ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμα κινδύνου για το λαό η αναβάθμιση της «στρατιωτικής συνεργασίας»

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του β' γύρου των συνεννοήσεων που θα γίνουν στην Αθήνα

Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σε παλιότερη επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού «ενδιαφέροντος»
Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σε παλιότερη επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού «ενδιαφέροντος»
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ στην υλοποίηση σημείων του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» (ΣΔ) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, εστιάζοντας ειδικά στη διεύρυνση της λεγόμενης «στρατιωτικής συνεργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικά στην υλοποίηση σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής.

Θυμίζουμε, όπως συμφωνήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο διμερής ΣΔ περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Μετά τον α' γύρο που έγινε στην Ουάσιγκτον, τώρα προετοιμάζεται ο β' γύρος, που θα γίνει στην Αθήνα, πιθανότατα τον Οκτώβρη, με συμμετοχή ίσως και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Επέκταση και μετά «επ' αόριστον»

Επαναφέροντας πτυχές του θέματος, δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι στο επίκεντρο των συνεννοήσεων βρίσκεται η ριζική αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», την οποία αρμόδιοι κύκλοι παρουσιάζουν πλέον ως «παρωχημένη», θέλοντας να την προσαρμόσουν στα απαιτούμενα των σημερινών, αυξημένων αναγκών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.

Επανέρχεται έτσι το σενάριο της επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια, ακολούθως δε επ' αόριστο, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα. Επανέρχεται επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το σχέδιο ένταξης της Ελλάδας στο ευρύτερο πλαίσιο των «μετωπικών κρατών» για τις ΗΠΑ («front states»), ώστε μαζί με την Πολωνία και το Ισραήλ να διαμορφωθεί ένα «νοητό τόξο ανάσχεσης» έναντι ανταγωνιστών των Αμερικανών (βλ. Ρωσία, Κίνα).

Ως σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ αναφέρονται τα ...αναμενόμενα: Η βάση της Σούδας, η Αεροπορική Βάση της Λάρισας, η Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ειδικά για τη Σούδα μιλούν για επέκταση χρήσης της προβλήτας του Μαραθιού. Στη Λάρισα σταθμεύουν ήδη, με πρόσχημα συνεκπαιδεύσεις, αμερικανικά UAV και στο Στεβανοβίκειο, περιοδικά, αμερικανικά ελικόπτερα. Τη, δε, Αλεξανδρούπολη θέλουν να την αξιοποιήσουν ως κόμβο διεκπεραίωσης δυνάμεών τους προς το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονοματίζουν, την έχουν χρησιμοποιήσει ήδη ως τέτοια, εξ ου και χρηματοδοτούν την απομάκρυνση βυθισμένης βυθοκόρου από την προβλήτα του λιμένα, ώστε να μπορούν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρον.

Ολα τα παραπάνω οι Αμερικανοί θέλουν να τα «δέσουν» και νομικά με μια «ανανεωμένη» συμφωνία, επικυρωμένη και από την ελληνική Βουλή.

Συμφώνησαν και για φρεγάτα στον Περσικό

Οι εξελίξεις στον «Στρατηγικό Διάλογο» δεν είναι άσχετες και με την «καταρχήν συμφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο, συμμετέχοντας στη ναυτική «συμμαχία των προθύμων» που στήνουν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Η ανταπόκριση της κυβέρνησης αφορά αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή με εναέρια και πλωτά στρατιωτικά μέσα στη συγκρότηση «πολυεθνικής ναυτικής δύναμης για την επιτήρηση του Περσικού».

Οπως έχει ήδη γράψει ο «Ριζοσπάστης», η αμερικανική πλευρά ζήτησε συνδρομή είτε με μεγάλη ναυτική μονάδα (στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό μεταφράζεται σε αποστολή φρεγάτας) είτε με κάποιο εναέριο μέσο για επιτήρηση της εκτεταμένης αυτής θαλάσσιας ζώνης, και ιδίως στα Στενά του Ορμούζ.

Στις συνεννοήσεις που ακολούθησαν μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων (Εξωτερικών και Αμυνας), ώστε να δοθεί μια απάντηση στο αμερικανικό αίτημα, καταλήχθηκε ότι αεροσκάφος δεν μπορεί να αποσταλεί λόγω σχετικής ένδειας τέτοιων εναέριων μέσων.

Για την αποστολή φρεγάτας, όμως, η ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος παραπέμφθηκε για αργότερα, με την αιτιολογία ότι το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε «αυξημένη ετοιμότητα» λόγω των συνολικότερων εξελίξεων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Η συμφωνία επομένως βρίσκεται στο τραπέζι και παραμένει ανοιχτό το πότε θα υλοποιηθεί το αμερικανικό αίτημα.

«Τρέχουν» γρήγορα τα σχέδια

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, οι εξελίξεις «τρέχουν», καθώς την Παρασκευή 16 Αυγούστου, ο Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επισήμως, «σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή του για την εξέλιξη του έργου ανέλκυσης της Βυθοκόρου "ΟΛΓΑ" μέσα από το λιμάνι, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Αλλωστε, την τέτοια επιθεώρηση την πραγματοποίησε συνοδευόμενος από τον πλωτάρχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Ferris, που σε αποστολή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, αξιοποιώντας υποδομές στην Ελλάδα, όπως η Σούδα) επιβλέπει τις εργασίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στον λιμένα και οι συζητήσεις του με τους Αμερικανούς που το έχουν αναλάβει, σχετίζεται με τα σχέδια που θα συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Γερμανία, κατά την επίσκεψή του αυτές τις μέρες στην έδρα στης Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συζητηθεί η πιο «ενεργή» συμμετοχή των ΗΠΑ σε ασκήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, με διεκπεραίωσή τους μέσω Αλεξανδρούπολης αλλά και Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα συνεχιζόταν απρόσκοπτα ο ελλιμενισμός αμερικανικών πλοίων στη Σούδα, καθώς έδεσε εκεί το θηριώδες πλοίο υποστήριξης «USNS YUMA».


Την Πέμπτη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Μπαγκάζια για Παρίσι και Βερολίνο ετοιμάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αυτή την Πέμπτη 22/8 ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Γαλλία για συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν, ενώ αντίστοιχο ταξίδι θα κάνει την ερχόμενη Πέμπτη 29/8 στη Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Αγκ. Μέρκελ. Ακολουθεί αρχές Σεπτέμβρη επίσημη επίσκεψή του στην Ολλανδία.

Στην περιοδεία του αυτή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναμένεται να παρουσιάσει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σε επόμενη φάση να διαπραγματευθεί κάποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, αναζητώντας πρόσθετα χρηματοδοτικά περιθώρια για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν, η γαλλική προεδρία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Εκφράζει τέλος την προσδοκία της για «ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής σύμπραξης» των δύο χωρών, δηλαδή για περισσότερες μπίζνες για λογαριασμό γαλλικών μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ