούχων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν 3%. Επιπλέον, 1 στους 12 συνταξιούχους έχει κάποιο έξτρα εισόδημα από εργασία.

Οι μισοί από τους εργαζόμενους συνταξιούχους ημιαπασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας (κυρίως με μίνι τζομπς και ανώτατο μισθό 450 ευρώ), ενώ 1 στους 4 ασφαλίζεται στην εργασία ή είναι αυτοαπασχολούμενος. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της συνταξιοδότησης εργάζεται σχεδόν 1 στους 3 συνταξιούχους, οι περισσότερες γυναίκες, αφού ο εργασιακός τους βίος περιλαμβάνει κυρίως μερική απασχόληση, προσωρινή δουλειά και μεγάλα διαλείμματα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Οι μισοί από τους άντρες και τα 2/3 των γυναικών που εργάζονται μετά τη σύνταξη δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη τα χρήματα. Το υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι μελλοντικά θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων, γιατί, όπως λέει, «αλλάζουν οι απαιτήσεις της ζωής» αλλά και γιατί αναζητούν μια «πιο ενεργό συμμετοχή στην οικονομία και την κοινωνία»...

ΚΥΠΡΟΣ
Αντιπαράθεση προκαλούν καταγγελίες ΜΚΟ

Με «ξέπλυμα» χρήματος, που αφορά μεγιστάνες - φίλους του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, συνδέει το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, μια «διεθνής ΜΚΟ», η λεγόμενη OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), όπου δραστηριοποιούνται δημοσιογράφοι από την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Κεντρική Αμερική για θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς. Το σχετικό δημοσίευμα της 14ης Αυγούστου 2019 έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο. Σε ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου δηλώνεται ότι «δεν προτίθεται να ασχοληθεί με τις αθλιότητες των λιβελογραφημάτων της εν λόγω πλατφόρμας». Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το γραφείο που διοικούσε ο Ν. Αναστασιάδης έως το 2013, οπότε εκλέχτηκε Πρόεδρος, διευκόλυνε με νομικές υπηρεσίες και κλείσιμο συμφωνιών στο «ξέπλυμα» ρωσικών κεφαλαίων και φοροδιαφυγή.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω διαπραγματεύσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν το Σάββατο και τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν για την «ειρήνευση» της περιοχής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το Σάββατο η επίθεση καμικάζι σε γάμο στην Καμπούλ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 63 ανθρώπους ενώ 182 τραυματίστηκαν. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε αίθουσα στη δυτική Καμπούλ, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν ως επί το πλείστον μέλη της σιιτικής μειονότητας.

Τουλάχιστον 66 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στο Αφγανιστάν σε σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν σε εστιατόρια και πλατείες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά, καθώς η χώρα γιόρταζε τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία. Μέχρι χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις 10 βόμβες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την Κυριακή την ικανοποίησή του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, αλλά και με την αφγανική κυβέρνηση. «Κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν. Κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις με την αφγανική κυβέρνηση», είπε. Αμερικανικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι πλησιάζει η υπογραφή συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν πως παραμένουν μεγάλες διαφορές, επιβεβαιώνοντας τις εκατέρωθεν πιέσεις και το σύνθετο παζάρι.

Την Παρασκευή, μετά από συζήτηση που είχε με στενούς του συμβούλους για το Αφγανιστάν, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε: «Από πολλούς στο αντίπαλο στρατόπεδο αυτού του πολέμου που κρατάει 19 χρόνια, και από εμάς, επιδιώκεται να κλειστεί μια συμφωνία - αν είναι εφικτό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ