ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο «Γολγοθάς» συνεχίζεται με ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις άνοιξαν «τον ασκό του Αιόλου» και οι χιλιάδες κατατρεγμένοι βιώνουν άθλιες καταστάσεις

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κω, αναζητώντας διέξοδο προς άλλες χώρες της ΕΕ

Icon

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κω, αναζητώντας διέξοδο προς άλλες χώρες της ΕΕ
Με αποσπασματικές και προσωρινές ενέργειες, αναντίστοιχες με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και μακριά από τις ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, από χώρες όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν ανοίξει «τον ασκό του Αιόλου» και χιλιάδες άμαχοι τρέπονται σε φυγή.

Η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι το υπόβαθρο της κατασταλτικής αντιμετώπισης και της άθλιας μεταχείρισης από το κράτος των μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη, μέσω και της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα και παρά την έκταση του προβλήματος, η «πρόνοια» της ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές μέσω της χώρας μας περιορίζεται σε δεσμεύσεις για την παροχή 470 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2020 στην Ελλάδα, από τα οποία προβλέπεται να εκταμιευθούν άμεσα περίπου 30 εκατ. ευρώ, που δεν αλλάζει καθόλου την αντιμεταναστευτική ουσία της πολιτικής της ΕΕ.

Μέσα σ' αυτό το φόντο, συνεχίζεται το «μπαλάκι» των ευθυνών μεταξύ τοπικής και κεντρικής διοίκησης, με τους δημάρχους των νησιών της Δωδεκανήσου να καταγγέλλουν ότι αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Κάνουν το γύρο του Αιγαίου!

Σε ό,τι αφορά την «Οδύσσεια» των προσφύγων από την Κω, που επιβιβάστηκαν τη Δευτέρα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα σχέδια άλλαξαν χτες εν πλω και το πλοίο θα δέσει τελικά στον Πειραιά, αντί για τη Θεσσαλονίκη που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στην πορεία του από την Κω, απ' όπου απέπλευσε χτες το ξημέρωμα, το πλοίο έδεσε σε Λέρο και Κάλυμνο, ενώ χτες βράδυ αναμενόταν στη Μυτιλήνη, απ' όπου επίσης θα επιβίβαζε μετανάστες. Συνολικά, στον Πειραιά αναμενόταν σήμερα το πρωί περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες με το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Και σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία, οι μετανάστες πλήρωσαν από πάνω και εισιτήριο για το διάπλου του Αιγαίου! Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου από τα αρμόδια υπουργεία περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων στο πλοίο, στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο, αλλά όχι και τη μεταφορά τους. Επομένως, για να ταξιδέψουν από την Κω ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονταν, οι μετανάστες πλήρωσαν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, από τη Θεσσαλονίκη οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη Κιλκίς με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, προκειμένου από εκεί «να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα», όπως μεταφέρθηκε στον «Ριζοσπάστη».

Αθλια κατάσταση παντού

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι η περιγραφή αρμόδιου του ΚΤΕΛ, που έκανε λόγο για σχεδόν 15 έκτακτα δρομολόγια καθημερινά για την Ειδομένη, όλα υπερπλήρη (σ.σ. 10 ευρώ το «κεφάλι» σε 50θέσια λεωφορεία)...

Χτες, στη Θεσσαλονίκη, έγινε άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες, για το ενδεχόμενο να καταπλεύσει το πλοίο στο λιμάνι της πόλης.

Κι ενώ η κυβέρνηση «συσκέπτεται», σχεδιάζοντας πώς το πλοίο θα κάνει το γύρο του Αιγαίου, οι χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην Κω, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, δέχτηκαν για άλλη μια φορά τις ασπίδες και τα γκλομπς των αστυνομικών.

Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος του νησιού, Γ. Κυρίτσης, συνεχίζει να απειλεί ότι «θα χυθεί αίμα» και αντιπαρατίθεται στην απόφαση για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου φιλοξενίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη διάρκεια σύσκεψης για το μεταναστευτικό υπό τον περιφερειάρχη, εισέβαλε στην αίθουσα μια ομάδα κατοίκων, «προειδοποιώντας ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση της τεταμένης κατάστασης, "θα χυθεί αίμα!"»...

Δεν υπάρχουν εισιτήρια

Στη Μυτιλήνη, η κατάσταση που επικρατεί στο νησί και στο λιμάνι είναι τραγική. Χιλιάδες άνθρωποι, κάτω από άθλιες συνθήκες (χωρίς νερό και χώρους υγιεινής), περιμένουν να φύγουν από το νησί. Αμφίβολη είναι πλέον και η συνέχιση της σίτισης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, που είχε αφεθεί σε ιδιώτες...

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, εισιτήρια για Πειραιά που προσπαθούν να βγάλουν πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι της Μυτιλήνης για να φύγουν με τα πλοία, δεν υπάρχουν σχεδόν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Διμερής συμφωνία για «ανάσχεση» του κύματος των μεταναστών

Τα αντιμεταναστευτικά μέτρα εντείνει και η Ουγγαρία

Μετανάστες στην περιοχή του Καλέ
Μετανάστες στην περιοχή του Καλέ
ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι υπουργοί Εσωτερικών, Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, προγραμματίζεται σήμερα να υπογράψουν διμερή συμφωνία για την «ανάσχεση» των απανωτών κυμάτων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που κατακλύζουν εδώ και μήνες το Καλέ της βόρειας Γαλλίας, στη γαλλική ακτή της Μάγχης, μόλις 34 χιλιόμετρα νότια των βρετανικών ακτών.

Η διμερής συμφωνία, που επιλέγεται σε αυτή τη φάση να γίνει εκτός ΕΕ, αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση των μέτρων αποτροπής και αστυνόμευσης.

Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως θα συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περισσότερες κάμερες παρακολούθησης, αύξηση και ενίσχυση φραχτών με συστήματα ανίχνευσης κίνησης στο χώρο του λιμανιού και του σιδηροδρομικού σταθμού, περισσότερες περιπολίες αστυνομικών για τον εντοπισμό μεταναστών και προσφύγων, αύξηση άλλων μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης «εγκληματικών δικτύων διακίνησης» ανθρώπων και άλλα μέτρα, που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς παροχής δήθεν «ανθρωπιστικής βοήθειας», σε συνεργασία με συλλόγους και τους τοπικούς αξιωματούχους, στο όνομα «της προστασίας των πιο ευάλωτων ανθρώπων»...

Οι δύο υπουργοί αναμένεται στη συνέχεια να επισκεφθούν το Eurotunnel, όπου οι μηχανισμοί ασφαλείας έχουν ήδη ενισχυθεί για να αποτρέψουν τους μετανάστες να εισέλθουν στο χώρο και να επιβιβαστούν κρυφά στα λεωφορεία. Ακολούθως, ο Καζνέβ θα επισκεφθεί, απόψε, το Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Τόμας ντε Μεζιέρ, με επίκεντρο τη μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Eurotunnel, ο αριθμός των αποπειρών διείσδυσης έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες νύχτες και δεν ξεπερνά τις 200 κατά μέσο όρο, αφού είχε κορυφωθεί στις 1.700 απόπειρες εισόδου έως τις 3 του μήνα. Επιπλέον, από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 9 μετανάστες έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Βρετανία.

Μέτρα και στην Ουγγαρία

Τα μέτρα αστυνόμευσης στα σύνορά της με τη Σερβία εντείνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι θα αναπτύξει χιλιάδες αστυνομικούς στο εν λόγω σημείο, σε συνδυασμό με το προχώρημα του φράχτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 177 χλμ.

Μάλιστα, η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιήσει ειδική προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο για να αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικα για ζητήματα «παράνομης μετανάστευσης», ακόμα και με ποινές φυλάκισης σε περίπτωση παραβίασής του έως και τέσσερα χρόνια, ενώ προβλέπει και βαρύτερες ποινές για τη διακίνηση ανθρώπων.

Η Ουγγαρία αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες ξεριζωμένους κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που φτάνουν από τα Βαλκάνια, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Σερβίας και επιχειρούν να περάσουν σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση, το 2015 έχει διπλασιαστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με πέρσι, από 43.000 σε 100.000 που παραμένουν, και διπλάσιο αριθμό που περνάνε για να πάνε σε Αυστρία και Γερμανία.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν παρουσιάζει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα ως αντιμετώπιση των «κινδύνων της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας και της ανεργίας» και δηλώνει ότι αφού η ΕΕ δεν δίνει λύση «θα αναλάβει δράση μονομερώς».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν υπάρχουν λύσεις στο μονόδρομο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη διόγκωση του μεταναστευτικού φαινομένου και τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει ότι το συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων κατατρεγμένων και εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που κατακλύζουν τη χώρα και ιδίως τα νησιά του Αιγαίου, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις εμβαλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αναζητά "λύσεις" μέσα στο μονόδρομο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μπει μπροστά, να εντείνει την αλληλεγγύη του, να απομονώσει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων. Να διεκδικήσει: Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν, εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που έχουν ως πραγματικό προορισμό, άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου, δημιουργία ανθρώπινων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ