ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Επιτείνουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού

Η σκόπιμη ασάφεια που περιβάλλει τις κυβερνητικές προθέσεις συντηρεί τη σεναριολογία, που με τη σειρά της συγκαλύπτει το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της και αποπροσανατολίζει το λαό απ' την ανάγκη να το αντιπαλέψει. Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: Ψήφος εμπιστοσύνης, άμεσες εκλογές το Σεπτέμβρη, κλείσιμο της Βουλής, λειτουργία θερινών τμημάτων, εκλογές μετά την πρώτη «αξιολόγηση» του προγράμματος, τον Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τάσσονται υπέρ των εκλογών το ταχύτερο δυνατό επειδή θεωρούν ότι δεν θα προλάβουν να εκδηλωθούν οι συνέπειες των μέτρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο, με την ελπίδα ότι δεν θα βαρύνουν την ώρα της ψήφου, αλλά και για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εσωκομματικών αντιδράσεων, που αναμένεται να εκδηλωθούν στο Συνέδριο του Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίζουν ότι η μετάθεσή τους διευκολύνει την υλοποίηση τμήματος της συμφωνίας, τη θετική έκβαση της «αξιολόγησης» από πλευράς της τρόικας, που θα ανοίξει το δρόμο σε μια διευθέτηση του χρέους, το «καλό χαρτί» στην εκλογική «παρτίδα», όπως διατείνονται κυβερνητικά στελέχη.

Χτες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ακούγονται πολλά, υπάρχουν πολλές σκέψεις. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι περισσότερα. Αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας πω». Στην υπόμνηση ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για την επόμενη βδομάδα, ο υπουργός απάντησε: «Μπορεί και εικοσιτετράωρα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μίλησε (ΣΚΑΪ) για πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν την επόμενη βδομάδα για την αντιμετώπιση του θέματος που αφορά στη σταθερότητα της κυβέρνησης και το «κατά πόσο αυτή είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία». Ωστόσο, όπως είπε, προέχει το «να μην διαταραχθούν οι κυρίαρχοι στόχοι», τους οποίους προσδιόρισε ως εξής: «Να συναφθεί η συμφωνία, αυτό ολοκληρώνεται σήμερα - αύριο, μαζί με τις εκταμιεύσεις (...) Να αποκατασταθεί μια σταθερότητα στην οικονομία και να φτάσουμε στη συζήτηση για το χρέος». «Αυτοί είναι οι στόχοι κατά σειρά προτεραιότητας. Με βάση αυτούς αντιστοίχως, θα βρεθεί η λύση για το ποιες είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν θα διαταράξουν, δε θα απειλήσουν αυτό το δεδομένο», δήλωσε.

Μοιράζονται ίδιους αντιλαϊκούς στόχους

Στο μεταξύ, ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας χτες στο «Real.gr» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γύρισε προκλητικά την πλάτη» στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα προβλήματά της οφείλονται στη «μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής» και δεν μπορεί «να απαντηθούν με "μπλόφες", ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία. Οι άρον άρον εκλογές - εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό».

Ο επικεφαλής της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» υπερασπίστηκε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, κρύβοντας φυσικά ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας κάτι τέτοιο οδηγεί από άλλο δρόμο στη χρεοκοπία του λαού. Μάλιστα, κλείνοντας το μάτι σε τμήματα του κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, «μαζί με την αναγκαία διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποτελούν οχήματα, εργαλεία και μέσα για να επιτύχουμε την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στη διάθεση της οικονομίας...». Βέβαια, αυτό που σκόπιμα δεν θίγουν οι της «Πλατφόρμας» είναι το από πού θα δανειστούν για να στηριχθεί το νέο νόμισμα. Και δεν το θίγουν διότι ακριβώς αυτός ο δανεισμός από όποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο κι αν γίνει θα συνοδεύεται από μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα, ανάλογα με αυτά που ισχύουν και θα ισχύσουν και τώρα με το μνημόνιο Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το "πράσινο φως" στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο».

Ο Αλ. Καλύβης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», με δήλωσή του χτες ζήτησε να συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα του κόμματος και να διασφαλίσουν ότι «το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις», αλλά και «να σταματήσει η πρακτική των κυβερνητικών διαρροών για πιθανολογούμενες εκλογικές ή άλλες κινήσεις οι οποίες ακυρώνουν για μια ακόμη φορά το κόμμα, ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνεται μια μάχη χαρακωμάτων με πολεμική μέσα από τις τηλεοράσεις». «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε δημιουργείται μια βαθιά και αξεπέραστη διχοτόμηση, η οποία θα οδηγήσει σε ντε φάκτο διάσπαση του κόμματος», καταλήγει η δήλωσή του.

Αργά χτες βράδυ η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε την «Αριστερή Πλατφόρμα» ότι μοιράζεται ίδιους στόχους με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όπως «συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ» και ζήτησε «ξεκάθαρες απαντήσεις» που «θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».


ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Δεν είναι μονόδρομος αυτά που έφεραν το λαό ως εδώ

Δεν έχουμε χρόνο για νέες αυταπάτες. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει τώρα, να διεκδικήσει, να παλέψει, τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην πρωινή εκπομπή του «Mega».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στο αρχικό ερώτημα "πού πάμε;", πάμε μνημόνιο, μνημόνιο Τσίπρα, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ έρχεται νέα φορο-καταιγίδα, σφάζονται οι συντάξεις, ισοπεδώνεται η Κοινωνική Ασφάλιση γι' αυτούς που δουλεύουν σήμερα, για να πιάσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα πρέπει να δουλεύεις 40 χρόνια συνεχώς (...) Την προηγούμενη βδομάδα βγήκαν τα στοιχεία που λένε ότι μόλις το 16% των νέων συμβάσεων που έγιναν είναι αορίστου χρόνου, όλες οι άλλες ακολουθούν τη "βέλτιστη" ευρωπαϊκή τακτική της μερικής απασχόλησης, αυτό το καθεστώς έχει την υπογραφή όλων, εκτός ΚΚΕ. Και ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί απ' αυτόν τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον μικροαγρότη, τον μικροβιοτέχνη και έμπορο, που τον βάζουν κυριολεκτικά στη μέγγενη».

Σχολιάζοντας τα περί ψήφου εμπιστοσύνης, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε: «Δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής η κυβέρνηση; 220 ψήφισαν το μνημόνιο και τα δύο προαπαιτούμενα και θα ψηφίσουν και τους εφαρμοστικούς, αν θέλουν να είναι αξιόπιστοι, γιατί 60 σελίδες του άρθρου 2 περιγράφουν με τίτλους τι θα ακολουθήσει, ψηφίζεις τους τίτλους, ψηφίζεις και το ζουμί. Η κυβέρνηση έχει και τη στήριξη αυτών που καταψηφίζουν, στηρίζουν τη μνημονιακή κυβέρνηση και παίζουν τον παπά με τον πρωθυπουργό για το ποιος τι θα κάνει για να γλιτώσουν το πολιτικό κόστος, το πολιτικό κόστος για τα παραμύθια που έλεγαν προεκλογικά ως σύνολο».

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ φοβάται μήπως «του βγουν απ' τα αριστερά» οι της «Αριστερής Πλατφόρμας», ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Το ΚΚΕ δεν φοβάται γιατί δεν έχει πλάνα β, πλάνα γ, έχει ένα πλάνο, πλάνο α, παλεύει για αλλαγή συστήματος, όχι για αλλαγή νομίσματος, το πρότυπό μας δεν είναι η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, δεν παλεύουμε γι' αυτό, δεν έχουμε πλάνα κρυφά, δεν έχουμε κρυφές ατζέντες, δεν είπαμε παραμύθια στο λαό το Γενάρη, το Μάη του '12, τον Ιούνη του '12. Πόσες κωλοτούμπες πρέπει να γίνουν για να καταλάβει ένας κόσμος που σήμερα ματώνει ότι αν δεν βάλει μπροστά την αλλαγή αυτού του συστήματος, την ανατροπή αυτής της οικονομίας, προκοπή δεν θα δει;».

«Εχουμε δει - συνέχισε - τρεις διαχειριστικές μέχρι τώρα κυβερνήσεις αυτού του μονόδρομου, πόσες πρέπει να δούμε ακόμα; Μνημόνιο Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα. Θα δοκιμάσουμε τώρα το νέο εγκλωβισμό, άλλοι με δραχμή άλλοι με ευρώ; Για θυμηθείτε, πριν είχαμε τους αντιμνημονιακούς και τους μνημονιακούς πριν γίνουν όλοι μνημονιακοί. Τώρα θα χωρίσουν πάλι τον κόσμο για να του κρύβουν ότι το θέμα είναι η ΕΕ, το κεφάλαιο και η εξουσία του, εκεί πρέπει να στοχεύσουμε και σ' αυτό τον καθαρό πολιτικό λόγο. Το θέμα δεν είναι οι τακτικισμοί, αν θα μας τη βγει ο Λαφαζάνης απ' τα αριστερά ή ο α' ή ο β', το θέμα είναι να πούμε στο λαό την ουσία, τι φταίει και πόσο θα πληρώνει το κόστος σε βάθος χρόνου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ