ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Στις 6 Σεπτέμβρη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο

Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη και την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα, με εκδηλώσεις την πρώτη μέρα στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, ενώ την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα γίνει στο Λαζαρέτο Κέρκυρας εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένη στους εκτελεσμένους κομμουνιστές.

«Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες...

Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...»

Ν. Χικμέτ

Χτες, σήμερα, αύριο, δύο κόσμοι υπάρχουν και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση: από τη μια ο κόσμος των εκμεταλλευτών, των λίγων, που ζουν κλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί και από την άλλη είναι ο κόσμος των εκμεταλλευομένων, των πολλών.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αποτελούν παρελθόν οι ηρωικές πράξεις, γιατί τάχα η σύγχρονη αστική δημοκρατία δεν επιτρέπει ακραίες καταστάσεις. Είναι ψέμα. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, όσον αφορά την ευθύνη του κομμουνιστή απέναντι στην εργατική τάξη. Η ουσία της προσφοράς, της ανυποχώρητης αφοσίωσης, της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης δεν αλλάζει. Ούτε η αστική τάξη άλλαξε, ούτε θ' αλλάξει, ούτε την εξουσία της θα την παραχωρήσει εθελοντικά, ούτε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εξαφανίζεται από μόνος του, εθελοντικά.

Οι κομμουνιστές οφείλουν να ξεκινάνε πρώτοι τον αγώνα και όταν δεν είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να τους μιμηθεί, να τους ακολουθήσει. Ο κομμουνιστής, όταν ρίχνεται στη μάχη, δε ρίχνεται με αφετηρία το προσωπικό του συμφέρον ή τη στενή προσωπική εμπειρία, αλλά το γενικό συμφέρον της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η στάση του δεν απορρέει από μια υπερταξική ηθική. Είναι ταξική στάση με αιτία. Η αιτία βρίσκεται στο ότι έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να παλεύει όχι μόνο για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού.

Ταξική στάση με αιτία είχαν οι κομμουνιστές στο κολαστήριο που λέγεται Φυλακές Κέρκυρας και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στο νησάκι Λαζαρέτο!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/9 (Παλαιό Φρούριο):

  • Video - αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ και τον Χρήστο Μαλτέζο.
  • Χοροθεατρικό δρώμενο.
  • Ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από τον Θάνο Μικρούτσικο.
  • Μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση εικαστικών, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», παιδότοπος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/9:

  • 10.30 π.μ. Αναχώρηση από το λιμάνι της Κέρκυρας για το Λαζαρέτο.
  • Αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
  • Κατάθεση στεφάνων.
Πλούσιο σε εκδηλώσεις το Φεστιβάλ στην Πάτρα

Στις 11 και 12 Σεπτέμβρη στο χώρο του ΤΕΙ

Από τις περσινές εκδηλώσεις στην Πάτρα
Από τις περσινές εκδηλώσεις στην Πάτρα
Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ), το 41ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα και θα κορυφωθεί στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο γνώριμο πια χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Μια βδομάδα νωρίτερα είναι οι κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών. Ανάμεσά τους είναι και η Πάτρα, της οποίας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Πάτρας θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Σεπτέμβρη στο φιλόξενο χώρο του ΤΕΙ. Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση με θέμα: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης... Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη». Επίσης, στο χώρο της σκηνής νεανικής δημιουργίας θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Πάντα ό,τι να ερευνάτε, ό,τι ν' ανακαλύψετε, ό,τι να μάθετε, δε θα σας χρησιμέψει, αν δε συνδέετε με τον αγώνα το μυαλό σας και δε διαχωρίζεστε απ' όλους τους εχθρούς της ανθρωπότητας». Αλλά και στο χώρο των νέων εργαζομένων θα υπάρχει έκθεση για το θέμα της ανεργίας.

Στο χώρο του Φεστιβάλ επίσης θα υπάρχουν: Παιδότοπος, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», τραπέζια για σκάκι.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν τα χορευτικά τμήματα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πατρών και περιχώρων καθώς και το Χορευτικό Τμήμα και η Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου Πατρέων.

Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί Αθλητικό Camp στις 5 και 6 Σεπτέμβρη στο χώρο της πλαζ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πάτρα είναι το εξής:

Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στα τραγούδια των κρατουμένων των Γυναικείων Φυλακών Αβέρωφ με πρωτότυπη μουσική από το μουσικό συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

-- Συναυλία με νεανικό συγκρότημα.

-- Αφιέρωμα στον Φώτη Αγγουλέ από το Χορευτικό Τμήμα και τη Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου Πατρέων.

-- Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

  • Σκηνή Νεανικής Δημιουργίας:

-- Επίδειξη χορών από τα χορευτικά σύνολα.

-- «Μία μέρα μέσα και έξω από την τάξη». Σατιρικό σκετς από μαθητές.

-- Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα.

-- Συναυλία με τα Υπόγεια Ρεύματα.

  • Στέκι Νέων Εργαζομένων:

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση».

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

-- «...Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Μουσικοθεατρική διασκευή του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι» από το μουσικό συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

-- Κεντρική ομιλία από τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Μεγάλη συναυλία με τον Β. Παπακωνσταντίνου και τον Χρ. Θηβαίο.

Σκηνή Νεανικής Δημιουργίας:

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Αλήθειες και ψέματα... μέσα από τα σχολικά βιβλία».

-- Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα.

-- Συναυλία με τους ΕΚΜΕΚ.

Το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp
  • Παρασκευή 5/9/2015

9.30: Ποδηλατικός αγώνας από την πλ. Τριών Συμμάχων μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ.

11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00: Τουρνουά μπάσκετ 3on3, τουρνουά beach volley, τουρνουά ποδοσφαίρου και τουρνουά ping pong.

  • Σάββατο 6/9/2015

9.30: Αγώνας δρόμου από την πλ. Τριών Συμμάχων μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ.

11.00 - 14.00: Τουρνουά μπάσκετ 3on3, τουρνουά beach volley, τουρνουά ποδοσφαίρου και τουρνουά ping pong.

18.00: Αγώνας δρόμου «Ο γύρος της πλαζ».

18.00 - 21.00: Τελικές φάσεις των τουρνουά.

Την επόμενη βδομάδα στη Λευκάδα

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λευκάδα, μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις στα χωριά Εξάνθεια, Τσουκαλάδες και Καρυά.

Η εκδήλωση στην πόλη θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο, θα αρχίσει στις 8 μ.μ. και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο «Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;». Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν μπαρ, έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση φωτογραφίας.

Προφεστιβαλικές τις επόμενες μέρες

Οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα και αυτές τις μέρες γίνονται οι παρακάτω:

  • Αύριο, Παρασκευή, εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ θα γίνουν στη Λάρυμνα, στην πλατεία «Θοδωρής Μαλέρδος» (γήπεδο 5χ5).

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 μ.μ. και θα περιλαμβάνουν: Θεατρικό σκετς με θέμα «Εργατικά ατυχήματα» από ομάδα του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Βιντεοπροβολή με τους αγώνες των εργαζομένων της «ΛΑΡΚΟ». Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Φλούδα, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Ομιλία από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Εκδήλωση τιμής για τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη μεγάλη απεργία στη «ΛΑΡΚΟ» το 1977. Ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με λαϊκό έντεχνο και ρεμπέτικο τραγούδι. Εκθέσεις και φωτο-αφιερώματα.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

  • Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι για το Σάββατο 22 Αυγούστου προγραμματισμένες δύο εκδηλώσεις: Στο Σιδηρόκαστρο, με ομιλητή τον Θοδωρή Βλάχο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, και στην Ιερισσό Χαλκιδικής.
  • Στην Κρήτη είναι προγραμματισμένη προφεστιβαλική εκδήλωση για το Σάββατο 22 Αυγούστου στα Ανώγεια, ενώ εκδήλωση θα γίνει και τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στο Καστέλι Κισσάμου, στις 8.30 μ.μ., στην Κάτω Πλατεία (Μουσείο), που θα περιλαμβάνει: Κρητικό γλέντι, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ κ.ά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ