ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΡΟΦΥΛΑΚΕΣ
Στην ενίσχυση της καταστολής στοχεύει η κυβέρνηση

Αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός επιπλέον σώματος ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βάρος του λαϊκού κινήματος ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τους συνοροφύλακες, που ξεκίνησε χτες στη Βουλή.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές προθέσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης, σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες των συνοροφυλάκων «πρέπει να επεκταθούν για την τήρηση της έννομης τάξης». Προδιέγραψε έτσι και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, αναφορικά με τον ορισμό των αρμοδιοτήτων των συνοροφυλάκων, που αναμένεται να διευρυνθούν. Με βάση τα έως τώρα προβλεπόμενα οι αρμοδιότητες ορίζονταν με υπουργική απόφαση όπως και το θέμα των προσλήψεων νέων συνοροφυλάκων. Η συζήτηση ξεκίνησε επεισοδιακά, με τους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα του σχετικού άρθρου η οποία όμως αίτηση απορρίφθηκε με ψηφοφορία.

«Επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ, ότι άλλος ήταν ο λόγος και ο στόχος της κυβέρνησης, γι' αυτό επεκτείνει και το θεσμό των συνοροφυλάκων» επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας. Τόνισε ότι οι συνοροφύλακες «αυξάνονται σε ποσοστό που φτάνει το 20% των δυνάμεων της ελληνικής αστυνομίας» ενώ «διευρύνονται οι αρμοδιότητές τους» την ίδια ώρα που «ακόμα και στην τελευταία γωνία της χώρας έχετε ιδρύσει τμήματα συνοροφυλάκων». Μάλιστα απαντώντας στις κυβερνητικές αιτιάσεις περί αναγκαιότητας του μέτρου λόγω των λαθρομεταναστών, ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι «οι δουλέμποροι συνεχίζουν» ενώ «χρησιμοποιείτε τους συνοροφύλακες ως δύναμη καταστολής όχι μόνο στους λαθρομετανάστες».

Ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι «ενώ ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι προστατεύει τα σύνορα της χώρας, στοχεύει στο να χρησιμοποιηθούν αυτές οι δυνάμεις απέναντι στον "εσωτερικό εχθρό"», λέγοντας πως «έχουμε πληθώρα δημοσιευμάτων όπου συνοροφύλακες έχουν επέμβει με αδικαιολόγητο τρόπο σε βάρος Ελλήνων πολιτών» για να καταλήξει στο ότι «μέσα από αυτόν τον στόχο θέλετε να χτυπήσετε και το λαϊκό κίνημα, τις διαδηλώσεις εργαζομένων και αγροτών».

Αναφερόμενος στην επιχειρούμενη νέα διάρθρωση της αστυνομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι ειδικοί φρουροί χρησιμοποιούνται σε αστυνομικές επιχειρήσεις» αφού «η κυβέρνηση επεδίωξε να αυξήσει γρήγορα τις αστυνομικές δυνάμεις και οι ρυθμοί εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές δεν την ικανοποιούν. Ετσι προσλάβατε 7000 συνοροφύλακες με ρουσφετολογικούς μηχανισμούς. Ενα καινούριο σώμα που θα χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός καταστολής πατώντας στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι».

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πρόσληψης των συνοροφυλάκων «με πλήρη και ασφαλιστικά δικαιώματα για να μην είναι όμηροι πολιτικά της κυβέρνησης» διευκρινίζοντας ότι πρέπει να τους ανατεθούν «μόνο τα αρχικά τους καθήκοντα» κατηγορώντας την κυβέρνηση λέγοντας: «θέλετε ένα μηχανισμό που να δρα άμεσα ως μηχανισμός καταστολής ενάντια στη λαϊκή πάλη».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δράση για την απλή αναλογική

Σε δράση για την απλή αναλογική καλούν τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης με ψήφισμά τους τα σωματεία: Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Καπνεργατών-τριών «Παγκαπνεργατικό», η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Το ψήφισμα των 4 Σωματείων καταδικάζει την πλαστογράφηση της ψήφου και τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και διακηρύττει: «Διεκδικούμε την ισότητα της ψήφου μας». Το ψήφισμα τονίζει ότι μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, που έρχονται, η κυβέρνηση εντάσσει στο προεκλογικό παιχνίδι και τον εκλογικό νόμο. Ο «αναλογικότερος» από το σημερινό νόμος που προωθεί στη Βουλή, συνεχίζει να είναι καλπονοθευτικός γιατί:

«Με το απαράδεκτο πλαφόν για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και με άλλες διατάξεις του "εξαφανίζει" - αφαιρεί τις ψήφους από τα μικρότερα κόμματα για να τις "μεταμορφώσει ταχυδακτυλουργικά" - προσθέσει στο πρώτο κόμμα, που στην πραγματικότητα έχει απορριφθεί απ' αυτές ακριβώς τις ψήφους που πλαστογραφεί. Μ' αυτή την απαράδεκτη και βίαιη πλαστογράφηση της λαϊκής βούλησης, η μειοψηφία σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού αναγορεύεται σε πλειοψηφία».

Η υπόθεση του εκλογικού νόμου, τονίζει το ψήφισμα των 4 σωματείων, είναι υπόθεση που αφορά άμεσα κάθε εργαζόμενο, όλο το λαό και τους φορείς του, όπως τα Εργατικά Συνδικάτα γιατί:

«Είναι η δική του ψήφος που πλαστογραφείται άμεσα ή "εκβιάζεται" έμμεσα, η δική του συμμετοχή στα κοινά που νοθεύεται και ενισχύει - παρά τη βούλησή του - το δικομματισμό που όποια μορφή κι αν πάρει, συνεχίζει να είναι αναντίστοιχος με τη θέληση και αντίθετος με τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων.

Οσο η δημοκρατία νοθεύεται στην κοινωνία, τόσο καταργείται και βιάζεται στους τόπους δουλιάς και την καθημερινή ζωή του εργαζόμενου».

Οι εργαζόμενοι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, υπογραμμίζει το ψήφισμα, δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τίποτε λιγότερο από την απλή αναλογική, αφού μόνο αυτή ανταποκρίνεται στην αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και της αντιπροσωπευτικότητας και κινητοποιούνται για την καθιέρωσή της σαν πάγιου εκλογικού συστήματος της χώρας, μέσα από τους φορείς τους, τα Εργατικά Συνδικάτα.


Οι συνοροφύλακες και οι «άθλιοι» της «παγκοσμιοποίησης»

Μέρα με τη μέρα η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ γίνεται ακόμα αντιδραστικότερη. Στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδια για τη δημιουργία - σε Κύπρο και Μάλτα - «στρατοπέδων συγκέντρωσης» των «ανεπιθύμητων» προσφύγων. Οι ολοένα ενισχυόμενες δυνάμεις καταστολής (στην περίπτωση που εξετάζουμε, οι «συνοροφύλακες») θα τους μαντρώνουν εκεί και κατόπιν θα τους επαναπροωθούν στις χώρες τους - μέτρο ναζιστικής αντίληψης και εφαρμογής.

Αλλά, έτσι κι αλλιώς, η σημερινή κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Οταν, το 1999, η κυβέρνηση καθιέρωνε την υπηρεσία των συνοροφυλάκων, το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι στόχος της δεν ήταν το υπαρκτό πρόβλημα της πλημμελούς φύλαξης των συνόρων, αλλά η έμμεση αύξηση των δυνάμεων καταστολής και η ανάλογη αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτή την τύχη επιφυλάσσει στους «άθλιους» της «παγκοσμιοποίησης», οι οποίοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Από το 2002 οι αρμοδιότητες των συνοροφυλάκων επεκτάθηκαν. Ιδρύθηκαν οι «υπηρεσίες δίωξης λαθρομετανάστευσης» σε 25 νομούς της χώρας. Ακόμη και στην Αττική τοποθετήθηκαν 500. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική τροπολογία, που είχε κατατεθεί το Μάρτη του 2001 στη Βουλή, ανέφερε: «Οταν οι μετανάστες ξεφύγουν από τους ελέγχους και εισέλθουν στην ενδοχώρα για ανεύρεση εργασίας, γίνεται δύσκολη η σύλληψή τους. Ως συνέπεια αυτών, παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία πρέπει να προληφθεί με μέτρα, τα οποία θα συντείνουν προς την ψυχολογία αποτροπής, όσον αφορά στην παράνομη εγκατάσταση και απασχόληση».

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής θέσης, που αντιμετωπίζει το θέμα της μετανάστευσης και τους μετανάστες ως πρόβλημα, είναι και η εισηγητική έκθεση νομοσχεδίου που κατέθεσε πρόσφατα και συζητήθηκε χτες στη Βουλή για τη μονιμοποίηση 4.700 συνοροφυλάκων: «Οι συνοριακοί φύλακες... τάσσονται προς το σκοπό διασφάλισης της χώρας από την παράνομη είσοδο, παραμονή και εργασία αλλοδαπών, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών, οι οποίοι κατά πρώτον υφίστανται τις συνέπειες της παράνομης δράσης των αλλοδαπών». Με άλλα λόγια, οι αλλοδαποί είναι αυτοί που απειλούν τη δημόσια τάξη και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα.

Δηλαδή: Η άρχουσα τάξη, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, εκμεταλλεύονται μέχρις εξαντλήσεως υποανάπτυκτες χώρες. Επεμβαίνουν και στρατιωτικά, προκειμένου να βάλουν στο «χέρι» τους φυσικούς τους πόρους. Δημιουργούν στρατιές εξαθλιωμένων, που σε συνθήκες πολέμου ή έστω «ειρηνικής» άγριας λαφυραγώγησης του τόπου τους, δε βρίσκουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί για το παιδί τους. Μπαίνουν στο πρώτο σαπιοκάραβο και σαλπάρουν, αναζητώντας αυτό ακριβώς το ξεροκόμματο. Ερχόμενοι π.χ. στην ΕΕ, η άρχουσα τάξη τους «αξιολογεί». Τους χρειάζεται για να ρίξει κι άλλο τα μεροκάματα; Τους χρειάζεται για να της δουλέψουν (π.χ. στα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων); Κάνει τα «στραβά μάτια», τους δίνει ακόμα και «πράσινη» κάρτα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όσο τους χρειάζεται). Δεν τους χρειάζεται ή δεν τους χρειάζεται όλους; Επικαλείται «πληγωμένο» αίσθημα ασφάλειας και τους ξαναστέλνει στον όλεθρο.

Απέναντι στην κυβέρνηση, την ΕΕ και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το οπισθοδρομικό μόρφωμα όλοι όσοι διαπνέονται από δημοκρατικό - προοδευτικό αίσθημα, οφείλουν με επιμονή και χωρίς ταλαντεύσεις να απαιτούν - διεκδικούν: Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ισα δικαιώματα στο μεροκάματο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και τη μόρφωση. Να μην καταργηθεί το πολιτικό άσυλο, ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ