ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥ Β. ΚΟΝΟΝΟΦ
Στόχος η διαστρέβλωση της Ιστορίας

Οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας επιμένουν στην καταδίκη του παρτιζάνου αντιφασίστα

Ο Βασίλι Κόνονοφ τη στιγμή της απελευθέρωσής του

Associated Press

Ο Βασίλι Κόνονοφ τη στιγμή της απελευθέρωσής του
Οπως φαίνεται, η υπόθεση του 86χρόνου παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ, που το Δεκέμβρη του 2007 είχε δικαιωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που εδρεύει στο Στρασβούργο, δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Λετονία προχώρησε το Γενάρη σε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και τώρα η υπόθεση του Κόνονοφ αποφασίστηκε να επανεξεταστεί, όμως αυτή τη φορά στην Ευρεία Ολομέλεια του παραπάνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι φιλο-ναζιστικές αρχές της Λετονίας, στα πλαίσια της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν το 1998, δίκασαν και φυλάκισαν (για ένα διάστημα 20 μηνών), τον Βασίλι Κόνονοφ, με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και συγκεκριμένα γιατί η παρτιζάνικη ομάδα, στην οποία ήταν επικεφαλής, εξολόθρευσε το 1944 φυλάκιο δοσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι. Ο Κόνονοφ καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές της Λετονίας επανήλθαν και τον Απρίλη του 2004 και το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε τον βετεράνο αντιφασίστα σε ποινή 20 μηνών (που είχε ήδη εκτίσει). Κατά της απόφασης αυτής στράφηκε ο Β. Κόνονοφ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δεκέμβρη του 2007.

Ο Μιχαήλ Ιόφε, εκπρόσωπος του βετεράνου, δήλωσε πως η κατάσταση γύρω από την υπόθεση του Κόνονοφ είναι κρίσιμη. Κατά τη γνώμη του, οι νομικοί έκαναν ό,τι μπορούσαν, όμως η Λετονία επέμενε για την επανεξέταση της υπόθεσης όχι με κάποια νομική αιτιολογία, αλλά στηριγμένη σε πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα. Ο Ιόφε εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή ο εκπρόσωπος της Γαλλίας Ζαν-Πολ Κόστα αποδέχτηκε την έφεση, ενώ συνέβαλε και στην απομάκρυνση από το σώμα των δικαστών του Μπόσταν Ζουπανζίτς, που προέδρευε στην πρώτη δίκη, στην οποία δικαιώθηκε ο Β. Κόνονοφ.

Στην πραγματικότητα μέσω αυτής της υπόθεσης η Λετονία επιδιώκει την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και τη δικαίωση των ντόπιων ναζιστών, που συνεργάστηκαν με τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής.

Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ρωσικών ΜΜΕ, στην περίπτωση που κατά την επανεξέταση της υπόθεσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δικαιώσει τη Λετονία, τότε αυτή η χώρα, όπως και οι άλλες δύο (Εσθονία, Λιθουανία) στις οποίες παρατηρούνται ανάλογες επιχειρήσεις αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, θα αποκτήσουν και νομικά προσκόμματα ώστε να διεκδικήσουν αποζημίωση από τη Ρωσία, με το επιχείρημα ότι υπέστησαν τη «σοβιετική κατοχή».

Να σημειωθεί ότι και οι τρεις αυτές χώρες προχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι σε κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές ενέργειες για την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου (ημέρα υπογραφής του συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ) ως ημέρας «μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού», στηριζόμενες στις ανάλογες αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΑΣΕ.


Ι. Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΙΝΑ
Οικονομικές συμφωνίες επιδιώκει ο Τάντιτς στην Κίνα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε από χτες και για περίπου μία βδομάδα ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς συνοδεία του υπουργού Οικονομίας, Μλάνταν Ντίνκιτς, του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς και αντιπροσωπείας Σέρβων επιχειρηματιών.

Πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο, ο Σέρβος πρόεδρος είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι Βελιγράδι και Πεκίνο «μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στη "σκιά" της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, βασικός στόχος της περιοδείας που θα ολοκληρώσει ο Τάντιτς στις 25 του μήνα, θα είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης και επενδύσεων για τη δαπανηρή κατασκευή νέας γέφυρας μεταξύ Ζεμούν και Βόρτσα στο Δούναβη...

Ο αντιπρόεδρος του σερβικού εμπορικού επιμελητηρίου, Μιχαήλ Βέσοβιτς, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Η Σερβία είναι πολύ μικρή αγορά για την Κίνα, αλλά μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν γέφυρα της Κίνας προς την περιοχή, την ΕΕ και τη Ρωσία». Ο ίδιος πάντως κατονόμασε τους «τέσσερις πυλώνες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής» ως ακολούθως: «Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Μόσχα και τώρα Πεκίνο».

Την ίδια ώρα, οι σερβικές αρχές εντατικοποιούσαν τις προετοιμασίες για την (προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη) επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης «θα βρεθούν διμερή και διεθνή ζητήματα και η συνεργασία Βελιγραδίου - Μόσχας σ' ένα ευρύ φάσμα τομέων, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και των ενεργειακών συμφωνιών»...

ΙΣΡΑΗΛ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Καταγγελίες για εμπορία οργάνων από τον ισραηλινό στρατό

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Οργή έχει προκαλέσει στο Ισραήλ δημοσίευμα της, μεγαλύτερης σε κυκλοφορία, σουηδικής εφημερίδας, της «Aftonbladet», όπου φιλοξενούνται καταγγελίες Παλαιστινίων, με βάση τις οποίες ο ισραηλινός στρατός αφαίρεσε όργανα από νεκρούς Παλαιστινίους και τα διοχέτευσε σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Το άρθρο συνδέει τις παλαιστινιακές καταγγελίες με την πρόσφατη σύλληψη στις ΗΠΑ ενός Αμερικανο-εβραίου για λαθρεμπορία οργάνων και φιλοξενεί φωτογραφία νεκρού Παλαιστινίου, που εμφανώς έχει σκοτωθεί σε μάχες, στου οποίου την κοιλιά είναι εμφανής η τομή που, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, έχει γίνει κατά την καθιερωμένη νεκροψία.

Εντονα αντέδρασε η ισραηλινή κυβέρνηση που μίλησε για «βαθιά αντισημιτικό άρθρο» παρομοιάζοντάς το με τη μεσαιωνική φημολογία ότι οι «Εβραίοι έπιναν το αίμα των παιδιών». Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η σουηδική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Αντίθετα, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «δε σχολιάζει δημοσιεύματα και πληροφορίες», ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη εκτίμησε ότι «πρόκειται απλώς για πληροφορίες ενός άρθρου και όχι για μια γενικότερη τάση». Η ίδια η εφημερίδα θέτει απλώς το ερώτημα, γιατί γίνονται νεκροψίες σε ανθρώπους που είναι εμφανές από τι σκοτώθηκαν και διευκρίνισε ότι δημοσίευσε καταγγελίες, χωρίς να μπορεί, πέραν από κάθε αμφιβολία, να υπερασπιστεί το ό,τι είναι αληθινές.

ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
«Επραξα το καθήκον μου»

ΧΑΓΗ.-- «Yπερήφανος» επειδή διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας «δίχως προσωπικό συμφέρον και κέρδος», δήλωσε χτες σε γραπτή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς που κρατείται σε κελί των φυλακών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αναμένοντας τη στημένη δίκη των ιμπεριαλιστών στη Χάγη.

Ο Κάρατζιτς, που κατηγορείται απ' τους «αμερόληπτους» δικαστές της Χάγης για 11 κατηγορίες «εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας», σημείωσε πως δε μετανιώνει για τίποτε στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του γιατί είχε πάντα ως γνώμονα «το καλύτερο συμφέρον του λαού». Εντούτοις, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το μεγάλο αριθμό ανθρώπων «από όλες τις εθνότητες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο» που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-95). «Λυπάμαι πολύ που έγινε αυτός ο πόλεμος, αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ονειρεύεται μία ανεξάρτητη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία.

Σε επόμενο σημείο ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων διέψευσε ότι απολάμβανε την προστασία οιασδήποτε αρχής κατά τη 12ετία που είχε χαθεί απ' το προσκήνιο της δημοσιότητας. Υποστήριξε ομοίως ότι δεν υπάρχει ανάλογη προστασία και για τον στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται απ' το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ