ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στις 7 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Στις 26/8 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συναυλία έξω από το ΕΚΘ

Με σύνθημα «Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη μας, με κορύφωση τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ», η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 7 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο ίδιο πλαίσιο, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., προγραμματίζεται συναυλία - γλέντι στο πάρκο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις προγραμματικές της δηλώσεις φέρνει στο τραπέζι νέα παραπλάνηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Με την κοροϊδία περί "δίκαιης ανάπτυξης", "επιστροφής στην κανονικότητα", "τέλους των μνημονίων", προσπαθεί να πείσει ότι μέχρι το 2060 πρέπει να γίνουν ανεκτές από το σύνολο του λαού μας οι συνεχείς απώλειες σε μισθό, συντάξεις, Κοινωνική Πρόνοια.

Εχει γίνει ήδη σαφές ότι οι αντιλαϊκές "μεταμνημονιακές δεσμεύσεις", τα ματωμένα πλεονάσματα, οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, τα διάφορα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα ξεδιπλωθεί η κυβερνητική πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέος συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος θα προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας!

(...) Να μην τολμήσουν! Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό, γνωρίζουν τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική και το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας που επιδιώκουν να βάλουν μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις».

ΛΑΡΚΟ
Παραμένουν τα ερωτήματα για το θάνατο του 36χρονου εργάτη

Παραμένουν τα ερωτήματα για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που έγινε στις 11 Ιούλη στη ΛΑΡΚΟ, όπου έχασε τη ζωή του ο 36χρονος Αρης Δάρρας, γιος συνταξιούχου εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ και αδερφός εργαζόμενου στο εργοστάσιο. Ο νεαρός εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα από χτύπημα στο κεφάλι, την ώρα που πραγματοποιούσε ρύθμιση και δοκιμές στο σύστημα ζύγισης της γερανογέφυρας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται και το επίσημο πόρισμα για τις συνθήκες του «ατυχήματος», που ως συνήθως δεν πρόκειται να «φωτίσει» τις πραγματικές ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για τα πολλαπλά «ατυχήματα» στο εργοστάσιο, που «στοιχίζουν» στους εργαζόμενους σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμα και την απώλεια συναδέλφων τους.

Στο μεταξύ, μέσα σε κλίμα θλίψης έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρυμνα το μνημόσυνο του 36χρονου εργαζόμενου. Τιμώντας τη μνήμη του, παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συνάδελφοί του, συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, που είχε κηρύξει 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θανατηφόρο «ατύχημα».

Τραυματισμός οικοδόμου στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Το «ατύχημα» έγινε περίπου στη 1 το μεσημέρι «στο υπό ανέγερση Δημοτικό Σχολείο Γαζίου σε εργασίες θεμελίωσης - σκυροδέτησης τοιχίων περίφραξης, όταν μηχάνημα χτύπησε τον συνάδελφό μας οικοδόμο. Ο 37χρονος συνάδελφος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, με κάταγμα στο αριστερό πόδι (...).

Ευχόμαστε περαστικά στον συνάδελφο και ταχεία ανάρρωση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας και να καταγγέλλουν περιστατικά ασυδοσίας στο Συνδικάτο. Ευθύνη φέρει τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες που δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες. Για εμάς το πολυτιμότερο είναι να γυρνάμε στο σπίτι μας και όχι να αφήνουμε το αίμα μας στους χώρους δουλειάς που πάμε να βγάζουμε ένα μεροκάματο».

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των 26 απολυμένων συμβασιούχων από το δήμο Καλαμάτας, που εργάζονταν στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και διεκδικούν μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας την επαναπρόσληψή τους, εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι απολυμένοι συμβασιούχοι εργάζονταν για πάνω από τρία χρόνια στη ΔΕΥΑ και τώρα με τις απολύσεις «ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης. Στη λογική της ανακύκλωσης και του τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων, πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας οι 26 εργαζόμενοι.

Τι και αν άλλαξε η κυβέρνηση, τι και αν άλλαξε η δημοτική αρχή, στην πραγματικότητα "άλλαξε μόνο ο Μανωλιός". Μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν απορρίψει την πρόταση εκατό και πλέον Ομοσπονδιών και Σωματείων του δημόσιου τομέα, που ζητούσαν την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων. Σε αυτόν το δρόμο η ΝΔ με την αποδοχή και της πλειοψηφίας των δημάρχων νομοθέτησε άρον άρον και την κατάργηση της διάταξης περί μη εξαντλήσεως των ένδικων μέσων από τις δημοτικές αρχές, προκειμένου να κλείσουν και την όποια πιθανότητα είχαν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν δικαστικά την παραμονή στην εργασία.

(...) Το ΠΑΜΕ εκφράζει για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Σωματείου και των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους. Καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την εργατική τους αλληλεγγύη. Οι απολύσεις να μην περάσουν. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα».

Κινητοποίηση για εκδικητική απόλυση στην Κέρκυρα

Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Park» και συγκέντρωση έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα έκανε το πρωί της Κυριακής ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Η κινητοποίηση έγινε με αίτημα την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενου, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία στο προσωπικό (μισθοδοσία Ιούλη, επίδομα αδείας 2018, Δώρο Πάσχα 2019). Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την πληρωμή των οφειλόμενων. Κάτω από την πίεση του αγώνα τους, η εργοδοσία κατέβαλε μέρος των οφειλόμενων, παράλληλα όμως προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου, «τιμωρώντας» τον για τη συμμετοχή του στην επίσχεση εργασίας. Σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την κινητοποίηση η εργοδοσία χορήγησε την Κυριακή ρεπό σε πολλούς εργαζόμενους ενώ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κάλεσε την αστυνομία, η οποία ανταποκρίθηκε στέλνοντας δύο οχήματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Να πάρει απάντηση η αντεργατική ατζέντα της κυβέρνησης

Την αντεργατική ατζέντα της κυβέρνησης, που πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη, καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανώνοντας τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους.

Τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στο απεργιακό δικαίωμα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. «Στόχος είναι το "φακέλωμα" και ο ασφυκτικός έλεγχος των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και όχι η... "γνωριμία" με τα σωματεία», σημειώνει σε ανακοίνωση και προσθέτει:

«Το δικαίωμα στην απεργία και η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης κατακτήθηκαν με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες. Σήμερα η μάχη για τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες περνάει μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, από την ίδια τη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στις εξελίξεις και στο κίνημα», καταλήγει.

Για το ίδιο θέμα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ αναφέρει: «Να μην τολμήσουν! Οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούμε την ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στις γραμμές των σωματείων. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας να έχουμε εργατικές οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους», σημειώνει.

Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης την τροπολογία της κυβέρνησης για την κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζόμενου, αλλά και την κατάργηση της συνυπευθυνότητας μιας επιχείρησης, σε περίπτωση καταστρατήγησης της νομοθεσίας από τις εργολαβικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.

Οπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην κατάργηση της διάταξης για τη «συνευθύνη», αλλά η ουσία του αφορά την ίδια την ύπαρξη των εργολάβων, που μεταξύ άλλων «συστήνουν, μεταφέρουν και διαλύουν τις επιχειρήσεις τους μέσα σε μια νύχτα (ώστε οι εργαζόμενοι να χάνουν οφειλόμενα κ.ά.), κάνουν αγωγές για να βγουν παράνομες οι απεργίες των εργαζομένων όταν αυτοί διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση των δουλεμπορικών».

«Η υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση δεν είχε επεκταθεί ποτέ στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα το κράτος - εργοδότης να μην χρειάζεται να αιτιολογεί καν τις απολύσεις εκατοντάδων υγειονομικών με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικών γιατρών και εργαζομένων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) αν και αποδεδειγμένα κάλυπταν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" των δημόσιων μονάδων Υγείας», υπογραμμίζει από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Τις τροπολογίες που ψήφισε η κυβέρνηση, καταγγέλλει επίσης το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
Καταγγελία για χειροδικία σε βάρος εργαζόμενης

Περιστατικό αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας σε βάρος εργαζόμενης στον δήμο Φαιστού, που «έρχεται να προστεθεί σε τόσα και τόσα περιστατικά στους δήμους από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «σύμφωνα με μαρτυρίες η συναδέλφισσα μαζί και με άλλους συναδέλφους το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου πήγαν για εργασία» σε χωριό του δήμου. Εκεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του χωριού, που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτέμβρη, «άρχισε να βρίζει τους συναδέλφους (...) και όταν η συναδέλφισσα ζήτησε να μιλάει πιο όμορφα» τότε την έβρισε, της έριξε νερό και τη χτύπησε στο πρόσωπο. «Καλούμε τη δημοτική αρχή Φαιστού, τόσο την απερχόμενη όσο και την επερχόμενη, άμεσα να πάρει θέση καταδίκης για το συμβάν και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες», σημειώνει η Επιτροπή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ