ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Τσακώνονται πάνω από τα συντρίμμια του λαϊκού εισοδήματος

Την ικανότητά της στην εκπλήρωση των στόχων του αντιλαϊκού προϋπολογισμού υπερασπίζεται η κυβέρνηση, απέναντι στην κριτική της ΝΔ για καθυστερήσεις

Επίδικο της διαμάχης για τον προϋπολογισμό δεν είναι τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά η επίτευξη των στόχων για λογαριασμό του κεφαλαίου

Eurokinissi

Επίδικο της διαμάχης για τον προϋπολογισμό δεν είναι τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά η επίτευξη των στόχων για λογαριασμό του κεφαλαίου
Συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για την συνέπειά της στην επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων που έχουν θέσει από κοινού με το κουαρτέτο, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική που της κάνουν η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης περί «καθυστερήσεων» και αποκλίσεων από τα προβλεπόμενα έσοδα, τα οποία προέρχονται κατά βάση από την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Θυμίζουμε ότι μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει σχεδόν 23 δισ. ευρώ από κάθε είδους φόρους και χαράτσια.

Με χτεσινό σημείωμα, το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) έχουν υπερκαλυφθεί και ότι παραμένουν εντός των στόχων που έχουν τεθεί για το τέλος του έτους. Καταλογίζει, μάλιστα, στη ΝΔ και σε «μερίδα των ΜΜΕ» την πρόθεση «να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν τη δική τους εικόνα για τα έσοδα», κάνοντας αναφορά σε δημοσιεύματα που αναφέρουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», τον οποίο η ίδια ψήφισε.

Στο διά ταύτα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή τον Ιούλη, που ήταν «ο μήνας με το μεγαλύτερο στόχο από την αρχή του έτους», κατάφερε να καλύψει τα έσοδα στο 94% του στόχου, αδειάζοντας φυσικά τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο, «τα έσοδα προ επιστροφών για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2016, δηλαδή 27,66 δισ. ευρώ, είναι 2,28% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού», ενώ «τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2016 είναι αυξημένα κατά 4,52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2015».

Την ένταση της φοροαφαίμαξης του λαού επαληθεύει και το στοιχείο ότι «το συνολικό ποσό από είσπραξη φόρου εισοδήματος από τις Εφορίες, για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2016, είναι 6,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 175,5 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το συνολικό ποσό για το αντίστοιχο διάστημα του 2015».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι επιδόσεις αυτές της κυβέρνησης στην εφαρμογή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού δεν είναι αρκετές για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, με τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων για τον Ιούλη στις αρχές της βδομάδας, είχε δηλώσει ότι «αρκούσε μόλις ένας μήνας (Ιούλιος) αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για να διαλυθεί η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση», υπερασπιζόμενη τάχα μια πολιτική χαλάρωσης των φόρων και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συντηρεί την ύφεση, εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους, θεριεύει τη φοροδιαφυγή».

Για τον εαυτό της, πάντως, ισχυριζόταν στην ίδια ανακοίνωση ότι «όποιος λέει την αλήθεια και προειδοποιεί υπεύθυνα και έγκαιρα, δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται οι "γνωστοί - άγνωστοι" - φερέφωνα της κυβέρνησης. Την υπηρετεί».

Ταχεία ολοκλήρωση της «αξιολόγησης»

Πάντως, τα ζόρια που έχει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία να ανακάμψει, δείχνει και η πτώση κατά 13% του κύκλου των εργασιών στη βιομηχανία το 12μηνο Ιούλης 2015 - Ιούνης 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα (2014 - 2015). Καταγράφεται επίσης πτώση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία κατά 9,4% τον Ιούνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2015.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές των επιμέρους δεικτών στους τομείς της βιομηχανίας, καταγράφονται τα εξής στοιχεία: Μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων κατά 17,8%, εξαιτίας κυρίως των μειώσεων στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, αλλά και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων. Μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 9,3%, λόγω μειώσεων σε ποτά, είδη ένδυσης, παράγωγων πετρελαίου και άνθρακα και χημικών προϊόντων.

Την κατάσταση στην οικονομία και τις αβεβαιότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, καταγράφει και η εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank, η οποία παρατηρεί ότι σε ετήσια βάση, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, «αλλά η επίπτωση του αρχικού shock υποχωρεί βαθμιαία, αφού, σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ κατέγραψε θετικό ρυθμό μεταβολής, τον υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2014 (...) Συνεπώς, η συρρίκνωση του ΑΕΠ συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Οπως σημειώνει η τράπεζα, «η αναμενόμενη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εξαρτηθεί από παράγοντες που στην παρούσα φάση είναι ακόμη υπό διαμόρφωση». Σ' αυτή την κατεύθυνση, θεωρεί επείγουσα την «αξιοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και τη διατήρηση του υψηλού ρυθμού απορροφητικότητας των κονδυλίων από την ΕΕ», καθώς και την «επιβεβαίωση της θετικής συμβολής του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όχι μόνο σε όρους αφίξεων τουριστών αλλά και τουριστικών εισπράξεων».

Καθοριστικός παράγοντας θεωρείται και «η εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσεως ύψους 2,8 δισ. εντός του δεύτερου εξαμήνου και η αποφυγή καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως», που σημαίνει ταχεία εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπει. Οπως σημειώνει, «η ταχεία επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και η συνέχιση με αμείωτη ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, θα τονώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει δυνάμεις μεταστροφής του παραγωγικού μοντέλου προς περισσότερο εξωστρεφείς και καινοτόμες δραστηριότητες».

Προετοιμασίες για ΔΕΘ

Σ' αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός είχε χτες σειρά συναντήσεων με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πορεία του κυβερνητικού έργου και την προετοιμασία της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ανάμεσα σε άλλους, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ