ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Κινητικότητα» για εκεχειρία στο Χαλέπι

Ισλαμιστές κοντά σε κατοικημένες περιοχές στο Χαλέπι, που τις χρησιμοποιούν για να κρύβονται σε άμαχο πληθυσμό
Ισλαμιστές κοντά σε κατοικημένες περιοχές στο Χαλέπι, που τις χρησιμοποιούν για να κρύβονται σε άμαχο πληθυσμό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αεροφωτογραφίες που αποδεικνύουν πως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ χρησιμοποιούν σαν «ασπίδες» τους αμάχους που επιχειρούν να φύγουν από την πόλη, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα εκπρόσωποι των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που απαρτίζουν κυρίως Κούρδοι και Αραβες μαχητές που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ.

Οι φωτογραφίες δείχνουν αυτοκινητοπομπές εκατοντάδων οχημάτων, όπου είναι ευδιάκριτη η παρουσία ένοπλων τζιχαντιστών με παραστρατιωτικές στολές ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά των προσφύγων. Εκπρόσωπος των δυνάμεων SDF σημείωσε πως εξαιτίας της παρουσίας αμάχων δεν έγιναν επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, παρακολούθησαν, όπως είπαν, στενά την κίνηση των τζιχαντιστών, που έδειχναν να κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα.

Στο μεταξύ, ανταποκριτές του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες πως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έθεσε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόταση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι σε εβδομαδιαία βάση σαν «πιλοτικό πρόγραμμα». Ο Ντε Μιστούρα, από την πλευρά του, χαιρέτισε την αντίδραση της Μόσχας, δηλώνοντας ότι ομάδα ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ «κινητοποιήθηκε άμεσα για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση», σημειώνοντας: «Το σχέδιό μας είναι η συλλογική δουλειά ώστε να συμφωνηθούν οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες και να ετοιμαστούμε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν».

Το περασμένο 48ωρο, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ είχε μεταδώσει ως πιθανή τη διήμερη συνάντηση στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη της Ελβετίας, με στόχο την επίτευξη ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας για συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Για τις ρωσικές επιδρομές από βάση στο Ιράν

Νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο σε εκτενές άρθρο του, επικαλούμενο εκτιμήσεις Ρώσου στρατιωτικού, σχολίασε την έναρξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία από αεροπορική βάση του Ιράν ως εξέλιξη αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες. Για τη Ρωσία, αφενός επειδή μία επιπλέον βάση τη βοηθά να μειώσει το κόστος των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, αφετέρου επειδή δημιουργεί κλίμα για ακόμη πιο στενές ρωσο-ιρανικές σχέσεις. Οσον αφορά το Ιράν, η συμφωνία εκτιμάται ως επωφελής διότι αυξάνει την ανάμειξή του στην ευρύτερη περιοχή, «δίνοντάς του ώθηση να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διευθέτηση της συριακής κρίσης». Επιπλέον, εκτιμάται ότι εάν οι επιδρομές αυτές προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στους τζιχαντιστές «και τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν, τότε μια επίλυση της κρίσης στη Συρία θα μπορούσε να εξευρεθεί γρηγορότερα». Επιπλέον, η εξέλιξη θεωρείται πως «δείχνει στην Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας αεροπορικές βάσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεις και παζάρια

Το «γαϊτανάκι» των αντιπαραθέσεων και των παζαριών ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ και τις ΗΠΑ «καλά κρατεί». Χτες ο Τούρκος πρέσβης, Σελίμ Γελέν, στην ΕΕ έδωσε νέα συνέχεια, μιλώντας στη γερμανική «Welt», όπου δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει έως το 2023 να έχει γίνει μέλος της ΕΕ και να γιορτάσει έτσι τα 100 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβρη άρση της βίζας, ο Γελέν σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τα όσα φαντάζονται μερικοί, δεν θα στέλνουμε εκατομμύρια πρόσφυγες με λεωφορεία στην Τουρκία, αλλά πλέον δεν θα δεχόμαστε επαναπροωθήσεις» και προσθέτει ότι «θα βρεθεί λύση». Επανέλαβε ότι η Τουρκία πληροί τα 72 κριτήρια για την άρση της βίζας και ότι «υπάρχουν αμφιβολίες πως η ΕΕ όντως θα απελευθερώσει τη βίζα έστω και με τήρηση των κριτηρίων». Συνέχισε πως «δεν είναι απίθανο να μπλοκάρουν την κίνηση ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή η Ευρωβουλή, έστω κι αν η Κομισιόν έχει δώσει την έγκρισή της επειδή έχουμε εκπληρώσει τα κριτήρια». Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η ατάκα του ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η υπόθεση της βίζας το 2017, επειδή τότε θα υπάρχουν εκλογές σε μεγάλες χώρες» (εννοεί τη Γαλλία και τη Γερμανία). Σχετικά με επικρίσεις Ευρωπαίων για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης (αυταρχισμός του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν) μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη που αποδίδεται στον ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δείξουν μεγαλύτερη υποστήριξη στην Αγκυρα και παραπονέθηκε ότι ακόμα δεν έχει γίνει μια επίσκεψη στη χώρα τους.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση μέσω της εφημερίδας «Σαμπάχ», για να στοιχειοθετήσει τη σύνδεση των ΗΠΑ με τον Γκιουλέν, το ίδρυμά του και τη χρηματοδότησή του, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία περίπου 200 πολιτικών των ΗΠΑ (βουλευτές, γερουσιαστές, κρατικοί λειτουργοί) που ταξίδευσαν στην Τουρκία από το 2010 έως το 2015 με «προσφορές» του ιδρύματος Γκιουλέν, που όμως δεν είχαν χαρακτηριστεί ως τέτοιες.

Ακόμα, είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζόν Κίρμπι, όταν σχολίασε συνέντευξη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο ρωσικό κανάλι «Σπούτνικ» (που δήλωσε ότι δεν γνώριζε) σχετικά με το γεγονός ότι «ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν διστακτικά να ανταλλάξουν με την Τουρκία τεχνολογία και κοινές επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας» και ότι «αν αυτό μπορεί να γίνει με τη Ρωσία, θα προχωρήσει η συνεργασία». Ο Κίρμπι, ανάμεσα σε άλλα ...διπλωματικά, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μέλος της λυκοσυμμαχίας από το 1952, «παραμένει ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και θέλουμε να δούμε τις συνεισφορές της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο τον τομέα της ασφάλειας, και έτσι θα εργαστούμε για το σκοπό αυτό». Οσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ότι είναι θέμα που το αποφασίζει η Τουρκία.

Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκαν οι συλλήψεις για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. 84 πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν, οι περισσότεροι από το πανεπιστήμιο του Ικονίου, και επίσης υπό κράτηση τέθηκαν 29 επιθεωρητές τραπεζών του φορέα εποπτείας των τραπεζών BDDK.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αθλια κατάσταση για χιλιάδες απλήρωτους ξένους εργάτες

ΡΙΑΝΤ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Καθεστώς» σκλαβιάς που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες ξένους μετανάστες στη Σαουδική Αραβία φαίνεται πως έχουν γίνει οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών, πέρα από τις δύσκολες, συχνά απάνθρωπες, συνθήκες εργασίας υπό τις οποίες καλούνται να δουλέψουν με πενιχρούς μισθούς.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών σε βάρος Πακιστανών μεταναστών, τα προβλήματα υγείας και ασφάλισης αλλά και διατροφής τους συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ο Πακιστανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Πακιστανών μεταναστών στο εξωτερικό, Πιρ Σιαγέντ Σαχ Ρασίντι, με τον Σαουδάραβα υπουργό Εργασίας, Μουφρέτζ Αλ Χακμπάνι, παρουσία του Πακιστανού πρέσβη στη Σ. Αραβία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πακιστανός πρέσβης σημείωσε ότι τα προβλήματα των απλήρωτων Πακιστανών μεταναστών συζητήθηκαν «εκτενώς και διεξοδικά». Σημείωσε ότι οι εργάτες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι όσοι δούλευαν σε εργοτάξια των σαουδαραβικών κατασκευαστικών εταιρειών «Oger» και «Saad Contracting Company». Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Πακιστανών μεταναστών που έχουν μείνει απλήρωτοι επί μήνες στη Σ. Αραβία κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 8.000 - 10.000 ατόμων.

Προ ημερών, ανάλογες συναντήσεις με τον Σαουδάραβα υπουργό Εργασίας είχαν οι ομόλογοί του από Ινδία και Φιλιππίνες, καθώς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και από αυτές τις χώρες έχουν εγκλωβιστεί στη Σ. Αραβία δίχως χρήματα ή τρόφιμα, αδυνατώντας να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Εκπρόσωπος της πρεσβείας των Φιλιππίνων στο Ριάντ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, σημείωσε πως πολλοί Φιλιππινέζοι μετανάστες είναι απλήρωτοι πάνω από οκτώ μήνες και πως πλέον το πρόβλημα προσλαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Πριν περίπου 10 μέρες, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν υποχρεώθηκε να ανακοινώσει διάφορα αποσπασματικά μέτρα για την ανακούφιση των δεκάδων χιλιάδων απλήρωτων μεταναστών, υποσχόμενος επιδόματα σίτισης και στέγασης και δήθεν «αυστηρά» πρόστιμα στις εταιρείες που αφήνουν απλήρωτους επί μήνες τους εργάτες.

«Αντιτρομοκρατική» περιοδεία Κέρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τριήμερη αποστολή για θέματα «αντιτρομοκρατίας» και συντονισμού συναφών επιχειρήσεων αναλαμβάνει από βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Μεθαύριο Δευτέρα μεταβαίνει στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, «την πολιτική μετάβαση» σε Σομαλία και την ειρηνευτική διαδικασία στο Νότιο Σουδάν. Στο επίκεντρο ωστόσο των συζητήσεων με Κενυάτες αξιωματούχους θα τεθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την πάταξη των τζιχαντιστών της σομαλικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», που κατά διαστήματα εξαπολύει πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις και στην Κένυα.

Την Τρίτη, ο Κέρι θα μεταβεί στη Νιγηρία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, για να συζητήσει τις «αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, τη νιγηριανή οικονομία, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ακολούθως θα πάει στην πόλη Σοκότο (βόρεια Νιγηρία) για να εκφωνήσει ομιλία για τη «σημασία της θρησκευτικής ανοχής στην αντιμετώπιση του βίαιου θρησκευτικού εξτρεμισμού».

Στις 24/8, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πάει στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντήσει τους ομολόγους του από τις έξι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Αχμεντ, με κεντρικό ζήτημα τον πόλεμο στην Υεμένη και στη Συρία και τον «αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ