ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προκλητική προσπάθεια ν' αποσπάσει ανοχή στα βάρβαρα μέτρα

Ξαναζεσταίνει την προπαγάνδα ότι μια «καλή» διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Καμιά ανοχή και στη νέα συμφωνία που τσακίζει το λαό!
Καμιά ανοχή και στη νέα συμφωνία που τσακίζει το λαό!
Στην προπαγανδιστική γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι μπορεί η κυβέρνηση να ψήφισε το 3ο μνημόνιο, αλλά σκοπεύει τάχα να περιορίσει τις συνέπειες σε διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς», κινείται και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στόχος αυτής της τακτικής είναι η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, η δημιουργία κλίματος αναμονής μπροστά στην ψήφιση πρόσθετων αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο, αλλά και μπροστά στην εφαρμογή διατάξεων από παλιότερους νόμους, τις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Οπως ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους, ο Γ. Κατρούγκαλος έχει καταθέσει πρόταση προς τον πρωθυπουργό με βασικές κατευθύνσεις για το «νέο Ασφαλιστικό» που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, ενώ θα αναλάβει και πρωτοβουλίες προς τα ευρωπαϊκά όργανα, για να προβάλει την ανάγκη τήρησης του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», το οποίο δήθεν δεν πρέπει να ακυρώνεται από τη συμφωνία που έγινε με τους θεσμούς για τα Εργασιακά.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Εργασίας αναγόρευσε χτες σε «πεδίο μάχης» τις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο», επαναλαμβάνοντας την προπαγάνδα που ξόφλησε πανηγυρικά με το 3ο μνημόνιο, ότι μια «καλύτερη» διαπραγμάτευση με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» μπορεί τάχα να αποδώσει αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων.

Κοροϊδία στο τετράγωνο

Μάλιστα, την ίδια ώρα που ενεργοποιεί τις αντιασφαλιστικές διατάξεις παλιότερων νόμων, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει με θράσος ότι με το νέο Ασφαλιστικό που προτείνει, αντιμετωπίζονται οι αδικίες του συστήματος και ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα!

Οπως είπε, «χρειαζόμαστε μία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αξιοπρεπείς συντάξεις και ότι οι κατώτατες συντάξεις δε θα μειωθούν». Κι αυτό, όταν μόλις πριν από λίγες μέρες, υπογράφτηκε εγκύκλιος που μειώνει τις κατώτατες συντάξεις από τα 486 στα 392,7 ευρώ.

Επιπλέον, τα μέτρα που ψηφίστηκαν και τα υπόλοιπα που περιγράφονται στο 3ο μνημόνιο, θεωρούν δεδομένη τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις κατά 2,25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την πραγματική εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων, πέραν βεβαίως από τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και τις περικοπές στις αποδιδόμενες συντάξεις, όπως και την κατάργηση των κατώτερων συντάξεων.

Από αυτή την άποψη, η εφαρμογή των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέποντας τους συνταξιούχους σε συνώνυμο των φτωχών και εξαθλιωμένων.

Κατά τ' άλλα, ο Γ. Κατρούγκαλος διαπίστωσε ότι «δεν επιδιώκουμε επιστροφή στο παρελθόν, γιατί το σύστημα δεν ήταν δίκαιο ούτε πριν από την εποχή του μνημονίου», αντιγράφοντας παλιότερη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι ανατροπές στην Ασφάλιση είναι αναγκαίες με ή χωρίς μνημόνιο.

Παραμύθι οι «βέλτιστες πρακτικές»

Το ίδιο άσφαιροι είναι και οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εργασίας περί σεβασμού του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και των «βέλτιστων πρακτικών», τα οποία δήθεν εξασφαλίζουν περιθώρια στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στα Εργασιακά.

Γιατί αυτό που βιώνει η εργατική τάξη και στη χώρα μας, η ζούγκλα που επιβλήθηκε στην αγορά εργασίας, έγινε ενώ βρίσκεται σε ισχύ το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο καθόλου δεν εμπόδισε - αντίθετα ενθάρρυνε και επέβαλε - τον εξανδραποδισμό εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, τις απολύσεις, την κατακρεούργηση των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Επιπλέον, ούτε οι «βέλτιστες πρακτικές» έχουν σταθεί εμπόδιο, όχι μόνο στην Ελλάδα που έχει μνημόνια, αλλά και σε χώρες χωρίς μνημόνιο, να χτυπηθούν τα εργατικά δικαιώματα, να αυξηθεί η ανεργία και να ενταθεί η εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Και βέβαια, αυτή η πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους εργαζόμενους επειδή ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί στις 28 Αυγούστου με το γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, ούτε με την παρέμβασή του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, από το οποίο θα ζητήσει τη συμμετοχή του στο «διάλογο» για τα Εργασιακά, που θα διεξαχθεί εντός του φθινοπώρου.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Απλήρωτοι, μέχρι νεωτέρας, στα «5μηνα»

Παρέμβαση του σωματείου στον τοπικό ΟΑΕΔ

Απλήρωτοι θα παραμείνουν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι με 5μηνα προγράμματα απασχόλησης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σωματείο, την Τετάρτη 12/8 στάλθηκε ειδοποίηση σε όλα τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ πως υπάρχει αδυναμία πληρωμής, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα, σε σχέση με τα νέα δεδομένα ανάμεσα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Η συγκεκριμένη απάντηση δόθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του τοπικού καταστήματος του ΟΑΕΔ, όταν το ΔΣ του Σωματείου έκανε παρέμβαση την περασμένη Πέμπτη για το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει.

Από την πλευρά του, το Σωματείο επανέλαβε τη θέση του ότι εφόσον ο δήμος ζητά 5μηνίτες εργάτες γενικών καθηκόντων στην κατηγορία ΥΕ, για να απασχοληθεί κανείς σε εργασίες επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και μόνο αν ο δήμος καλύπτει όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη θέση εργασίας (ασφάλιση στα ΒΑΕ, μέσα ατομικής προστασίας, γάλα κ.ά.).

Για την εργασία το Σάββατο επιτρέπεται μόνο εφόσον ο εργαζόμενος παίρνει ρεπό μέσα στη βδομάδα, αφού πρόκειται για 5ήμερη εργασία. Τέλος, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα δίπλα στο Σωματείο και στο κλαδικό Συνδικάτο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος Κορινθίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική των δήμων οι οποίοι επιβάλλουν στους εργαζόμενους στα 5μηνα του ΟΑΕΔ και στα voucher να απασχολούνται σε θέσεις άσχετες με τη σύμβαση εργασίας.

Ως παράδειγμα φέρνει το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης για παιδιά 7 - 12 ετών, που υλοποιεί ο Δήμος Σικυωνίων στο Ναυτικό Ομιλο του Κιάτου, όπου ανατέθηκε στους εργαζόμενους (δύο φυσιοθεραπεύτριες, μία νοσηλεύτρια, δύο κοινωνικές λειτουργοί και μία γενικών καθηκόντων) να καθαρίζουν και το χώρο! Επίσης, επισημαίνει ότι οι ανάγκες σε κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορεί να καλύπτονται με εργαζόμενους 5μηνης διάρκειας.

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Κίνησης Αρτοποιών»

«Η θηλιά γύρω από την καταχρεωμένη μικρή επιχείρηση σφίγγει και στραγγαλίζει τις εναπομείνασες μικρές επιχειρήσεις, βγάζοντας από τη μέση το "διαρθρωτικό πρόβλημα" προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Δηλαδή, τα μικρά μαγαζιά, τους μικρούς φούρνους - παραδοσιακά αρτοποιεία».

Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών» σε ανακοίνωσή της για τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο. Ειδικά για το πλήγμα που θα δεχτούν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρο-αρτοποιοί, σημειώνει ότι θα είναι «βαρύ» και εξηγεί:

«Παραδίδεται στην ουσία ξεδιάντροπα στους μεγαλοβιομήχανους του χώρου το ψωμί, το βασικότερο διατροφικό προϊόν της λαϊκής οικογένειας. Ρίχνοντας την ποιότητα και οδηγούμενοι και από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ στην κατά κόρον κατανάλωση κατεψυγμένης ζύμης. Η αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα που παράγουμε και διαθέτουμε αλλά και η λεγόμενη απελευθέρωση οδηγούν πολλούς από μας σε λουκέτο».

Η αγωνιστική παράταξη αποκαλύπτει και το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οπως σημειώνει, «τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται τελευταία καθώς και κάτι ψελλίσματα που προσπαθούν να αρθρωθούν δεν αναιρούν τη στάση τους όλο το προηγούμενο διάστημα για το ότι η κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει "λύσεις", "υπομονή", "να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση", "η κυβέρνηση στηρίζει τους αρτοποιούς". Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εφάρμοζε μνημονιακά μέτρα και χαράτσια με συνέπεια».

Η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών» καλεί τους απασχολούμενους στον κλάδο να μη χάσουν άλλο πολύτιμο χρόνο. Να αναγεννήσουν με τη συμμετοχή τους τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, απαλλάσσοντάς τες από τις ηγεσίες - βαρίδια που τα έχουν οδηγήσει στον εκφυλισμό, να συσπειρωθούν στο πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org