ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αποπροσανατολισμός με μοιρασμένους ρόλους

Την ώρα που «αμπαλάρουν» νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων

Στη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Τουσκ αναφέρεται το βιβλίο με μαρτυρίες που αποδίδονται στον Πρόεδρο της Γαλλίας

Eurokinissi

Στη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Τουσκ αναφέρεται το βιβλίο με μαρτυρίες που αποδίδονται στον Πρόεδρο της Γαλλίας
Στο φόντο του τραγικού δυστυχήματος στην Αίγινα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έστησαν νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο εντείνονται οι προετοιμασίες για το δεύτερο γύρο της «αξιολόγησης», στα θέματα της οποίας και κυρίως στα Εργασιακά, ελάχιστες διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάμεσα στα αστικά κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ετσι, χτες, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε «δημοσιογραφική αλητεία» σχόλια δημοσιογράφων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την υπόθεση, συνδέοντάς τα με τη «διαπλοκή». «Ο αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Αρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του, με το οποίο επιτέθηκε επιπλέον στην εφημερίδα «Νέα» αλλά και σε ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, προσάπτοντάς τους «χυδαιότητα» σε ό,τι αφορά τα «υπονοούμενα» και την «ευθεία επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα».

Τα δημοσιεύματα και τα σχόλια δημοσιογράφων και πολιτικών υπονοούσαν ή άφηναν ερωτηματικά για ευθεία εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Αίγινας.

Η ΝΔ έσπευσε να καταγγείλει στοχοποίηση δημοσιογράφων για την έκφραση προσωπικών τους απόψεων, υπερασπιζόμενη «το δικαίωμα όλων των πολιτών και όλων των δημοσιογράφων να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, είτε είναι αρεστή, είτε δυσάρεστη». Για στοχοποίηση έκανε λόγο και ο Α. Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί απόδειξη της καθεστωτικής αντίληψης της σημερινής ευκαιριακής πλειοψηφίας, αλλά και αποκαλύπτει τον αντιδημοκρατικό τρόπο που αντιλαμβάνονται γενικότερα τα ΜΜΕ».

«Οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια, όπως είπαμε και επαναλαμβάνουμε. Εκτός αν η κυβέρνηση, που έχει πάρει διαζύγιο από τις πολιτικές αλήθειες, κηρύσσει πόλεμο πλέον σε όποιον αναφέρει έστω τη λέξη αλήθεια», σχολίασε το Ποτάμι.

Το παρασκήνιο του περσινού Ιούλη

Στο μεταξύ, το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε τον Ιούλη του 2015, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και άνοιξε το δρόμο για το 3ο μνημόνιο, μεταφέρει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο», όπου οι Αντονίν Αντρέ και Καρίμ Ρισουλί καταγράφουν όσα τους έλεγε κατ' ιδίαν ο Φρανσουά Ολάντ. Το βιβλίο καλύπτει το διάστημα από τις 17 Φλεβάρη 2012 έως τις 24 Μάη 2016.

Στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ο φίλος Τσίπρας», ο Πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να εξιστορεί τα γεγονότα της Συνόδου. Οπως γράφουν οι δυο συγγραφείς: «Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015, η τύχη της Ελλάδας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο σπίτι του Λιν Ρενό για ένα δείπνο με τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρακολουθεί με προσοχή τις διαπραγματεύσεις χάρη στον Μισέλ Σαπέν που βρίσκεται εκεί».

Στη συνέχεια παραθέτουν σε πρώτο πρόσωπο όσα φέρεται να τους είπε ο Φ. Ολάντ: «Γύρω στις 2 το πρωί, με παίρνει τηλέφωνο για τελευταία φορά και είναι πολύ απαισιόδοξος. Κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι στα όριά τους να βρίσουν τους Ελληνες. Είναι πολύ δύσκολα... Μόλις φτάνω στο Συμβούλιο των Βρυξελλών (την επομένη) στις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη. Ο Μισέλ Σαπέν μού δίνει καθησυχαστικά μηνύματα. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο... σκληροί. Τελικά, οι πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία την επομένη».

Σύμφωνα με τον Φ. Ολάντ, «γύρω στις 6 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όριά του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, την Μέρκελ και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χτες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί είναι μέτρο που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα ειδικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ εξετάζονται ως μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξακολουθούν να υπάγονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης».

Εκδήλωση στη Δίβρη Ηλείας για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ, από κοινού με τις Οργανώσεις της Αχαΐας και της Ηλείας, οργανώνουν την Κυριακή 28 Αυγούστου εκδήλωση στη Δίβρη της Ηλείας, για να τιμήσουν τη συγκρότηση της 3ης Μεραρχίας (Πελοποννήσου) και το σύνολο της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 10.30 π.μ. Θα μιλήσει ο Βίκτωρ Θωμόπουλος, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, αφιερωμένης στη Μεραρχία και τον διοικητή της, Στέφανο Γκιουζέλη (υποστράτηγο, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ). Ειδική αναφορά θα γίνει στον Κώστα Κανελλόπουλο (αντισυνταγματάρχη, επιτελάρχη και διοικητή της Σχολής Αξιωματικών) που έπεσε ηρωικά στην ευρύτερη περιοχή. Θα ακολουθήσει πορεία μέσα στο χωριό.

Απ' την παραμονή της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού για το ΔΣΕ και τη δράση της 3ης Μεραρχίας. Για τη Δίβρη, θα αναχωρήσουν λεωφορεία και ΙΧ τη μέρα της εκδήλωσης σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Πάτρα, 7.45 π.μ., μπροστά από το ναό του Αγ. Ανδρέα. Αίγιο, 7.30 π.μ., από τέρμα Μητροπόλεως. Κάτω Αχαγιά, 8.30 π.μ. από πλατεία Παπαγιαννοπούλου (πρώην ΚΤΕΛ). Λεχαινά, 7.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία. Ανδραβίδα, 7.45 π.μ. από το καφενείο του Τσάκωνα. Γαστούνη, 8 π.μ. από τα ΚΤΕΛ. Αμαλιάδα, 8.15 π.μ. από τον Αγιο Τρύφωνα. Πύργος, 8.30 π.μ. από την πλατεία ΟΤΕ. Ζαχάρω, 8.15 π.μ. από τα φανάρια. Κρέστενα, 8.30 π.μ. από τη διασταύρωση του Τριχάκη.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Μια σειρά συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων θα γίνουν αυτές τις μέρες από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Σάββατο

-- Η ΚΟΒ Λ. Θερμής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει λαϊκό γλέντι στις 9 το βράδυ, στην αγορά της Λ. Θερμής.

Αύριο, Κυριακή

-- Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 π.μ., στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ. Λεωφορείο αναχωρεί αύριο από Μεγαλόπολη στις 7 π.μ. και από Τρίπολη στις 8 π.μ.

Την Παρασκευή 26/8

-- Η ΚΟΒ Πικρολίμνης Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει ποντιακό γλέντι στην ταβέρνα «Γεύσεις και Νότες» στο Παλιό Αγιονέρι, στις 8.30 μ.μ. Στην ορχήστρα συμμετέχουν: Γιώργος Εμμανουηλίδης (λύρα - τραγούδι), Σταύρος Ιωαννίδης (κλαρίνο), Γιώργος Καρυπίδης (κρουστά) και Παύλος Ιωαννίδης (πλήκτρα).

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Με καταθέσεις στεφανιών στους βαμμένους από το αίμα των αγωνιστών δρόμους της Κοκκινιάς ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνουν οι ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 72 χρόνια απ' το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο, Κυριακή, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου.

ΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Εκδήλωση για τον καπετάν Σκοτίδα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον υποστράτηγο του ΔΣΕ, διοικητή του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του ΔΣΕ, Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα), διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Φλώρινας και Καστοριάς του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 12 μ., στο Βατοχώρι του Δήμου Πρεσπών, όπου βρίσκεται η προτομή του. Ο Νίκος Θεοχαρόπουλος σκοτώθηκε στην περιοχή αυτή, στις 11 Αυγούστου του 1949. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μιμίκα Ναλπαντίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον Γιώργο Γιαννούλη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Επταχωρίτη Γιώργο Γιαννούλη, ηγετικό στέλεχος του ΔΣΕ, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στην πλατεία Επταχωρίου Καστοριάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ