ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Λυμένα τα χέρια των εργοδοτών να απολύουν με ή χωρίς «βάσιμο λόγο»

Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας, που υπέγραψε χτες την εγκύκλιο για την κατάργηση του «βάσιμου λόγου» στις απολύσεις

Eurokinissi

Με την υπογραφή της εγκυκλίου που καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» δόθηκε χτες συνέχεια στην εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε την έτσι κι αλλιώς προσχηματική αιτιολόγηση των απολύσεων, με βάση το νόμο 4611/2019, που προέβλεπε την επίκληση κάποιου «βάσιμου λόγου».

Η καταργούμενη διάταξη είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας ορισμένες τυπικές προϋποθέσεις για την «αιτιολόγηση» των απολύσεων από την εργοδοσία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, «θεωρείται ότι από τις 17-05-2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της καταργούμενης διάταξης) η καταγγελία της εργασιακής σχέσης είναι έγκυρη εφόσον έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος». Το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας «δεν εξαρτάται από την ύπαρξη νόμιμης αιτίας» ενώ «δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία».

Σε μια προκλητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αντιστροφής της πραγματικότητας, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έκανε λόγο για κατάργηση προβλέψεων «αναχρονιστικού» και «μεσαιωνικού» χαρακτήρα, που οδηγούσαν σε «ηλεκτρονικό "φακέλωμα" των εργαζομένων» και στην «υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έχουν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που αναφέρονται σε «αργούς και οκνηρούς», «ανεπαρκείς» εργαζόμενους αλλά και απολύσεις που αιτιολογήθηκαν από «ιατρικούς λόγους»!

Η ευαισθησία όμως του υπουργού για το φακέλωμα των εργαζομένων είναι πέρα για πέρα προσχηματική, καθώς ο ίδιος ετοιμάζεται τώρα να κατοχυρώσει και με τη βούλα του νόμου το «φακέλωμα» σωματείων και συνδικαλιστών, προαναγγέλλοντας «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων» και «ηλεκτρονική ψηφοφορία» για την ανάδειξη των οργάνων τους και την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο.

Οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων και η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς, είτε με την εισαγωγή του «βάσιμου λόγου» είτε με την κατάργησή του από τη ΝΔ, έχουν εξασφαλίσει στους εργοδότες όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο για να έχουν λυμένα τα χέρια όταν πρόκειται να κάνουν απολύσεις. Αντίστοιχα, με ή χωρίς «βάσιμο λόγο», η ατζέντα του ΣΕΒ γύρω από το ζήτημα των απολύσεων βάζει σταθερά στο στόχαστρο τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι ψευτοκαβγάς η αντιπαράθεση για την προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέπεμπε το "βάσιμο" της απόλυσης στην κρίση του δικαστηρίου, όπου η σχετική νομολογία αποδέχεται έναν πολύ μακρύ κατάλογο «βάσιμων λόγων» για τις απολύσεις εργαζομένων.

Για παράδειγμα, με δικαστικές αποφάσεις έχουν δικαιωθεί εργοδότες που απέλυσαν εργαζόμενες σε εγκυμοσύνη, παρά τη σχετική νομοθεσία. Αντίστοιχα, είναι συνήθης εργοδοτική πρακτική η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, στο πλαίσιο της οποίας απολύονται εργαζόμενοι που πρωτοστατούν στην οργάνωση αγώνων, ακόμα και εκλεγμένοι συνδικαλιστές, κατά παράβαση όσων προβλέπει ο νόμος.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ενοπλοι αστυνομικοί απείλησαν την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ

Εισέβαλαν στην κλινική όταν η εφημερεύουσα γιατρός και συνδικαλίστρια ζήτησε από συνάδελφό τους να συνοδέψει άοπλος κρατούμενο ασθενή

Οπως καταγγέλλει η Αφροδίτη Ρέτζιου, τέτοια περιστατικά τρομοκράτησης γιατρών έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν
Οπως καταγγέλλει η Αφροδίτη Ρέτζιου, τέτοια περιστατικά τρομοκράτησης γιατρών έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν
Αδιανόητες σκηνές αυταρχισμού, τραμπουκισμών και αστυνομικής αυθαιρεσίας εκτυλίχθηκαν το Σάββατο 17 Αυγούστου στην Ψυχιατρική Κλινική του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όταν αστυνομικοί φρουροί και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ εισέβαλαν στην κλινική και επιχείρησαν να συλλάβουν την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας της!

Η απαράδεκτη αυτή επιχείρηση έγινε ως «απάντηση» στο αίτημα της γιατρού σε αστυνομικό φρουρό που συνόδευε κρατούμενο ασθενή να μην οπλοφορεί μέσα στην Ψυχιατρική Κλινική. Οπως εξηγεί στον «Ριζοσπάστη» η ίδια η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, τη στιγμή εκείνη στην κλινική νοσηλεύονταν 34 ασθενείς και η παρουσία όπλου στον χώρο εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Ομως, ο αστυνομικός φρουρός όχι μόνο δεν έδειξε καμιά διάθεση συνεργασίας, αλλά προσπάθησε να εκφοβίσει την εφημερεύουσα γιατρό, εκτοξεύοντας απειλές όπως «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», ενώ απαίτησε να του δώσει και τα στοιχεία της.

Στη δικαιολογημένη αντίδραση της γιατρού έσπευσε να καλέσει ενισχύσεις, με συνέπεια να καταφτάσουν πέντε ένοπλοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι «μπούκαραν» κι αυτοί μέσα στην Ψυχιατρική Κλινική, περικύκλωσαν την γιατρό και την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο για «απείθεια κατά της αρχής»! Ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς κραύγαζαν «περάστε τις χειροπέδες τώρα»!

Οι έντονες διαμαρτυρίες της γιατρού και συνδικαλίστριας, που προκάλεσαν παρέμβαση και της διοίκησης του νοσοκομείου, υποχρέωσαν τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν, αφού πρώτα κατέγραψαν το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο!

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 - ΦΕΚ 217/Α'/12.10.2006), οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες, όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες. Εκτός όμως από τα προβλεπόμενα στο νόμο, τα αποτελέσματα της οπλοφορίας αστυνομικών έχουν αποτυπωθεί και σε περιστατικά με τραγική κατάληξη. Μόλις τον περασμένο Μάρτη, νεαρός ασθενής αυτοκτόνησε στη γενική εφημερία του Νοσοκομείου του Ρίου, αρπάζοντας το όπλο του αστυνομικού που τον συνόδευε.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από αυτήν την απαράδεκτη επίδειξη του δόγματος «νόμος και τάξη», η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα «προκειμένου να εξεταστούν πλήρως οι συνθήκες του περιστατικού».

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο, αφού και στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί «παρόμοιες πρακτικές αστυνομικών που απειλούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν στο έργο τους, τους εξαναγκάζουν να εξετάσουν ασθενείς παρουσία ένστολων».

«Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Δεν περιμένουμε από τις δυνάμεις καταστολής να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει σε ψυχικά ασθενείς ακόμα και η θέα τόσο των αστυνομικών στολών όσο και όπλων. Ενα όμως είναι βέβαιο. Η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, θα συνεχίσει να πατάσσει την "ανομία". Μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, σειρά έχουν τα νοσοκομεία! Θα μας βρουν μπροστά τους», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Την αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά της αστυνομίας καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο». «Δεν είναι η πρώτη φορά, τόσο επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που αστυνομικοί αυθαιρετούν σε βάρος υγειονομικών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι απειλές αστυνομικών σε βάρος νοσηλευτών κατά τη διάρκεια παλαιότερων αστυνομικών "ελέγχων" για "παράνομες αποκλειστικές" στο νοσοκομείο μας αλλά και οι απειλές για σύλληψη εφημερευόντων ψυχιάτρων (εκτός από την προαναφερθείσα περίπτωση) στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας», υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του.

«Γνωρίζουμε ότι όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική, τόσο θα δυναμώνει η κρατική τρομοκρατία, που θα εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με επιθέσεις με ΜΑΤ και χημικά σε βάρος αγωνιζόμενων αλλά και με την καλλιέργεια κλίματος φόβου μέσα στους χώρους δουλειάς, ακόμα και μέσα στις δημόσιες μονάδες Υγείας», σημειώνει και καλεί όλα τα σωματεία υγειονομικών να καταδικάσουν την αστυνομική αυθαιρεσία, να οργανώσουν τον αγώνα «για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που κατακτήθηκαν κυριολεκτικά με αιματηρούς αγώνες και δεν σκοπεύουμε να τα παραδώσουμε στο αστικό κράτος και τους μηχανισμούς τους».

ΚΚΕ
Φανερός πόθος του κεφαλαίου η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις τροπολογίες της κυβέρνησης και την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, ότι με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μπαίνει "τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα" για τους εργαζόμενους, αλλά και ο ψευτοκαβγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να κρύψουν τον φανερό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων που είναι η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση με το "ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων" και τις "ηλεκτρονικές ψηφοφορίες", που έχει εξαγγείλει, επιδιώκει το πλήρες "φακέλωμα" των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων. Το κεφάλαιο δεν ανέχεται ακόμα και προσχηματικές διατάξεις, όπως αυτή για τη "δικαιολόγηση των απολύσεων", παρά το γεγονός πως έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα των μνημονίων, για να μπορεί να απολύει ελεύθερα. Την προηγούμενη δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επέβαλαν διατάξεις που μείωσαν τις αποζημιώσεις και το "κόστος" της απόλυσης στο ελάχιστο, έτσι ώστε η μεγαλοεργοδοσία να έχει λυμένα τα χέρια της».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ